Stug leer onderhouden

Leer soepel maken – Alles over het onderhoud van je leren bank en het onderhouden van tuigleer

Wanneer we het hebben over het onderhouden van stug leer, dan hebben we het over het onderhouden van een leersoort dat afkomstig is van volwassen runderen en zicht kenmerkt als steviger, dikker en sterker dan andere leersoorten.

Schoenen worden niet gemaakt van deze leersoort. Het leer is namelijk moeilijk in vorm te brengen en voelt, vooral in het begin, erg stijf aan. Maar, wat wordt er dan wel van gemaakt?

Meubels, interieuritems en tuigen worden van dit leer vervaardigd. Denk aan stoelen, banken, (onderdelen van) paardrijzadels, hoofdstellen binnen de paardensport, riemen en zelfs handgrepen binnen je interieur.

Algemeen - hoe kun je leer het beste schoonmaken, herstellen en onderhouden?

Leer heb je in allerlei soorten en maten. Alleen al binnen schoenen zie je diverse soorten leer terug, denk hierbij aan glad leer, lakleer, nubuck & suède en wax- en gevet leer. Ook heb je schoenen van imitatieleer, hierbij heb je niet de voordelen van echt leer, maar deze schoenen zijn wel een stuk makkelijker in onderhoud.

Hieronder ontdek jij alles over het schoonmaken, herstellen en onderhouden van leer in het algemeen.

Leer schoonmaken, onderhouden en herstellen

Stappenplan - leren bankstel of stoelen onderhouden

Vooral bij leren meubels is het waardevol om krassen en scheuren te herstellen, aangezien dit vrij makkelijk zelf kan en de aanschaf van een nieuwe, leren bank of stoel vrij prijzig is. Een grote scheur zal moeilijk zelf te herstellen zijn, maar kleine beschadigingen kun je al herstellen met lijm, leerverf en eventueel een transparante finish.

Wees krassen en scheurtjes zo veel mogelijk voor door je bank of stoel goed te onderhouden. Dit zal het leer soepel houden, waardoor je uitdroging geen kans geeft.

In ons stappenplan vind je alle informatie om jouw meubels schoon te maken, te repareren (deze stap mag je natuurlijk overslaan wanneer je bank/stoel geen beschadigingen heeft) en goed te onderhouden.

Leer schoonmaken met de daarvoor geschikte producten

Wil jij voor het schoonmaken van je bank of stoel gebruik maken van schoonmaakmiddelen die speciaal geschikt zijn voor leer? Ga dan eens aan de slag met lederzeep of TRG Saddle Soap, deze producten breng je aan met een (vochtige) spons. Maak een draaiende beweging en wrijf de zeep in. Poets je bank of stoel eventueel na met een droge doek. Lederdressing is een product dat niet alleen reinigt, maar ook te voedt en je meubels weer laat glanzen.

Leren bank onderhouden, schoonmaken, repareren

Stappenplan - zadel en tuigleer onderhouden

Onderhoud paardrijzadel - stappenplan

Een paardrijzadel is een flinke investering en zal langer meegaan wanneer je deze goed onderhoudt. Volg het onderstaande stappenplan en zorg ervoor dat het leer van je zadel soepel blijft en zal stralen.

Stap 1 - Wanneer je start met het onderhoud, verwijder je eerst alle losse onderdelen. Om je zadel goed te reinigen is dit het makkelijkste om overal bij te kunnen. Maak de (roestvrij)stalen onderdelen schoon in een sopje en droog deze hierna goed af. Ga voor de lederen onderdelen naar stap 2.

Stap 2 - Maak de lederen onderdelen van je zadel schoon met zadelzeep. Deze zeep breng je aan met een vochtige spons. Gebruik hierbij niet te veel en niet te heet water. Breng de zeep aan met draaiende bewegingen en laat de zeep inwerken. Poets uit met een droge doek of uitpoetsborstel.

Stap 3 - Laat je zadel goed drogen voor jij aan de slag gaat met de volgende stap. Net als schoenen is het niet verstandig om je zadel naast een warmtebron te hangen. Hierdoor droogt het leer namelijk sneller uit. Laat je zadel, op een veilige plaats, drogen aan de lucht.

Stap 4 - Is je zadel goed droog? Behandel het dan met ledervet of leder olie. Beide producten breng je aan met een doek, kwast of insmeerborstel. Laat het vet of de olie goed intrekken. Leder olie zul je vaker moeten gebruiken dan ledervet, aangezien het sneller intrekt. Het voordeel van de olie is wel dat het leer nog soepeler zal worden.

Stap 5 - Wrijf je zadel op met een zachte, schone doek om je zadel echt te laten stralen.

Tuigleer onderhouden met ledervet of leder olie

Onderhoud hoofdstellen en leren halsters - stappenplan

Dit gaat over het onderhoud van de leren onderdelen. Een bit spoel je af na iedere rit en kun je bij het uit elkaar halen van je hoofdstel nog extra goed reinigen. Volg voor de leren onderdelen het onderstaande stappenplan om een hoofdstel en leren halster in optimale conditie te houden.

Stap 1 - Haal je hoofdstel of halster helemaal uit elkaar om zo alle losse onderdelen goed te onderhouden en schoon te maken. (Roestvrij)stalen onderdelen kun je schoonmaken in een sopje en hierna goed nadrogen.

Stap 2 - Gebruik zadelzeep om de leren onderdelen schoon te maken. Breng deze zeep aan met een vochtige spons. Gebruik niet te veel en niet te heet water. Breng de zeep aan, laat de zeep inwerken en daarna drogen. Poets eventueel na met een droge doek.

Stap 3 - Laat je hoofdstel of halster goed drogen voor je doorgaat naar stap 4. Hang de leren onderdelen niet over de verwarming of in de buurt van een andere warmtebron. Hierdoor droogt het leer sneller uit.

Stap 4 - Wanneer alle leren onderdelen goed droog zijn, kun je je halster of hoofstel behandelen met ledervet of leder olie. Breng het vet of de olie aan met een doek, kwast of insmeerborstel. Laat het goed intrekken en poets het na met een schone, zachte doek. Ga jij de olie gebruiken? Dan zal het leer soepeler worden en blijven. Olie trekt alleen wel sneller in, hierdoor zul je het vaker aan moeten brengen.

Start jij net met het onderhouden van je zadel en/of tuigleer? Dan kan een complete starterset je op de goede weg helpen.

Rapide ledervet - neutraal

Rapide ledervet

6,95

TRG Saddle Soap

TRG Saddle Soap

9,95

Jij weet nu alles over het soepel maken van leer

Hopelijk kun jij aan de slag met het leer van je meubel, zadel of tuig. Heb je nog vragen, of wil je graag jouw ervaringen delen?

Stel ze gerust door een reactie te plaatsen onder dit artikel.

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

2 reacties

 1. Paul op 27 maart 2020 om 12:15

  L.S.
  Ik heb motor tassen van stevig leer! Echter de tassen zijn nat geworden en zijn uitgezakt.
  Weet U een manier om het model weer terug te krijgen in de tassen.
  Ik heb voorzichtig met een stoom strijkijzer geprobeerd, maar nog geen goed effect gekregen.

  • Skystep op 31 maart 2020 om 15:00

   Beste Paul,

   Het idee van het stoomstrijkijzer is zo gek nog niet. Door het leer op de juiste manier te ‘verwarmen’ kun je het ook wat vormen. Wanneer je hier mee wil starten is het slim om het leer eerst goed te bevochtigen. Vervolgens moet je de tassen met iets vullen om de vorm van de tas na te bootsen, het liefst iets dat aan de buitenkant hard is (bijvoorbeeld wat plankjes en in het midden kranten proppen). Nu kun je het leer verwarmen met een föhn. Het leer gaat drogen en neemt de nagebootste vorm aan. Leer verwarmen is in de regel niet goed voor de kwaliteit van het leer (droogt hierdoor uit), dus het is wel belangrijk het leer daarna goed te behandelen en te voeden met een goede ledercrème. Leer vervormen door de methode van bevochtigen, ondersteunen en verwarmen wordt bij bijvoorbeeld schoenen ook wel eens gebruikt.

Laat een reactie achter