Stug leer onderhouden

Leer soepel maken – Alles over het onderhoud van je leren bank en het onderhouden van tuigleer

Wanneer we het hebben over het onderhouden van stug leer, dan hebben we het over het onderhouden van een leersoort dat afkomstig is van volwassen runderen en zicht kenmerkt als steviger, dikker en sterker dan andere leersoorten.

Schoenen worden niet gemaakt van deze leersoort. Het leer is namelijk moeilijk in vorm te brengen en voelt, vooral in het begin, erg stijf aan. Maar, wat wordt er dan wel van gemaakt?

Meubels, interieuritems en tuigen worden van dit leer vervaardigd. Denk aan stoelen, banken, (onderdelen van) paardrijzadels, hoofdstellen binnen de paardensport, riemen en zelfs handgrepen binnen je interieur.

Algemeen - hoe kun je leer het beste schoonmaken, herstellen en onderhouden?

Leer heb je in allerlei soorten en maten. Alleen al binnen schoenen zie je diverse soorten leer terug, denk hierbij aan glad leer, lakleer, nubuck & suède en wax- en gevet leer. Ook heb je schoenen van imitatieleer, hierbij heb je niet de voordelen van echt leer, maar deze schoenen zijn wel een stuk makkelijker in onderhoud.

Hieronder ontdek jij alles over het schoonmaken, herstellen en onderhouden van leer in het algemeen.

Leer schoonmaken, onderhouden en herstellen
Schoonmaken

Wanneer jij je schoenen, je jas, je bank of een ander leren item gaat reinigen, let dan goed op welk middel je hierbij gebruikt. Niet alle onderhoudsmiddelen zijn namelijk geschikt voor alle soorten leer. Over het algemeen kun jij goed af met lederzeepzadelzeep of een reinigende spray. Voor nubuck en suède kun je het beste een speciaal wasmiddel gebruiken om dit leer te reinigen. Zo voorkom je dat je de openliggende poriën van dit leer sluit en juist vlekken creëert.

Het poetsen van leer doe je over het algemeen met een vochtige, schone spons. Maak hierbij draaiende bewegingen. Voor het nadrogen gebruik je een droge, zachte doek. Let op, nubuck en suède poets je niet met een spons en doek. Hier gebruik je een suèdeborstel om het eerste vuil te verwijderen, daarna kun je kiezen voor het hierboven genoemde wasmiddel. Deze gebruik je wanneer je schoenen nog niet helemaal schoon zijn.

Herstellen

Lakleer herstellen - krasjes op je lakleren schoenen zijn gelukkig gemakkelijk te herstellen. Maak je schoen schoon, breng dit onderhoudsmiddel voor lakleren schoenen aan en wrijf deze goed uit over je schoenen.

Krasjes en scheuren herstellen bij andere leersoorten - er zijn diverse artikelen op de markt om krassen en scheuren te herstellen. Zo kan een transparante leerreparateur een eenvoudige oplossing zijn om je leerproduct toch weer als nieuw te krijgen. Door het leer na de reparatie weer goed te onderhouden, zie je er (bijna) niets meer van!

Onderhouden

Door leer goed te onderhouden, blijft het soepel en ziet het er altijd als nieuw uit. Hoe je dit het beste doet? Bij schoenen begint alles bij het gebruik van schoenspanners. Wanneer jij je schoenen uittrekt zijn ze vochtig, laat je dit aan de lucht drogen, dan krijg je kreuken en zelfs scheurtjes in het leer. Door het leer op spanning te brengen met schoenspanners, die ook nog eens het vocht uit de schoenen halen, zul jij dit kreuken en scheuren voor het grootste deel voor zijn.

Handig om te weten:

 • Glad leer poets je op met een gekleurde schoenencrème, daarna impregneer je ze om vuil en water af te stoten.
 • Lakschoenen hoef je niet te poetsen met crème en ook niet te impregneren omdat deze schoenen een gesloten laklaag hebben.
 • Voor Nubuck en suède bestaat een speciale crème om dit leer goed te onderhouden. Verdere schoenpoets is niet nodig.
 • Impregneer Nubuck en suède iedere week wanneer je deze leersoort veel draagt.
 • Voor wax- en gevet leer bestaan sprays die je schoenen verzorgen en lekker soepel maken.
 • Ben jij je meubels of tuigleer aan het onderhouden? Vet deze dan in om de kwaliteit van dit leer te behouden.

Alles weten over het onderhouden van alle leersoorten?

Stappenplan - leren bankstel of stoelen onderhouden

Vooral bij leren meubels is het waardevol om krassen en scheuren te herstellen, aangezien dit vrij makkelijk zelf kan en de aanschaf van een nieuwe, leren bank of stoel vrij prijzig is. Een grote scheur zal moeilijk zelf te herstellen zijn, maar kleine beschadigingen kun je al herstellen met lijm, leerverf en eventueel een transparante finish.

Wees krassen en scheurtjes zo veel mogelijk voor door je bank of stoel goed te onderhouden. Dit zal het leer soepel houden, waardoor je uitdroging geen kans geeft.

In ons stappenplan vind je alle informatie om jouw meubels schoon te maken, te repareren (deze stap mag je natuurlijk overslaan wanneer je bank/stoel geen beschadigingen heeft) en goed te onderhouden.

Stap 1 - Schoonmaken & vlekken verwijderen

Verwijder als eerste al het losse vuil met een stofzuiger of kruimeldief. De volgende stap is afhankelijk van het type leer waarvan jouw meubel gemaakt is.

 • Glad leer - gebruik voor het reinigen een vochtig, microvezel doekje. Eigenlijk is dit al voldoende om een glad leren bank schoon te krijgen. Mocht jij toch vlekken zien die je er niet uit krijgt zonder een schoonmaakmiddel, probeer dan eens groene zeep of een scheutje witte azijn in het schoonmaakwater.
 • Ruw leer - Ga hier vooral niet met een natte doek aan de slag. Een bank van ruw leer kun je het beste schoon houden door hem goed stof te zuigen en een schoonmaakspray te gebruiken voor gemaakte vlekken.
 • Nubuck & Suède - Heb jij een bank of stoel van nubuck of suède? Dan heb je voor het schoonmaken in ieder geval een suèdeborstel nodig, eventueel een suède gum en een vlekverwijderaar. Start met de borstel, de rubberen zijde gebruik je voor het verwijderen van vuil (de koperen borstel is om het leer op te ruwen zonder het te beschadigen). Wrijf over vlekken met de rubberen kant om zo vlekken te verwijderen. Is de vlek hardnekkig en werkt dit niet voldoende? Ga dan over naar de gum of vlekverwijderaar.
  Met de gum wrijf je rustig over de vlek heen om vlekken en oneffenheden te verwijderen. Ga je met de spray aan de slag? Spuit dan de vlek gelijkmatig in, wrijf in met een zachte, schone spons of borstel en neem de plek daarna af met een schone doek.
Stap 2 - Repareren

Krasjes door uitdroging herstellen - Is jouw leren meubel uitgedroogd en wil jij achterstallig onderhoud inhalen en bijwerken? Gebruik dan een leder olie, deze olie trekt goed in het leer en conserveert het leder optimaal. Je smeert de olie in, laat het intrekken en wrijft het eventueel uit. Gebruik deze olie niet op suède, je zitting zal hier te glad van worden.

Het repareren van scheuren - Begin met het schoonmaken van de plek. Dit schoonmaken doe je met een zachte doek en met alcohol (glad leer) of witte azijn (suède en nubuck).

Breng hierna leerlijm of secondelijm aan op de onderkant van het leer (binnenkant). Dit aanbrengen gaat het makkelijkste met een klein voorwerp, denk hierbij aan een plastic tandenstoker. Breng nu de scheur naar elkaar toe om de twee kanten aan elkaar te lijmen. Laat de lijm drogen.

Wanneer je secondelijm hebt gebruikt, kun je het leer het beste even opschuren na het lijmen. Schuur voorzichtig en voel tussendoor of het geheel weer glad voelt. Verf hierna je bank of stoel bij met leerverf. Controleer altijd eerst of je de juiste kleur hebt door dit te testen op een niet zichtbaar gedeelte van je stoel of bank. De verf breng je aan met een vochtige spons en wacht hierna tot de plek compleet gedroogd is.

Laat het gelijmde en geverfde deel compleet uitdrogen, doe je dit in de avond, dan kun je de reparatie voor de gehele nacht laten drogen, wel zo prettig.

Om je complete bank, inclusief de gerepareerde plek, weer te laten glanzen gebruik je ledervet om het leer te verzorgen. Breng het vet aan, laat enige tijd intrekken en wrijf zo nodig weer uit. Je hebt even tijd nodig, maar je hebt wel je eigen bank of stoel gerepareerd en hij ziet er weer super uit!

Stap 3 - Onderhouden

Eigenlijk vraagt het onderhouden van je leren meubels niet veel werk wanneer je dit regelmatig doet. Kies voor leder olie wanneer jij je meubels al langere tijd niet onderhouden hebt. Kies voor ledervet wanneer jij net een nieuwe bank of stoel hebt en deze voor de eerste keer een onderhoudsbeurt geeft.

Beide producten breng je op dezelfde manier aan. Smeer het leer goed in, laat enige tijd intrekken en wrijf daarna zo nodig uit met een droge doek. Jij zorgt ervoor dat je leer soepel blijft en in de beste conditie. Bij regelmatig gebruik wordt het leer waterafstotend en voorkom je kreuken en scheurtjes. Jouw bank of stoel zal vele malen langer meegaan.

Leer schoonmaken met de daarvoor geschikte producten

Wil jij voor het schoonmaken van je bank of stoel gebruik maken van schoonmaakmiddelen die speciaal geschikt zijn voor leer? Ga dan eens aan de slag met lederzeep of TRG Saddle Soap, deze producten breng je aan met een (vochtige) spons. Maak een draaiende beweging en wrijf de zeep in. Poets je bank of stoel eventueel na met een droge doek. Lederdressing is een product dat niet alleen reinigt, maar ook te voedt en je meubels weer laat glanzen.

Leren bank onderhouden, schoonmaken, repareren

Stappenplan - zadel en tuigleer onderhouden

Onderhoud paardrijzadel - stappenplan

Een paardrijzadel is een flinke investering en zal langer meegaan wanneer je deze goed onderhoudt. Volg het onderstaande stappenplan en zorg ervoor dat het leer van je zadel soepel blijft en zal stralen.

Stap 1 - Wanneer je start met het onderhoud, verwijder je eerst alle losse onderdelen. Om je zadel goed te reinigen is dit het makkelijkste om overal bij te kunnen. Maak de (roestvrij)stalen onderdelen schoon in een sopje en droog deze hierna goed af. Ga voor de lederen onderdelen naar stap 2.

Stap 2 - Maak de lederen onderdelen van je zadel schoon met zadelzeep. Deze zeep breng je aan met een vochtige spons. Gebruik hierbij niet te veel en niet te heet water. Breng de zeep aan met draaiende bewegingen en laat de zeep inwerken. Poets uit met een droge doek of uitpoetsborstel.

Stap 3 - Laat je zadel goed drogen voor jij aan de slag gaat met de volgende stap. Net als schoenen is het niet verstandig om je zadel naast een warmtebron te hangen. Hierdoor droogt het leer namelijk sneller uit. Laat je zadel, op een veilige plaats, drogen aan de lucht.

Stap 4 - Is je zadel goed droog? Behandel het dan met ledervet of leder olie. Beide producten breng je aan met een doek, kwast of insmeerborstel. Laat het vet of de olie goed intrekken. Leder olie zul je vaker moeten gebruiken dan ledervet, aangezien het sneller intrekt. Het voordeel van de olie is wel dat het leer nog soepeler zal worden.

Stap 5 - Wrijf je zadel op met een zachte, schone doek om je zadel echt te laten stralen.

Tuigleer onderhouden met ledervet of leder olie

Onderhoud hoofdstellen en leren halsters - stappenplan

Dit gaat over het onderhoud van de leren onderdelen. Een bit spoel je af na iedere rit en kun je bij het uit elkaar halen van je hoofdstel nog extra goed reinigen. Volg voor de leren onderdelen het onderstaande stappenplan om een hoofdstel en leren halster in optimale conditie te houden.

Stap 1 - Haal je hoofdstel of halster helemaal uit elkaar om zo alle losse onderdelen goed te onderhouden en schoon te maken. (Roestvrij)stalen onderdelen kun je schoonmaken in een sopje en hierna goed nadrogen.

Stap 2 - Gebruik zadelzeep om de leren onderdelen schoon te maken. Breng deze zeep aan met een vochtige spons. Gebruik niet te veel en niet te heet water. Breng de zeep aan, laat de zeep inwerken en daarna drogen. Poets eventueel na met een droge doek.

Stap 3 - Laat je hoofdstel of halster goed drogen voor je doorgaat naar stap 4. Hang de leren onderdelen niet over de verwarming of in de buurt van een andere warmtebron. Hierdoor droogt het leer sneller uit.

Stap 4 - Wanneer alle leren onderdelen goed droog zijn, kun je je halster of hoofstel behandelen met ledervet of leder olie. Breng het vet of de olie aan met een doek, kwast of insmeerborstel. Laat het goed intrekken en poets het na met een schone, zachte doek. Ga jij de olie gebruiken? Dan zal het leer soepeler worden en blijven. Olie trekt alleen wel sneller in, hierdoor zul je het vaker aan moeten brengen.

Start jij net met het onderhouden van je zadel en/of tuigleer? Dan kan een complete starterset je op de goede weg helpen.

Rapide ledervet - neutraal

Rapide ledervet

8,95

TRG Saddle Soap

TRG Saddle Soap

9,95

Jij weet nu alles over het soepel maken van leer

Hopelijk kun jij aan de slag met het leer van je meubel, zadel of tuig. Heb je nog vragen, of wil je graag jouw ervaringen delen?

Stel ze gerust door een reactie te plaatsen onder dit artikel.

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

2 reacties

 1. Paul op 27 maart 2020 om 12:15

  L.S.
  Ik heb motor tassen van stevig leer! Echter de tassen zijn nat geworden en zijn uitgezakt.
  Weet U een manier om het model weer terug te krijgen in de tassen.
  Ik heb voorzichtig met een stoom strijkijzer geprobeerd, maar nog geen goed effect gekregen.

  • Skystep op 31 maart 2020 om 15:00

   Beste Paul,

   Het idee van het stoomstrijkijzer is zo gek nog niet. Door het leer op de juiste manier te ‘verwarmen’ kun je het ook wat vormen. Wanneer je hier mee wil starten is het slim om het leer eerst goed te bevochtigen. Vervolgens moet je de tassen met iets vullen om de vorm van de tas na te bootsen, het liefst iets dat aan de buitenkant hard is (bijvoorbeeld wat plankjes en in het midden kranten proppen). Nu kun je het leer verwarmen met een föhn. Het leer gaat drogen en neemt de nagebootste vorm aan. Leer verwarmen is in de regel niet goed voor de kwaliteit van het leer (droogt hierdoor uit), dus het is wel belangrijk het leer daarna goed te behandelen en te voeden met een goede ledercrème. Leer vervormen door de methode van bevochtigen, ondersteunen en verwarmen wordt bij bijvoorbeeld schoenen ook wel eens gebruikt.

Laat een reactie achter