Inhoud

  Omschrijving van je heupklachten

  De heup is een kogelgewricht en verbindt het dijbeen met het bekken (heupkop en heupkom). Met een pijnlijke heup bedoelen we alle pijnklachten en bewegingsklachten rond het heupgewricht.

  Stabiliteit en draagvermogen vormen naast bewegen een belangrijke eigenschap van dit gewricht.

  Wanneer je last van je heup hebt, is eigenlijk alles ongemakkelijk. Bij staan, lopen, zitten en liggen kun je een zeurende pijn ervaren.

  De klachten bij een pijnlijke heup

  Klachten in de heup ontstaan wanneer het gewrichtsoppervlak is aangetast. Meestal gaan heupklachten gepaard met stekende, zeurende pijn tijdens het lopen en staan, of bij het op de zijde van het lichaam slapen.

  Last van je heup na het hardlopen

  Wanneer je na het hardlopen last hebt van je heup, zijn hier verschillende oorzaken voor. Het zou kunnen dat je door een enthousiaste start je spieren en pezen te erg belast. Je looptechniek, je gewicht, standafwijkingen en hypermobiliteit kunnen hier ook invloed op hebben.

  Naast deze risicofactoren, is het belangrijk om goede schoenen aan te schaffen en hierbij eventueel gebruik te maken van inlegzooltjes, die je voetboog ondersteunen en extra demping creëren. Door deze extra ondersteuning bij je voetboog, corrigeer je de standafwijking en verlaag je de kans op pijn in je heup door een heupblessure.

  Oorzaken van een pijnlijke heup

  De oorzaken van heupklachten kunnen heel verschillend zijn. Zo ontstaat de ene klacht door sportieve inspanningen en overbelasting en de ander door slijtage, heupverschil of standsafwijking. Heupklachten kunnen ook ontstaan door overgewicht.

  Een slijmbeursontsteking, een snapping hip, reuma, luxatie (het uit de kom schieten van de heup), een breuk en artrose kunnen zorgen voor pijn aan je heup. Bij deze oorzaken kun je het beste je arts raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling. Een pijnlijke heup kan ook voortkomen uit beenlengteverschil of een standsafwijking aan benen of voeten.

  Pijn in je heup door beenlengteverschil

  Klachten aan je rug of heup door beenlengteverschil kunnen al optreden bij een aantal millimeter verschil. Bij dit verschil in lengte voel je de klachten vaak aan een kant van het lichaam. De klachten komen voor in voet, knie, rug of heup.

  Dee oorzaken van een beenlengteverschil liggen in aangeboren afwijkingen van de botten. De botten verschillen in lengte, vorm of de heupkop staat niet goed in de heupkom;

  • Een groeistoornis in een van de benen;
  • Een breuk in heup of been;
  • Een nieuwe knie of heup.

  Pijn in je heup door een standsafwijking

  Standsafwijkingen kunnen aangeboren zijn, maar kunnen ook ontstaan door een verkeerde houding of door verkeerde beweeggewoonten. Gewrichten worden onjuist belast, waardoor diverse klachten kunnen ontstaan, zo ook pijn aan je heup.

  Standsafwijkingen kunnen voorkomen aan je benen en je voeten. Zo heb je o.a. de bekende o-benen, x-benen en platvoeten. Deze afwijkingen kunnen zonder hulpmiddelen zorgen voor een verkeerde belasting en daardoor pijnklachten veroorzaken.

  Advies bij heupklachten

  Bij heupklachten is het belangrijk om in beweging te blijven. Beweeg binnen je pijngrens en wissel af tussen actie en rust. Houd bij de activiteiten in het dagelijks leven ook de pijngrens in de gaten en de afwisseling tussen actie en rust.

  Bij een kantoorbaan is het verstandig om drie à vier keer per uur even op te staan en te bewegen. Het is aan te raden om één of twee keer per uur even een stukje te wandelen om de doorbloeding in het onderlichaam te stimuleren.

  Een pijnlijke heup behandelen met steunzolen

  Bij heupklachten door beenlengteverschil en een standsafwijking kan een goede steunzool de oplossing bieden voor je klachten. Deze steunzolen zijn specifiek bedoeld om de klachten te verminderen, te voorkomen of zelfs geheel te verhelpen. De steunzolen zetten je voet en lichaam weer in de juiste houding.

  Een beenlengteverschil is per persoon verschillend, maar we kunnen je hiervoor zeker de juiste oplossing aanbieden. Dit verschil kun je namelijk het beste corrigeren met een hakverhoging voor beenlengteverschil. Met deze hakverhogingen los je het verschil in lengte eenvoudig en effectief op. Ze zijn verkrijgbaar in een dikte tot en met 10 mm en zijn zelfs geschikt om onder je steunzolen of het bestaande voetbed in je schoen geplaatst te worden.

  Direct naar:   steunzolen