Inhoud

    Over zware, vermoeide benen

    Zware en vermoeide benen is een niet al te prettig fenomeen dat we helaas allemaal wel herkennen. Het is een veelvoorkomende klacht en ontstaat meestal na een lange wandeling, langdurig staan of een lange autorit.

    Het hebben van zware benen is op zichzelf geen ziekte of aandoening. Heb je hier echter vaker last van, dan is dit een teken dat er meer aan de hand is. Een verslechtering van de bloedcirculatie kan, naast een aantal andere oorzaken, de boosdoener zijn. Wanneer je staat of zit, moeten je aderen harder werken om het bloed weer omhoog naar je hart te pompen. In de meeste gevallen gaat dit goed, zijn er echter problemen met de bloedcirculatie in je benen, dan kun je last krijgen van vermoeide benen door te veel vocht in je benen.

    Symptomen en klachten die je kunt ervaren

    Vermoeide benen voelen loom en zwaar aan, soms met een tintelend gevoel, soms doen ze pijn. Je kunt last krijgen van gezwollen enkels en voeten, maar ook van nachtelijke been- en kuitkrampen.

    Om je een idee te geven van de symptomen & klachten bij vermoeide benen, hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

    • Een zwaar en vermoeid gevoel in je benen;
    • Een tintelend gevoel in je benen;
    • Je benen zijn, met name bij de enkels, gezwollen;
    • Je benen doen zeer;
    • Je hebt last van spataderen;
    • Je hebt rusteloze benen, ook wel restless legs genoemd. Hierbij heb je continu de neiging om in beweging te blijven;
    • Je ervaart kramp in je benen en kuiten.

    Opvallend, wanneer je jouw benen omhoog legt, merk je op dat je klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

    Wat zijn oorzaken voor vermoeide benen?

    Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je last hebt van vermoeide benen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

    1 | Een verslechterde bloedcirculatie

    Vermoeide en zware benen hebben vaak te maken met een verslechtering van de bloedcirculatie in de benen. Ons hart pompt zuurstofrijk bloed door ons lichaam. Op de terugweg (van je benen naar je hart) worden afvalstoffen en zuurstofarm bloed afgevoerd. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor je lichaam is het een flink karwei. Het bloed moet namelijk omhoog tegen de zwaartekracht in. Dit wordt ondersteund door de zogenaamde spierpomp in de beenspieren en de kleppen in de aderen. De spierpomp werkt ook als een klep en voorkomt hiermee dat het bloed terugstroomt in de benen. Als dit systeem begint te falen, hoopt een gedeelte van het bloed zich op in de benen en kunnen je benen zwaar en vermoeid aanvoelen. De aderen kunnen hierdoor extra uitzetten wat kan leiden tot spataderen en opgezette benen en enkels.

    2 | Overbelasting

    Dat we last hebben van zware en vermoeide benen na een lange wandeling of een intensieve sportactiviteit is niet zo raar. Door de extreme inspanning zijn de spieren in je benen (over)vermoeid. Gun je benen rust. Je zult merken dat de klachten na voldoende rust vanzelf zullen afnemen.

    3 | Zwangerschap of overgewicht

    Overgewicht kan ook leiden tot zware vermoeide benen. De spieren in je benen moeten harder werken doordat ze constant extra gewicht mee moeten dragen. Zwangerschap of overgewicht kunnen dus leiden tot zware benen.

    4 | Afwijkende voetstand

    Een afwijkende voetstand kan ook de boosdoener zijn bij zware en vermoeide benen. Door een verkeerde stand van de voet kunnen voet- en beenspieren overbelast raken. Dit komt vaak voor bij een platvoet (doorgezakte voet) of een holvoet. De spieren in je voet, enkel en benen raken overbelast, doordat zij continu je lichaamshouding corrigeren ten opzichte van je voeten. Deze overbelasting kan leiden tot het zware en vermoeide gevoel in je benen en is vaak ’s avonds nog voelbaar als je in bed ligt.

    5 | Voor een (te) lange tijd achter elkaar zitten of staan

    Breng je een groot deel van je dag staand of zittend door? Dan zullen je aderen extra hard moeten werken om het bloed terug te pompen naar je hart. Hierdoor heb je sneller last van vermoeide benen en is de kans op het ontwikkelen van aderproblemen aanzienlijk groter dan bij mensen die meer bewegen gedurende de dag.

    Wanneer je een zittend beroep hebt en vooral met je benen gekruist zit, kun je extra last hebben van vermoeide benen.

    6 | Een ongezonde leefstijl

    Ongezonde voeding, weinig bewegen, roken en overmatig alcoholgebruik zijn allemaal factoren die je bloedcirculatie negatief beïnvloeden. Roken zorgt zelfs voor het vernauwen van je bloedvaten, waardoor je niet alleen last krijgt van vermoeide voeten, maar bijvoorbeeld ook van koude voeten en handen.

    7 | Je leeftijd

    Helaas gaat je lichaam hoe ouder je wordt, achteruit. Zo ook de wanden van je bloedvaten. Deze verzwakken waardoor je bloedcirculatie verslechterd.

    8 | Erfelijkheid

    Wanneer je vaker last hebt van vermoeide benen, kan dit ook erfelijk bepaald zijn. Niet per se de klacht, maar wel dat je last hebt van zwakke aderen. Deze verzwakte aderen zorgen ervoor dat je doorbloeding minder goed is, waardoor je last krijgt van vermoeide, zware benen.

    Wat je zelf kunt doen bij vermoeide benen

    Er zijn een flink aantal oplossingen die je toe kunt passen wanneer je last hebt van vermoeide benen. Het is belangrijk om in beweging te blijven, je doorbloeding te stimuleren en je voeten in de juiste stand te zetten wanneer je een standsafwijking hebt.

    1 | Blijf in beweging en stimuleer je doorbloeding

    Het klinkt misschien gek, maar wanneer je last hebt van vermoeide benen is het raadzaam om in beweging te blijven. Door in beweging te komen stimuleer je de doorbloeding in je benen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede voorbeelden. Lang staan of stilzitten, bal-, spring- en/of contactsporten kun je beter vermijden.

    2 | Compressiekousen bij vermoeide benen

    Om het effect van de stimulatie van je doorbloeding tijdens het bewegen te versterken, is het raadzaam om tijdens en na een (sport)activiteit compressiekousen te dragen.

    Compressiekousen hebben graduele compressie en zorgen voor een betere bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen. Hierdoor nemen eventuele vochtophopingen in je onderbenen af. Moet je vaak langdurig staan op je werk? Ook dan kunnen compressiekousen een goede oplossing bieden.

    3 | Leg vooral ’s nachts je benen omhoog

    We kunnen natuurlijk de zwaartekracht een handje helpen door je benen omhoog te leggen. Hierdoor kan het bloed makkelijker terugstromen naar je hart. Dit kun je gemakkelijk doen door een kussen onder je onderbenen te leggen.

    4 | Draag steunzolen tegen vermoeide benen

    Heb je een afwijking in je voetstand? Dan is het goed mogelijk dat dit de oorzaak van je vermoeide benen is. Met de Steunzool Flexibel Support ervaar je een optimale drukverdeling onder de voet en worden je houdingsproblemen op een verantwoorde manier gecorrigeerd.

    Tijdens het sporten vraag je extra van je lichaam. Wanneer je sport (bijvoorbeeld hardlopen) komen er flinke krachten te staan op je voeten en benen. De druk die ontstaat bij springen en landen wil je zo goed mogelijk opvangen. Gebruik je de Sportzool Sport Support dan zorg je voor goede demping, de juiste drukverdeling en correctie van je lichaamshouding.

    5 | Gebruik speciale crème

    Smeer je voeten en benen in met Footlogix Tired Leg Formula, een speciale crème die vermoeide voeten en benen reduceert.

    Met deze crème stimuleer je de microcirculatie, wat helpt om vermoeide voeten en benen te voorkomen. Deze oplossing is te gebruiken i.c.m. compressiekousen en steunkousen en laat geen vettige laag achter.

    Sportlast Compressiekousen Pro Grijs 01

    Sportlast Compressiekousen Pro – 2 kleuren

    Sportlast Compressiekousen Pro zijn als hulpmiddel gebaseerd op de steunkous. De compressiekousen hebben graduele compressie (20 to 25 mmHg) voor een verbetering van de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen.

    Sportlast Compressie Tubes Pro Blauw 01

    Sportlast Compressie Tubes Pro – 2 kleuren

    Sportlast Compressie Tubes Pro hebben graduele compressie en zorgen voor een betere bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen. Spieren zullen minder snel vermoeid raken, de kans op blessures neemt af en de spieren in je onderbenen herstellen sneller en beter.

    Steunzool Flexibel Support

    Steunzool Flexibel Support (7085)

    Op zoek naar steunzolen om onder andere (lage) rugpijn te verminderen? De Steunzool Flexibel Support zorgt voor een optimale drukverdeling onder voet en corrigeert het lichaam bij houdingsproblemen.

    Footlogix Tired Leg Formula

    Footlogix Tired Leg Formula

    De mousse is bijzonder geschikt voor mensen die compressiekousen en steunkousen dragen, omdat het de elastische vezel niet beschadigd.