Inhoud

  Meer informatie

  Wat is de oorzaak van een hallux valgus?

  Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. De reden hiervan is dat vrouwen vaker relatief slechte schoenen dragen, zoals pumps of flats die de voet te weinig ondersteunen. Platte, te smalle en/ of te korte schoenen dragen bij aan een vergrote kans, net als te hoge hakken. Hierdoor krijgt de grote teen de kans om te vergroeien.

  De aandoening is erfelijk, bij sommige families is het een veelvoorkomend probleem. Mannen hebben er relatief minder last van, maar lopen het voornamelijk op vanuit erfelijkheid. Ook als het niet wordt doorgegeven vanuit de genen, kan het aangeboren zijn. Er bestaan veel mensen die een lichte vorm hebben, maar er geen last van hebben. In dat geval hoeft er niks aan gedaan te worden, alleen bij klachten is het belangrijk om in te grijpen.

  Goed schoeisel verkleint sowieso de kans op klachten. In landen waar mensen voornamelijk op blote voeten lopen, komt de aandoening zo goed als niet voor. Er is dus een duidelijk verband tussen de schoenen die je draagt en de mate waarin hallux valgus voorkomt.

  Oefeningen om de pijn van Hallux Valgus te verminderen

  Er zijn oefeningen om je klachten te verminderen. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt uitvoeren.

  1: Masseer de voetzool met een massagebal voor je voet

  Zittend op een stoel zet je de bal van je voet op de massagebal. Zet druk met je voet op de bal en rol deze richting je hiel. Het kan zijn dat dit wat gevoelig is, maar dat geeft niet. Wissel de plek af waar je de bal rolt, dus ook onder het midden van je voet en de buiten- en binnenkant van je voet.
  Als je dit minimaal drie keer doet en een minuut per keer, ga je merken dat het werkt. Na een aantal weken kun je deze oefening staand doen, zodat je meer druk kunt uitoefenen en de bal dieper in de voetzool masseert.

  2: Tussen het eerste en tweede middenvoetsbeentje masseren

  Zittend op een stoel leg je je onderbeen op je andere bovenbeen. De ruimte tussen het eerste en tweede middenvoetsbeentje masseer je met je duim en wijsvinger, eventueel met gebruik van bodylotion om het soepeler te laten verlopen. Je masseert iets meer tegen het bot en in de tussenruimte van het eerste en tweede middenvoetsbeentje.

  Ook de ruimte tussen de grote en tweede teen neem je hierin mee. Het kan wat pijnlijk aanvoelen, maar dat mag. Doe deze massage minimaal drie keer een minuut lang.

  3: Maak het grote teengewricht los

  Zittend op een stoel leg je je onderbeen op je andere bovenbeen. We gaan nu uit van een probleem aan de rechtervoet. Neem met de duim en wijsvinger van je linkerhand het eerste middenvoetsbeentje goed vast. Het kootje trek je iets van het middenvoetsbeentje af en je beweegt het kootje rustig op en neer. Dit doe je zover je kunt zonder dat het pijnlijk is.

  Je beweegt vijf keer op en vijf keer neer. Trek het kootje iets uit en beweeg het nu naar links en rechts, ook dit doe je vijf keer. Als je merkt dat het gewricht na verloop van tijd losser wordt, probeer je cirkels te draaien, waarbij je vijf keer met de klok mee en vijf keer tegen de klok in draait.

  De symptomen die duiden op een hallux valgus

  • Schoenen passen niet goed of knellen;
  • Je voeten raken snel vermoeid;
  • Rode en gezwollen huid;
  • Huidirritatie of slijmbeursontsteking;
  • Eeltvorming;
  • Grote teen staat scheef waardoor een bobbel (bunion) ontstaat aan de buitenkant van de voet.

  Kan mijn hallux valgus opgelost worden met een operatie?

  Het antwoord is ‘ja’. Houd er wel rekening mee dat dit alleen gebeurt bij ernstige klachten en dat het herstel lang duurt. Door de operatie wordt de stand van de grote teen blijvend gecorrigeerd. De manier waarop dit gebeurt, is door het doorzagen en rechtzetten van het middenvoetsbeentje. Soms wordt permanent of tijdelijk een schroef in het bot gezet of wordt het gewricht permanent vastgezet.
  De complicaties die optreden, zijn tegenwoordig minder dan vroeger omdat de techniek steeds beter is geworden. Nu heeft ongeveer 10% van de geopereerde patiënten last van complicaties in de vorm van pijn, ontstekingen of stijven gewrichten. Het duurt ongeveer 6 weken voordat de wond is genezen en het bot en bindweefsel weer voldoende zijn aangegroeid. In de tussentijd is rust nodig en loop je met krukken om de druk van de voet af te houden. Een speciale schoen kan ook uitkomst bieden.

  Andere opties om de pijn te verminderen

  Je kunt een aantal producten vinden om je klachten tegen te gaan. Een beschermer met teenspreider helpt je teen recht te houden, zodat je minder klachten ervaart. Er is ook een simpelere versie die alleen de tenen spreidt.

  Heb je nog vragen?

  Please enter your name.
  Please enter a valid email address.
  Please type your message.