Inhoud

    Meer informatie

    Sporttape: medical taping met kinesiotape

    In veel gevallen de uitkomst voor sneller herstel. Het gebruik van sporttape (kinesiotape) wordt ‘medical taping’ genoemd. Het is meer dan een eenvoudig pleistertje plakken op een blessure. Er zit een gedachte achter die medisch onderbouwd is. Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt om te weten wat sporttape voor je doet, hoe het werkt, wat je er mee kunt bereiken en wat de voor- en nadelen zijn.

    Het ontstaan van medical taping

    De basis van medical taping komt uit Japan en Korea en stamt uit de jaren zeventig. De gedachte erachter is dat je spieren bepalend zijn voor je hele gestel. Je bloed- en lymfecirculatie en je lichaamstemperatuur reageren op hoe goed je spieren werken. Heb je een spierblessure? Dan werkt dat door in de rest van je lichaam. Het gebruik van tape op bepaalde plekken blijkt herstel te bevorderen en nieuwe blessures te voorkomen.

    Bij bijvoorbeeld een zweepslag in je kuit, kun je het getroffen been zo goed als niet gebruiken. Je gaat anders lopen, ook wel ‘compenseren’ genoemd en er komt een andere druk op de rest van je lichaam. Je gezonde been krijgt meer te verduren dan anders. Hierdoor is de kans groot dat je andere been klachten gaat vertonen, omdat er een andere balans ontstaat. Voorkom dit door tijdig ingrijpen.

    Wat is sporttape en hoe werkt het?

    Sporttape, of ‘kinesiotape’, gebruik je tijdens het sporten en bij behandeling van blessures. Het zorgt voor stabiliteit in je gewrichten, vermindert pijn, verlaagt overtollig vocht en laat je spieren op een betere manier bewegen.

    De MS-K tape van Zamst is gemaakt van elastisch, ademend en waterbestendig materiaal dat tot 14 dagen lang kan blijven zitten zonder zijn werking te verliezen. De tape bestaat voor 97% uit katoen en voor 3% uit elastaan.

    Er is geen latex in verwerkt omdat relatief veel mensen last hebben van een latexallergie. De hightech acryllijm bevat geen schadelijke stoffen. Conclusie: het gebruik van deze sporttape is volledig veilig en heeft geen nadelige gevolgen voor je gezondheid.

    De tape tilt de huid iets op en bevordert zo de bloedcirculatie en lymfeafvoer. Dit zorgt voor een vermindering van de zwelling die ontstaat bij inspanning en voor een beter en makkelijker herstel van de spieren. Preventief gebruik van sporttape heeft een positief effect in het voorkomen van overbelasting van de spieren.

    Gewrichten, spieren en weefsels worden ondersteund en gestabiliseerd door de druk die de tape uitoefent. Het vermindert pijn en versterkt de spierkracht.

    In welke gevallen maak je gebruik van sporttape?

    Er zijn veel situaties waarin sporttape wel uitkomst biedt. Heb je je blessure laten beoordelen door een dokter of fysiotherapeut en raden zij medical taping aan, dan weet je zeker dat je veilig aan de slag kunt met tapen. Een andere reden om sporttape te gebruiken, is wanneer je blessures wilt voorkomen.

    Voordelen van het gebruik van kinesiotape bij weefseltrauma

    Bij zweepslag in de kuit, zie je dat tapen een aantal voordelen heeft. Je hebt in dit geval weefseltrauma opgelopen en het lichaam reageert daarop met een ontstekingsreactie. Er ontstaat lokaal een zwelling dit zorgt voor verhoogde druk op het omliggende weefsel. De bloedcirculatie en lymfeafvoer worden hierdoor belemmerd met als gevolg dat de druk op de pijnreceptoren toeneemt.

    Omdat de sporttape je huid lift, wordt de druk verminderd en wordt de circulatie van bloed en lymfeafvoer hersteld. Kortweg betekent het dat MS-K tape precies dat ondersteunt wat het lichaam normaal gesproken zelf zou moeten doen. Gevolgen zijn verbetering van de spierfunctie, opheffen van belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer, pijndemping en ondersteunen van de gewrichten.

    Zelf tape aanbrengen

    In het verleden werd sporttape voornamelijk gebruikt door professionele sporters. Door innovatieve ontwikkelingen is het nu voor de ‘gewone’ sporter mogelijk om goed te tapen zonder daarvoor naar een fysiotherapeut te hoeven. De voorgevormde tape is gemakkelijk zelf aan te brengen en door de hoogwaardige kwaliteit blijft het netjes zitten. Je hoeft niet iedere dag een nieuwe taping te doen.

    Wanneer gebruik je geen sporttape?

    Het is van belang dat je blessures zo snel en zo goed mogelijk behandelt of laat behandelen. De eerste tip is vrij eenvoudig: raadpleeg altijd een dokter of een fysiotherapeut bij blessures. Er zijn situaties waarin het gebruik van sporttape niet verstandig is. Deze vorm van tapen is niet aan te raden wanneer:

    • Je acuut letsel oploopt waarbij niet goed/ volledig gediagnosticeerd kan worden;
    • Je koorts hebt;
    • Je huid beschadigd is;
    • Je zwanger bent. Behandelingen zijn voor bepaalde indicaties mogelijk maar altijd in overleg met een behandelend therapeut;
    • Je trombose hebt, een trombus zou los kunnen komen.
    Raadpleeg altijd een zorgverlener, zelfdiagnose kan leiden tot verwaarlozing van de blessure.

    Sporttape voor voet, enkel, knie en kuit

    Je weet nu de voordelen van sporttape en waar je op moet letten voor gebruik. Zoals je gelezen hebt, heeft het een krachtige werking op niet alleen de behandelde plek, maar op je hele lichaam. Voorkom blessures of behandel ze op de juiste manier en je ziet dat je sneller herstelt met behulp van dit handige middel.

    Heb je nog vragen?

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Please type your message.