Inhoud

  Diverse soorten knieklachten

  De knie, een complex onderdeel van het menselijk lichaam dat het zwaar te verduren heeft door dagelijkse beweging en sporten. Door de complexiteit kunnen op verschillende plaatsen (pijn)klachten ontstaan. Hieronder geven we jou een overzicht van diverse knieklachten.

  Pijn in je knie bij het buigen

  Wanneer je last hebt van je knie, zul je dit vooral merken bij het buigen van je knie. Hierbij zet je namelijk het gewricht en alle bijbehorende banden, pezen, schijven e.d. aan het werk. Wanneer je je knieën overbelast hebt, ervaar je pijn in je knie bij het buigen. Een ontsteking of gescheurd kraakbeen zorgt ervoor dat je altijd pijn aan je knie hebt en niet alleen bij beweging.

  Stekende pijn in je knie

  Ervaar je een stekende pijn in je knie? Plotselinge pijnscheuten tijdens bewegen of bij de dagelijkse beweging? Laat je knie of beide knieën dan goed onderzoeken door je (huis)arts. Deze pijn kan duiden op knieklachten door diverse oorzaken. Zo zou het om een gescheurde meniscus kunnen gaan, gescheurd kraakbeen of bijvoorbeeld een lopersknie. Met je arts kun je het beste overleggen welke behandeling passend is.

  Sport je? Dan is het belangrijk om gedoseerd rust te nemen (verlaag de belasting) tot je behandelplan duidelijk is.

  Pijn aan de binnenkant van je knie

  Heb je specifiek pijn aan de binnenkant van je knie? Dan kan het goed zijn dat je door een verkeerde houding je pezen en gewrichten extra belast. Een doorgezakte (voor)voet zorgt ervoor dat je voeten naar binnen staan en het kniegewricht uit balans staat. Om de druk op je knieën op te vangen en de holte van je voeten te ondersteunen, kun je kiezen voor inlegzooltjes als oplossing voor pijn aan de binnenkant van je knie.

  Heb je naast pijn aan de binnenkant van je knie ook last van een opgezwollen knie, zak je door je knie heen of kun je je knie niet goed buigen? Dan kan het ook zijn dat je een scheurtje hebt in je binnenste knieband en dat je daardoor de pijn ervaart. Fysiotherapie kan hierbij helpen, soms is een operatie noodzakelijk. Ook hierbij is het verstandig om contact op te nemen met je (huis)arts.

  Pijn in je knieschijf

  Wanneer je last hebt van je knieschijf (voorkant knie), kunnen hier diverse oorzaken voor zijn. Zo kun je een verstuiking oplopen aan je knieschijf, maar je knieschijf kan ook uit de kom raken. Hierbij kan fysiotherapie en krachttraining je helpen. Heb je een fractuur in je knieschijf? Dan zal deze hersteld moeten worden door middel van een knieoperatie.

  Last van een krakende knie

  Heb je last van krakende knieën? Dan kunnen wij jou in 99% van de gevallen geruststellen. Zolang je geen pijn hebt wanneer jij je knieën buigt, is er over het algemeen niets aan de hand. Voel je bij het kraken ook pijn en stijfheid? Dan kun je het beste langs je (huis)arts om te kijken waar het kraken en de pijn vandaan komen.

  Oorzaken voor een pijnlijke knie

  Er zijn diverse oorzaken voor een pijnlijke knie. Zo spelen overbelasting, ontstekingen en ouderdom een grote rol bij de gezondheid van je knieën. Lees hieronder de diverse oorzaken die zorgen voor knieklachten.

  Last van een overbelaste knie

  Een pijnlijke knie door overbelasting, deze klachten ontstaan wanneer de belasting op de knie hoger of zwaarder wordt dan de belastbaarheid. Hierbij kun je denken aan overbelasting door bewegen (hardlopen en voetballen), maar ook aan overbelasting door overgewicht.

  Heb je een overbelaste knie door te veel beweging? Probeer dan een tijdje rustig aan te doen en bouw rustig de inspanning weer op. Je kunt hierbij oefeningen doen om jouw knieën te versterken.

  Heb je last van overgewicht en krijg je hierdoor pijn in je knie? Blijf dan wel in beweging (wandelen, fietsen, lichte fitness) en probeer je gewicht te verminderen om van je knieklachten af te komen.

  Een ontsteking in je knie

  Een ontsteking in je knie kan veroorzaakt worden door reuma, een bacterie of overbelasting. Een ontsteking is te herkennen aan een vochtophoping en voelt vaak warm aan.

  De verschillende oorzaken voor deze ontsteking, vragen ook voor verschillende behandelingen. Zo is reuma niet te genezen, maar met pijnstillers en ontstekingsremmers kun je wel de ontsteking tegengaan. Bij een bacteriële infectie krijg je doorgaans een antibioticakuur om de infectie aan te pakken.

  Wanneer je een ontsteking hebt door overbelasting, dan heb je vaak last van een ontstoken knieslijmbeurs. Dit is het kussentje tussen je pees en bot. Om deze ontsteking te voorkomen is het belangrijk om te letten op je houding. Krijg je toch een ontsteking? Dan kan dit probleem verholpen worden met een injectie of door het knieslijmbeurs operatief te verwijderen.

  Knieklachten door overpronatie

  Je spreekt van overpronatie wanneer de voet overmatig kantelt of kantelt op momenten waarop dit niet gewenst is, bijvoorbeeld aan het eind van je loopbeweging. Deze verkeerde stand van de voeten kan leiden tot knieklachten. Dit omdat je knieën hierdoor een verkeerde beweging maken, ze gaan overcorrigeren of ook scheef staan. Een steunzool om de holte van je voet en hielbeen te ondersteunen, kunnen overpronatie voorkomen en zullen er uiteindelijk voor zorgen dat je geen pijn in je knie meer hebt.

  Ouderdom en slijtage van je knie

  Naarmate je ouder wordt, vermindert de kwaliteit van je kraakbeen in je knieën, wat uiteindelijk slijtage veroorzaakt. Dit zorgt er dan ook voor dat veel ouderen last hebben van knieklachten. Dit heeft dan vaak niks te maken met extra overbelasting en andere oorzaken van een pijnlijke knie.

  Slijtage in de knie zorgt voor pijnklachten en is lastiger te verhelpen.

  Pijn in je knie na het hardlopen

  Heb je na of tijdens het hardlopen last van je knieën? Dan kan het zijn dat je last hebt van een lopersknie. Je kunt hierbij last van de zijkant of de voorkant van je knie hebben. Ook hierbij is het niet je knie zelf die ervoor zorgt dat je last van je knie krijgt, maar ligt het probleem wederom bij de balans van je voeten en benen. Door scheefstand van je voeten krijg je uiteindelijk last van je knieën en misschien nog wel meer lichaamsdelen (heupen bijvoorbeeld).

  Wat je kunt doen aan een lopersknie? Neem rust, bekijk of kniebraces je kunnen helpen voor extra support, laat een loopanalyse uitvoeren en ga op zoek naar een oplossing voor de scheefstand van je voeten. In het dagelijks leven kun je voor extra ondersteuning gaan d.m.v. inlegzooltjes in je schoenen. Tijdens het sporten kun je ervoor kiezen om je voetboog extra te ondersteunen met inlegzooltjes die speciaal voor het sporten ontworpen zijn.

  Jouw pijnlijke knie (laten) behandelen

  Zoals je in dit artikel hebt gelezen, is het bij bepaalde klachten verstandig om een (huis)arts te raadplegen voor het specifieke behandelplan. Wanneer je extra ondersteuning nodig hebt om de druk op je knieën op te vangen tijdens het dagelijks leven of tijdens het sporten, bekijk dan eens onze oplossingen in de vorm van een dempende, hardloop inlegzool, een kniebrace of knietape.

  Sportzolen - De sportzolen zijn gemaakt van schokabsorberend carbosan rubber. Iedere stap of sprong die je zet zal optimaal gedempt zijn. Dit kan je goed helpen wanneer je last hebt van een jumpersknee, runners knee of een verkeerde voetstand.

  Kniebrace - Bij diverse problemen aan je knie, denk aan een ontsteking, een verstuiking, knieschijfproblemen of osgood schlatter, kan het fijn zijn om extra stabiliteit te creëren. Deze stabiliteit creëer je door een kniebrace te gebruiken.

  Knietape - Deze tape is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van overbelaste spieren, problemen met het kniegewricht, ondersteuning van de patella (knieschijf) en verlichting van zwellingen en pijn rondom de knie. De tape is voorgesneden en daardoor gemakkelijk, zelf aan te brengen.

  Direct naar:   inlegzolen, kniebraces of knietape