Over voetschimmel
En wat je eraan kunt doen
Voetschimmel is een besmettelijke schimmelinfectie die verschillende jeukende huidproblemen aan je voeten veroorzaakt. Een jeukende, stekende, brandende uitslag vormt zich op de geïnfecteerde huid. Met voetschimmel blijf je toch niet rondlopen? Door gebruik te maken van de juiste voetverzorgingsproducten kun je deze voetkwaal verhelpen en stop je de verspreiding ervan.
Wat is voetschimmel?
Voetschimmel is een huidinfectie aan de voet veroorzaakt door schimmels en wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. De medische term voor voetschimmel is Tinea Pedis (Tinea = schimmel, Pedis = voet). De schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan met een ontstekingsreactie als gevolg. Hierdoor ontstaat een afwijking aan de huid en dat kan gepaard gaan met schilfers en kloven tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan voetranden zichtbaar zijn. Ook kunnen je teennagels aangetast zijn door schimmels, dat noemen we dan kalknagels.
In de volksmond noemen we voetschimmel ook wel zwemmerseczeem. Door deze benaming lijkt het misschien alsof je voetschimmel alleen oploopt door te zwemmen. Zwembaden zijn een uitstekende broedplaats voor schimmels en daarmee zeker een risicofactor, maar er zijn meerdere risico’s en factoren die kunnen leiden tot een schimmelinfectie aan de voeten. De term "zwemmerseczeem" is echter enigszins misleidend, aangezien voetschimmel geen vorm van eczeem is, maar een schimmelinfectie.
Voetschimmel is een veelvoorkomende voetklacht. Zo’n 10% van de bevolking leidt aan deze voetenkwaal, bij volwassen ligt dat percentage zelfs op 20%. Diabetespatiënten lopen een groter risico. Diabetici hebben vaak last van een verslechterde bloedsomloop en een verminderd gevoel in handen en voeten. De verslechterde doorbloeding vergroot de kans op schimmelinfecties.
Wat zijn de oorzaken van voetschimmel?
We komen allemaal in aanraking met schimmels, daar valt helaas niet aan te ontkomen. Schimmels bevinden zich overal en zijn lang niet allemaal even gevaarlijk. Alleen zij die in staat zijn om de menselijke huid te infecteren vormen het probleem. Voetschimmel ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijk huid te infecteren. Pas als de schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt, spreken we van een schimmelinfectie. Deze schimmels worden met een moeilijk woord ook wel dermatofyten genoemd.
Eenmaal op de hoornlaag van de voet aanwezig gaat de schimmel zich nestelen en voeden met huidschilfers en andere bacteriën. Hij komt het beste tot zijn recht in een warme en vochtige omgeving. Doordat wij regelmatig met onze voeten in (slecht ventilerende) sokken en schoenen lopen, is dit voor de schimmel een plek om zich te nestelen en snel te ontwikkelen.
Ook in andere vochtige ruimtes waar we graag komen als het zwembad, de sportschool of de sauna, zijn we op ons kwetsbaarst en worden deze schimmels via loslatende huidschilfers snel van voet tot voet doorgegeven.
Onze huid beschermt ons van nature tegen eventuele schimmels die zich op de voet en tussen de tenen willen nestelen. Binnendringen lukt vaak alleen als deze bescherming niet optimaal is. Dit kan voorkomen als:
- De huid week is dankzij een vochtige omgeving.
- Je de huid te vaak wast met een zeep die een te hoge PH-waarde heeft.
- De huid geïrriteerd of beschadigd is.
- Je immuunsysteem verzwakt is.
Hoe herken je voetschimmel?
Voetschimmel is een infectie van de huid die heel veel voorkomt. De meest voorkomende symptomen van voetschimmel zijn jeuk, een rode of gele huidschilfering en schilfers die van de huid afvallen. De infectie kan ook leiden tot pijn, branderig gevoel, irritatie en kleine zweren. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of diabetespatiënten kan voetschimmel leiden tot meer ernstige problemen zoals infecties van de huid die moeilijk genezen. Eenmaal opgelopen valt voetschimmel te herkennen aan één of meerdere van de volgende verschijnselen:
- De huid ziet rood en er ontstaat schilfering onder een groot deel van de voetzool en aan de voetranden. Ook onder deze schilfers kan de huid er rood uitzien en geïrriteerd aanvoelen.
- Tussen de tenen worden grijs-witte huidschilfers zichtbaar. Soms gecombineerd met kloofjes die een jeukend gevoel veroorzaken.
- Jeukende blaasjes en vochtige plekken over de voet(zool). Deze hebben een witgele kleur en kunnen een branderig gevoel veroorzaken.
- Als de schimmels zich uit weten te breiden, tasten ze mogelijk ook de nagels op je voet aan en ontstaan er kalknagels. Te herkennen aan een gelig, dikker en brokkelig uiterlijk. Deze kalknagels behandelen vraagt weer om een andere aanpak.
Is voetschimmel besmettelijk?
Voetschimmel is erg besmettelijk. In de meeste gevallen is de schimmel afkomstig van iemand in je omgeving die een schimmelinfectie heeft. De schimmels bevinden zich in huidschilfers. Deze huidschilfers laten los van je huid en belanden zo op vloeren van bijvoorbeeld douches, zwembaden en sportruimtes. Wanneer deze huidschilfers in contact komen met jouw huid kun je een besmetting oplopen die kan leiden tot een schimmelinfectie. Het dragen van badslippers in deze ruimtes kan dus in de meeste gevallen een infectie voorkomen. Ook het goed af drogen van je voeten en tenen is heel belangrijk. De meeste schimmels worden van mens tot mens overgedragen. Het is belangrijk om voetschimmel te behandelen om verdere infectie te vermijden en verspreiding te voorkomen.
Wat gebeurt er als voetschimmel onbehandeld blijft?
Voetschimmel kan zich over de gehele onderkant van de voet verspreiden. Bij voeten met voetschimmel is de huid op de voetzool, hielen en randen van je voeten droog, jeukend en schilferig. In ernstige gevallen van voetschimmel kunt je met vocht gevulde blaren of open zweren ontwikkelen. Blaren verschijnen vaak op de onderkant van uw voeten, maar ze kunnen zich overal op de voeten ontwikkelen. Open zweren verschijnen vaak tussen je tenen, maar ze kunnen ook op de onderkant van je voeten verschijnen. Daarnaast kunnen je voeten kunnen ook gaan stinken. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Voetschimmel gaat meestal niet vanzelf over. Als het onbehandeld blijft, kan het zich verspreiden naar andere delen van je lichaam, zoals:
- Nagels: een schimmelinfectie aan je (teen)nagel is een hardnekkige kwaal waar je niet zomaar vanaf bent. De schimmelinfectie zal zich steeds verder uitbreiden en hoe eerder je een behandeling begint, des te beter het effect zal zijn.
- Handen: een vergelijkbare schimmelinfectie kan zich naar je handen verspreiden. Dit gebeurt wanneer je aan je geïnfecteerde voeten krabt of dezelfde handdoek gebruikt om je geïnfecteerde voeten en handen af te drogen.
- Lies: dezelfde schimmel die voetschimmel veroorzaakt, kan zich ook naar je lies verspreiden. Het is een aandoening die ringworm wordt genoemd. De schimmel verspreidt zich meestal van je voeten naar je lies nadat je een handdoek hebt gebruikt om je af te drogen na het douchen, baden of zwemmen.
Voetschimmel behandelen
Je kunt de schimmelinfectie van voetschimmel op 2 verschillende manieren behandelen, namelijk met een inwendige behandeling en met een uitwendige behandeling.
Inwendige behandeling bij voetschimmel
Een inwendige behandeling bestaat uit antischimmel tabletten. Deze tabletten krijg je alleen op doktersrecept en bij zeer ernstige klachten. Een inwendige behandeling van voetschimmel is op den duur effectief, maar er kleven veel nadelen aan.
Antischimmeltabletten zijn zware medicijnen. Je mag de tabletten bijvoorbeeld niet slikken wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook wordt de anticonceptiepil minder betrouwbaar door het slikken van deze kuur. De tabletten kunnen de werking van andere medicijnen versterken (bijvoorbeeld antidepressiva, bloedverdunners en bepaalde hartmedicijnen). Sommige cholesteroltabletten mag u niet in combinatie met antischimmel tabletten slikken en antischimmel tabletten kunnen leiden tot leverproblemen zoals geelzucht.
Uitwendige behandeling bij voetschimmel
Gelukkig is de schimmelinfectie bij voetschimmel meestal oppervlakkig en kunnen ze geen kwaad. Toch is het wel belangrijk om direct actie te ondernemen. Zo voorkom je verspreiding van deze kwaal. Een oppervlakkige schimmelinfecties kun je gemakkelijk zelf behandelen met een uitwendige behandeling.
Met een uitwendige behandeling is het mogelijk om de kwaal in een drietal stappen te verhelpen. Deze behandeling van voetschimmel bestaat dan uit het nemen van een voetenbad, een antischimmel mousse of -crème en (om herhaling te voorkomen) een schimmeldodend poeder voor in je schoenen en sokken.
Meer weten over deze drie stappen? Ontdek het op onze pagina over het behandelen van je voetschimmel.
Tips om voetschimmel te voorkomen
Het voorkomen van voetschimmel is natuurlijk beter dan genezen. Is de opgelopen voetschimmel eindelijk verdwenen? Gelukkig maar, nu is het zaak om dat ook zo te houden. Mensen in jouw omgeving kunnen er natuurlijk (soms onbewust) nog steeds last van hebben. De kans op een nieuwe besmetting is dus nog steeds aanwezig.
Daarom adviseren wij uw voeten enige tijd 2-maal daags in te smeren met Footlogix Rough Skin Formula. Deze mousse hydrateert de huid en beschermd de pas herstelde huid bij het voorkomen van een nieuwe infectie. In combinatie met de volgende adviezen verklein je de kans opnieuw voetschimmel op te lopen:
- Was dagelijks je voeten en gebruik niet te veel zeep.
- Droog na het wassen je voeten goed af, ook tussen de tenen.
- Maak gebruik van Vadret Boorzuurschilfers, dit verwijdert bacteriën en schimmels in uw schoenen, op uw voeten en helpt tegen stink- en zweetvoeten.
- Verschoon dagelijks je sokken. Bij hevige zweetvoeten adviseren we dit zeker 2 maal per dag te doen.
- Draag niet elke dag dezelfde schoenen. Schoenen hebben minimaal een dag nodig om volledig te drogen. Door je schoenen goed te laten drogen geef je bacteriën en schimmels minder kans zich uit te breiden.
- Draag schoenen en sokken van natuurlijke materialen. Bij voorkeur leren schoenen en sokken van katoen, bamboe of wol.
- Doe indien mogelijk zo vaak mogelijk je schoenen uit.
- Draag in (openbare) kleedkamers, zwembaden en douches altijd jouw eigen slippers.