Voetschimmel van A tot Z

Van de oorzaken en het behandelen tot het voorkomen

Zoals de naam al weggeeft is voetschimmel een huidinfectie aan de voet die ook wel bekend staat als zwemmerseczeem. Een veelvoorkomend probleem waar zeker 10% Nederlanders mee te maken krijgt. Onder volwassenen ligt dit percentage zelfs op 20%.

De schimmels tasten de hoornlaag van de huid op de voet aan met een vervelende ontsteking tot gevolg. Eenmaal opgelopen wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf.

Vandaag helpen we je hierdoor naast de voornaamste oorzaken ook de belangrijkste kenmerken en de effectiefste behandelmethodes te bespreken. Voorkomen is uiteraard nog altijd beter dan genezen, we geven je dan ook meerdere tips om je te behoeden voor deze aandoening.

Strooi een week lang iedere avond een theelepeltje boorzuurschilfers in je schoenen. ’s Morgens trek je je schoenen aan met het poeder er nog in. Bacteriën en schimmels die zich in je schoenen nestelen, worden direct en de rest van de dag gedood.

Voetschimmel is te bestrijden. Neem een zacht, hydraterend en reinigend voetbad met de Footlogix Foot Soak Concentrate en iedere schimmelinfectie krijgt het zwaar. De werking bootst de samenstelling van de huid na en hydrateert daarom optimaal.

Schilferige huid op je voeten zorgt voor jeuk en soms zelfs pijn. Gebruik Peeling Skin Formula. Met zijn schimmelwerende stof gaat het schimmelinfecties tegen en zorgt het voor verlichting van jeuk, krassen, roodheid en irritatie op de voeten.

Droogheid en schimmelinfecties zijn erg vervelend en je wilt er liever nu van af dan morgen. Footlogix Rough Skin Formula bestrijdt beide aandoeningen en werkt dus goed tegen jeuk, schilfering, scheurtjes, verbranding, roodheid en irritatie die optreden bij schimmelinfecties.

Waar en hoe ontstaat voetschimmel

Schimmels bevinden zich overal en zijn lang niet allemaal even gevaarlijk. Alleen zij die in staat zijn om de menselijke huid te infecteren vormen het probleem. Deze worden met een moeilijk woord ook wel dermatofyten genoemd.

Eenmaal op de hoornlaag van de voet aanwezig gaat de schimmel zich nestelen en voeden met huidschilfers en andere bacteriën. Hij komt het beste tot zijn recht in een warme en vochtige omgeving. Doordat wij regelmatig met onze voeten in (afgesloten) sokken en schoenen lopen, is dit voor de schimmel een plek om zich te nestelen en snel te ontwikkelen.

Ook in andere vochtige ruimtes waar we graag komen als het zwembad, de sportschool of de sauna, zijn we op ons kwetsbaarst en worden deze schimmels via loslatende huidschilfers snel van voet tot voet doorgegeven.

Onze huid beschermt ons van nature tegen eventuele schimmels die zich op de voet en tussen de tenen willen nestelen. Binnendringen lukt vaak alleen als deze bescherming niet optimaal is. Dit kan voorkomen als:

 • De huid week is dankzij een vochtige omgeving;
 • Je de huid te vaak wast met een zeep die een te hoge PH-waarde heeft;
 • De huid geïrriteerd of beschadigd is.

Je herkent voetschimmel aan de volgende kenmerken

Eenmaal opgelopen valt voetschimmel te herkennen aan één of meerdere van de volgende verschijnselen:

 • De huid ziet rood en er ontstaat schilfering onder een groot deel van de voetzool en aan de voetranden. Ook onder deze schilfers kan de huid rood ogen en geïrriteerd raken;
 • Tussen de tenen worden grijs-witte huidschilfers zichtbaar. Soms gecombineerd met kloofjes die een jeukend gevoel veroorzaken;
 • Jeukende blaasjes en vochtige plekken over de voet(zool). Deze hebben een witgele kleur en kunnen een branderig gevoel veroorzaken;
 • Als de schimmels zich uit weten te breiden, tasten ze mogelijk ook de nagels op je voet aan en ontstaan er kalknagels. Te herkennen aan een gelig, dikker en brokkelig uiterlijk. Deze kalknagels behandelen vraagt weer om een andere aanpak.

Voetschimmel crème als effectieve manier om voetschimmel te behandelen

Er bestaan gelukkig een aantal methodes om weer snel van die vervelende schimmelinfectie af te komen. Met een uitwendige behandeling is het mogelijk om de kwaal in een drietal stappen te verhelpen. Welke hieronder uitgebreider worden toegelicht:

Stap 1: Neem een voetbad

Een voetbad heeft een reinigende, herstellende en hydraterende werking. Ga hier 1 à 2 keer per week, bij voorkeur in de avond, voor zitten en voeg hier een PH neutraal, antibacterieel middel aan toe voor een optimale werking.

Stap 2: Smeer je voeten in met een speciaal ontwikkelde crème

Er bestaan verschillende crèmes die je voetschimmel helpen bestrijden. Zo ook de antischimmel crème van Footlogix. Deze helpt je de overlast van jeuk, irritatie, een rode huid en krassen te beperken. Smeer je voeten tweemaal daags in voor het beste resultaat. Bij voorkeur in de ochtend en avond.

Stap 3: Maak gebruik van een schimmeldodend poeder

Nu er meer dan voldoende aandacht uitgaat naar je voeten zelf is het hoogtijd om ook je materiaal van een goede verzorging te voorzien. Strooi daarom een schimmeldodend poeder in je sokken en schoenen om herhaling te voorkomen. Voetcare bootzuurschilfers stelt op dit gebied nooit teleur.

Tips om voetschimmel te voorkomen

Aanleg, botte pech of een vergrote kans dankzij een verslechterde bloedsomloop (bijvoorbeeld als diabetespatiënt). Het kan er allemaal voor zorgen dat je voetschimmel oploopt. Ben je in de gelukkige positie dat deze aandoening je nog niet getroffen heeft? Wij helpen je graag dit zo te houden. Hierbij een zevental tips die voetschimmel helpen voorkomen:

 • Was je voeten op dagelijkse basis zonder hierbij (teveel) zeep te gebruiken;
 • Droog je voeten altijd goed af met extra aandacht voor de gedeeltes tussen de tenen;
 • Loop niet langer dan 1 dag in dezelfde sokken;
 • Maak gebruik van boorzuurschilfers. Het helpt zweet- en stinkvoeten voorkomen plus schimmels op de voet en rondom de schoen te verwijderen;
 • Wissel je schoenen om de dag af;
 • Kies voor schoenen en sokken die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan sokken van wol en leren schoenen;
 • Doe je schoenen zo veel mogelijk uit;
 • Maak in openbare doucheruimtes gebruik van een eigen paar slippers. Bijvoorbeeld in het zwembad of de sportschool.

Deel ook jouw meest effectieve oplossing

Waar je voeten nog de nodige jaartjes mee moeten, valt een goede verzorging niet te onderschatten. Heb je deze informatie als nuttig ervaren of is het jou op een andere manier gelukt om die vervelende voetschimmel vaarwel te zeggen? Laat het ons vooral weten in de reacties.

Vragen of opmerkingen?

Heb jij na het lezen van deze tips nog vragen of opmerkingen? Plaats deze dan onder dit bericht een reactie of benader ons via het contactformulier. Wij kijken graag of wij je verder kunnen helpen.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.