Voetschimmel
Zoals de naam al weggeeft is voetschimmel een huidinfectie aan de voet die ook wel bekend staat als zwemmerseczeem. Een veelvoorkomend probleem waar zeker 10% Nederlanders mee te maken krijgt. Onder volwassenen ligt dit percentage zelfs op 20%.
De schimmels tasten de hoornlaag van de huid op de voet aan met een vervelende ontsteking tot gevolg. Eenmaal opgelopen wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf.
Vandaag helpen we je hierdoor naast de voornaamste oorzaken ook de belangrijkste kenmerken en de effectiefste behandelmethodes te bespreken. Voorkomen is uiteraard nog altijd beter dan genezen, we geven je dan ook meerdere tips om je te behoeden voor deze aandoening.
Waar en hoe ontstaat voetschimmel
Schimmels bevinden zich overal en zijn lang niet allemaal even gevaarlijk. Alleen zij die in staat zijn om de menselijke huid te infecteren vormen het probleem. Deze worden met een moeilijk woord ook wel dermatofyten genoemd.
Eenmaal op de hoornlaag van de voet aanwezig gaat de schimmel zich nestelen en voeden met huidschilfers en andere bacteriën. Hij komt het beste tot zijn recht in een warme en vochtige omgeving. Doordat wij regelmatig met onze voeten in (afgesloten) sokken en schoenen lopen, is dit voor de schimmel een plek om zich te nestelen en snel te ontwikkelen.
Ook in andere vochtige ruimtes waar we graag komen als het zwembad, de sportschool of de sauna, zijn we op ons kwetsbaarst en worden deze schimmels via loslatende huidschilfers snel van voet tot voet doorgegeven.
Onze huid beschermt ons van nature tegen eventuele schimmels die zich op de voet en tussen de tenen willen nestelen. Binnendringen lukt vaak alleen als deze bescherming niet optimaal is. Dit kan voorkomen als:
- De huid week is dankzij een vochtige omgeving;
- Je de huid te vaak wast met een zeep die een te hoge PH-waarde heeft;
- De huid geïrriteerd of beschadigd is.
Waar herken je voetschimmel aan?
Eenmaal opgelopen valt voetschimmel te herkennen aan één of meerdere van de volgende verschijnselen:
- De huid ziet rood en er ontstaat schilfering onder een groot deel van de voetzool en aan de voetranden. Ook onder deze schilfers kan de huid rood ogen en geïrriteerd raken;
- Tussen de tenen worden grijs-witte huidschilfers zichtbaar. Soms gecombineerd met kloofjes die een jeukend gevoel veroorzaken;
- Jeukende blaasjes en vochtige plekken over de voet(zool). Deze hebben een witgele kleur en kunnen een branderig gevoel veroorzaken;
- Als de schimmels zich uit weten te breiden, tasten ze mogelijk ook de nagels op je voet aan en ontstaan er kalknagels. Te herkennen aan een gelig, dikker en brokkelig uiterlijk. Deze kalknagels behandelen vraagt weer om een andere aanpak.
Voetschimmel behandelen
Er bestaan gelukkig een aantal methodes om weer snel van die vervelende schimmelinfectie af te komen. Met een uitwendige behandeling is het mogelijk om de kwaal in een drietal stappen te verhelpen.
Start met het nemen van een voetenbad, gebruik een antischimmel mousse én verzorg je schoenen en sokken om herhaling te voorkomen.
Meer weten over deze drie stappen? Ontdek het op onze pagina over het behandelen van je voetschimmel.