Inhoud

  Oorzaak lage rugpijn

  In de meeste gevallen is er geen specifieke oorzaak van de pijnklachten in je onderrug aan te wijzen. Mogelijk worden de klachten veroorzaakt door een stoornis in de spieren, pezen, banden, tussenwervelschijven, (facet)gewrichten, botten of zenuwen.

  Waar rugpijn specifiek vandaan komt, is dan ook lastig aan te geven. Lang zitten of staan, verkeerd tillen en een verkeerde houding kunnen zorgen voor de klachten die je ervaart.

  In de meeste gevallen is er geen sprake van een ziektebeeld of blijvende schade.

  Tips om de pijn in je onderrug te verlichten

  Heb je last van je rug bij het zitten/stilstaan gedurende langere periodes? Dit heeft vaak te maken met een verkeerde houding en is gemakkelijk op te lossen met een corrigerende steunzool. Neem onderstaande tips mee om de rugpijn in je onderrug te verlichten/voorkomen. Maak bij deze tips gebruik van een ondersteunende inlegzool om ervoor te zorgen dat je in de juiste houding staat.

  • Probeer in beweging te blijven. Vooral als je een kantoorbaan hebt, is het belangrijk om af en toe even op te staan of te lopen. Je kunt hiervoor een wekker zetten om dit niet te vergeten.
  • Zorg voor afwisseling in je beweging/houding. Wissel geregeld tussen staan, lopen, liggen en zitten.
  • Probeer lange autoritten te vermijden. Mocht dit niet mogelijk zijn, neem dan voldoende pauze waarbij je een stukje gaat lopen, even gaat staan of wat oefeningen doet.
  • Gebruik, wanneer nodig, pijnstillers. Het is belangrijk om te bewegen en soepel te blijven. Wanneer bewegen te veel pijn doet, bestaat de kans dat je het juist niet doet of te weinig. Het is voor je herstel belangrijker om dan juist een pijnstiller te nemen en daardoor weer in beweging te komen.

  Wat te doen tegen rugpijn?

  Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem. Lang zitten, krom staan of een verkeerde houding kunnen hier oorzaak van zijn. De stand van je voeten is inherent aan je lichaamshouding. Staan jouw voeten bijvoorbeeld naar binnen, dan heeft dit niet alleen effect op je voeten, maar ook je enkels, knieën, heupen, rug en zelfs schouders.

  Door corrigerende steunzolen te gebruiken, verbeter jij de stand van je voeten. Je kunt misschien al raden dat je hierbij ook effect zult voelen op de andere lichaamsdelen, zoals je onderrug. Pijn zal verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

  Naast het gebruik van steunzolen kun jij je rugpijn verminderen door verschillende rug oefeningen uit te voeren. Wanneer jij geen last meer hebt van je onderrug, kun je deze gaan trainen om hem sterker te maken. Hiermee zorg jij ervoor dat de rugpijn in je onderrug minder snel terug zal komen.

  Het kan lekker zijn om de pijnlijke plek op je rug te verwarmen. Dit kun je met een cold pack doen. Deze pack zijn namelijk ook heel goed warm te gebruiken.

  Heb jij last van rugpijn en wil je ondersteuning tijdens het sporten? Een rugbrace kan je helpen met extra ondersteuning.

  Direct naar:   steunzolen of bekijk de rugbrace