Kalknagels behandelen
Informatie & advies
Heb jij last van kalknagels? Je bent niet de enige! Kalknagels, ook wel bekend als onychomycose, zijn een veelvoorkomend probleem dat ongeveer 10% van de bevolking treft. Het is een hardnekkige aandoening waarvan het herstelproces vaak maanden duurt. Hoe snel de schimmelinfectie verdwijnt, hangt af van de ernst en duur van de infectie.
Een kalknagel verdwijnt bijna nooit vanzelf en kan zelfs verergeren. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met een behandeling voor kalknagels. Hier delen we de beste aanpak voor het behandelen van kalknagels en geven we handige tips om ze in de toekomst te voorkomen.
Hoe weet je of je een kalknagel hebt?
Het herkennen van een kalknagel is doorgaans vrij eenvoudig. De nagel ziet er verdikt en verkleurd uit, vaak geel of bruin van kleur. Het kan ook brokkelig zijn en soms zelfs loslaten van de nagelbedden.
Andere mogelijke symptomen zijn een onaangename geur die kan worden waargenomen, veranderingen in de vorm van de nagel, zoals verdikking of het ontwikkelen van ribbels. Soms kan er ook pijn of ongemak optreden, vooral bij het dragen van schoenen of bij aanraking van de geïnfecteerde nagel.
Als je deze symptomen opmerkt, is het aannemelijk dat je te maken hebt met kalknagels. Bij twijfel kun je altijd een specialist raadplegen voor een diagnose en passend advies.
Kunnen kalknagels vanzelf genezen?
Helaas is het onwaarschijnlijk dat een kalknagel vanzelf zal genezen. Dit komt doordat de schimmel die de infectie veroorzaakt, zich voedt met keratine, het hoofdbestanddeel van onze nagels. Zonder behandeling kan de infectie aan de nagel verergeren, zich verspreiden naar andere nagels en zelfs permanente schade aan de nagel veroorzaken.
Het is daarom belangrijk om op tijd actie te ondernemen en een geschikte behandeling te kiezen voor jouw kalknagels. Hoe eerder je begint met behandelen, hoe groter de kans op succes.
Het is begrijpelijk dat je zo snel mogelijk van je kalknagels af wilt komen. Helaas is er geen snelle oplossing voor dit probleem en zal het behandelen van kalknagels tijd en consistentie vereisen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de behandeling volledig af te maken, zelfs als je verbetering ziet.
Daarnaast is het cruciaal om ook aandacht te besteden aan preventiemaatregelen om ervoor te zorgen dat de kalknagels niet terugkeren nadat ze zijn behandeld. Hier vind je meerdere tips om kalknagels te voorkomen.
Behandel kalknagels snel
Zodra je opmerkt dat je een kalknagel hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te beginnen. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen helpen om de infectie onder controle te krijgen en verdere verspreiding te voorkomen. Hoe sneller je begint met het behandelen van de schimmelinfectie, hoe groter de kans op volledig herstel van de nagel.
Bovendien wordt het steeds moeilijker om van de infectie af te komen naarmate je langer wacht met behandelen. De schimmel groeit dieper in de nagel en kan moeilijker te behandelen zijn. In vergevorderde gevallen kan zelfs een operatieve verwijdering van de nagel noodzakelijk zijn, wat een ingrijpende en pijnlijke procedure kan zijn. Zorg er daarom voor dat je tijdig actie onderneemt om onnodige complicaties te voorkomen.
Om het genezingsproces te versnellen is het belangrijk om de geïnfecteerde nagel goed te verzorgen en te behandelen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:
Kalknagels behandelen – hoe pak je dat aan?
Het behandelen van kalknagels kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de ernst en omvang van de infectie. Meestal is een uitwendige behandeling voldoende, maar in sommige gevallen kunnen hardnekkige kalknagels om andere behandelmethoden vragen. Hieronder worden de meest voorkomende behandelingsmethoden voor kalknagels besproken.
Ook je sokken en schoenen zijn besmet met bacteriën en schimmels. Het is dus noodzakelijk ook deze te desinfecteren. Dit kun je gemakkelijk doen door enkele dagen Vadret boorzuurschilfers in je schoenen te strooien. De boorzuurschilfers doden bacteriën en schimmels. Tevens helpt dit product je af van zweetvoeten.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Als je last hebt van kalknagels en deze symptomen niet verbeteren na zelfbehandeling of natuurlijke remedies, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Je huisarts kan beoordelen of de infectie op een andere manier behandeld moet worden en mogelijk medicatie voorschrijven. Daarnaast zijn er enkele waarschuwingssignalen waarbij het belangrijk om naar de dokter te gaan voor advies over de behandeling van kalknagels, zoals:
- Wanneer je last hebt van diabetes of een verzwakt immuunsysteem, dan is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Deze aandoeningen kunnen de weerstand van je lichaam verlagen en je vatbaarder maken voor infecties en complicaties. Het is daarom essentieel dat je een arts raadpleegt voor passende behandeling.
- Als de infectie zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam, zoals je huid of nagels op uw handen. Dit kan duiden op een ernstigere infectie en mogelijk andere behandeling nodig hebben.
- Op het moment dat je pijn of ongemak ervaart bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals wandelen of sporten. Kalknagels kunnen soms leiden tot dikke, broze nagels die pijnlijke druk uitoefenen op de omliggende huid en weefsels. Je huisarts kan dit beoordelen en je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
- Een van de mogelijke symptomen van een nagelinfectie is roodheid, zwelling of warmte rond de nagel. Dit kan wijzen op een ontsteking in het nagelbed, wat ongemak en pijn kan veroorzaken. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze symptomen en indien nodig medische hulp te zoeken om de infectie te behandelen en verdere complicaties te voorkomen.
- Als andere behandelmethoden niet helpen. Een kalknagelinfectie hardnekkig zijn en langdurige behandeling vereisen. Als je na verschillende pogingen nog steeds last hebt van kalknagels, is het belangrijk om naar de dokter te gaan voor een professionele beoordeling en advies over andere behandelopties.