Inhoud

  Over vermoeide voeten

  Last hebben van vermoeide voeten na een lange wandeling, langdurig staan of een lange autorit is erg vervelend. Het is een fenomeen dat we allemaal wel herkennen, toch heeft de een hier vaker last van dan de ander.

  Heb je vaker last van deze klacht, dan is dit een teken dat er meer aan de hand is. Een doorgezakte voet of een ander afwijking in je voetstand kan je vermoeide voeten veroorzaken. Ook door het verkeerd of te veel belasten van de voet, kun je vaker vermoeidheid ervaren.

  Symptomen en klachten die je kunt ervaren

  Vermoeide voeten kunnen loom, branderig of verzuurd aanvoelen, daarnaast kunnen ze tintelen. Deze klachten kunnen gepaard gaan met gezwollen voeten en enkels.

  Bij vermoeide voeten komt het vaak voor dat met name de onderkant van je voet zwaar of branderig voelt. Je klachten nemen af wanneer je rust en je benen omhoog legt.

  De oorzaken van vermoeide voeten

  Heb je vaak last van vermoeide voeten? Hieronder vind je veelvoorkomende oorzaken hiervoor.

  1 | Overbelasting

  Dat we last hebben van vermoeide voeten na een lange wandeling of een intensieve sportactiviteit is niet zo raar. Door de extra inspanning zijn je spieren (over)vermoeid. Je zult merken dat de klachten na voldoende rust vanzelf afnemen.

  2 | Zwangerschap of overgewicht

  Overgewicht kan leiden tot zware, vermoeide voeten. De spieren in je voeten moeten harder werken doordat ze constant extra gewicht mee moeten dragen. Zwangerschap of overgewicht kunnen zorgen voor extra vermoeide voeten.

  3 | Afwijkende voetstand

  Een afwijkende voetstand kan de boosdoener zijn. Door een verkeerde stand van de voet kunnen spieren overbelast raken. Dit komt vaak voor bij een platvoet (doorgezakte voet) of een holvoet. De spieren in je voet en enkel raken overbelast, doordat zij continu je lichaamshouding corrigeren ten opzichte van je voeten. Deze overbelasting kan leiden tot het zware en vermoeide gevoel in je voeten en is vaak ’s avonds nog voelbaar als je in bed ligt.

  Wat te doen tegen vermoeide voeten?

  De oplossing voor vermoeide voeten hangt voor een groot deel samen met de oorzaak. Belast jij je voeten veel, neem dan wat vaker rust en leg je benen lekker omhoog. Is de belasting op je voeten verhoogd door overgewicht, probeer deze oorzaak dan aan te pakken. Kijk of je gewicht kunt verliezen om de druk te verlagen. Hieronder gaan we in op het hebben van een verkeerde voetstand, ondersteuning tijdens het sporten en speciale voetverzorging.

  Draag steunzolen tegen vermoeide voeten

  Zoals je hebt kunnen lezen, is het goed mogelijk dat de oorzaak van jouw vermoeide voeten komt door een afwijkende voetstand. Goede steunzolen corrigeren dit probleem. Aan de hand van onderstaande afbeelding kun je bij jezelf nagaan welke voetstand op jou van toepassing is.

  Stand van je voeten check Skystep

  Heb je doorgezakte voeten? Bekijk de platvoet steunzolen.

  Een normale voetstand? Gebruik de Steunzool Flexibel Support voor een juiste drukverdeling.

  Heb je holvoeten? Bekijk de holvoet steunzolen.

  Ondersteuning tijdens het sporten

  Tijdens het sporten worden er andere dingen van je gevraagd. Wanneer je sport (bijvoorbeeld hardlopen) komen er flinke krachten te staan op je voeten en benen. De druk die ontstaat bij elke landing wanneer je rent, is twee tot drie keer je lichaamsgewicht. Om deze krachten zo goed mogelijk op te vangen, is het raadzaam om goede sport inlegzolen te gebruiken. Goede sportzolen zorgen voor ondersteuning, stabiliteit en demping. Combineer de sportzolen met compressiekousen voor een optimaal resultaat bij vermoeide voeten.

  Gebruik speciale voetverzorging

  Smeer je voeten in met Footlogix Tired Leg Formula, een speciale crème die vermoeide voeten reduceert. Met deze crème stimuleer je de microcirculatie, wat helpt om vermoeide voeten te voorkomen.

  Deze oplossing is te gebruiken i.c.m. compressiekousen en steunkousen en laat geen vettige laag achter.