Heb je last van een holvoet?
Een holvoet is een vervelende afwijking, waarbij je een verhoogde voetboog hebt, het tegenovergestelde van een platvoet. Je kunt hierdoor vervelende klachten aan je voeten ervaren en ontwikkelen, maar ook lichamelijke klachten als last van je knie, heup en rug kunnen ontstaan.
Wij geven je op deze pagina informatie over het ontstaan van deze afwijking, de gevolgen en welke behandeling jou kan helpen.
Wat is een holvoet (ook wel Pes Cavus genoemd)?
Holvoet is een vervelende afwijking aan je voeten, herkenbaar door een verhoogde voetboog en een flink verhoogde wreef, meer dan bij een normale vorming van de voet. De holvoet komt niet vaak voor en is een aandoening die exact het tegenovergestelde is van platvoeten.
Vanwege de hoge voetboog wordt je lichaamsgewicht minder gelijkmatig verdeeld dan bij een normale voetstand. Dit kan zorgen voor pijnlijke drukpunten.
Symptomen die wijzen op holvoeten
Doordat je voeten vervormen, verandert de stand van je voeten. Instabiele enkels, teenproblemen, eelt en likdoorns zijn typische problemen die door holvoet ontstaan.
Pijnscheuten in je knie, heup, rug en nek zijn problemen die minder vaak voorkomen, maar ook deze kunnen in enkele gevallen ontstaan.
De oorzaak van holvoeten
Ongeveer de helft van alle bekende holvoet klachten komen voort uit een neurologische aandoening. De zenuwen en spieren die in de voet te vinden zijn, werken niet optimaal. Andere bekende gevallen betreffen een erfelijk overdraagbare aandoening. Bij kinderen kan het zelfs een eerste uiting van HMSN zijn, een ernstige spierziekte die de spieren en zenuwen aantast en wordt veroorzaakt door een afwijking in het DNA.
Door de aantasting werken de binnenste voetspieren, die er voor zorgen dat de voet naar binnen getrokken wordt, te hard. De buitenste spieren zijn juist niet hard genoeg aan het werk, waardoor ze verslappen. De enkels hangen wat naar buiten en het hielbeen is naar binnen gedraaid. Langzaam maar zeker treedt er een vervorming in de voet op.
De juiste behandeling bij een holvoet
Wij raden je aan om eerst bij je huisarts langs te gaan wanneer jij last hebt van klachten die veroorzaakt worden door een holvoet. Afhankelijk van de klachten zul je worden doorgestuurd naar een orthopeed of fysiotherapeut. Dit kan zijn voor het maken van röntgenfoto’s en het overwegen van een operatie, maar ook voor oefeningen en ondersteuning.
In sommige gevallen worden de klachten veroorzaakt door een combinatie van holvoet en overgewicht. Het is in dit geval een goede keus om ook een diëtist in te schakelen.
Behandeling zonder operatie
Na een bezoek aan je huisarts is het mogelijk dat je doorverwezen wordt naar een fysiotherapeut. Hij of zij kan je exacte adviezen geven over jouw unieke holvoet situatie. Je zult in dat geval met een aantal oefeningen naar huis worden gestuurd.
Extra hulpmiddelen bij de behandeling van jouw voetprobleem zijn de juiste schoenadviezen, therapie-/steunzolen, schoenaanpassingen en maatschoenen.
Door middel van steunzolen kan er een betere drukverdeling plaatsvinden in je schoen. Je voet wordt hierdoor beter ondersteund waardoor de klachten af kunnen nemen. Ook de klachten van eventuele klauw- en hamertenen worden verminderd door het gebruik van steunzolen bij holvoeten.