Inhoud

    Wat zijn hielkloven?

    Hielkloven zijn een veelvoorkomende voetklacht en noemen we met andere woorden ook wel gebarsten hielen. Het zijn (kleine) scheurtjes in de huid rondom je hielen. Hielkloven zijn een duidelijk teken dat je je voeten verwaarloosd hebt en dat de huid op je voeten is uitgedroogd. Een droge huid kan barsten, de huid is niet langer in staat om het vochtgehalte op peil te houden en wordt fragiel.

    Op je hielen loop je een groter risico op barstjes in je huid, omdat de huid hier dikker en vereelt is. Naast de ongewenste uitstraling kunnen hielkloven behoorlijk pijnlijk zijn. Net zoals bij de meeste voetklachten worden hielkloven genegeerd totdat het ernstigere vormen aan gaat nemen en gaat leiden tot pijnklachten.

    We hebben natuurlijk allemaal het liefst mooie, gezonde voeten dus genoeg redenen om wat aan deze kloven op je hielen te doen. Lees hier meer over de oorzaken en kenmerken van hielkloven en hoe je deze voetenkwaal het beste kunt behandelen.

    Kenmerken van hielkloven

    In de beginfase van deze voetklacht voelt de huid strak en gespannen aan wanneer er druk op komt te staan. Extreme droogheid, jeuk en gevoeligheid zijn vaak de eerste signalen die het probleem duidelijk maken. Op deze plek wordt de huid vaak harder en kan uiteindelijk bruin of geel kleuren.

    In een verdere fase is de huid op de hiel zo uitgedroogd dat hij kan barsten. Het gaat om verticale barsten die vaak een witte of gelige kleur hebben en steeds verder open gaan staan. In ergere gevallen kunnen de kloven op je hielen gaan bloeden en ontsteken, wat erg pijnlijk kan zijn.

    Oorzaken van hielkloven

    Kloven op je hielen (gebarsten huid) is een veelvoorkomend voetprobleem en wordt veroorzaakt door een extreem droge en vereelte huid. Hielkloven zijn een duidelijk teken dat je je voeten hebt verwaarloosd. Een gezonde huid met de juiste vochtbalans is elastisch en beweegt mee met de bewegingen van de voet. De huid op je hielen bevat zeer weinig talgklieren, hierdoor wordt de huid stug, droog en ruw. Het is dus belangrijk om je huid regelmatig te hydrateren.

    Ben je dagelijks veel op de been of heb je een staand beroep? Dan loop jij meer risico op het krijgen van hielkloven. Andere oorzaken kunnen zijn: overgewicht, standsafwijking van je voeten, een gebrek aan vitamines, mineralen en zink in je voeding of slecht passend schoeisel.

    Tijdens winterse periodes met veel kou of droge zomers kun je sneller last hebben van hielkloven. Met deze weersomstandigheden heb je vaak te maken met een zeer lage luchtvochtigheid. De huid verliest door verdamping meer vocht en zal dus sneller uitdrogen.

    De (mogelijke) oorzaken op een rijtje

    • Verwaarloosde voetverzorging – een extreme droge huid en/of veel eelt.
    • Ouderdom – elasticiteit van de huid vermindert.
    • Genetisch - van nature een drogere huid.
    • Tekortkoming – gebrek aan vitamines, mineralen en zink in je voeding.
    • Verkeerde voetstand – Een verkeerde voetstand leidt vaak tot overtollig eelt. Op bepaalde plekken op de voeten wordt meer druk uitgeoefend dan normaal. Goede steunzolen corrigeren de stand van de voet en verdelen op verantwoorde wijze de druk die ontstaat op je voeten.
    • Open schoenen en slippers – open schoenen kunnen er voor zorgen dat het vet onder je hiel naar de zijkant wordt geplaatst. Hierdoor komt er veel druk op je huid te staan en kunnen er scheurtjes ontstaan. Verzorg je voeten dus regelmatig als je vaak open schoenen of slippers draagt.
    • Slecht passend schoeisel - Te kleine of te grote schoenen veroorzaken vaak eeltklachten en hielkloven. Doordat je schoenen niet goed passen, ontstaat er wrijving en druk. Wrijving en druk spelen eeltvorming in de kaart. Ook het dragen van te kleine sokken kan de oorzaak zijn.
    • Diabetici – voor diabetespatiënten is goede voetverzorging een pré!
    • Overgewicht - Wanneer er sprake is van overgewicht loop je ook meer risico op eeltvoeten. Door een verhoogde druk op je voeten hebben zij het simpelweg zwaarder te verduren.
    • Hormonale verandering – door bijvoorbeeld een afwijking aan je schildklier of zwangerschap.

    Hielkloven behandelen

    Hielkloven ontstaan in de meeste gevallen door een extreem droge huid en overtollig eelt. Daarom moet de behandeling er op gericht zijn om de kloven te dichten en het verminderen van de dikke eeltranden.

    Is er geen medische oorzaak voor je hielkloven zoals diabetes? Dan kun je gerust zelf aan de slag!

    Direct naar:   hielkloven behandelen

    Nieuwsbrief

    Geen voordeel meer missen? Ontvang (win)acties, aanbevelingen en voordeel direct in je mail en ben als eerste op de hoogte.

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Something went wrong. Please check your entries and try again.