Inhoud

  Wat zijn shin splints?

  Shin splints is een typische overbelastingsblessure. Het geeft een zeurende en stekende pijn in je schenen. De pijn ontstaat door een overbelasting van het scheenbeen en het weefsel dat het scheenbeen verbindt met de spieren eromheen. De overbelasting zorgt voor opzwellende spieren en een verhoging van de druk tegen het bot. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in de spieren ontstaan die leiden tot een ontstekingsreactie. Deze ontsteking van het scheenbeenvlies noemen we dus shin splints.

  Symptomen van shin splints

  Het meest herkenbare symptoom van shin splints is natuurlijk pijn aan de scheenbenen. Je ervaart een doffe, stekende en zeurende pijn aan de voorzijde van het onderbeen. De pijn van deze blessure kun je voelen aan beide zijdes van het scheenbeen. Shin splints kunnen gepaard gaan met (lichte) zwellingen van de schenen en met gevoelloosheid en tintelingen in de voeten. In de beginfase treedt de pijn voornamelijk op tijdens belasting van het scheenbeen, maar als de blessure verergert kun je ook pijnklachten ervaren tijdens het nemen van rust. Afhankelijk van de ernst van de blessure treedt de pijn meestal op in de volgende vier fases:

  • De pijn en stijfheid van de schenen ontstaan na het sporten;
  • Pijnklachten die al aan het begin van de sportactiviteit voelbaar zijn, maar afnemen na een warming-up. Na het sporten komt de pijn terug en blijft langer aanwezig;
  • Je ervaart pijn tijdens en na beoefenen van een sportactiviteit. Deze pijn verdwijnt pas weer na een lange periode van rust;
  • Pijn die voortdurend aanwezig is en zelfs na een lange periode van rust niet verdwijnt.

  Oorzaken van shin splints

  Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen leiden tot Shin Splints, maar deze blessure ontstaat altijd door overbelasting. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op deze overbelasting. Het hoeft lang niet altijd alleen maar aan de intensiteit van je training te liggen. De meest voorkomende oorzaken van deze blessure zijn:

  Een afwijkende voetstand

  Wanneer de stand van je voeten afwijkt (bijvoorbeeld door een platvoet of een holvoet), kan dat leiden tot klachten in je schenen. Bij een platvoet hangen je enkels wat naar binnen en noemen we dat overpronatie. Bij een holvoet hangen je enkels juist naar buiten en noemen we dat supinatie (zie afbeelding). De voet kantelt dus naar binnen of naar buiten tijdens het lopen. De hiel komt hierdoor scheef onder het onderbeen te staan. De standsafwijking van de voet zal ergens in het bewegingsapparaat van het lichaam gecorrigeerd moeten worden. Met als gevolg het overmatig rekken van de scheenbeenspieren.

  Beenlengteverschil

  Ook verschil in lengte van je benen kan leiden tot deze blessure. Het beenlengteverschil zorgt namelijk voor een onevenwichtige belasting. Ook hier worden de scheenbeenspieren overmatig gerekt en kan zich dat uiten in een overbelasting.

  Verkeerd schoeisel

  Het dragen van sportschoenen met te weinig demping, te weinig (zijwaartse) ondersteuning en een slecht voetbed kunnen leiden tot shin splints. Het is belangrijk dat je sportschoenen goed aan je voeten passen. Denk hierbij aan je looppatroon, de afwikkeling van je voet en je lichaamsgewicht.

  Intensieve toename van sportactiviteiten
  Een toename van de trainingsintensiteit leidt natuurlijk tot grotere belasting en een afname van de herstelperiode. Te veel, te vaak, te snel en te eenzijdig trainen is een grote veroorzaker van dit probleem. Ook bergwandelingen en veel traplopen vergroten de belasting op je schenen aanzienlijk.

  Overgewicht

  Het klinkt misschien wat raar, maar ook overgewicht kan de veroorzaker zijn van shin splints. Door het grotere gewicht hebben de voeten en onderbenen meer druk te verwerken.

  De bovenstaande punten zijn de grootste veroorzakers van shin splints. Daarnaast zijn er nog tal van andere oorzaken die kunnen leiden tot een overbelasting van de schenen. Denk hierbij aan een disbalans tussen buigspieren en strekspieren in de voet. Spierverkortingen van met name de kuitspieren. Onvoldoende warming up voor het sporten een geen cooling down erna. De hard- of zachtheid van de ondergrond waar je op traint. Te lang doortrainen met beginnende klachten. Sporten waar je steeds abrupt moet stoppen met rennen en veel moet springen, zoals tennis, squash, handbal en volleybal.

  Het is enorm belangrijk om de oorzaak van je blessure te achterhalen en aan te pakken. De genezing van shin splints kan een langdurig proces zijn. Als de veroorzaker van dit probleem niet wordt aangepakt, is de kans 90% dat de blessure terugkomt.

  Behandeling van shin splints

  Ai, je hebt de vervelende blessure shin splints opgelopen. Het is in eerste instantie natuurlijk van belang dat de pijnklachten afnemen en je weer normaal kunt functioneren. Maar om echt van shin splints af te komen, is het belangrijk om het probleem in zijn geheel aan te pakken.

  Neem voldoende rust

  Wanneer je gaat werken aan je herstel, is het belangrijk om geduld op te brengen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een volledig herstel van deze blessure in de meeste gevallen minimaal 10 weken duurt. Stop 1 a 2 weken met trainen en gebruik 3 keer per dag een cold pack om het getroffen gebied te koelen. Hiermee stimuleer je de doorbloeding en verminder je de ontsteking. Het koelen van de blessure noemen we koude therapie en doen we volgens de RICE-methode:

  • Rust: het ledemaat rust geven;
  • IJs: minimaal 10 minuten koelen;
  • Compressie: druk geven;
  • Elevatie: hoog houden/leggen van geblesseerde ledemaat.

  Om het koelen van het getroffen gebied zo eenvoudig mogelijk te maken, kunnen we de Runners Remedy Shin Splint Sleeve aanbevelen. Deze sleeve combineert de helende effecten van koudetherapie met compressie, wat bijdraagt aan een bevordering en versnelling van het herstelproces.

  Pas je trainingen aan

  Het kan raadzaam zijn om je training aan te passen. Wellicht is je trainingsschema juist de veroorzaker van je blessure. Denk hierbij aan een aanpassing van de intensiteit en frequentie van je trainingen. Wij kunnen ons voorstellen dat je toch graag je conditie op peil wilt houden. Kies dan voor sporten waarbij je scheenbeenspieren minder zwaar belast worden zoals fietsen of zwemmen.

  Kies de juiste sport- of steunzolen

  Zeker wanneer er sprake is van een standsafwijking van de voet (een platvoet of holvoet), is het belangrijk dit te corrigeren met zooltjes. Het is belangrijk dat de zooltjes de voetboog goed ondersteunen. Door de stand van de voeten te corrigeren met sport inlegzolen of steunzolen verbeter je de drukverdeling op zowel de voeten als op de rest van je lichaam. Hierdoor neemt overmatige spanning op spieren, botten en pezen af. In sportschoenen adviseren wij om gebruik te maken van daarvoor bestemde sportzolen. Deze zooltjes bevatten namelijk de benodigde demping die gewenst is tijdens het sporten. Voor hardlopers zijn er speciale hardloop zooltjes om geholpen te worden met deze klachten.

  Gebruik sport compressiekousen

  Compressiekousen bevorderen het herstel bij Shin Splints blessures. De graduele compressie in de compressiekousen bevorderen de bloedcirculatie en zorgen voor een betere afvoer van afvalstoffen. Hierdoor raken spieren minder snel vermoeid en neemt de kans op blessures af. De compressiekousen zitten vrij strak om de onderbenen en houden de kuit tijdens het sporten goed op zijn plaats. De sokken verminderen de trekkracht van het botvlies aan het scheenbeen. Er is geen regel die voorschrijft wanneer je compressiekousen moet dragen. Sommige sporters vinden het fijn ze te dragen tijdens het sporten, waar de ander ze liever draagt na het sporten om het herstel te bevorderen. Combineer de compressiekousen met de Shin Splint bandage voor een optimaal resultaat.

  Een brace bij Shin Splint blessures

  De Zamst SS-1 Shin Splints bandage is een unieke brace voor je scheenbeen. Deze lichtgewicht brace (slechts 54 gram) biedt ondersteuning en directe pijnverlichting bij Shin Splints. De brace vermindert de belasting op de scheenbeenspieren en draagt zorg voor een goede compressie. De brace draag je om het scheenbeen te beschermen en warm te houden. Goed verwarmde spieren en pezen zijn beter bestand tegen rek- en trekkrachten dan koude spieren. De Shin Splints bandage kun je zowel preventief gebruiken als bij blessures. Ideaal in combinatie met Sportlast Compressiekousen. De scheenbeen brace is uitgevoerd met een ondersteunende padding die schokken en trillingen absorbeert. De padding loopt langs het scheenbeen en bindt spieren, pezen en weefsel. Dit voorkomt ontstekingen en zorgt voor een directe verlichting van de pijnklachten.

  Sport-inlegzolen-hardlopen-Skystep-bovenkant-onderkant
  Aanbieding!

  Hardloop sportzolen (8180)

  Lichtgewicht sportzolen met schokabsorberend carbosan rubber. Speciaal ontwikkeld voor hardlopen en springsporten door een optimale demping.

  Zamst SS-1 Shin Splint Bandage

  Zamst SP-1 Shin Splints Bandage

  Deze lichtgewicht brace biedt ondersteuning en pijnlichting voor diegenen die lijden aan mediale tibiale stresssyndroom (MTSS), bekend als Shin Splints.

  Steunzool Doorgezakte Voet Support 0419 - 01

  Steunzool Doorgezakte Voet Support (0149)

  Steunzool Doorgezakte Voet Support hebben een extra verhoogde ondersteuning aan de holte van de voet (mediale voetboog). Ook ideaal bij platvoeten!

  Sportlast Compressiekousen Pro Grijs 01

  Sportlast Compressiekousen Pro – 2 kleuren

  Sportlast Compressiekousen Pro zijn als hulpmiddel gebaseerd op de steunkous. De compressiekousen hebben graduele compressie (20 to 25 mmHg) voor een verbetering van de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen.

  Runners Remedy Shin Splint Sleeve 01

  Runners Remedy – Shin Splint Sleeve

  De Runners Remedy – Shin Splint Sleeve is met zorg ontworpen om effectieve verlichting te bieden bij klachten als shin splints en ontstekingen van het scheenbeenvlies.