Heb je last van Metatarsalgie?
Voetklachten zijn van alle tijden. Al zolang mensen op twee benen lopen, krijgen de voeten in het dagelijks leven veel te verduren. Dit kan voor serieuze voet- of beweegproblemen zorgen. Gelukkig is er in veel gevallen een goede oplossing in de vorm van steun- of inlegzolen.
Op deze pagina gaan we je alles vertellen over metatarsalgie. Van de symptomen en klachten tot de behandeling en hulpmiddelen.
Wat is Metatarsalgie?
Onder metatarsalgie (Latijn voor ‘pijn onder de middenvoet’) verstaan we klachten rond de voor- en middenvoet. Het woord is afgeleid van ‘metatarsale’, wat middenvoetsbeentje betekent. Daar heb je er vijf van in de voorvoet, ongeveer vanaf het midden van je voet (de wreef) tot aan de bal van je voet, waar je tenen beginnen. Dit is precies het gedeelte waar je het meeste op staat.
Als er op dat voorste gedeelte teveel druk of overbelasting komt, kun je pijn ervaren tijdens het staan, lopen en sporten. Dit kan een behoorlijk stekende en onaangename pijn zijn, waar je het liefste zo snel mogelijk vanaf wilt.
Hoe herken je metatarsalgie?
Aan de buitenkant is het over het algemeen niet direct zichtbaar of iemand last heeft van metatarsalgie. Zelf merk je wel of je tijdens het lopen pijn ervaart onder met name de bal van de voet. Of dat je voeten een ‘doorgezakt’ gevoel geven. Je voelt het vooral als je loopt of staat, zodra je gaat zitten of liggen wordt de pijn doorgaans minder – hoewel er ook mensen zijn die pijn ervaren zonder de voet te belasten.
Een verminderd gevoel in de tenen kan een eerste alarmerend symptoom zijn. Daarnaast is overmatige eeltvorming onder de voet een signaal dat kan duiden op metatarsalgie.
Waardoor wordt metatarsalgie veroorzaakt?
De oorzaak van de pijn of eeltvorming is niet altijd eenduidig. Vaak gaat het ook om een combinatie van oorzaken. Veel voorkomende oorzaken zijn:
- Een holle voet;
- Een doorgezakte voorvoet (platvoet);
- Een scheve grote teen;
- Intensieve belasting bij het sporten;
- Verkeerde loophouding;
- Overgewicht;
- Het dragen van slecht passende schoenen (te nauw, te ruim, hoge hakken).
Daarnaast kunnen te lange middenvoetsbeentjes of een te korte grote teen leiden tot metatarsalgie klachten.
Metatarsalgie behandelen
Als de overbelasting van de voorvoet aanhoudt en niet vanzelf overgaat, kun je de metatarsalgie op twee manieren behandelen: operatief en niet-operatief.
Niet-operatief
Maatregelen die je zelf kunt nemen voor het verlichten van deze voetklacht:
- Verwijder het eelt onder je voorvoet of laat dit verwijderen;
- Let op dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt in je schoenen (voor je tenen);
- Heb je last van overgewicht, probeer dan naar een goed BMI te werken;
- Vooral last van je voeten tijdens werk, sport of hobby? Kijk of je hier e.e.a. kunt aanpassen om dit te voorkomen of verminderen;
- Kies voor steunzolen die je voorvoet ondersteunen.
Operatief
Een operatie wordt alleen gebruikt wanneer de niet operatieve oplossingen niet voldoende helpen. De specialist kijkt eerst uitgebreid naar je voorvoet en naar de stand van je benen en gewrichten. Op basis hiervan wordt bepaald welke operatie is vereist. Dat kan variëren van het zetten of inkorten van de middenvoetbeentjes tot het verlengen van de achillespees of de kuitspier.