Inhoud

  Wat is Metatarsalgie?

  Metatarsalgie is een aandoening waarbij er sprake is van pijn in de voorvoet, rondom de middenvoetsbeentjes. De term metatarsalgie is afgeleid van het Griekse woord 'metatarsus', wat 'middenvoet' betekent, en het achtervoegsel '-algie', wat pijn aangeeft. Metatarsalgie wordt ook wel voorvoetpijn of middenvoetpijn genoemd.

  De voorvoet bestaat uit vijf middenvoetsbeentjes die elk verbonden zijn aan één teen. Tijdens het lopen en staan dragen deze middenvoetsbeentjes het gewicht van het lichaam. Bij metatarsalgie is er sprake van overbelasting, irritatie, ontsteking of letsel aan het weefsel rondom deze botten, wat resulteert in pijnklachten.

  De pijn bij metatarsalgie wordt vaak beschreven als een brandend, stekend of zeurend gevoel aan de onderkant van de voet, met name in het gebied rondom de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De pijn kan mild zijn, maar ook zo hevig dat het moeilijk wordt om te staan of lopen.

  Oorzaken van metatarsalgie

  Metatarsalgie kan verschillende oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen is het te wijten aan overbelasting van de voeten. Overbelasting kan ontstaan ​​door langdurig staan, intensieve fysieke activiteiten zoals hardlopen of sporten, het dragen van ongeschikt schoeisel met onvoldoende ondersteuning, het hebben van overgewicht of het hebben van een afwijkende voetstand zoals platvoeten of holvoet. Daarnaast kunnen te lange middenvoetsbeentjes of een te korte grote teen leiden tot metatarsalgie klachten.

  Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen en indien nodig maatregelen te nemen om het risico op metatarsalgie te verminderen. Metatarsalgie kan dus verschillende oorzaken hebben en is vaak het gevolg van een combinatie van meerdere factoren. Dit kan onder andere te wijten zijn aan:

  Hoe kun je metatarsalgie herkennen?

  Aan de buitenkant is het over het algemeen niet direct zichtbaar of iemand last heeft van metatarsalgie. Zelf merk je wel of je tijdens het lopen pijn ervaart onder met name de bal van de voet. Of dat je voeten een ‘doorgezakt’ gevoel geven. Je voelt het vooral als je loopt of staat, zodra je gaat zitten of liggen wordt de pijn doorgaans minder – hoewel er ook mensen zijn die pijn ervaren zonder de voet te belasten. Een verminderd gevoel in de tenen kan een eerste alarmerend symptoom zijn. Daarnaast is overmatige eeltvorming onder de voet een signaal dat kan duiden op metatarsalgie.

  Symptomen van metatarsalgie

  De symptomen bij metatarsalgie zijn vaak mild in het begin, maar kunnen verergeren als de aandoening niet behandeld wordt. Dit kan leiden tot aanzienlijke ongemakken en beperkingen in het dagelijks leven. De meest voorkomende symptomen zijn onder andere pijn en een 'doorgezakt' gevoel onder de bal van de voet, een brandend, stekend of zeurend gevoel in de voorvoet, verminderde gevoeligheid of tintelingen in de tenen, overmatige eeltvorming onder de voet en pijn die verergert bij activiteiten zoals lopen, rennen of springen en afneemt bij rust.

  • Pijn en een 'doorgezakt' gevoel onder de bal van de voet.
  • Brandend, stekend of zeurend gevoel in de voorvoet.
  • Verminderde gevoeligheid of tintelingen in de tenen.
  • Zwelling van de voorvoet.
  • Overmatige eeltvorming onder de bal van de voet.
  • Pijn die verergert bij activiteiten zoals lopen, rennen of springen en afneemt bij rust.

  Metatarsalgie behandeling

  Het is belangrijk om bij de eerste symptomen van metatarsalgie actie te ondernemen en niet te wachten tot de klachten erger worden. Het herstellen van de balans in de voet en het verminderen van druk op de voorvoet zijn essentieel voor een succesvolle behandeling. De juiste behandeling hangt af van de oorzaak en ernst van de aandoening. In de meeste gevallen zijn conservatieve behandelmethoden effectief om de klachten te verminderen en te verhelpen. Daarbij kun je denken aan het nemen van rust, de voeten ondersteunen met speciale metatarsalgie zooltjes en het dragen van ruimere schoenen. In het ergste geval en als blijkt dat  al deze conservatieve behandelmethoden niet voldoende werken, kan er in overleg met een specialist gekozen worden voor een operatieve behandeling.

  Hoe kun je metatarsalgie behandelen?

  Het eerste en belangrijkste advies bij metatarsalgie is rust nemen. Dit betekent dat je activiteiten die de voorvoet belasten, zoals lopen, rennen of springen, tijdelijk moet verminderen of zo veel mogelijk moet vermijden. Zo krijgt het geïrriteerde weefsel rondom de middenvoetsbeentjes de kans om tot rust komen en te herstellen. Daarnaast kunnen de volgende behandelmethoden worden toegepast:

  Voorkomen is beter dan genezen

  Het voorkomen van metatarsalgie is altijd beter dan het behandelen ervan. Door te letten op je lichaamshouding, de juiste schoenen te dragen en activiteiten geleidelijk op te bouwen, kun je de kans op deze aandoening verkleinen. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan eventuele voetafwijkingen en deze zo nodig te behandelen. Door goed voor je voeten te zorgen en signalen van overbelasting serieus te nemen, kun je metatarsalgie mogelijk voorkomen. Mocht je toch last krijgen van pijn onder de bal van de voet, is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen en professioneel advies in te winnen. Met de juiste behandeling en aanpassingen in levensstijl kun je weer pijnvrij lopen en activiteiten ondernemen zonder belemmeringen van metatarsalgie.

  Direct naar:  metatarsalgie steunzolen

  FAQ - Veelgestelde vragen over metatarsalgie

  Metatarsalgie is een aandoening waarbij er pijn of irritatie optreedt in de voorvoet, onder de bal van de voet. Dit wordt veroorzaakt door overbelasting van het weefsel rondom de middenvoetsbeentjes.

  Nieuwsbrief

  Geen voordeel meer missen? Ontvang (win)acties, aanbevelingen en voordeel direct in je mail en ben als eerste op de hoogte.

  Please enter your name.
  Please enter a valid email address.
  Something went wrong. Please check your entries and try again.