• Horizon Compressie Sleeves – zwart/reflectie

    18,95
  • Horizon Compressiekousen – wit/rood

    24,95
  • Horizon Compressiekousen – zwart/oranje

    24,95
  • Horizon Compressiekousen – zwart/reflectie

    19,95
  • Horizon Compressiekousen – zwart/groen

    24,95
  • Sportlast Compressie Tubes – 2 kleuren

    45,00
  • Sportlast Compressie Tubes Pro – 2 kleuren

    49,95
  • Sportlast Compressiekousen Pro – 2 kleuren

    49,95
  • Sportlast Compressiesokken Pro – 2 kleuren

    39,95
  • Sportlast compressiekousen – 2 kleuren

    45,00
Inhoud

    Meer informatie

    Wat zijn compressiekousen?

    De druk bij sporters is groot. Niet alleen de druk om een wedstrijd te winnen of die ene kilometer verder te lopen, maar ook de druk in je lichaam is essentieel bij veel sporten. Er zijn legio klachten die sporters kwellen, klachten tijdens het hardlopen zijn daar geen uitzondering op.

    Veelvoorkomende klachten zijn hielspoor, shin splints, achillespeesklachten en pijn in je kuit. Deze klachten hebben direct impact op het uitoefenen van je sport, of je nu een professionele loper bent of wanneer je loopt als hobby. Er zijn manieren om deze klachten op te lossen en te voorkomen. Hoe? De compressiekous is een prima mogelijkheid om je hierbij te helpen.

    De reden van eerdergenoemde klachten is niet ingewikkeld. Bij inspanning en de bijbehorende schokbelasting wordt spierweefsel afgebroken. De toevoer van voedings- en zuurstoffen wordt belemmerd, waardoor de microcirculatie wordt verstoord en melkzuur niet (goed) wordt afgevoerd. Gevolg: klachten.

    Simpel gezegd zijn compressiekousen zo gemaakt dat er rondom de achillespees hoge compressie wordt toegepast. Deze druk loopt in afnemende mate richting de knie, waardoor de circulatie in tegengestelde richting van de zwaartekracht wordt ingezet. Hierdoor krijg je dus het omgekeerde effect en worden het melkzuur en koolzuurgas optimaal afgevoerd.

    Wat is het nut van compressie?

    Er zijn twee belangrijke redenen om compressiekousen te dragen. De eerste valt in de categorie ‘voorkomen is beter dan genezen’. Sporters die met behulp van deze kousen snel zijn hersteld van een blessure, weten dat het dragen ervan een blessure kan helpen voorkomen. Gebruikers geven aan dat ze minder spierpijn ervaren doordat er én minder schade optreedt én het herstel sneller verloopt.

    De tweede belangrijke reden om compressiekousen te dragen, is wanneer je terugkomt van een blessure. De extra steun bevordert het herstel wanneer je weer mag gaan sporten en het verkleint de kans op een terugval.

    Er is een voorbeeld bekend van Marianne Vos, de bekende wielrenster, die zelfs bij het autorijden haar compressiekousen aantrekt om zo de circulatie optimaal op gang te houden in haar benen. Zij is afhankelijk van deze twee ledematen en zorgt hiermee extra goed voor zichzelf. Hierdoor zie je dus dat niet alleen hardlopers ze dragen, maar dat ook binnen andere takken van sport wordt gezworen bij deze accessoires.

    Compressiekousen of -tubes?

    Het verschil tussen deze twee varianten is qua uiterlijk niet groot. De kousen hebben een voetje, de tubes draag je vanaf je enkel tot net onder de knie. Sommige mensen gebruiken tubes omdat ze dan hun eigen hardloopsokken aan kunnen, wat weer nodig kan zijn om blaren te voorkomen wanneer je daar gevoelig voor bent.

    Tubes zijn vooral aan te raden tijdens zware trainingen, terwijl de kousen ook ná een training nog nut hebben. Je leest het goed: na een training. Het herstelproces wordt na een training voortgezet. Met tubes is dit niet het geval, omdat er geen compressiewerking aanwezig is op de voet, maar alleen op de kuit. Het gevolg is dat je vocht gaat vasthouden en hierdoor zul je juist weer extra last van je voeten ervaren. De tubes trek je dan ook direct na de training uit.

    Hoe trek je compressiekousen en -tubes aan?

    Ze zitten namelijk nogal strak

    In het meest ideale geval trek je compressiekousen of -tubes aan wanneer je benen het dunst zijn. Dat is dus in de ochtend. Dat dit niet altijd kan is logisch, want niet iedereen gaat ’s ochtends al volle bak sporten. Onthoud wel dat de druk kan zorgen voor een verschil in aantrekkingsbeleving per moment van de dag dat je ze aantrekt.

    Algemene tips voor compressiekousen en -tubes
    • Let op met scherpe nagels of haakjes aan je nagels;
    • Doe sieraden af bij het aantrekken van je kousen of tubes. Dit om te voorkomen dat je erin blijft haken en een gaatje krijgt.

    Compressiekousen aantrekken – Probeer de hak van de sok aan de binnenkant vast te pakken tussen je duim en wijsvinger en keer de sok binnenstebuiten tot aan de voet. Schuif de sok voorzichtig om je voet tot aan de wreef. Daarna schuif je het beengedeelte over je onderbeen.

    Compressietubes aantrekken – Bij het gebruik van tubes trek je de tube over je voet tot iets boven je enkel. Vouw nu de bovenkant terug tot je bijna bij de onderkant van de tube bent. Trek de tube vanaf het dubbelgeslagen punt omhoog om zo de onderkant over je hak te trekken. Pak hierna de dubbelgevouwen bovenrand en breng deze tot net onder je knie.

    Heb je nog vragen?

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Please type your message.