• Zamst Filmista Polsbrace

    34,95
  • Zamst Pols Wrap

    19,95
  • Zamst Polsband

    19,95
Inhoud

    Meer informatie

    Mogelijke oorzaken voor pijn in je pols

    Naast duidelijke oorzaken als slijting, kneuzingen en breuken, bestaan er verschillende andere oorzaken voor de pijn in je pols. Overbelasting, blessures, verstuikingen, reuma en artrose, een voor een oorzaken die je een vervelend en pijnlijk gevoel aan je pols geven. Maar hoe ontstaan deze problemen?

    Overbelasting van het polsgewricht

    Beoefenaars van turn- en racketsporten ontkomen er in veel gevallen niet aan. Toch hoef je geen sporter te zijn om een overbelasting op te lopen. Personen die in het dagelijks leven veelal dezelfde bewegingen maken, kunnen er op den duur ook last van krijgen.

    De overbelasting ontstaat door het te ver strekken van de polspezen, wanneer je jezelf bijvoorbeeld probeert op te vangen bij een val of door het maken van veel dezelfde bewegingen. Door het te ver strekken van deze pezen, raken ook de banden, de spieren en het bindweefsel van je pols geïrriteerd.

    Verlichting bij een overbelasting aan je pols krijg je door het dragen van een ondersteunende polsband of een stabiliserende compressieband.

    Verhoogde speling en instabiliteit in het polsgewricht

    De acht botjes waaruit jouw pols bestaat, worden bij elkaar gehouden door ligamenten (polsbanden). Zonder deze ligamenten heeft je pols geen bewegingsvrijheid meer. Wanneer één van deze ligamenten gescheurd raakt, treedt er instabiliteit op in je pols, met verhoogde speling als gevolg hiervan.

    De meest voorkomende instabiliteit van de pols is een scheurtje in het scapholunaire ligament (SL-ligament). Vaak wordt dit veroorzaakt door een val op een gestrekte pols, met eventueel een breuk of kneuzing. Wanneer er een scheur in dit specifieke ligament ontstaat, worden er twee polsbotten uit balans gehaald.

    Er zijn gevallen waarbij chronische overbelasting de oorzaak van een verhoogde speling is. Deze gevallen komen vrijwel altijd voor bij het maken van veel dezelfde bewegingen waarnaast er ook kracht op de pols uitgevoerd wordt, zoals een metselaar bij het herhaaldelijk optillen van bakstenen.

    Verlichting van de pijn en het bevorderen van een herstel doe je door de pols te ondersteunen. Het dragen van een polsbrace of een pols wrap kan uitkomst bieden.

    Reuma of artrose in het polsgewricht

    Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen van je handgewrichten beschadigd raakt. Dit probleem wordt vaak in verband gebracht met veroudering, maar dat is niet helemaal correct. Artrose kan ook door andere factoren opspelen. Erfelijke aanleg, geslacht, blessures, ontstekingsreuma en overgewicht spelen een grotere rol bij de oorzaak van dit probleem.

    Artrose zorgt ervoor dat het kraakbeen van je polsgewrichten onvoldoende demping heeft, waardoor je gewrichten zonder tussenlaag over elkaar schuren. De pijn die je ervaart komt in drie fases.

    Startende pijn
    Deze pijn voel je bij het ‘opstarten’ van bewegingen, nadat je een periode van rust hebt gehad en weer in beweging komt.

    Pijn bij beweging en belasting
    Geleidelijk ontstaat er pijn die voornamelijk optreedt wanneer je jouw pols meer gebruikt en belast. In de loop van de dag wordt de pijn sterker of is nog sterker de dag/nacht nadat je veel lichamelijke inspanning hebt gehad. Wanneer de artrose erger wordt, zal ook de pijn verergeren en komt deze in momenten van rust voor.

    Pijn door ontsteking
    Een ontsteking aan het gewricht met artrose zorgt voor meer pijn. Een ontsteking in je pols is te herkennen aan een licht opzwelling. Je pols wordt warmer een krijgt een rode kleur.

    Hoe je het ook wendt of keert, artrose is vervelend. Het missende kraakbeen en dus de demping in je pols zorgt voor hevige pijn. Het enige dat je zelf kunt doen is het zo min mogelijk belasten van jouw pols. We hebben toch nog een beetje goed nieuws; je lichaam is in staat om kraakbeen weer aan te laten groeien, mits je jouw lichaam voldoende rust en ruimte voor geeft. Dit doe je door het dragen van een ondersteunende polsband of een stabiliserende compressieband.

    Verstuiking van de pols

    Verstuiking en kneuzing worden vaak als hetzelfde probleem gezien, maar niets is minder waar. Een kneuzing is een beschadiging aan het onderhuidse weefsel, met zwelling, pijn en bloeduitstorting als gevolg. Bij een verstuiking verschuiven de uiteinden van gewrichten van elkaar en zorgen ervoor dat de omliggende kapsels worden opgerekt of zelfs scheuren.

    Een verstuikte of verzwikte pols herken je aan de pijn die je in je pols voelt wanneer je rust. Je pols is dikker dan normaal en het bewegen van je pols is pijnlijk bij buigen en strekken. Je pols is in zijn functie beperkt en vaak is er geen asdrukpijn over de pols. Wanneer dit wel het geval is, moet er gedacht worden aan een gebroken pols.

    De eerste actie bij een polsverstuiking moet tegen de zwelling en de pijn zijn. Geef je pols voldoende rust en draag ter ondersteuning een polsband. Neemt de zwelling na twee weken niet af, schakel dan je huisarts in.

    Wat een polsbrace voor jou kan doen

    Polsbraces worden gebruikt ter ondersteuning van de pols bij intensieve bewegingen. Ze zijn de perfecte stabilisatie voor zwakke polsen en simuleren het taping-proces waardoor ongewenste bewegingen beperkt worden en pijnklachten verminderen. Een goede polsbrace zorgt ervoor dat je niet inlevert op jouw bewegingsvrijheid en zijn geschikt voor zowel preventief als revaliderend gebruik.

    Braces zijn er in verschillende vormen, met elk zijn voor- en nadelen. De een is geschikt om te gebruiken tijdens het sporten waar de ander dat niet is. Benieuwd welke polsbrace geschikt is voor jouw klachten? Neem dan eens een kijkje bij deze verschillende soorten polsbraces.

    Pas bij een acute blessure de RICE methode toe

    Bij acute polsblessures doe je er verstandig aan om de RICE methode in te zetten. De afkorting RICE staat voor rust, ijs, compressie, evaluatie.

    Rust
    Stop direct na het oplopen van de blessure waar je mee bezig bent en bescherm het geblesseerde lichaamsdeel. Sport niet ‘door de pijn heen’, dit zal de blessure alleen maar compliceren. Zorg ervoor dat je geen onnodige druk op de polsblessure uitoefent een verplaats je naar een veilige en rustige plek.

    IJs
    Plaats ijs op de blessure maar zorg ervoor dat je het ijs niet direct op de huid plaatst. Gebruik eventueel een theedoek om het ijs en blijf de koeling heen en weer bewegen op de plaats van de blessure. Aangeraden wordt de blessure vijf tot zes maal zo’n tien tot twintig minuten te verkoelen met tussenpozen van twintig minuten. Wanneer de zwelling en de pijn langer dan drie dagen aanhoudt, neem je contact op met je huisarts. Geen ijs in de buurt of eerder gebruikt als drankkoeler?

    Met een voorraad cold hot packs grijp je nooit mis.

    Compressie
    Ondersteun het geblesseerde deel met een drukverband een laat de zwelling verminderen. Zorg ervoor dat je het drukverband niet te strak om je blessure plaatst en laat de vingers buiten het verband, zodat je kunt zien of deze verkleuren wanneer het verband te strak zit.

    Evaluatie
    Zo vaak als dat het mogelijk is, houd je het geblesseerde pols omhoog. Gebruik eventueel een mitella om je arm op zijn plaats te houden. Wanneer je jouw geblesseerde pols hoger dan je hart plaatst, werkt dit het meest efficiënt. Op deze manier verminder je de bloedtoevoer en vergemakkelijkt het jouw bloedafvoer, waardoor de zwelling sneller afneemt.

    Sporttape ter stabilisatie van je pols

    Het intapen van je pols kan voor een snellere genezing zorgen en eventuele ondersteuning bieden. Er zijn veel verschillende manieren om je polsen goed in te tapen, elk effectief tegen andere blessures. Een goed ingetapete pols zorgt voor een vergemakkelijking van de normale bewegingen die je met je pols maakt en vermindert de kans op ontstekingen. Het zorgt voor een betere doorbloeding en afname van zwellingen. Vraag je fysiotherapeut om hulp bij het correct intapen voor jouw specifieke klachten.

    Welke oefeningen jij kunt doen om je pols te versterken en in beweging te houden

    Je polsen versterken kun je met verschillende oefeningen. Afhankelijk van jouw specifieke situatie, zal de een beter werken dan de ander. Vraag altijd een sportfysiotherapeut of arts om advies, deze personen kunnen je een passend advies geven met een trainingsschema. Zo ben je er zeker van dat je jouw klachten niet erger maakt.

    Oefening 1 – Het rekken van de polsstrekkers en -buigers

    1 | Strek je arm naar voren, houd de rug van je hand naar boven en laat je vingers naar beneden wijzen.
    2 | Pak met jouw andere hand de handrug vast en buig je pols net wat verder zodat je spanning voelt aan de buitenzijde van je onderarm.
    3 | Voel je de spanning, houd deze positie dan 8 tot 15 seconden vast en herhaal de oefening daarna 2 tot 3 keer.
    4 | Gebruik dezelfde oefening voor de polsbuigers, maar dan met een platte hand en de handpalm naar boven.

    Oefening 2 – Het versterken van de knijpkracht

    1 | Knijp 10-20 keer in een oude, wat zachtere bal.
    2 | Herhaal de oefening 2 tot 3 maal.

    Oefening 3 – Het versterken van de polsstrekkers en -buigers

    • Gebruik een hulpgewicht van maximaal 500gram (bijvoorbeeld een pak rijst);
    • Steun met je onderarm, met een licht gebogen elleboog, op je knie en houd je handpalm naar beneden gericht;
    • In de beginfasen houd je het gewicht voor ongeveer 20 seconden alleen maar vast, zonder daarbij je polsen te bewegen;
    • Wanneer je de beginfasen 2 – 3 keer hebt uitgevoerd, en je voelt dat het kan, beweeg je je pols vanuit de middenstand naar boven en beneden;
    • Maak 10 tot 20 bewegingen en herhaal ook deze oefening 2 – 3 keer;
    • Doe dezelfde oefening met de handpalm naar boven om je polsbuigers te versterken.

    Heb je nog vragen?

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Please type your message.