Over de diabetische voet
En wat je eraan kunt doen
Lopen doen we doorgaans zonder er bij na te denken. Stiekem zijn dat vele kilometers per week.
Jouw voeten zijn de fundering van je lichaam en hebben dus veel te verdragen. Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat noemen we een diabetische voet of met een medische term diabetes mellitus.
Voeten zijn bij diabetespatiënten heel kwetsbaar. Het is heel belangrijk dat je je voeten goed verzorgt en checkt om problemen aan de voet te voorkomen.
Wat is een diabetische voet (diabetes mellitus)?
Diabetespatiënten hebben vaak last van een verslechterde bloedsomloop en een verminderd gevoel in handen en voeten.
Als je bloedsuiker regelmatig te hoog is, kunnen zenuwen in je voeten beschadigd raken. Dit zorgt voor zenuwschade, wat we neuropathie noemen.
Neuropathie kan op verschillende gebieden problemen veroorzaken, zeker wanneer bloedvaten minder goed werken door diabetes. Het gevoel in je voeten wordt minder, hierdoor zal je niet merken dat je een wondje hebt. Deze wondjes kunnen gaan ontsteken en leiden tot een zweer.
Op deze pagina lees je over de problemen bij een diabetische voet.
Symptomen bij een diabetische voet
Door neuropathie wordt overmatige druk en wrijving niet waargenomen. Te veel druk en wrijving kunnen leiden tot wondjes, zweren en ontstekingen aan de voeten. Extreme gevallen kunnen zelfs leiden tot amputatie. Gelukkig kun je door goed op letten en alert zijn veel problemen voorkomen. Een diabetische voet kun je herkennen aan (of een combinatie van) de volgende voetklachten:
- Koude voeten;
- Zweetvoeten;
- Tintelingen in je voeten, pijnscheuten;
- Gevoelloosheid, minder gevoel in je voeten;
- Moeilijk genezende wondjes;
- Verkleuringen aan tenen en voeten;
- Rode, gezwollen voeten;
- Verminderd evenwicht;
- Minder spierkracht in je benen.
Behandeling bij een diabetische voet
Gelukkig kun je veel doen om voetproblemen te voorkomen.
Bij de behandeling van een diabetische voet moet je met verschillende criteria rekening houden.
- Houd je bloedsuiker zo laag mogelijk;
- Loop niet op blote voeten;
- Knip nagels recht en zeker niet te kort af;
- Zorg dat je goed passende schoenen draagt;
- Maak geen gebruik van voetbaden;
- Check je voeten regelmatig op wondjes, verkleuringen, zwellingen en vervormingen (ook aan de onderkant).
Voetverzorging bij een diabetische voet
Mensen met diabetes hebben last van kwetsbare voeten. Goede voetverzorging is daarom een essentieel onderdeel bij de behandeling van een diabetische voet. De voetverzorgingsproducten van Saicara houden je voeten in topconditie. Saicara is ontwikkeld door huidspecialisten en zorgt met gepatenteerde formuleringen voor het ideale niveau van vocht en vitaminen in jouw voeten. De unieke combinatie van hoogwaardige actieve ingrediënten in de producten van Saicara bieden jouw huid alles wat het nodig heeft.
- Zorg voor voldoende beweging. Voetgymnastiek bevordert de doorbloeding in jouw voeten. Beweeg je voeten op en neer of draai rondjes met jouw voeten;
- Wissel indien mogelijk, dagelijks van schoenen. Draag schoenen bij voorkeur niet twee dagen achter elkaar. Zo krijgen bacteriën en schimmels niet de kans om zich te verspreiden;
- Leef gezond en stop met roken. Roken verslechtert namelijk de bloedsomloop;
- Trek elke dagen schone sokken aan. Deze sokken moeten goed passen. Draag altijd sokken gemaakt van minimaal 80% wol of katoen. Deze sokken absorberen namelijk vocht. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels minder kans om zich te nestelen. Vermijd sokken met naden.
Steunzolen voor een diabetische voet
Naast normale hygiëne en algehele verzorging zijn steunzolen en inlegzolen een belangrijke basis voor de verzorging van de voeten. Veel mensen met diabetes hebben last van een platvoeten. Bij platvoeten zakt het voetgewelf door en kantelt de hiel naar binnen. Deze abnormale stand van de voeten zorgt voor druk en wrijving in de schoenen. De grootste drukplekken zitten hierbij onder de bal van de voet en aan de buitenzijde van de grote teen.
Medische, zilver inlegzolen zijn anatomisch gevormde steunzolen die ondersteuning en stabiliteit bieden. De lichte voorvoetondersteuning ontlast de voorvoet en zorgt ervoor dat de tenen wrijvings- en drukvrij komen te liggen. Een zachte tussenlaag van memory-foam draagt bij aan een optimale demping en drukverdeling. Een correcte loopfunctie verkleind de kans op wondjes, ontstekingen en infecties aanzienlijk.
De zilver inlegzolen zijn afgedekt met een ingeweven laag van puur zilvervezel. Zilver wordt, vanwege unieke eigenschappen, al sinds jaar en dag toegepast in de medische wereld. Zo bevordert zilver de bloedcirculatie en elimineert het bacteriën en schimmels.
De eigenschappen van deze inlegzolen?
- Anatomisch gevormd voor een perfecte pasvorm;
- De diepe uitsnijding in de hiel geeft extra ondersteuning en stabiliteit;
- De lichte voorvoetondersteuning voorkomt drukplekken en wrijving bij de tenen;
- Antibacteriële werking;
- Echte geurvreter.