Skystep-Sinus-tarsi-syndroom

Het sinus tarsi syndroom herkennen en effectief behandelen

Bij het maken van een top 3 complexe en ingewikkelde lichaamsdelen dingen de voeten zonder twijfel mee naar de prijzen. In de opbouw werken vele botten, spieren, gewrichtsbanden, kapsels, zenuwen en bloedvaten nauw samen om ervoor te zorgen dat we kunnen gaan en staan waar we maar willen. Het sinus tarsi syndroom is een aandoening die deze bewegingsvrijheid kan beperken. Blijf lezen en ontdek alles over dit syndroom. Van veroorzakende factoren tot de gebruikelijke symptomen en de beste behandelmethodes.

Wat is het sinus tarsi syndroom precies?

De sinus tarsi is een cilindervormige holte die zich ter hoogte van de enkel aan de boven- en buitenzijde van iedere voet begeeft. Hij staat mede bekend als het oog van de enkel en zit verscholen in het subtalaire gewricht. Net onder het uitstekende deel van de enkel.

Er lopen meerdere bloedvaten, zenuwen en bindweefsels door de sinus tarsi die ervoor zorgen dat we onze balans niet verliezen. We spreken van een sinus tarsi syndroom wanneer omliggend bindweefsel ontstoken of aangetast raakt, met alle pijnlijke gevolgen van dien.

Sinus Tarsi Syndroom Skystep

Deze factoren veroorzaken het sinus tarsi syndroom

Het sinus tarsi syndroom kan op verschillende manieren ontstaan. De kans is groot dat hier een verstuikte enkel aan vooraf gaat aangezien dit in 70% van de gevallen de belangrijkste oorzaak vormt. De aandoening komt vaak voor bij actieve sporters door het veelvuldig verzwikken van de enkel. Voor mensen met overgewicht en reumatoïde artritis is er sprake van een verhoogd risico.

Eén of meerdere enkel verstuikingen leiden gemakkelijk tot onstabiliteit van het eerder benoemde subtalaire gewricht. Andere delen van de voet gaan dit van nature corrigeren, met vervelende ontstekingen tot gevolg. Kantelen je voeten van nature ver naar binnen of heb je last van platvoeten, dan maak je een grotere kans om het sinus tarsi syndroom op te lopen.

Pijn in de enkel en 3 andere veelvoorkomende symptomen

Anders dan bij een verstuiking van de enkels ontstaat het sinus tarsi syndroom niet out of the blue. Hier gaat een geleidelijk proces aan vooraf waarbij onderstaande klachten steeds serieuzere vormen aannemen.

Instabiliteit

Je ervaart dat het bewaren van je balans je moeilijker afgaat. Zeker tijdens het beklimmen van hellingen of het ondernemen van activiteiten op een ongelijke grond speelt dit sneller op. Door gebruik te maken van een enkelbrace valt de stabiliteit van je enkels aanzienlijk te verbeteren.  

Stijfheid

Eén of beide enkels voelen stijf aan en bewegen minder soepel dan gebruikelijk. Een verschijnsel dat met name opspeelt op het moment dat je ’s ochtends uit bed stapt. Naarmate je enkels meer beweging krijgen in de loop van de dag neemt de stijfheid langzaam af, om de volgende ochtend weer van de partij te zijn.

Pijnlijke enkels

Het bewegen van het enkelgewricht veroorzaakt een stekende pijn. Deze laat zich vooral voelen bij het naar binnen draaien van de voetzolen en het omhoog bewegen van de hiel. Naarmate de ontsteking in de sinus tarsi toeneemt verergeren de pijnklachten en verplaatsen de steken zich tot steeds dieper in het enkelgewricht. Met name langdurige activiteiten als wandelen, fietsen, of hardlopen komen de pijn in je enkel niet ten goede.

Aanrakingen zijn gevoelig

Aanrakingen en strelingen rondom één of beide enkels zijn gevoeliger dan normaal. Het schuren van een broek of sok tijdens dagelijkse activiteiten leidt sneller tot irritaties.

4 methodes om het sinus tarsi syndroom te bestrijden

Ervaar je één of meerdere van de bovenstaande klachten? Twijfel dan niet en onderneem direct actie. Volledig herstel van deze aandoening is binnen een aantal weken haalbaar, mits je op tijd bent met het stellen van de juiste diagnose. Voorkom een eventuele operatie, bekijk de volgende methodes en neem afscheid van deze pijnlijke aandoening.

Geef je pijnlijke enkel voldoende rust en koel hem regelmatig met ijs

Om te voorkomen dat de gevolgen chronische vormen aannemen is het bieden van voldoende rust essentieel. Belast je enkels voor een periode van een aantal weken niet meer dan nodig en behandel ze eens per week met ijs voor een spoedig herstel.

Extra stabiliseren

Waar het syndroom je stabiliteit aantast is het trainen hiervan essentieel. Met het uitvoeren van diverse oefeningen versterk je de spieren rondom de sinus tarsi, wat de kans op een eventuele nieuwe enkelverzwikking afneemt. Wil je het gevoel van extra stabiliteit per direct en constant ervaren? Dan bieden deze steunzolen of een enkelbrace uitkomst.

Bouw weer langzaam op

Wanneer deze aandoening helemaal verdwenen is blijft het oppassen. Wie direct weer te snel en te enthousiast gaat bewegen, riskeert de kans op een terugkeer. Neem niet te veel hooi op de vork en bouw lichamelijke activiteiten langzaam op.

Voer achteraf rek- en strekoefeningen uit

Aan het uitvoeren van rek- en strekoefeningen rondom de enkel zit een verhoogt risico wanneer je last hebt van het sinus tarsi syndroom. Wacht met het uitvoeren hiervan tot de klachten zijn verdwenen om een ongewenste terugval te voorkomen.

Weet het sinus tarsi syndroom te voorkomen

Hopelijk helpt dit artikel je het sinus tarsi syndroom te voorkomen en eventuele genezing te versnellen. Heb je nog vragen of wil je graag jouw ervaringen delen?

Laat van je horen door een reactie te plaatsen onder dit artikel.

Passende oplossingen

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.

Laat een reactie achter