Inhoud

    Wat is een beenlengteverschil?

    Een beenlengteverschil is een aandoening waarbij het ene been langer of korter is dan het andere, met afwijkingen die variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Deze aandoening kan zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomen en kan aangeboren of verworven zijn.

    Een beenlengteverschil is een veelvoorkomend probleem en kan zorgen voor verschillende klachten, zoals rug- en nekpijn, heup- en knieklachten, maar ook vermoeidheid en scheefstand van de wervelkolom. Het is daarom belangrijk om een beenlengteverschil tijdig te herkennen en te behandelen.

    Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

    Een beenlengteverschil ontstaat wanneer het ene been langer is dan het andere. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een verschil in beenlengte. Een van de meest voorkomende oorzaken is een aangeboren afwijking, waarbij het ene been niet even snel groeit als het andere. Ook verwondingen of operaties aan de botten en gewrichten in de benen kunnen zorgen voor een verschil in beenlengte.

    Daarnaast kan een beenlengteverschil ook ontstaan door andere aandoeningen, zoals scoliose (een scheefstand van de wervelkolom) of heupdysplasie (een afwijking in de ontwikkeling van het heupgewricht).

    Veelvoorkomende oorzaken van een beenlengteverschil

    Symptomen en gevolgen van een beenlengteverschil

    Een verschil in beenlengte zorgt ervoor dat de knie, heup en bekken niet meer in lijn zijn met het andere been, wat resulteert in een scheefstand van het bekken. Bij een beenlengteverschil wordt dus de houding en balans van het lichaam verstoord.

    Van nature zal het lichaam deze scheefstand proberen te herstellen. Hierdoor moeten de spieren en gewrichten harder werken om het lichaam in balans te houden. De spanningen op spieren in de rug, schouders en nek worden vergroot wat kan leiden tot klachten als rug- en nekpijn, heup- en knieklachten.

    Wanneer een beenlengteverschil niet tijdig wordt aangepakt, kan dat leiden tot problemen bij het lopen (balansproblemen), slijtage van de knie en de heup (artrose), maar ook een scheefstand van de wervelkolom (scoliose). Daarnaast kunnen er klachten ontstaan in de voeten. Een voet kan bijvoorbeeld verder doorzakken om het verschil te compenseren.

    Hoe kun je een beenlengteverschil herkennen?

    Een beenlengteverschil veroorzaakt niet altijd direct klachten. Op termijn kan het echter wel tot problemen leiden. Daarom is het belangrijk een beenlengteverschil tijdig te herkennen en te behandelen om eventuele lange termijn gevolgen te voorkomen.

    Het kan soms lastig zijn om zelf een beenlengteverschil op te merken, omdat het verschil vaak klein is, maar er zijn wel een aantal signalen waar je op kunt letten:

    • Een scheefstand van het bekken.
    • Klachten aan één heup, één knie of de onderrug zonder duidelijke oorzaak.
    • Problemen bij het lopen, zoals moeite hebben met het neerzetten van de voet of problemen met balans.
    • Het dragen van schoenen met een ongelijke slijtagepatronen aan de onderzijde van schoen. Dit kan een aanwijzing zijn van een verschil in beenlengte.
    • Verschil in de hoogte van de heupen, knieën of enkels. Dit kan zichtbaar zijn wanneer je staat.

    Een beenlengteverschil opmeten

    Het is belangrijk om een beenlengteverschil nauwkeurig op te meten, zodat er een juiste behandeling kan worden voorgesteld. Dit kan gedaan worden door middel van verschillende methodes:

    • Visuele inspectie: Door het bekken, de benen en de voeten te observeren kan een ongelijkheid in beenlengte worden vastgesteld. Dit wordt vaak gedaan door een fysiotherapeut of orthopedisch specialist.
    • Röntgenfoto: Door middel van röntgenfoto's kan er precies gemeten worden hoeveel het ene been langer is dan het andere.
    • Scan: Een scan van de benen kan ook gebruikt worden om een nauwkeurige meting te doen. Dit wordt vaak gedaan bij complexere gevallen.

    Tijdens het onderzoek wordt niet alleen de lengte van de benen beoordeeld, maar ook de algehele lichaamshouding geanalyseerd. Hierbij wordt gekeken naar de positie van de voeten, enkels, knieën, heupen, bekken en de wervelkolom. Dit gebeurt om de compensatiemechanismen van het lichaam goed te kunnen evalueren. Wanneer er sprake is van een lengteverschil, kan een behandeling worden ingezet om de balans en symmetrie van het lichaam te herstellen.

    Een beenlengteverschil behandelen

    De behandeling van een beenlengteverschil is afhankelijk van de oorzaak en de ernst ervan. In sommige gevallen kan het probleem worden opgelost door middel van fysiotherapie, waarbij oefeningen worden gedaan om de spieren te versterken en de houding te verbeteren. Dit kan ervoor zorgen dat klachten verminderen en het verschil in beenlengte wordt gecompenseerd.

    In andere gevallen kan een schoenaanpassing of hakverhoging worden voorgeschreven om het lengteverschil tussen de benen op te heffen. Deze verhogingen worden op maat gemaakt en kunnen in de schoen worden geplaatst, zodat het lichaam weer in balans komt.

    In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om het verschil in beenlengte te corrigeren. Dit wordt vaak overwogen wanneer het lengteverschil ernstig is en andere behandelingen niet voldoende effect hebben gehad. Tijdens de operatie wordt dan een stukje bot verwijderd of toegevoegd om zo de benen gelijk te maken.

    Als het beenlengteverschil klein is en geen klachten veroorzaakt, is behandeling meestal niet nodig. Echter, wanneer er wel klachten optreden is het, zijn er verschillende behandelmogelijkheden:

    Verschillende behandelingen

    Geschikte inleg- en steunzolen bij een beenlengteverschil

    Hakverhoging beenlengteverschil - 01

    Hakverhoging beenlengteverschil – verschillende diktes

    Bestel nu Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
    Talonette Hielkussens Hard 7156 - 01

    Talonette Hielkussens Hard (7156)

    Bestel nu Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
    High Arch Insoles Daily 0146

    High Arch Insoles Daily (0146)

    Bestel nu Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
    Steunzool Arch Support 0159 - 01

    Steunzool Arch Support (0159)

    Bestel nu Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

    FAQ - Veelgestelde vragen over een beenlengteverschil

    Veel mensen hebben een verschil in beenlengte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan 90% van de mensen een beenlengteverschil heeft. Het gemiddelde verschil bedraagt ongeveer 0,5 cm. Veel mensen hebben dit onopgemerkt en het hoeft dan ook niet altijd klachten te veroorzaken.

    Nieuwsbrief

    Geen voordeel meer missen? Ontvang (win)acties, aanbevelingen en voordeel direct in je mail en ben als eerste op de hoogte.

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Something went wrong. Please check your entries and try again.