Inhoud

    Wat is een spreidvoet?

    Bij een spreidvoet staan je middenvoetsbeentjes en voetwortelbeentjes niet meer parallel aan elkaar. Ze staan naar ver uit elkaar en wijzen naar buiten. Je voorvoetboog is verzakt en de voetspieren zijn verzwakt. Wat je hier van kunt merken? Je voet knikt op een gegeven moment weg, bij belasting voel je pijn en je schoenen beginnen te knellen.

    Wanneer je last hebt van spreidvoeten zul je anders gaan bewegen en lopen. Dit om pijn of het vervelende gevoel te verlichten. Door anders te bewegen, kun je last krijgen van andere lichaamsdelen, bijvoorbeeld je knie, heup of rug.

    Symptomen van een spreidvoet

    Veelvoorkomende symptomen waar je last van kunt hebben bij een spreidvoet, lees je hieronder. Daarnaast zijn er (ernstige) gevolgen wanneer je doorloopt met spreidvoeten zonder er iets aan te doen. Die gevolgen ontdek je onder de symptomen. Wil je dit niet riskeren? Kies dan voor de juiste behandeling van je spreidvoet.

    Veelvoorkomende symptomen

    • Druk en pijn onder de voorvoet;
    • Scherpe pijn aan de bovenkant van de voorvoet;
    • Je voet(en) wordt breder aan de voorkant;
    • Je tenen gaan uit elkaar staan;
    • Je schoenen zullen, vooral aan de voorkant, steeds meer gaan knellen.

    Gevolgen

    • Er vormt eelt onder de bal van de voet;
    • Je kunt last krijgen van likdoorns onder de bal van je voet;
    • Wanneer je vooral smalle schoenen draagt kun je scheefstand (Hallux Valgus) bij de grote teen ontwikkelen;
    • Je hebt kans op Mortons neuroom, een zenuwbeklemming in je voorvoet met uitstraling naar de tenen;
    • Een stressfractuur van het middenvoetsbeentje, dit is een breuk door overbelasting.

    De oorzaak van spreidvoeten

    Een spreidvoet kan aangeboren zijn, je kunt erfelijk belast zijn, maar in de meeste gevallen krijg je last van een spreidvoet door overbelasting of het dragen van verkeerd schoeisel. Bij overbelasting kun je denken aan ernstig overgewicht of een zwaar/staand beroep. Bij het dragen van verkeerd schoeisel hebben we het over het dragen van hoge hakken. Hakken geven ongeveer 5 keer meer druk op je voorvoet dan platte schoenen. Daarnaast heb je geen goede afwikkeling tijdens het lopen, waardoor je voetspieren zwakker worden en de kans op spreidvoet vergroot.

    Spreidvoet komt vaker voor bij vrouwen, omdat ze naast het vaker dragen van hakken zwakkere pezen en bindweefsel hebben.

    Een laatste oorzaak voor spreidvoeten zijn afwijkende middenvoetsbeentjes. Wanneer je zwakke middenvoetsbeentjes hebt of je tweede en derde middenvoetsbeentjes zijn langer dan ‘normaal’, heb je meer kans om spreidvoeten te ontwikkelen.

    Behandeling spreidvoet

    Blijf niet te lang doorlopen met je klachten. Eerder op deze pagina heb je gelezen dat je anders kunt lopen en bewegen door de klachten van een spreidvoet. Door een verkeerde houding kunnen klachten ontstaan in knie, heup of rug.

    Het behandelen van spreidvoeten is eenvoudig, met de juiste steunzool ben je snel van je pijnklachten af. De steunzool brengt de natuurlijke voetboog terug in je voorvoet en zorgt voor een goede drukverdeling, waardoor pijnklachten op ten duur verdwijnen.

    Heb je last van eelt voeten of likdoorns door je spreidvoeten? Behandel je eelt, verwijder je likdoorns en gebruik daarna steunzolen voor spreidvoeten om eeltvorming en likdoorns in het vervolg te voorkomen.

    Direct naar:   spreidvoet steunzolen

    Nieuwsbrief

    Geen voordeel meer missen? Ontvang (win)acties, aanbevelingen en voordeel direct in je mail en ben als eerste op de hoogte.

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Something went wrong. Please check your entries and try again.