Duimbrace
Informatie & advies
In de evolutie is het ontstaan van onze duimen een belangrijk moment geweest. Hiermee konden we voorwerpen vastpakken en vasthouden, wat later van pas zou komen bij de uitvinding van de bijl en de speer. De duim werd ook direct de achilleshiel van onze handen, want bij verrekking, verzwikking of zelfs breken van de duim, waren we meteen flink onthand.
Iedereen die weleens een duimbreuk of -blessure heeft gehad, weet hoeveel invloed het heeft op je dagelijks functioneren. Schrijven, typen, fietsen, autorijden; alles wordt direct beïnvloed. Gelukkig is de duim relatief stevig en zul je niet snel door dagelijkse bezigheden een blessure oplopen.
Wanneer je toch in de problemen komt met je duim, biedt een duimbrace uitkomst. De stabiliteit zorgt voor een sneller herstel en het comfort is tegenwoordig zo goed, dat je er niet door wordt beperkt.
Meer informatie
Een skiduim of acute blessures
Doordat je van kleins af aan je duimspier veelvuldig gebruikt, is deze relatief stevig en goed getraind. Toch kunnen blessures acuut of geleidelijk ontstaan. Bij een acute blessure is er vaak sprake van een sportblessure. Balsporters en skiërs lopen meer risico om deze blessure op te lopen.
Overbelasting van de duim, een geleidelijke blessure
Een geleidelijke blessure vormt een overbelasting aan de duim en duimspier. Dit komt door herhaaldelijke bewegingen. Iemand die iedere dag intensief met een smartphone in de weer is, kan deze, steeds meer voorkomende, blessure oplopen.
Doe oefeningen om beweeglijkheid te trainen
Als je ooit een blessure hebt gehad aan je duim, is het geen overbodige luxe om je duim te trainen. Hiermee verstevig je de spieren en krijg je minder kans op herhaling.
Een stressballetje of kneedpasta zijn goede voorwerpen om mee te trainen. Ook de duim buigen en strekken in warm water terwijl je met de andere hand de duim naar de eindgrens drukt, is een goede oefening.
Duimen voor een goede afloop van je blessure
Als je wordt getroffen door een duimblessure, koel dan direct de duim onder een koude kraan. Laat er door een dokter naar kijken om de ernst van de blessure vast te stellen. Hierbij kom je te weten of er sprake is van een breuk, een verrekking of verzwikking. Bij een kapsel-bandscheuring wordt rust aangeraden, maar bij een totale scheuring van het gewrichtsbandje is een gipsverband of een operatieve hechting noodzakelijk.
Er kan ook botletsel optreden of, nog erger, een gewrichtsbreuk. Bij een val waarbij je duim of pols wordt getroffen, kan er een breuk ontstaan in het scheepvormig bot. Deze breuk bevindt zich dichterbij de pols en staan bekend om langzamer herstel doordat de bloedvoorziening verslechtert in dit gebied.
Bij het herstel is een duimbrace noodzakelijk om zo te voorkomen dat de duim door stoten of botsen weer geblesseerd raakt. Stabiliteit is belangrijk, zodat er geen verslechtering optreedt in de blessure.
Hulp bij overbelasting, reuma of artrose
Een duimbrace helpt de duim te stabiliseren en immobiliseren, waardoor het aangetaste deel van de duim beter uitrust en minder onderhevig is aan slijtage. Bij overbelasting is dit ook een goede oplossing, omdat je zo voorkomt dat je plotselinge bewegingen maakt en de duim nog steeds te zwaar belast.