Pijnlijke kuiten?

Ontdek de oorzaken, oefeningen en behandeling

Bekijk de oorzaken, klachten en symptomen en wat jij nodig hebt om van je pijnlijke kuiten af te komen.

Pijn in je kuit, het heeft verschillende oorzaken en daardoor ook verschillende oplossingen. Heb jij een kuitblessure, vaak kramp in je kuit of juist een stekende pijn? Het is van belang om eerst de oorzaak te achterhalen van je pijnlijke kuiten voordat we de juiste oplossing voor je kunnen vinden.

Kuitblessures kunnen erg vervelend en langdurig zijn. Voorkom blessures of herstel sneller met de kuitbandage die met zijn verstelbare compressie precies de juiste druk uitoefent op jouw kuit. Eenvoudig aan te brengen, elastisch en uitgerust met antislip.

Je loopt sneller blessures op dan je denkt, met alle nare gevolgen van dien. Gebruik compressiekousen om de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen te bevorderen. Spieren raken minder snel vermoeid en herstellen beter en sneller, wat de kans op blessures aanzienlijk verkleint.

Je kuiten zijn een kwetsbaar deel van je lichaam en gevoelig voor blessures. Gebruik kinesiotape (sporttape) om blessures te verhelpen of voorkomen en stabiliseer je gewrichten ermee. Verlicht pijn, verwijdert overtollig vocht en begeleidt de beweging van spieren.

Zit de geschikte oplossing er voor jou niet bij? Bekijk dan al onze oplossingen bij pijnlijke kuiten.

Pijn in je kuit door een (kuit)blessure

Het komt vaak voor dat een (kuit)blessure de oorzaak is wanneer je last hebt van pijnlijke kuiten. De meest voorkomende blessures zijn de achillespeesblessure, zweepslag, een verrekte kuitspier en kramp in je kuit.

De achillespees is een pees van de kuitspier. Een blessure ontstaat als gevolg van te veel rek op de achillespees. Deze overrekking ontstaat wanneer de kuitspier te kort is. Je kuitspier is te kort wanneer je voet te veel naar binnen (pronatie) of te veel naar buiten (supinatie) uitzakt tijdens het belasten. Dit veroorzaakt uiteindelijk de pijn in je kuit.

De achillespeesblessure komt vooral voor bij sporters, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van pronatie of supinatie tijdens het hardlopen. Zorg dan ook altijd voor goede demping en een goede ondersteuning van je voeten.

De meest voorkomende blessure aan de kuit. Bij zweepslag is een gedeelte van je kuitspier ingescheurd, wanneer dit gebeurt ervaar je enorm veel pijn en zul je met moeite door kunnen lopen/rennen. Je kuitspier aanspannen is bijna niet mogelijk. Je kunt direct een bloeduitstorting zien, maar deze kan ook later pas zichtbaar worden.

Kramp in je kuit en stijve kuiten kunnen een indicatie geven dat je je kuiten teveel belast. Neem je geen rust? Dan kan zweepslag ontstaan.

Probeer bij deze blessure zo snel mogelijk te stoppen met je activiteit en koel je kuit met ijs. Daarna is voldoende rust van belang. Wij raden je aan om eerst naar je arts of fysiotherapeut te gaan om te laten inschatten welke behandeling de juiste is. Onder begeleiding van de fysiotherapeut zullen uiteindelijk de uiteinden van de gescheurde spierweefsels in staat zijn om weer aan elkaar te groeien. Wanneer je weer begint met lopen en wandelen, is het verstandig om een verharde hakverhoging te gebruiken. Hiermee zorg je voor minder rek op je kuitspier, wat de pijnklachten zal verminderen.

Bij een verrekte kuitspier heb je een beschadiging opgelopen aan je kuitspier. Deze beschadiging is minder ernstig dan bij een zweepslag. Deze kuitblessure zal vooral pijn opleveren in de gehele kuitspier en vooral tijdens inspanning. Daarnaast is er geen bloeduitstorting of zwelling zichtbaar.

Ook bij deze blessure is rust de beste oplossing. Waarschijnlijk kun je na een week of drie a vier je training weer oppakken.

Kramp in je kuit ontstaat voornamelijk tijdens of na het sporten of andere intensieve bezigheden. Je kunt deze klachten ervaren doordat je kuitspieren overstrekken tijdens het hardlopen of juist omdat je zweet en niet genoeg drinkt. Overbelasting en vochtgebrek, al dan niet in combinatie met elkaar, kunnen zorgen voor kramp in je kuit.

Om de kramp te verlichten, kun je je kuit masseren, meer vocht tot je nemen en zorgen dat je de kuitspier in een ontspannen toestand brengt. Dit doe je door je knie te buigen, je voet naar je toe te trekken en tegelijkertijd je kuit los te schudden met je hand.

Klachten & symptomen

 • Pijn in de gehele kuitspier, al dan niet bij inspanning (verrekte kuitspier/achillespeesblessure)
 • Plotselinge pijnscheut tijdens inspanning (zweepslag)
 • Bloeduitstorting (zweepslag)
 • Trekkende pijn in de kuit (kramp)

Behandeling van een pijnlijke kuit

In eerste instantie is het belangrijk om rust te nemen. De periode van rust is verschillend per blessure, het is daarom altijd verstandig om een arts of fysiotherapeut mee te laten denken.

Heb je de blessure opgelopen door scheefstand van je voeten of niet de juiste demping in je sportschoenen? Dan is het verstandig om hier een passende oplossing voor te gebruiken. Denk hierbij aan zachte of harde hielkussens en goed ondersteunende zooltjes.

Oefeningen - rek je kuitspier

Rekken en strekken van de kuitspieren

Het rekken en strekken van de kuitspier is belangrijk tijdens de warming up en de cooling down. Rek hierbij je grote kuitspier en je kleine kuitspier. Het kan handig zijn om hierbij wat steun van bijvoorbeeld een muur te zoeken.

Rek iedere kuit een aantal keer door je benen iedere vijf tellen af te wisselen.

Kuitblessure voorkomen

 • Neem bij kramp en stijve kuiten op tijd rust
 • Neem na een blessure voldoende rust, begin niet te snel met sporten
 • Rek en strek je kuitspieren tijdens een warming up
 • Rek en strek je kuitspieren tijdens je cooling down
 • Zorg voor voldoende demping in je sportschoenen
 • Gebruik in je schoenen een hakverhoging
 • Corrigeer de stand van je voeten wanneer ze teveel naar binnen/buiten uitzakken
 • Draag tijdens het sporten compressiekousen om de trillingen in je onderbeen te verminderen

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken en symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle steun- en inlegzolen of check je symptomen binnen de symptomenbank.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.