Inhoud

  Symptomen van een pijnlijke kuit

  • Pijn in de gehele kuitspier, al dan niet bij inspanning (verrekte kuitspier/achillespeesblessure);
  • Plotselinge pijnscheut tijdens inspanning (zweepslag);
  • Bloeduitstorting (zweepslag);
  • Trekkende pijn in de kuit (kramp).

  Pijn in je kuit door een (kuit)blessure

  Het komt vaak voor dat een (kuit)blessure de oorzaak is wanneer je last hebt van pijnlijke kuiten. De meest voorkomende blessures zijn de achillespeesblessure, zweepslag, een verrekte kuitspier en kramp in je kuit.

  Blessure achillespees

  De achillespees is een pees van de kuitspier. Een blessure ontstaat als gevolg van te veel rek op de achillespees. Deze overrekking ontstaat wanneer de kuitspier te kort is. Je kuitspier is te kort wanneer je voet te veel naar binnen (pronatie) of te veel naar buiten (supinatie) uitzakt tijdens het belasten. Dit veroorzaakt uiteindelijk de pijn in je kuit.

  De achillespeesblessure komt vooral voor bij sporters, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van pronatie of supinatie tijdens het hardlopen. Zorg dan ook altijd voor goede demping en een goede ondersteuning van je voeten.

  Zweepslag

  De meest voorkomende blessure aan de kuit. Bij zweepslag is een gedeelte van je kuitspier ingescheurd, wanneer dit gebeurt ervaar je enorm veel pijn en zul je met moeite door kunnen lopen/rennen. Je kuitspier aanspannen is bijna niet mogelijk. Je kunt direct een bloeduitstorting zien, maar deze kan ook later pas zichtbaar worden.

  Kramp in je kuit en stijve kuiten kunnen een indicatie geven dat je je kuiten teveel belast. Neem je geen rust? Dan kan zweepslag ontstaan.

  Probeer bij deze blessure zo snel mogelijk te stoppen met je activiteit en koel je kuit met ijs. Daarna is voldoende rust van belang. Wij raden je aan om eerst naar je arts of fysiotherapeut te gaan om te laten inschatten welke behandeling de juiste is. Onder begeleiding van de fysiotherapeut zullen uiteindelijk de uiteinden van de gescheurde spierweefsels in staat zijn om weer aan elkaar te groeien. Wanneer je weer begint met lopen en wandelen, is het verstandig om een verharde hakverhoging te gebruiken. Hiermee zorg je voor minder rek op je kuitspier, wat de pijnklachten zal verminderen.

  Verrekte kuitspier

  Bij een verrekte kuitspier heb je een beschadiging opgelopen aan je kuitspier. Deze beschadiging is minder ernstig dan bij een zweepslag. Deze kuitblessure zal vooral pijn opleveren in de gehele kuitspier en vooral tijdens inspanning. Daarnaast is er geen bloeduitstorting of zwelling zichtbaar.

  Ook bij deze blessure is rust de beste oplossing. Waarschijnlijk kun je na een week of drie a vier je training weer oppakken.

  Kramp in je kuit

  Kramp in je kuit ontstaat voornamelijk tijdens of na het sporten of andere intensieve bezigheden. Je kunt deze klachten ervaren doordat je kuitspieren overstrekken tijdens het hardlopen of juist omdat je zweet en niet genoeg drinkt. Overbelasting en vochtgebrek, al dan niet in combinatie met elkaar, kunnen zorgen voor kramp in je kuit.

  Om de kramp te verlichten, kun je je kuit masseren, meer vocht tot je nemen en zorgen dat je de kuitspier in een ontspannen toestand brengt. Dit doe je door je knie te buigen, je voet naar je toe te trekken en tegelijkertijd je kuit los te schudden met je hand.

  Behandeling van een pijnlijke kuit

  In eerste instantie is het belangrijk om rust te nemen. De periode van rust is verschillend per blessure, het is daarom altijd verstandig om een arts of fysiotherapeut mee te laten denken.

  Heb je de blessure opgelopen door scheefstand van je voeten of niet de juiste demping in je sportschoenen? Dan is het verstandig om hier een passende oplossing voor te gebruiken. Denk hierbij aan een Talonette hielkussen soft of Talonette hielkussen hard en goed ondersteunende zooltjes.

  Gebruik een kuitbrace - Een brace is een goed middel om bepaalde lichaamsdelen extra stevigheid te bieden. De kuiten zijn het blessuregevoeligste deel van je been. Het dragen van een brace is zowel een oplossing als een preventieve actie om je kuiten in optimale conditie te krijgen of te houden.

  Gebruik compressiekousen - Ben je herstellende van kuitklachten of wil je de kans erop verkleinen? Maak dan gebruik van compressiekousen. Sporters die met behulp van deze kousen snel zijn hersteld van een blessure, weten dat het dragen ervan een blessure kan helpen voorkomen. Gebruikers geven aan dat ze minder spierpijn ervaren doordat er én minder schade optreedt én het herstel sneller verloopt. Daarnaast levert de kous extra steun waardoor je na een blessure beter hersteld.

  Direct naar:   extra stevigheid door een kuitbrace of compressiekousen

  Direct naar:   een oplossing voor in je schoen, Talonette hielkussen soft of Talonette hielkussen hard