Inhoud

  Wat is teenkramp?

  Ineens schiet het erin. Het lijkt zonder aanleiding te gebeuren: plotseling buigen je tenen krom of gaan ze juist wijd uiteen staan. Secondenlang doet het hele verkrampte gebied pijn. Uiteindelijk trekt de kramp vanzelf weg.

  Klachten die je ervaart bij kramp in je tenen

  Zoals de naam al aangeeft, is het belangrijkste symptoom de kramp. Je tenen schieten als het ware op slot, in een onbeweeglijke stand.

  Het gevolg hiervan is hevige pijn vanuit de spieren in je voet.

  De oorzaak van teenkramp

  Er kunnen verschillende oorzaken zijn van kramp in je tenen:

  • Een veelvoorkomende oorzaak is overbelasting. Sporters die hun tenen zwaar belasten kunnen hiermee te maken krijgen, denk aan dansers en hardlopers. Goede schoenen en een ondersteunend voetbed kunnen helpen om de klachten te verminderen.
  • Aandoeningen als diabetes en nierfalen kunnen kramp in je tenen veroorzaken. Ook zijn er geneesmiddelen die het als bijwerking in de bijsluiter vermelden.
  • Ben je zwanger? Dan is het risico op kramp in je tenen groter. Waarschijnlijk komt dit door een combinatie van alle veranderingen in je lichaam. Eén voordeel: na de zwangerschap verdwijnen de krampaanvallen over het algemeen weer!
  • Een vocht-, natrium-, kalium-, calcium- of magnesiumtekort heeft invloed op het functioneren van je spieren en kan krampen uitlokken.
  • Krap zittende schoenen of te hoge hakken belemmeren de bloedsomloop in je voet waardoor je teenkramp kunt krijgen.

  Wat kun je doen aan kramp in je tenen?

  Gelukkig trekt de kramp na een aantal seconden vanzelf weg, maar de meeste mensen vinden het prettig om de pijn gedurende die seconden te verlichten. Je kunt verschillende dingen proberen:

  • Strek je tenen. Pak ze vast, trek ze zachtjes richting je scheenbeen en duw ze weer terug. Herhaal dit tot de pijn afneemt.
  • Zet je voeten plat op de grond en ga vervolgens op je tenen staan. Wissel dit een paar keer af.
  • Geef tegendruk aan de kramp door de pijnlijke plek te masseren.

  Ben je de teenkrampen helemaal zat en wil je voorkomen dat je er überhaupt last van krijgt? Afhankelijk van de oorzaak kun je verschillende dingen doen. Drink genoeg water, eet gevarieerd en doe regelmatig rek- en strekoefeningen om de doorbloeding in je spieren te stimuleren.

  Denk je dat de kramp wordt uitgelokt door de schoenen die je draagt? Steunzolen kunnen uitkomst bieden doordat ze zorgen voor een optimale drukverdeling die de spieren in je voet direct ontlast.

  Steunzolen voor een goede drukverdeling:   Steunzool Flexibel Support   |   Voorvoet Comfort Steunzool