Inhoud

  Wat is een ingegroeide teennagel?

  Bij een ingegroeide teennagel groeit de zijkant van je nagel in de huid. Vaak gaat het om de nagel van de grote teen, maar ook andere nagels kunnen ingroeien. De huid naast je teen zwelt hierdoor op en wordt rood.

  Als de ingegroeide nagel onbehandeld blijft, kan deze rode plek uitgroeien tot een pijnlijke, met pus gevulde, ontsteking.

  Klachten bij een ingegroeide teennagel

  Een ingegroeide teennagel is gemakkelijk te herkennen doordat de huid naast de nagel opgezwollen, rood en pijnlijk is. Soms zit er een met pus gevulde ontsteking. De pijn verergert tijdens het lopen of staan, vanwege de druk die dit uitoefent.

  Doordat de nagel voortdurend in je huid snijdt, blijft het herstelmechanisme van je lichaam nieuwe huid aanmaken. Een onbehandelde ingegroeide teennagel kan zo leiden tot de groei van ‘wild vlees’ (keloïd). In tegenstelling tot een gewoon litteken, wordt wild vlees na verloop van tijd niet kleiner. Het ligt als een bobbel op de huid.

  Waardoor groeit een nagel in?

  Waarom de een wel en de ander geen ingegroeide teennagels ontwikkelt, is in de medische wetenschap nog niet duidelijk. Wel zijn er een aantal factoren die het risico op een ingegroeide nagel verhogen.

  De bekendste risicofactor is verkeerd knippen. Het is belangrijk om teennagels recht af te knippen, in plaats van rond. Knip met een geschikte nagelschaar en knip de nagels niet te kort.

  Andere aanleidingen kunnen zijn:

  • Een harde klap tegen je teen;
  • Te kleine schoenen of hoge hakken waardoor de voorvoet wordt afgekneld;
  • De nagels afpeuteren in plaats van knippen;
  • Teennagels die van nature gebogen groeien.

  Ook bepaalde aandoeningen zoals een schimmelinfectie, diabetes of een slechte bloedsomloop kunnen de kans op een ingegroeide nagel vergroten.

  Wat moet je doen wanneer je nagel is ingegroeid?

  Wil je de pijn bij het dragen van je schoenen direct verminderen? Gebruik dan teenkappen. Digital Caps Teenkappen bieden effectieve bescherming in je schoenen. Ze absorberen de wrijving en druk die tijdens het lopen ontstaat.

  Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Afhankelijk van de ernst van de klachten zijn er verschillende mogelijkheden om in te grijpen:

  1. Bij lichte klachten kun je dagelijks een lauwwarm voetbad met een schep soda nemen. Na afloop masseer je zachtjes de verdikking in de huid. Smeer tot slot Betadine jodium rondom de ingegroeide nagel;
  2. Hebben voetbaden te weinig effect? Dan kan je arts of pedicure de nagelrand een klein beetje ophogen door een klein wattenbolletje onder de nagel te schuiven;
  3. Is de huid ernstig ontstoken? Ook in dit geval ga je naar de huisarts. Hij of zij zal een klein sneetje maken, zodat het ontstekingsvocht kan weglopen. Probeer dit niet zelf! Dat verergert de ontsteking in de meeste gevallen;
  4. Is er sprake van wildgroei? Je arts kan de nagel versmallen door een deel weg te knippen. Hierdoor komt de ontsteking tot rust en stopt het herstelmechanisme van je lichaam met de aanmaak van nieuwe huid. Na verloop van tijd zal de nagel weer terug groeien, dus het is belangrijk om nieuwe ingroei te voorkomen;
  5. Als bovenstaande niet afdoende is, kan de nagel blijvend versmald worden. Bij deze chirurgische ingreep wordt ook de wortel van de nagel weggehaald.

  Voorkomen is beter dan genezen en bespaart je veel pijn en gedoe. Wij adviseren je daarom het volgende:

  • Knip je nagels recht af en gebruik een geschikte nagelschaar;
  • Gebruik een verzorgende nagelolie van Saicara die je nagels verstevigt en je nagelriemen versoepelt.
  Saicara Nagelolie 01

  Saicara Nagelolie

  Saicara nagelolie is een betrouwbare en zachte nagelverzorgingsolie. Deze nagelolie is ontwikkeld voor broze en gevoelige nagels (zowel hand- als teennagels).

  Digital Caps Teenkappen

  Digital Caps Teenkappen – per stuk

  De Digital Caps Teenkappen beschermen pijnlijke tenen en teentoppen tegen wrijving en druk in schoenen. De druk die ontstaat tijdens het staan of lopen neemt af waardoor pijnklachten onmiddellijk zullen afnemen.