Inhoud

    Over deze blessure

    Zweepslag komt over het algemeen voor in je kuitspier, maar kan ook plaatsvinden in de hamstring. Bij zweepslag ontstaat er een scheur in het weefsel van de spier. Er treedt plotseling een flinke pijnscheut op en het aanspannen van de getroffen spier is haast onmogelijk.

    Een zweepslag wordt als erg pijnlijk ervaren en direct erna is lopen vrij moeilijk. Om een spoedig herstel mogelijk te maken, is het raadzaam om direct te stoppen met sporten, de getroffen spier te koelen met ijs en voldoende rust te nemen.

    Symptomen en klachten die je kunt ervaren

    Wanneer je last hebt van zweepslag, voel je als eerste een harde tik tegen de getroffen spier. Het voelt alsof je spier knapt, waarbij je in sommige gevallen deze knap kunt horen. Je ervaart veel pijn op de getroffen plek, waardoor het lastig is om te lopen.

    Bij deze blessure kun je last krijgen van een zwelling of een blauwe plek rondom de pijnlijke plek.

    Oorzaken van zweepslag

    De oorzaken van een zweepslag verschillen en zijn afhankelijk van verschillende factoren. In de meeste gevallen ontstaat de zweepslag bij bepaalde inspanningen van de kuitspier.

    Zweepslag ontstaat vaak bij ongecoördineerde explosieve bewegingen, onvoldoende of eenzijdige trainingen, geen of een slechte warming up of vermoeidheid. Bewegingen die zweepslag kunnen veroorzaken zijn het afzetten, springen, sprinten, tegen een bal aan trappen én wonderbaarlijk genoeg kan het ook ontstaan tijdens het stilstaan na het sporten wanneer je geen goede cooling down hebt gedaan.

    Andere factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld de hard- of zachtheid van de ondergrond, koude en vochtige weersomstandigheden, slechte schoenen of zelfs vitamine- en mineralengebrek.

    Zweepslag behandelen

    De behandeling van dit letsel bestaat uit direct stoppen met de sportactiviteit en enkele malen ongeveer twintig minuten je kuit te koelen met ijs. Hiervoor kun je een cold pack gebruiken. Neem voldoende rust, houd je been hoog en breng eventueel een drukverband aan.

    Na enkele dagen is de ernst van de blessure, en de tijd die je voor het herstel nodig hebt, goed in te schatten. Wanneer je direct op de juiste manier handelt, blijft de bloeduitstorting beperkt en heeft je lichaam minder tijd nodig om de bloeding af te breken. Een zweepslag herstelt bij voldoende rust gemiddeld binnen 2 tot 8 weken. Rust zorgt in wezen voor de genezing van je zweepslag.

    Lopen zal de eerste dagen erg gevoelig zijn. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken als de pijnklachten sterk voelbaar zijn. Om de kuitspier te ontlasten adviseren wij je gebruik te maken van een harde variant hakverhoging of gel hiel cups. Een hakverhoging verkort de kuitspier en zorgt voor minder rek op de spier, dat zal de pijnklachten aanzienlijk verminderen. Na een week rust kun je voorzichtig beginnen met rek- en strekoefeningen, probeer dit 3 maal per dag te doen. Door de rekoefeningen bevorder je het herstel. Bekijk alle zweepslag oefeningen. Let er wel op dat je zodra je pijn voelt, het beter is extra rust te nemen.

    Sporten na zweepslag

    Start niet te vroeg met sporten na een zweepslag. Wij weten, net als iedereen, dat sporters fanatiekelingen zijn. Je gaat natuurlijk niet voor niets sporten. Maar let wel op, een te vroeg begin na een zweepslag kan ervoor zorgen dat de spier opnieuw scheurt en dat brengt je verder van huis. Een minimale blessure kun je nog door rust en thuisoefeningen verhelpen, maar wanneer je het erger maakt dan het al is, riskeer je een lange behandeling bij een fysio of nog erger een operatie met als kans dat je je geliefde sport helemaal niet meer kunt beoefenen.

    Ga je weer beginnen met sporten, zorg er dan voor dat je een goede warming up doet. De warming up oefeningen zijn er natuurlijk niet voor niets, ze zorgen ervoor dat je koude en niet zo soepele spieren geleidelijk warm worden. Het neveneffect is dat je spieren ook zoetjes aan soepeler worden. Je vermindert hiermee de kans op blessures door explosieve bewegingen uit stilstand aanzienlijk.

    Ook na het sporten geven cooling down oefeningen hetzelfde effect, maar dan andersom. Je spieren worden geleidelijk koeler en minder soepel. Dit doe je zodat je niet met je warme spieren ineens te snel afkoelt met als gevolg kramp en een verhoogde kans op zweepslag.

    Start je weer met sporten en wil je tijdens het sporten je kuitspieren preventief ondersteunen? Gebruik dan Zamst MS-K Kuit Tape of een Zamst CS-1 Kuitbandage.

    Talonette Hielkussens Hard (7156)

    De talonette hielkussens hard worden aanbevolen bij klachten als een pijnlijke hiel, kuitblessures en bij achillespeesklachten. Om de kuitspieren en de achillespees wat te ontlasten adviseren wij je gebruik te maken van een harde hakverhoging.

    Zamst CS-1 Kuitbandage

    Zamst CS-1 Kuitbandage

    Deze elastische compressie-bandage wordt gedragen om de kuit te beschermen en warm te houden. Voor preventief gebruiken of na blessures.

    Zamst-MS-K-Kuit-Tape---Skystep

    Zamst MS-K Kuit Tape

    Zamst MS-K kuit tape is een voorgesneden sporttape en is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van overbelaste kuitspieren. Deze pre-cut sporttape wordt ook wel…

    Sportlast Compressiekousen Pro Grijs 01

    Sportlast Compressiekousen Pro – 2 kleuren

    Sportlast Compressiekousen Pro zijn als hulpmiddel gebaseerd op de steunkous. De compressiekousen hebben graduele compressie (20 to 25 mmHg) voor een verbetering van de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen.