Inhoud
Oefeningen, voor het herstellen van zweepslag, wanneer je nog niet kunt staan
Is de blessure aan je kuit dusdanig dat je nog niet goed kunt staan zonder pijn, zorg er dan voor dat je de kuit niet overbelast. Beter is om voorzichtig kleine oefeningen te doen die je zittend uit kunt voeren.
Oefeningen, voor het herstellen van zweepslag, wanneer je al wel kunt staan
Met deze 3 oefeningen kun je ervoor zorgen dat je kuit sneller went aan bewegingen en voorspoedig je je eigen herstel.
Met deze oefeningen verstevig je naast je kuit ook je voet en enkel
Als je de dupe bent van een kuitblessure en daardoor een tijdje niet goed hebt kunnen lopen, heb je ook nog eens pech dat de andere spieren in je voet, enkel en onderbeen geen dagelijkse oefening hebben gehad. Deze oefeningen zullen je helpen bij het herstellen van deze spieren.
Niet geheel onbelangrijk om te vermelden, je voelt zelf het beste of iets wel of niet kan. Wij kunnen je alle tips van de wereld geven, maar jij bent nog altijd degene die het voelt. Luister bij deze blessure goed naar je lichaam.
Vragen of opmerkingen?
Heb jij na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen? Plaats deze dan onder dit bericht een reactie of benader ons via e-mail. Wij kijken graag of wij je verder kunnen helpen.
Overal lees ik dat ik zeker niet mag fietsen met een zweepslag in de kuit. Maar jullie geven bij oefening 3 het advies vooral te gaan fietsen. Dat kan ik niet rijmen met de andere adviezen. Kan er uitgelegd worden hoe dat precies zit?
Als je een paar dagen geleden een zweepslag hebt opgelopen is dit inderdaad geen goed plan. Maar op het moment dat de pijn na verloop van tijd wat minder wordt, kun je voorzichtig beginnen met korte wandelingen en fietsen. Tijdens het fietsen is je lichaam in beweging zonder dat het intensief wordt belast. Sterker nog, door te blijven bewegen wordt de bloedsomloop gestimuleerd en zal het herstel sneller kunnen verlopen.
Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het fietsen met een zweepslag. Zo is het belangrijk om de intensiteit van je activiteiten laag te houden en niet te veel kracht te zetten op het geblesseerde been. Zet bijvoorbeeld de fiets in een lichte versnelling. Het is ook aan te raden om rustig te beginnen en langzaam op te bouwen, zodat je het geblesseerde gebied niet overbelast.
Daarnaast is het belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Als de pijn weer erger wordt, is dit een teken dat je moet stoppen en rust nemen. Fietsen kan namelijk wel helpen aan het herstel, maar het is uiteraard geen wondermiddel.
Om de kuitspier te ontlasten is het raadzaam om een harde hakverhoging in je schoenen te plaatsen. Een hakverhoging zorgt ervoor dat de aanhechtingspunten van de kuitspier dichter bij elkaar komen en vermindert de trekspanning op de kuitspieren. Hierdoor worden je kuitspieren minder belast en komen ze beter tot rust tijdens dagelijkse bezigheden.