Hoe weet je wanneer je steunzolen moet vervangen?
Als je last hebt van voetproblemen, zoals platvoeten, een holvoet, een doorgezakte voorvoet of bijvoorbeeld hielspoor, is de kans groot dat je inlegzolen of steunzolen gebruikt om dit te verhelpen. Dat is een slimme keuze, want goede steunzolen helpen bij het ondersteunen van de voet, corrigeren een afwijkende stand van de voet en helpen bij het verbeteren van je algehele lichaamshouding.
Maar net als schoenen hebben ook steunzolen een bepaalde levensduur. Na verloop van tijd zullen ze verslijten en moeten ze worden vervangen om hun functie goed te kunnen blijven vervullen. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van drie belangrijke factoren:
5 Signalen die aangeven wanneer je steunzolen moet vervangen
Vervang inlegzolen en steunzolen regelmatig, idealiter om de 6 tot 12 maanden, afhankelijk van het gebruik. Merk je dat je steunzolen onvoldoende demping en ondersteuning bieden, of oncomfortabel aanvoelen? Dan is het tijd om ze te vervangen. Het is cruciaal om deze signalen serieus te nemen, aangezien een slechte voetondersteuning kan leiden tot andere klachten, zoals pijn in de knieën of rug. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is voor nieuwe steunzolen? Hier zijn vijf signalen die aangeven wanneer je steunzolen moet vervangen:
1 | Verandering in vorm en structuur
Het is belangrijk om regelmatig de staat van je steunzolen te controleren. Als je ziet dat ze hun oorspronkelijke vorm beginnen te verliezen, zoals het afvlakken van het voetbed of slijtageplekken op specifieke gebieden, dan is dit een duidelijk teken dat ze aan vervanging toe zijn. Het langdurig gebruik kan leiden tot compressie van de materialen. Hierdoor worden de voeten niet langer optimaal ondersteunt en ervaar je steeds minder de voordelen van steunzolen.
2 | Pijnlijke voeten of terugkerende klachten
Een ander signaal dat aangeeft dat het tijd is voor een nieuw paar steunzolen, is wanneer je last krijgt van pijnlijke en vermoeide voeten. Dit kan betekenen dat de steunzolen niet langer voldoende ondersteuning bieden en je voeten niet meer goed corrigeren. Ook wanneer je terugkerende klachten ervaart, die juist verdwenen door het dragen van de steunzolen, kan het betekenen dat ze aan vervanging toe zijn.
3 | Oncomfortabel gevoel
Als je merkt dat ze oncomfortabel aanvoelen, bijvoorbeeld door drukpunten of wrijving, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw paar zooltjes. Dit kan duiden op slijtage van de materialen of verandering in structuur waardoor ze niet meer goed aansluiten op je voeten en schoenen.
4 | Veranderd looppatroon
Wanneer je steunzolen niet meer goed werken, kan dit invloed hebben op je looppatroon. De stand van de voet en onze lichaamshouding worden beïnvloed door de ondersteuning van de zooltjes. Als deze veranderen, bijvoorbeeld door versleten materialen of structuurverandering, kan dit leiden tot overbelasting van andere spieren en gewrichten in het lichaam.
Als je opmerkt dat je anders gaat lopen, bijvoorbeeld door het vermijden van bepaalde bewegingen of het meer belasten van andere delen van je voeten, dan kan dit een teken zijn dat je steunzolen niet meer goed werken. Een veranderd looppatroon kan ook leiden tot andere blessures en pijnklachten. Het is dus belangrijk om tijdig je steunzolen te vervangen.
5 | Onaangename geur
Zoals eerdergenoemd kunnen zweetvoeten voor snellere slijtage van de steunzolen zorgen. Het is belangrijk om te weten dat de ontwikkeling van voettranspiratie een hele normale reactie van ons lichaam is. Onze voeten zitten meestal lange dagen opgesloten in (vaak) slecht ventilerende sokken en schoenen. Het vocht dat ons lichaam uitstoot via de voeten moet worden opgenomen door het materiaal van de zooltjes, sokken en schoenen. Als deze materialen niet goed kunnen ademen, kan er bacteriegroei en schimmel optreden.
Het is dan ook belangrijk om regelmatig te wisselen tussen verschillende paar schoenen en niet dagelijks hetzelfde paar te dragen. Na gebruik van de zooltjes is het raadzaam om ze goed te laten luchten en drogen. Echter, als de inlegzolen of steunzolen lang nadat je de schoenen hebt uitgetrokken nog steeds onaangenaam ruiken, kan dit een teken zijn van bacteriegroei en slijtage van het materiaal. Deze ophoping van bacteriën en schimmels kunnen leiden tot een kortere levensduur van de zooltjes, maar ook voor onaangename geurtjes en voetinfecties zoals voetschimmel, zwemmerseczeem en kalknagels.
Zijn jouw steunzolen aan vervanging toe?
Als je merkt dat je huidige steunzolen niet meer de ondersteuning bieden die je nodig hebt, dan is het tijd om te investeren in een nieuw paar zooltjes. Bij Skystep begrijpen we als geen ander dat onze voeten de fundering van ons lichaam zijn. Een groot deel van onze algehele lichaamshouding wordt bepaald door de stand van onze voeten.
Daarom vind je in onze webshop voor vrijwel elke voetklacht specifieke oplossingen om voetproblemen te verlichten en te verhelpen. Zet samen met ons de stap naar comfortabel bewegen, zonder pijn en zonder klachten!