Shockwave therapie behandeling bij hielspoor
Heb je last van hielspoor? Dan weet je waarschijnlijk hoe frustrerend en pijnlijk deze aandoening kan zijn. Het is een van de meest voorkomende voetblessures en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat onder de voet. Hielspoor kan behoorlijk vervelend zijn voor mensen die er last van hebben. Het veroorzaakt hevige pijn in de hiel, waardoor je wordt belemmerd tijdens het lopen en andere dagelijkse activiteiten.
Om van hielspoor af te komen zijn er tegenwoordig veel verschillende behandelingen beschikbaar, één behandeling daarvan is shockwave therapie. In dit artikel leggen we je alles uit over wat shockwave therapie inhoudt en waarom het een goede optie kan zijn voor mensen met hielspoor.
Navigeer direct naar een van onderstaande onderdelen of scroll verder voor het complete bericht.
- Wat is shockwave therapie?
- Hoe werkt shockwave therapie?
- Waarom is shockwave therapie een geschikte behandeling bij hielspoor?
- Wat kun je verwachten tijdens een shockwave therapie behandeling?
- Effectiviteit van shockwave therapie bij hielspoor
- De voordelen en nadelen van shockwave therapie bij hielspoor
- FAQ - Veel gestelde vragen
Wat is shockwave therapie?
Shockwave therapie, ook wel bekend als extracorporale shockwave therapie (ESWT), is een niet-invasieve behandelingsmethode die wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen aan pezen, spieren en gewrichten. Het maakt gebruik van hoogenergetische geluidsgolven die gericht worden op het gebied dat behandeld moet worden. Deze golven stimuleren het zelf herstellend vermogen van het lichaam en bevorderen de genezing van beschadigd weefsel. In het geval van hielspoor, worden de golven gericht op de peesplaat onder de voet.
Hoe werkt shockwave therapie bij hielspoor?
Wanneer er sprake is van hielspoor, is de peesplaat onder de voet overbelast en ontstoken geraakt. Om dit punt te verstevigen gaat je lichaam automatisch extra botweefsel aanmaken, wat we een verkalking noemen. Deze verkalking groeit in een puntje naar beneden, maar hoeft lang niet altijd direct klachten te geven. Veel mensen hebben zo’n verkalking onder de voet, zonder dat ze het merken of daar last van hebben. Op het moment dat het weefsel rondom deze verkalking ontstoken raakt ga je klachten ervaren. Dit zorgt voor felle, stekende pijn en stijfheid in de hiel, vooral bij het opstaan of lopen na periodes van rust.
Met shockwave therapie wordt het gebied behandeld door hoogenergetische geluidsgolven die als een soort schokgolf door het weefsel gaan. Deze golven breken kalkafzettingen af, verminderen ontstekingen en stimuleren de bloedtoevoer naar het gebied. De geluidsgolven die tijdens de shockwave therapie worden gebruikt, dringen door tot in het aangedane weefsel en veroorzaken kleine microtrauma's. Deze microtrauma's stimuleren het lichaam om de beschadigde cellen te herstellen en regenereren, wat resulteert in nieuw gezond weefsel. Shockwave therapie zorgt op termijn voor het verminderen van pijn en een verbetering van de mobiliteit. De therapie kan worden aangepast aan de individuele behoeften van elke patiënt, wat het een effectieve behandeling maakt voor de behandeling van hielspoor.
Waarom is shockwave therapie een geschikte behandeling bij hielspoor?
De aandoening hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat onder de voet, wat kan leiden tot ontstekingen en pijn. Shockwave therapie helpt bij het afbreken van verkalkte of beschadigde weefsels en stimuleert het genezingsproces, waardoor ontstekingen verminderen en de pijn verlicht wordt. Bovendien kan het ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, wat een belangrijke factor is bij het herstel van deze blessure.
Wat kun je verwachten tijdens een shockwave therapie behandeling?
Een shockwave therapie behandeling wordt uitgevoerd in een kliniek of fysiotherapiepraktijk. De behandeling duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten, afhankelijk van de ernst van de hielspoorblessure. Tijdens de behandeling zal je waarschijnlijk worden gevraagd om op een tafel te gaan liggen of te zitten. Vervolgens zal de therapeut een speciale gel aanbrengen op de huid om deze goed te laten geleiden voor de geluidsgolven. Daarna zal er een apparaat gebruikt worden om gerichte golven naar het aangedane gebied te sturen. Een shockwave therapie behandeling is niet pijnloos. Je kunt tijdens de behandeling pijn ervaren, maar dit is meestal goed te verdragen. Na de behandeling kun je direct je dagelijkse activiteiten hervatten. Over het algemeen zijn er gemiddeld 4 tot 6 sessies nodig voor een optimaal resultaat, afhankelijk van de ernst van de hielspoorblessure. De behandelingen vinden meestal wekelijks plaats.
Effectiviteit van shockwave therapie bij hielspoor
De effectiviteit van shockwave therapie bij hielspoor is niet wetenschappelijk bewezen, maar de geluiden over de effectiviteit ervan klinken over het algemeen positief. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat shockwave therapie een effectieve behandeling is voor hielspoor. Zo bleek uit een studie gepubliceerd in het Journal of the American Podiatric Medical Association, dat 82% van de patiënten na drie maanden en 95% na zes maanden verlichting van pijn ervoer na het volgen van slechts drie sessies shockwave therapie.
Het is echter belangrijk om te weten dat ieder persoon anders kan reageren op de behandeling en dat het aantal benodigde sessies kan variëren. Mensen die nog niet al te lang rondlopen met hielspoor klachten hebben de meeste kans op een genezing met shockwave therapie. In sommige gevallen kunnen aanvullende behandelingen zoals hielspoor zooltjes, hielspoor sokken, een hielspoor brace of bijvoorbeeld een nachtspalk voor hielspoor nodig zijn voor optimale resultaten.
Shockwave therapie heeft geen gegarandeerde blijvende werking
Shockwave therapie kan een effectieve behandelmethode zijn om je hielspoor klachten te verlichten, echter is een blijvende werking op termijn niet gegarandeerd. De symptomen worden aangepakt, maar de oorzaak niet. Het is dus heel belangrijk om de oorzaak van hielspoor te achterhalen, zodat je een bewuste keuze kan maken voor de juiste behandeling. Het kan dus van belang zijn om ook andere aanpassingen te maken in jouw levensstijl, zoals het dragen van goede schoenen met steunzolen en het doen van hielspoor oefeningen om hielspoor te voorkomen.
De voordelen en nadelen van shockwave therapie bij hielspoor
Het grootste voordeel van shockwave therapie bij hielspoor is dat het een niet-invasieve behandelmethode is, wat betekent dat er geen operatie of medicijnen nodig zijn. Daarnaast heeft het ook weinig tot geen bijwerkingen en kan het verlichting bieden van pijnklachten. Echter, sommige mensen ervaren tijdens de behandeling wel pijn en het kan in sommige gevallen prijzig zijn. Het is daarom belangrijk om goed te overleggen met een arts of fysiotherapeut of deze behandeling geschikt is voor jouw specifieke situatie.
Voordelen
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan shockwave therapie bij hielspoor, waaronder:
- Niet-invasieve behandeling: er is geen operatie nodig en het kan uitgevoerd worden zonder verdoving.
- Weinig tot geen bijwerkingen: in vergelijking met andere behandelmethodes voor hielspoor zoals medicatie of een cortisonen injectie, heeft shockwave therapie weinig tot geen bijwerkingen.
- Snel resultaat: veel patiënten ervaren al binnen enkele weken verlichting van pijn na het starten met shockwave therapie.
Nadelen
Echter, zoals bij elke behandelmethode, zijn er ook een aantal mogelijke nadelen:
- Niet geschikt voor iedereen: bepaalde medische aandoeningen of zwangerschap kunnen invloed hebben op de geschiktheid voor deze behandeling. Het is belangrijk om dit te bespreken met uw arts of fysiotherapeut.
- Mogelijk herstelperiode: in sommige gevallen kan er sprake zijn van een korte herstelperiode na de behandeling, waarin u rust moet houden en bepaalde activiteiten moet vermijden.
- Blijvend resultaat niet gegarandeerd: hoewel shockwave therapie een effectieve behandeling kan zijn voor hielspoor, is het belangrijk om te beseffen dat het geen blijvend resultaat garandeert. De oorzaak wordt namelijk niet aangepakt.
FAQ - Veel gestelde vragen
Nee, dit kan verschillen per persoon en situatie. Het is belangrijk om de behandeling te bespreken met een arts of fysiotherapeut om te bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke situatie.