Heb je last van een verrekte kuitspier?

Dat zul je net zien. Heb je (eindelijk) een lekkere sportroutine te pakken, gooien je spieren roet in het eten. Een verrekte kuitspier ontstaat vaak plotseling, doordat je een onverwachte beweging maakt. Maar het kan ook ontstaan door overbelasting van de spieren.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het herstel te bevorderen.

Inhoud

  Omschrijving klacht

  Wat is een verrekte kuitspier?

  Bij een verrekte kuitspier zijn je spieren zo zwaar belast dat de spierspanning te hoog is geworden. De pijn kan plotseling en fel toeslaan of erger worden naarmate je de spier blijft belasten. Een verrekte kuitspier is nog net niet gescheurd. Gebeurt dit wel, dan spreken we van een zweepslag.

  Symptomen & klachten

  Klachten bij een verreking van je kuitspier

  Door de verrekking zijn je spieren beschadigd, maar (nog) niet gescheurd. Zodra je de kuitspier aanspant, voel je pijn aan de achterkant van je been. Niet iedereen kan één exact pijnpunt aanwijzen. Dit komt doordat de hele lengte van de spier onder hoogspanning heeft gestaan. Je kunt dus ook over de hele lengte pijn ervaren.

  Andere symptomen zijn een krachteloos gevoel, of het gevoel dat alle spieren in het aangedane gebied strak staan. Als gevolg van deze klachten kun je problemen hebben met normale dagelijkse zaken, zoals staan, lopen en traplopen.

  Oorzaken

  Oorzaken van een verrekte kuitspier

  In veel gevallen lopen mensen deze blessure op tijdens het sporten. Een gebrekkige warming-up, maar ook een onverwachte beweging leidt bovenmatig vaak tot deze klacht.

  Het kan ook zijn dat je al een (beginnende) blessure had die nog niet goed hersteld was. Als je gaat sporten zonder daarmee rekening te houden, kan dit leiden tot een verrekte kuitspier.

  Behandeling

  Hoe behandel je een verrekte kuitspier?

  Het is onverstandig om intensief te blijven sporten als je kuitspier verrekt is, en ook daarna is het belangrijk om je training rustig op te bouwen. Gun je lichaam tijd voor herstel en begin pas na een paar weken met een aangepast trainingsschema te sporten. Wees hierbij kritisch op wat je voelt: ga je te snel intensief sporten, dan kan de verrekking terugkeren of zelfs uitlopen op een spierscheuring.

  Wil je een verrekte kuitspier voorkomen en/of behandelen én wil je zo gauw mogelijk je training weer oppakken? Er zijn verschillende hulpmiddelen die het herstel bevorderen en nieuwe klachten helpen voorkomen:

  • Goed verwarmde spieren en pezen zijn beter bestand tegen rek- en trekkrachten dan koude spieren. Een warming-up is daarom essentieel.
  • Eventueel kun je een Zamst kuitbandage dragen voor extra warmte en ondersteuning. Deze kun je zowel preventief gebruiken als na blessures.
  • Voorgevormd sporttape voor je kuiten kan in de opbouwfase na herstel net een stukje extra zekerheid bieden. Goede sporttape tilt de huid iets op om de bloedcirculatie en lymfeafvoer te bevorderen. Hierdoor herstellen je spieren makkelijker en beter.
  • Om de kuitspieren en de achillespees te ontlasten tijdens het herstel, kun je een harde hakverhoging in je schoen dragen. Je brengt hiermee de aanhechtingspunten van de kuitspier en achillespees dichter bij elkaar, waardoor er minder trekspanning op de spieren en pezen staat. Je kuitspieren en achillespees worden ontlast en krijgen zo de kans om tot rust te komen. Dit bevordert en stimuleert het herstel en vermindert de pijnklachten.
  • Compressiekousen of compressietubes stimuleren de doorbloeding door druk uit te oefenen op je spieren. Ze zorgen voor meer toevoer van zuurstof en energie naar je onderbenen, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Je spieren zullen minder snel vermoeid raken, de kans op blessures neemt af en de spieren in je onderbenen zullen sneller en beter herstellen.

  Wil jij weer onbezorgd sporten na een verrekkingsblessure? Wees lief voor je spieren en geef ze de nodige rust en (als dat nodig is) een klein beetje ondersteuning. Dat sport wel zo fijn!

  Talonette Hielkussens Hard

  Talonette Hielkussens Hard (7156)

  De talonette hielkussens hard worden aanbevolen bij klachten als een pijnlijke hiel, kuitblessures en bij achillespeesklachten. Om de kuitspieren en de achillespees wat te ontlasten adviseren wij je gebruik te maken van een harde hakverhoging.

  Zamst CS-1 Kuitbandage

  Zamst CS-1 Kuitbandage

  Deze elastische compressie-bandage wordt gedragen om de kuit te beschermen en warm te houden. Voor preventief gebruiken of na blessures.

  Sportlast Compressiekousen Pro Grijs 01

  Sportlast Compressiekousen Pro – 2 kleuren

  Sportlast Compressiekousen Pro zijn als hulpmiddel gebaseerd op de steunkous. De compressiekousen hebben graduele compressie (20 to 25 mmHg) voor een verbetering van de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen.

  Sportlast Compressie Tubes Pro Blauw 01

  Sportlast Compressie Tubes Pro – 2 kleuren

  Sportlast Compressie Tubes Pro hebben graduele compressie en zorgen voor een betere bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen. Spieren zullen minder snel vermoeid raken, de kans op blessures neemt af en de spieren in je onderbenen herstellen sneller en beter.