Inhoud

    Wat is een likdoorn?

    Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een eeltknobbel op de voet. Het is een verdikking van de huid die ontstaat wanneer er langdurig druk of wrijving op een specifieke plek wordt uitgeoefend. De druk van schoenen duwt de eeltknobbel in de huid, wat vooral pijn veroorzaakt tijdens het lopen.

    Likdoorns komen meestal voor op of tussen de tenen, maar ze kunnen ook voorkomen onder de bal van de voet of op de hiel. Ze zijn vaak rond of ovaal van vorm en hebben een kern in het midden die erg hard kan aanvoelen, omringd door een gebied met verdikte huid.

    Likdoorns zijn pijnlijk doordat ze druk uitoefenen op zenuwen en bloedvaten in de huid. Ze kunnen een branderig of stekend gevoel geven en soms zelfs ontstoken raken. Een likdoorn staat in medische termen bekend als clavus.

    Hoe ziet een likdoorn er uit?

    Een likdoorn is een cirkelvormige eeltknobbel en is meestal duidelijk zichtbaar. Ze zijn te herkennen aan de harde, gele of grijze huid die er vaak omheen zit. In het midden van de likdoorn verzamelen zich dode huidresten, waardoor een donkere kleur ontstaat. Dit duidt aan waar de druk en wrijving het grootst zijn. De huid kan ook wat verdikt, gezwollen en rood zijn rondom de likdoorn. Dit kan pijnlijk aanvoelen bij aanraking of druk.

    Verschillende soorten likdoorns

    Er zijn verschillende soorten likdoorns die kunnen voorkomen op de voeten. De meest voorkomende zijn:

    Wat is de oorzaak van een likdoorn?

    De huid bestaat uit drie verschillende lagen, namelijk de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. Eeltvorming is een natuurlijke reactie van ons lichaam om de opperhuid te beschermen die wordt blootgesteld aan wrijving en druk. De eeltlaag neemt toe en wordt dikker bij te veel wrijving en druk.

    Wanneer dit zich centreert tot een specifieke plek, kan er een eeltknobbel ontstaan. Externe druk (bijvoorbeeld van schoenen) drukt deze eeltknobbel terug de huid in, hierdoor kan een likdoorn ontstaan. Een likdoorn ontstaat dus niet van binnenuit, maar door plaatselijke druk van buitenaf.

    Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het dragen van te strakke schoenen, knellende schoenen of te grote schoenen. Ook het langdurig lopen op hoge hakken vergroot de kans op een likdoorn, evenals een afwijkende stand van de voet, een verkeerde stand van de tenen en verwaarloosde voetverzorging (eelt voeten).

    De meest voorkomende oorzaken waardoor likdoorns ontstaan:

    • Slecht passend schoeisel, bijvoorbeeld schoenen die net te klein of juist te groot zijn
    • Hoge hakken en puntige schoenen
    • Afwijkende stand van de voeten
    • Verkeerde afwikkeling van de voet tijdens het lopen
    • Standsafwijking van de tenen
    • Verwaarloosde voetverzorging (overtollig eelt)
    • Zweetvoeten

    Wat zijn de symptomen bij likdoorns?

    Likdoorns veroorzaken voornamelijk pijn en ongemak op de plek waar de likdoorn zich bevindt. Het lijkt alsof er een spijker in de voet zit. Sommige mensen ervaren ook een branderig gevoel of jeuk. Likdoorns kunnen ook zichtbaar zijn als een verharding of eeltplek op de huid. In sommige gevallen kan een likdoorn ook geïrriteerd of ontstoken raken, wat voor extra pijn en ongemak kan zorgen.

    Likdoorns zijn meestal klein en rond van vorm. Ze kunnen variëren in grootte en kleur, afhankelijk van de locatie en de mate van druk of wrijving die erop wordt uitgeoefend. Sommige likdoorns hebben een harde kern en een donkere kleur, terwijl andere zacht en witachtig zijn.

    Een likdoorn verwijderen

    Er zijn verschillende manieren om een likdoorn te verwijderen. Hieronder worden twee methodes beschreven: zelf weghalen en laten verwijderen door een pedicure.

    likdoorn verwijderen - skystep

    Hoe haal je zelf een likdoorn weg?

    Door de beperkte omvang van de likdoorn kan enige vorm van onderschatting op de loer liggen. Een likdoorn kan namelijk erg pijnlijk zijn. Je kunt de likdoorn laten verwijderen door een (medisch) pedicure, maar je kunt hier tegenwoordig ook zelf mee aan de slag. Is er geen medische oorzaak voor je likdoorn, zoals een diabetische voet, dan kun je ervoor kiezen de likdoorn zelf te verwijderen. Er zijn tegenwoordig goede producten te verkrijgen waarmee je dit gemakkelijk kunt doen.

    Likdoorns zijn vervelend en kunnen veel hinder veroorzaken tijdens het lopen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je ze kunt verwijderen. We hebben een drietal stappen, waarmee je gemakkelijk en snel tot een optimaal resultaat komt.

    Stap 1 - Spray je voeten in om het verwijderen van een likdoorn te vergemakkelijken

    Footlogix Professional Callus Softener maakt het verwijderen van likdoorns makkelijker. Je hydrateert hiermee de huid en verzacht overtollig eelt. Hierdoor kun je het eelt gemakkelijk verwijderen. Laat, nadat je de eeltverzachter hebt aangebracht, deze twee tot vijf minuten intrekken. De spray hoeft niet afgespoeld te worden en heeft hierdoor effect op de lange termijn.

    De spray is tevens te gebruiken bij eeltplekken op de rest van de voeten.

    Stap 2 - Het voorzichtig vijlen van je likdoorn

    Nadat de eeltverzachter is ingetrokken, kun je beginnen met het voorzichtig vijlen van het getroffen gebied. Daarvoor kun je het beste een professionele voetvijl gebruiken. Hiermee verwijder je de bovenste laag van de likdoorn. Doe dit voorzichtig en met kleine beetjes per keer.

    Stap 3 - Gebruik een likdoornpleister met salicylzuur

    Goede likdoornpleisters bevatten een likdoornring en minimaal 30% salicylzuur. Hiermee ervaar je onmiddellijke verlichting van pijn en druk op het getroffen gebied. De pleister kun je 48 uur laten zitten. Het salicylzuur is een chemische pakking die ervoor zorgt dat huid eromheen zacht wordt en de likdoorn verweekt. Na 48 uur kun je de likdoorn weer voorzichtig vijlen. Indien nodig kun je bovenstaande stappen herhalen totdat de likdoorn loslaat.

    Likdoornpleisters 12 stuks met salicylzuur 01

    Likdoornpleisters – 6 stuks

    Met de likdoornpleisters van Skystep verwijder je effectief likdoorns. De zachte likdoornring verlicht onmiddellijk pijn en druk op het getroffen gebied en helpt likdoorns te verwijderen met 40% salicylzuur.

    Footlogix Voetvijl met rubberen handgreep

    Footlogix – Voetvijl – Met Rubberen Handgreep

    De voetvijl is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal met een niet glibberig, zacht aanvoelend frame en handvat.

    Footlogix Professional Callus Softener voor zachte voeten

    Footlogix Professional Callus Softener

    Transformeer je voeten van droog en gebarsten tot zachte, mooie voeten met de professionele eelt-verzachter van Footlogix.

    Footlogix Combo Eelt Vewijderen met Vijl
    Aanbieding!

    Footlogix Combo Eelt Verwijderen

    Met het Footlogix Combo Eelt Verwijderen pakket ben je in een handomdraai verlost van overtollig eelt. Dit pakket maakt het exfoliëren van eelt super eenvoudig en snel, waardoor je voeten weer glad en zacht aanvoelen.

    Likdoorns laten verwijderen door een pedicure

    Indien je niet zelf aan de slag wilt gaan of een likdoorn te diep zit, kun je er ook voor kiezen om een pedicure te bezoeken. Een (medisch) pedicure is gespecialiseerd in het verwijderen van likdoorns en kan dit op een veilige en hygiënische manier doen.

    Een pedicure zal eerst de voeten inspecteren om te bepalen welke behandelmethode het meest geschikt is. Vervolgens zal de likdoorn worden uitgehold met speciale instrumenten en eventueel ook worden weggesneden. Vaak komt de likdoorn weer terug en is er een vervolgbehandeling noodzakelijk. Een pedicure kan ook advies geven over hoe je likdoorns kunt voorkomen in de toekomst.

    Nazorg bij een verwijderde likdoorn

    Het is belangrijk om te onthouden dat het verwijderen van een likdoorn slechts de eerste stap is. Om de aanmaak van een nieuwe likdoorn te voorkomen, moet de oorzaak worden aangepakt. Zorg voor goed passende schoenen en besteed aandacht aan de stand van je voet tijdens het lopen. Daarnaast is het ook belangrijk om je voeten regelmatig te verzorgen met goede voetverzorging, met name als je snel last hebt van eeltvorming.

    Verder is het raadzaam om na de behandeling nog een aantal dagen likdoornpleisters te blijven gebruiken om de plek te beschermen en de huid te laten herstellen.

    Tips om likdoorns te voorkomen

    Het is niet altijd mogelijk om likdoorns volledig te voorkomen, maar met deze tips kun je de kans op het ontwikkelen van een likdoorn wel verkleinen. Vergeet ook niet om regelmatig je voeten te controleren en eventuele likdoorns direct te behandelen om pijn en complicaties te voorkomen. Als je merkt dat een likdoorn terugkeert of blijft groeien, is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist.

    Likdoorns kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn en het is daarom belangrijk om ze in de toekomst te voorkomen. Hieronder volgen een aantal tips die je kunt gebruiken om likdoorns te voorkomen:

    • Draag goed passende schoenen die niet te klein of juist te groot zijn, let op dat ze voldoende bewegingsruimte bieden voor je tenen
    • Vermijd het dragen van schoenen met hoge hakken en puntige neuzen
    • Gebruik inlegzolen of steunzolen om eventuele standsafwijkingen te corrigeren en de druk op de voeten te verminderen
    • Besteed aandacht aan je voetverzorging, met name als je snel last hebt van eeltvorming. Gebruik regelmatig een voetvijl om overtollig eelt te verwijderen
    • Houd je voeten schoon en verzorg ze regelmatig met hydraterende crèmes of oliën
    • Let op een goede afwikkeling van de voet tijdens het lopen.
    • Check regelmatig je voeten op likdoorns en behandel ze direct om verdere groei en pijn te voorkomen.
    • Draag comfortabele sokken van ademend materiaal om overmatig zweten te voorkomen.

    Wanneer moet ik naar de huisarts?

    In de meeste gevallen kunnen likdoorns zelf worden behandeld of door een pedicure worden verwijderd. Echter, in sommige situaties is het raadzaam om naar de huisarts of orthopedisch chirurg te gaan:

    • Als je diabetes hebt: Likdoorns kunnen bij mensen met diabetes complicaties veroorzaken en daarom is het belangrijk om altijd een huisarts te raadplegen voor de behandeling van likdoorns.
    • Als je last hebt van gezwollen en/of rode huid rondom de likdoorn: Dit kan duiden op een infectie en moet worden behandeld door een huisarts om verdere complicaties te voorkomen.
    • Als je likdoorns erg pijnlijk zijn of niet lijken te verminderen met de bovenstaande behandelingen: De huisarts kan een sterkere eeltverzachter voorschrijven of de likdoorn verwijderen met behulp van speciale instrumenten.
    • Als je last hebt van andere voetproblemen, zoals eeltknobbels of hamertenen: De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist voor de beste behandeling.

    FAQ - Veelgestelde vragen over likdoorns

    Een likdoorn, ook bekend als een eksteroog, is een ophoping van eelt op de voet. Dit wordt veroorzaakt door herhaalde wrijving of druk op een specifieke plek. Likdoorns zijn doorgaans rond of ovaal van vorm en hebben een harde kern in het midden, omgeven door een gebied met verdikte huid.

    Nieuwsbrief

    Geen voordeel meer missen? Ontvang (win)acties, aanbevelingen en voordeel direct in je mail en ben als eerste op de hoogte.

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Something went wrong. Please check your entries and try again.