Inhoud

    Wat is een platvoet (Pes Planus)?

    Een platvoet, ook wel doorgezakte voet genoemd, heeft het kenmerk dat de boog (het gewelf) aan de binnenkant van de voet niet aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je staat, je met je gehele voet de grond raakt. Door deze stand kan de trekkracht vergroten, waardoor fricties op de spieren, pezen en gewrichten kunnen ontstaan. Je voeten kunnen overbelast raken of vermoeid en pijnlijk aanvoelen.

    Er zijn twee verschillende soorten platvoeten. Zo heb je soepele platvoeten en contracte platvoeten. Deze laatste zijn veel zeldzamer. Bij soepele platvoeten is je gewelf van normale vorm wanneer je zit of op je tenen staat. Bij de contracte platvoet is het gewelf altijd ‘plat’.

    Wist je dat bijna alle kinderen platvoeten hebben en dat het grote deel hiervan vanzelf zal herstellen? Uiteindelijk heeft ongeveer 3% van de volwassenen last van een doorgezakte voet.

    Soepele of stijve platvoeten

    Zoals we hierboven al uitgelegd hebben, heb je twee soorten platvoeten. Soepele platvoeten en contracte (stijve) platvoeten. Het is heel gemakkelijk te testen welke platvoeten jij hebt door op je tenen te gaan staan en dan te kijken of je voetboog te zien is. Is deze te zien? Dan heb jij soepele platvoeten. Wanneer de voetboog nog steeds plat is en dus niet zichtbaar, dan heb je stijve platvoeten.

    Wat te doen bij soepele platvoeten?

    Over het algemeen komen soepele platvoeten het meeste voor en zorgen deze niet direct voor slechte knieën, heupen of een pijnlijke rug. Toch kun je klachten ervaren van je soepele platvoeten zoals vermoeide, pijnlijke voeten. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor steunzolen, waardoor klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

    Wat te doen bij contracte, stijve platvoeten?

    De stijve platvoeten zijn een aangeboren afwijking. Hierbij kan chirurgisch ingrijpen voorkomen dat aangepast schoeisel nodig is. Dit ingrijpen gebeurt bij voorkeur in de jeugd wanneer de botten nog in ontwikkeling zijn. Via een röntgenfoto zal de arts controleren of er inderdaad sprake is van contracte platvoeten.

    Platvoeten bij kinderen

    Bij kinderen zijn doorgezakte voeten heel normaal tot ongeveer het negende levensjaar. Hierna zijn de voeten van een kind volledig ontwikkeld. Is jouw zoon of dochter al ouder dan 9 en heeft hij of zij nog steeds platvoeten? Wees dan niet meteen ongerust, maar let wel op de onderstaande symptomen:

    • Slijten de schoenen van je kind snel? Let ook op of de slijtage op een bepaald punt zit;
    • Komt je kind onhandig over, stoot hij of zij zich vaak?;
    • Pijnlijke, vermoeide voeten;
    • Pijnlijke hiel;
    • Je kind loopt niet graag lange afstanden.

    Komen deze symptomen regelmatig terug? Schaf dan passende steunzolen aan voor jouw kind om deze klachten te voorkomen.

    Symptomen van een platvoet

    Niet alleen klachten aan rug, heupen of knieën kunnen ontstaan door platvoeten, maar ook pijnlijke en vermoeide voeten. Wanneer je door blijft lopen op platvoeten, zonder gebruik te maken van inlegzolen, zal je ook andere ongemakken ervaren. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op een eksteroog, blaren en eelt. Dit is voornamelijk door de onjuiste verdeling van druk.

    Onderstaande symptomen passen bij deze voetklacht:

    • Geen voetboog bij rechtop staan;
    • Vermoeide voeten;
    • Eeltplekken op specifieke plekken door een verhoogde druk;
    • Likdoorns;
    • Blaren;
    • Pijn elders in het lichaam (rug, knieën en heupen).

    De oorzaak van platvoeten

    De oorzaken van platvoeten liggen voornamelijk bij een aangeboren afwijking (afwijking in de voetbotjes), letsel door sporten, overbelasting of een verkeerde stand van de benen door bepaalde spieren in het onderbeen die zich nog onvoldoende aanspannen. Deze laatste oorzaak is vooral terug te zien bij kinderen. Deze spieren zullen zich tussen het tweede en achtste jaar vanzelf herstellen, waardoor de platvoet zal verdwijnen.

    Behandeling - platvoet oefeningen

    Je kunt oefeningen doen om je voeten te versterken, dit zal er bij platvoeten echter niet voor zorgen dat je geen klachten meer zult ervaren. Je hebt ondersteuning onder je voetboog nodig om pijn te verlichten en andere gerelateerde klachten te voorkomen. Dit doe je door speciale platvoet steunzolen te dragen in je schoenen.

    De steunzolen corrigeren de stand van je hielbeen en ondersteunen de voetboog. Hierdoor zal je minder tot geen pijn meer ervaren rondom drukpunten en staat je gehele lichaam weer in de juiste houding.

    Heb jij genoeg ruimte in je schoenen? Kies dan voor een volledige zool. Heb jij wat minder ruimte bij je tenen? Ga dan voor een halve steunzool.

    Steunzool Arch Support

    Steunzool Arch Support (0159)

    Specifiek ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar ondersteuning bij voetklachten als een platvoet, doorgezakte voet en bij vermoeide en branderige voeten. Het unieke ontwerp absorbeert de impact van elke stap en vermindert pijnlijke drukpunten.

    Steunzool Doorgezakte Voet Support - front

    Steunzool Doorgezakte Voet Support (0149)

    Steunzool Doorgezakte Voet Support hebben een extra verhoogde ondersteuning aan de holte van de voet (mediale voetboog). Ook ideaal bij platvoeten!

    Direct naar:   platvoet steunzolen