Inhoud

  Wat is een Mortons neuroom?

  Een Mortons neuroom is een beklemde zenuw in de voorvoet en wordt ook wel Neuralgie van Morton of Mortons neuralgie genoemd. Het komt vooral voor tussen de derde en vierde teen en wordt meestal veroorzaakt door irritatie, een aandoening of abnormale druk.

  Bij vrouwen komt deze voetklacht acht tot tien keer vaker voor dan bij mannen. De kans is aannemelijk dat dit te maken heeft met het type schoeisel dat gedragen wordt.

  Mortons neuroom komt voor bij alle leeftijden, echter vergroot ouderdom de kans op deze voetklacht wel.

  Wanneer spreken we van een Mortons neuroom?

  Een neuroom is een goedaardig gezwel in een zenuw. In je voeten lopen de zenuwen van de voorvoet naar je tenen, die vanaf de middenvoetsbeentjes onder de bal van de voet vertakken. Deze vertakte zenuwen lopen door tot het einde van onze tenen.

  Op de plek waar de zenuwen vertakken, kan door verschillende oorzaken een verdikking van het weefsel dat om de zenuw zit ontstaan. Op het moment dat er sprake is van zo’n verdikking, noemt men dat een Mortons neuroom.

  Hoe herken je een Mortons neuroom?

  Een Mortons neuroom komt meestal voor bij een zenuw tussen de derde en vierde teen. Tussen de andere middenvoetsbeentjes is het ook mogelijk, maar dit komt minder vaak voor.

  Deze voetklacht komt vaak voor in combinatie met een afwijkende stand van je voeten. Daarbij kun je denken aan een doorgezakte voorvoetholvoet of hallux valgus.

  Een Morton's neuroom is te herkennen aan zenuwpijn, dat vaak wordt omschreven als het ervaren van elektrische prikkels. Uitwendige verschijnselen als een zichtbare zwelling of bult zijn meestal niet aanwezig.

  Definitieve diagnose

  Bij twijfel is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen. De diagnose wordt gesteld door middel van uitvragen van de klachten en het doen van lichamelijk onderzoek. Voor een definitieve diagnose kan er gekozen worden voor een echografisch onderzoek of röntgenfoto. Op deze manier worden eventueel andere oorzaken, zoals botbreuken, die pijn kunnen veroorzaken uitgesloten.

  Symptomen en klachten bij Mortons neuroom

  Wanneer je last hebt van een Mortons neuroom ervaar je een stekende, krampende of branderige pijn in de voorvoet. Meestal tussen de derde en vierde teen of tussen de vierde en vijfde teen, maar kan ook tussen andere tenen voorkomen.

  In het begin is er slechts een licht tintelend gevoel, maar na verloop van tijd kan de pijn erger worden. De pijn straalt vaak uit naar de tenen. In de omliggende tenen wordt vaak een dof gevoel ervaren. Mensen met deze voetklacht hebben vaak het idee dat er iets tussen de tenen zit.

  Klachten ontstaan voornamelijk tijdens activiteiten als (hard)lopen, langdurig staan of andere belasting. De klachten verminderen wanneer je rust, je schoenen uittrekt of bij het lopen op blote voeten. De pijn neemt toe bij samenknijpen of druk op de voet en neemt af bij zitten of liggen. Het kan zijn dat u iets voelt verschieten ter plaatse van het uiteinde van de middenvoetsbeentjes.

  De symptomen die je kunt ervaren op een rijtje:

  • Een stekende, krampende of branderige pijn in de voorvoet;
  • Pijnklachten kunnen uitstralen naar je tenen;
  • Omliggende tenen kunnen dof aanvoelen;
  • Uitwendige verschijnselen zijn niet aanwezig op je voeten;
  • De klachten nemen toe bij belasting op de voet (lopen, staan, etc.);
  • De klachten nemen af bij rust of het uittrekken van je schoenen.

  Wanneer loop je meer risico?

  Een morton neuroom komt zo’n acht tot tien keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak heeft dat te maken met type schoeisel dat gedragen wordt. Zo wordt de kans op de ontwikkeling van een Morton's neuroom vergroot door het dragen van te kleine en/of te nauwe schoenen, maar ook door het veelvuldig dragen van hoge hakken.

  Je loopt ook een verhoogt risico op deze aandoening wanneer je een sport beoefent met een zware belasting voor je voeten, denk daarbij bijvoorbeeld aan lange wandelingen, hardlopen, schaatsen etc.

  De oorzaken van een Mortons neuroom

  Hoe een Mortons neuroom precies ontstaat is helaas niet bekend. Volgens de laatste informatiebronnen vermoeden deskundigen dat het te maken heeft met verhoogde druk van de zenuw tegen een bandje dat de twee middenvoetsbeentjes met elkaar verbindt bij het afwikkelen van de voet.

  Simpel gezegd: een onnatuurlijke stand en houding van je voet zorgt voor overdruk en belasting op je voorvoet. Dit kan uiteindelijk leiden tot een Mortons neuroom. Andere factoren kunnen dit proces verergeren. Daarbij kun je denken aan de volgende oorzaken:

  Verkeerd en slecht passend schoeisel

  Het dragen van verkeerd of slecht passend schoeisel lijkt een belangrijke oorzaak voor de ontwikkeling van een Morton's neuroom. Zo werkt het dragen van te nauwe schoenen of te smalle schoenen absoluut niet bevorderlijk. Er ontstaat meer druk op je voorvoet en tenen wat kan leiden tot de ontwikkeling van de voetklacht.

  Ook het veelvuldig dragen van schoenen met hogere hakken wordt aangewezen als een mogelijke oorzaak van de ontwikkeling van deze aandoening.

  Verkeerde stand van je voeten

  Een verkeerde stand je van voeten, ook wel standsafwijking van de voet genoemd, kan een oorzaak zijn. Zo komt een Morton's neuroom vaak voor in combinatie met andere voetklachten zoals een doorgezakte voorvoetspreidvoetholvoet of een standsafwijking van de grote teen. Bij deze voetklachten komt er enorm veel druk te liggen op de bal van de voet. Deze overdruk lijkt de kans op de ontwikkeling van een Morton's neuroom te vergroten. Vaak is de oorzaak te wijten aan het doorzakken van de voorvoet, waardoor de zenuw bekneld kan raken tussen de gewrichtskopjes.

  Gewrichtsaandoeningen en ouderdom

  Ouderdom kan ervoor zorgen dat de voet doorzakt, waardoor er meer druk staat op je voorvoet. De voet zakt door, wat zorgt voor extra druk op de voorvoet. De middenvoetsbeentjes zakken verder door.

  Gewrichtsaandoeningen als artrose of reuma worden ook genoemd als mogelijke veroorzakers.

  Intensief sporten

  Waar sporten verfrissend kan werken voor lichaam en geest, kan intensief sporten stressvol zijn voor je voeten. Bij veel sporten neemt de belasting en druk op je voeten enorm toe. Denk daarbij aan sporten als voetbal, hardlopen, lange afstand wandelen, tennis, ballet etc. Bij een mortons neuroom kunnen klachten verergeren bij sporten met een zware belasting voor de voet.

  Een Mortons neuroom, hoe kom je er vanaf?

  Niet operatieve behandeling

  We willen natuurlijk allemaal zo snel mogelijk van pijn en klachten worden verlost. Zit jij nog in de beginfase van Morton's neuroom klachten? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Soms gaan de klachten namelijk vanzelf weer over. Als de klachten niet vanzelf overgaan, kun je er met de juiste hulp gemakkelijk zelf wat aan doen. In het beginstadium kun je namelijk al heel veel zelf doen met ons Mortons neuroom behandelplan:

  Draag goede schoenen

  Om de druk op de voorvoet te verminderen en daarmee de zenuw meer ruimte te geven, is het belangrijk om te kiezen ruime, brede schoenen. Vermijdt het lopen op hoge hakken.

  Hoge hakken zorgen namelijk voor onnatuurlijke houding en verhogen zelfs de druk op de voorvoet. Kies voornamelijk voor platte schoenen of schoenen met een lage hak (maximaal 2 centimeter) bij voorkeur met een uitneembaar voetbed. Dit kan vaak al helpen om de pijn in de voet te verlichten.

  Maak gebruik van goede steunzolen

  Een van de belangrijkste methoden om verlichting te bieden bij Morton's neuroom zijn goede steunzolen. De voetklacht gaat vaak gepaard met een verkeerde stand van de voet, zoals een doorgezakte voorvoet, spreidvoet, holvoet of hallux valgus. Deze klachten zorgen voor overdruk op de voorvoet en daarmee neemt de kans op een zenuwbeknelling toe.

  Steunzolen kunnen je effectief helpen om je klachten aanzienlijk te verminderen. Belangrijk: Let er op bij het kiezen voor steunzolen dat ze een goede voorvoet-ondersteuning (met pelotte) hebben. Deze voorvoet-ondersteuningen helpen de middenvoetsbeentjes haar anatomische posities te herpakken waardoor de beknelde zenuw weer vrij komt te liggen. Dit geeft onmiddellijk verlichting van pijnklachten.

  Wij adviseren om de keuze te laten vallen op steunzolen die de gehele voet goed ondersteunen. Wanneer je start met het dragen van steunzolen is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je lichaam moet wennen aan deze aanpassingen en correcties. Daarvoor kun je het beste gebruik maken van ons handige inloopschema voor steunzolen. Mocht je vragen of aanvullende informatie nodig hebben over onze steunzolen voor Mortonse neuralgie? Onze gediplomeerd voetkundig adviseurs staan graag voor je klaar!

  Cortisone steroïden injectie

  Zijn de pijnklachten nog steeds erg heftig? Dan zou je een arts of orthopedisch chirurg kunnen raadplegen en vragen naar een injectie met cortisone steroïden. Deze injecties worden gegeven als pijnbestrijding. Het steroïd is een ontstekingsremmer wat er voor kan zorgen dat de zwelling en druk op de zenuw afneemt. Dit verlicht de pijn en klachten. Helaas werken ze vaak maar tijdelijk, omdat de oorzaak van de aandoening niet wordt aangepakt.

  Let op: een injectie met cortisone steroïden is niet geheel zonder risico en kent de nodige bijwerkingen. Een injectie dient op de juiste wijze toegediend te worden, anders doen ze vaak meer kwaad dan goed. Slaat de injectie goed aan en biedt deze goede pijnverlichting? Dan loop je het risico om te snel, te veel te willen doen en de voorvoet nog meer te gaan belasten. Daarom worden ze bij voorkeur pas toegepast als bovenstaande methoden echt niet voldoende resultaat bieden. In de meeste gevallen is een injectie gelukkig helemaal niet nodig.

  Operatieve behandeling van Mortonse neuralgie

  In sommige gevallen is de zenuwbeknelling bij Mortonse neuralgie zo hardnekkig, dat een operatieve behandeling noodzakelijk is. Zo’n operatie wordt vaak pas uitgevoerd als alle niet operatieve behandelingen onvoldoende helpen.

  Als de niet-operatieve behandeling geen verlichting biedt voor uw pijnklachten, kan een operatieve behandeling noodzakelijk zijn. Deze operatie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg in het ziekenhuis. Bij deze procedure wordt er door de orthopedisch chirurg een kleine snee gemaakt aan de bovenzijde van de voet, waarbij het stukje zenuw waarin de verdikking zich bevindt (neuroom) uit de voet verwijderd wordt. Het verwijderde weefsel wordt naar de patholoog gestuurd om te controleren of het daadwerkelijk ontstoken zenuwweefsel bevat.

  De anesthesist bespreekt met jou welke vorm van verdoving mogelijk is, zoals een zenuwblokkade, een ruggenprik of algehele narcose. Het is ook mogelijk om verschillende technieken te combineren.

  Let op: ook een operatie is niet geheel zonder risico’s. Bij iedere operatie is er een kans op complicaties, dat is met deze operatie niet anders. Bekende complicaties na een operatie zijn bijvoorbeeld; zwelling, nabloeding, een wondinfectie, een pijnlijk litteken en het risico op trombose.

  Soms komt het Mortons neuroom zelfs terug na een operatie (recidief). Meestal gebeurt dit, als er littekenweefsel ontstaat op het uiteinde van de verwijderde zenuw. Op de plek van je Mortons neuroom zul je een doof gevoel houden wanneer de zenuw wordt verwijdert. Ook is het mogelijk dat je in een klein stukje van de aanliggende tenen een verminderd gevoel krijgt na het verwijderen van de zenuw.

  FAQ - Veelgestelde vragen over een mortons neuroom

  Een Mortons neuroom, ook wel Mortonse neuralgie genoemd, is een beknelling van een zenuw tussen twee middenvoetsbeentjes in de voorvoet. Deze aandoening veroorzaakt pijn en ongemak in de voorvoet en tenen.

  Nieuwsbrief

  Geen voordeel meer missen? Ontvang (win)acties, aanbevelingen en voordeel direct in je mail en ben als eerste op de hoogte.

  Please enter your name.
  Please enter a valid email address.
  Something went wrong. Please check your entries and try again.