Heb je last van Mortons neuroom?
Heb je last van een stekende, krampachtige of branderige pijn in je voorvoet? Eventueel met pijnklachten die uitstralen naar je tenen? Dan heb je kans dat je last hebt van Mortons neuroom.
De pijn ligt meestal tussen de derde en vierde teen en neemt toe bij het samenknijpen van de voet of meer druk.
Wil je alles ontdekken over deze voetklacht? Binnen deze pagina lees je over de klacht, de oorzaken, symptomen en de behandeling.
Wat is een Mortons neuroom?
Een Mortons neuroom is een zenuwbeknelling in de voorvoet en wordt ook wel Neuralgie van Morton of Mortons neuralgie genoemd. Het komt vooral voor tussen de derde en vierde teen en wordt meestal veroorzaakt door irritatie, een aandoening of abnormale druk.
Bij vrouwen komt deze voetklacht acht tot tien keer vaker voor dan bij mannen. De kans is aannemelijk dat dit te maken heeft met het type schoeisel dat gedragen wordt.
Mortons neuroom komt voor bij alle leeftijden, echter vergroot ouderdom de kans op deze aandoening wel.
Wanneer spreken we van een Mortons neuroom?
Een neuroom is een goedaardig gezwel in een zenuw. In je voeten lopen de zenuwen van de voorvoet naar je tenen, die vanaf de middenvoetsbeentjes onder de bal van de voet vertakken. Deze vertakte zenuwen lopen door tot het einde van onze tenen. Op de plek waar de zenuwen vertakken, kan door verschillende oorzaken een verdikking van het weefsel dat om de zenuw zit ontstaan. Op het moment dat er sprake is van zo’n verdikking, noemt men dat een Mortons neuroom.
Hoe herken je een Mortons neuroom?
Een Mortons neuroom komt meestal voor bij een zenuw tussen de derde en vierde teen. Tussen de andere middenvoetsbeentjes is het ook mogelijk, maar dit komt minder vaak voor.
Deze voetklacht komt vaak voor in combinatie met een afwijkende stand van je voeten. Daarbij kun je denken aan een doorgezakte voorvoet, holvoet of hallux valgus.
Een Mortons neuroom kun je herkennen aan zenuwpijn. Uitwendige verschijnselen als een zichtbare zwelling of bult zijn meestal niet aanwezig.
Definitieve diagnose
Bij twijfel is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen. Voor een definitieve diagnose kan er gekozen worden voor een echo of röntgenfoto. Op deze manier worden eventueel andere klachten, zoals botbreuken, die pijn kunnen veroorzaken uitgesloten.
Symptomen en klachten bij Mortons neuroom
Wanneer je last hebt van een Mortons neuroom ervaar je een stekende, krampende of branderige pijn in de voorvoet. Meestal tussen de derde en vierde teen. De pijnklachten kunnen uitstralen naar je tenen. In de omliggende tenen wordt vaak een dof gevoel ervaren. Mensen met deze aandoening hebben vaak het idee dat er iets tussen de tenen zit.
Klachten verergeren tijdens activiteiten als (hard)lopen, langdurig staan of andere belasting. De klachten verminderen wanneer je rust of je schoenen uittrekt. De pijn neemt toe bij samenknijpen of druk op de voet en neemt af bij zitten of liggen.
De symptomen die je kunt ervaren op een rijtje:
- Een stekende, krampende of branderige pijn in de voorvoet;
- Pijnklachten kunnen uitstralen naar je tenen;
- Omliggende tenen kunnen dof aanvoelen;
- Uitwendige verschijnselen zijn niet aanwezig op je voeten;
- De klachten nemen toe bij belasting op de voet (lopen, staan, etc.);
- De klachten nemen af bij rust of het uittrekken van je schoenen.
Wanneer loop je meer risico?
Mortons neuroom komt zo’n acht tot tien keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak heeft dat te maken met type schoeisel dat gedragen wordt. Zo wordt de kans op de ontwikkeling van een Mortons neuroom vergroot door het dragen van te kleine en/of te smalle schoenen, maar ook door het veelvuldig dragen van hoge hakken.
Je loopt ook een verhoogt risico op deze aandoening wanneer je een sport beoefent met een zware belasting voor je voeten, denk daarbij bijvoorbeeld aan lange wandelingen, hardlopen, schaatsen etc.
De oorzaken van een Mortons neuroom
Hoe een Mortons neuroom precies ontstaat is helaas niet bekend. Volgens de laatste informatiebronnen vermoeden deskundigen dat het te maken heeft met verhoogde druk van de zenuw tegen een bandje dat de twee middenvoetsbeentjes met elkaar verbindt bij het afwikkelen van de voet.
Simpel gezegd: een onnatuurlijke stand en houding van je voet zorgt voor overdruk en belasting op je voorvoet. Dit kan uiteindelijk leiden tot een Mortons neuroom. Andere factoren kunnen dit proces verergeren. Daarbij kun je denken aan de volgende oorzaken:
Verkeerd en slecht passend schoeisel
Het dragen van verkeerd of slecht passend schoeisel lijkt een belangrijke oorzaak voor de ontwikkeling van een Mortons neuroom. Zo werkt het dragen van te smalle of te kleine schoenen absoluut niet bevorderlijk. Er ontstaat meer druk op je voorvoet en tenen wat kan leiden tot de ontwikkeling van de voetklacht.
Ook het veelvuldig dragen van hoge hakken wordt aangewezen als een van de mogelijke oorzaken van de ontwikkeling van deze aandoening.
Verkeerde stand van je voeten
Een verkeerde stand je van voeten, ook wel standsafwijking van de voet genoemd, kan een van de oorzaken zijn. Zo komt een Mortons neuroom vaak voor in combinatie met andere voetklachten zoals een doorgezakte voorvoet, spreidvoet, holvoet of hallux valgus. Bij deze voetklachten komt er enorm veel druk te liggen op de bal van de voet (voorvoet). Deze overdruk lijkt de kans op de ontwikkeling van een Mortons neuroom te vergroten.
Gewrichtsaandoeningen en ouderdom
Ouderdom kan ervoor zorgen dat de voet doorzakt, waardoor er meer druk staat op je voorvoet. De voet zakt door, wat zorgt voor extra druk op de voorvoet. De middenvoetsbeentjes zakken verder door.
Gewrichtsaandoeningen als artrose of reuma worden ook genoemd als mogelijke veroorzakers.
Intensief sporten
Waar sporten verfrissend kan werken voor lichaam en geest, kan intensief sporten stressvol zijn voor je voeten. Bij veel sporten neemt de belasting en druk op je voeten enorm toe. Denk daarbij aan sporten als voetbal, hardlopen, lange afstand wandelen, tennis, ballet etc.
Een Mortons neuroom, hoe kom je er vanaf?
De behandelingen van een Mortons neuroom kunnen we splitsen in 2 varianten, namelijk niet-operatief en operatief. Een operatieve behandeling wordt in de regel pas toegepast op het moment dat de andere opties geen of niet voldoende resultaat bieden.
Niet operatieve behandeling
We willen natuurlijk allemaal zo snel mogelijk van pijn en klachten worden verlost. Zit jij nog in de beginfase van Mortons neuroom klachten? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Soms gaan de klachten namelijk vanzelf weer over. Als de klachten niet vanzelf overgaan, kun je er met de juiste hulp gemakkelijk zelf wat aan doen. In het beginstadium kun je namelijk al heel veel zelf doen met ons Mortons neuroom behandelplan:
Draag goede schoenen
Om de druk op de voorvoet te verminderen en daarmee de zenuw meer ruimte te geven, is het belangrijk om te kiezen ruime, brede schoenen. Vermijdt het lopen op hoge hakken. Hoge hakken zorgen namelijk voor onnatuurlijke houding en verhogen zelfs de druk op de voorvoet. Kies voornamelijk voor platte schoenen of schoenen met een kleine hak (maximaal 2 centimeter) bij voorkeur met een uitneembaar voetbed.
Soms helpt dit al voldoende om de klachten te doen verminderen.
Maak gebruik van goede steunzolen
Een van de belangrijkste methoden om verlichting te bieden bij Mortons neuroom zijn goede steunzolen. De voetklacht gaat vaak gepaard met een verkeerde stand van je voeten, zoals een doorgezakte voorvoet, spreidvoet, holvoet of hallux valgus. Deze klachten zorgen voor overdruk op de voorvoet en daarmee neemt de kans op een zenuwbeknelling toe.
Steunzolen kunnen je effectief helpen om je klachten aanzienlijk te verminderen. Belangrijk: Let er op bij het kiezen voor steunzolen dat ze een goede voorvoet-ondersteuning (met pelotte) hebben. Deze voorvoet-ondersteuningen helpen de middenvoetsbeentjes haar anatomische posities te herpakken waardoor de beknelde zenuw weer vrij komt te liggen. Dit geeft onmiddellijk verlichting van pijnklachten.
Wij adviseren om de keuze te laten vallen op steunzolen die de gehele voet goed ondersteunen. Wanneer je start met het dragen van steunzolen is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je lichaam moet wennen aan deze aanpassingen en correcties. Daarvoor kun je het beste gebruik maken van ons handige inloopschema voor steunzolen. Mocht je vragen of aanvullende informatie nodig hebben over onze steunzolen voor Mortonse neuralgie? Onze gediplomeerd voetkundig adviseurs staan graag voor je klaar!
Cortisone steroïden injectie
Zijn de pijnklachten nog steeds erg heftig? Dan zou je een arts kunnen raadplegen en vragen naar een injectie met cortisone steroïden. Deze injecties worden gegeven als pijnbestrijding. Helaas werken ze vaak maar tijdelijk, omdat de oorzaak van de aandoening niet wordt aangepakt.
Let op: een injectie met cortisone steroïden is niet geheel zonder risico en kent de nodige bijwerkingen. Een injectie dient op de juiste wijze toegediend te worden, anders doen ze vaak meer kwaad dan goed. Slaat de injectie goed aan en biedt deze goede pijnverlichting? Dan loop je het risico om te snel, te veel te willen doen en de voorvoet nog meer te gaan belasten. Daarom worden ze bij voorkeur pas toegepast als bovenstaande methoden echt niet voldoende resultaat bieden. In de meeste gevallen is een injectie gelukkig helemaal niet nodig.
Operatieve behandeling van Mortonse neuralgie
In sommige gevallen is de zenuwbeknelling bij Mortonse neuralgie zo hardnekkig, dat een operatieve behandeling noodzakelijk is. Zo’n operatie wordt vaak pas uitgevoerd als alle niet operatieve behandelingen onvoldoende helpen. Meestal haalt de chirurg het beknelde zenuwdeel uit je voeten en maakt hij meer ruimte rond de beknelde zenuw in je voet.
Let op: ook een operatie is niet geheel zonder risico’s. Bij elke operatie is er een kans op complicaties, dat is met deze operatie niet anders. Bekende complicaties na een operatie zijn bijvoorbeeld; nabloeding, problemen met de wond of een trombosebeen. Soms komt het Mortons neuroom zelfs terug na een operatie (recidief). Meestal gebeurt dit, als er littekenweefsel ontstaat op het uiteinde van de verwijderde zenuw. Op de plek van je Mortons neuroom zul je een doof gevoel houden wanneer de zenuw wordt verwijdert. Ook is het mogelijk dat je in een klein stukje van de aanliggende tenen een verminderd gevoel krijgt na het verwijderen van de zenuw.