Inhoud

  Wat is een ruiterteen?

  Een ruiterteen groeit over een andere teen heen en kan hierdoor de grond niet langer raken. Dat is ook waar het woord vandaan komt: de teen ligt als een ruiter op een paard.

  Een ruiterteen geeft meerdere problemen:

  • Allereerst kunnen je tenen hun werk niet goed meer doen. De tenen bieden steun tijdens het lopen en helpen je evenwicht te bewaren. Als twee tenen over elkaar groeien, raakt deze functie verstoord;
  • Het dragen van schoenen wordt zeer hinderlijk. Doordat de tenen over elkaar heen liggen, ontstaan er snel blaren, pijnlijke plekken en likdoorns;
  • Om je tenen bij het lopen te ontzien, kan je een scheve houding ontwikkelen met onder andere rugklachten tot gevolg.

  Welke klachten kun je ervaren?

  Ruitertenen kunnen zowel van binnenuit als van buitenaf pijnklachten geven. Door de verander(en)de stand van de teen worden de spieren en gewrichten aangedaan. Het gevolg is dat binnenin de teen een pijnlijk gevoel ontstaat.

  De ene teen drukt en schuurt over de andere. Dit heeft pijnlijke gevolgen voor de huid. Er kunnen blaren, wonden, eelt en likdoorns ontstaan.

  Wat veroorzaakt een ruiterteen?

  Een ruiterteen kan ontstaan door het dragen van te kleine schoenen. De schoen perst de tenen naar elkaar toe, totdat er uiteindelijk een omhoog wordt gedrukt.

  Ook het scheefgroeien van de grote teen (Hallux Valgus) kan ruitertenen veroorzaken. Bij deze aandoening groeit de grote teen naar binnen en duwt hierbij een andere teen op.

  Een derde oorzaak kan reuma of artritis zijn. Bij deze ziektes worden gewrichten, spieren en pezen aangetast. Als gevolg daarvan kan de oorspronkelijke stand van de tenen veranderen, waardoor ruitertenen kunnen ontstaan.

  Een ruiterteen behandelen

  Wat de oorzaak van ruitertenen ook is: bekijk kritisch of de schoenen die je draagt (nog) goed passen en schaf zo nodig nieuwe aan om verergering te helpen voorkomen.

  Gebruik een teenspreider

  Heb jij last van een (beginnende) ruiterteen? Met een dunne teenspreider spreid je direct de te dicht bij elkaar liggende tenen. Daarnaast zorgt de teenspreider ervoor dat de middenvoetsbeentjes hun natuurlijke uitlijning behouden. Je pijnklachten zullen direct afnemen.

  Een teenkussen om direct pijn te verlichten

  Heb jij last van wondjes, likdoorns of eelt door een ruiterteen? Verlicht dan direct de pijn door Digital Pads Teenkussens te gebruiken. De gelschijf in een teenkussen ontlast direct en verlicht druk en wrijving precies op het getroffen gebied.