Inhoud

    Meer informatie

    Wat doet een kuitbrace precies?

    De kuitband bestaat uit drie verschillende lagen. Deze drie dunne en elastische materialen zorgen samen voor een goede compressie, een perfecte pasvorm en heerlijk draagcomfort. De drie lagen bieden een uitstekende warmteopslag en ondersteunen het getroffen gebied effectief.

    De kuitbandage stimuleert de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening van de spieren. Hierdoor zullen spieren sneller en beter herstellen, goed verwarmen en beter beschermd zijn tegen kuitblessures. Bovendien lever je niet in op je bewegingsvrijheid.

    Welke kuitblessures kan ik behandelen of voorkomen met een kuitbrace?

    Een brace is een goed middel om bepaalde lichaamsdelen extra stevigheid te bieden. De kuiten zijn het blessuregevoeligste deel van je been. Het dragen van een brace is zowel een oplossing als een preventieve actie om je kuiten in optimale conditie te krijgen of te houden.

    De blessures die je in je kuiten kunt oplopen, zijn niet heel divers. Ze zijn wel erg vervelend en kunnen grote impact hebben op je gestel. Hieronder vind je de nodige informatie over welke kuitblessures er zijn en hoe je deze voorkomt of behandelt.

    Zweepslag in de kuit

    De meest voorkomende blessure in de kuit is de zweepslag. Een zweepslag is een acute blessure die zorgt voor een felle pijnscheut in de kuitspier. De naam is hier van afgeleid; het voelt alsof je met een zweep tegen je onderbeen wordt geslagen.

    Het is zeldzaam dat dit spontaan gebeurt wanneer je ‘normaal’ loopt. In de meeste gevallen treedt een zweepslag op wanneer je een explosieve beweging maakt, zoals aanzetten voor een sprint of een sprong.

    Een zweepslag in je kuit is niets meer dan een spontane spierscheuring. Bij ernstige gevallen is een zwelling of verkleuring te zien of iets dat op een deuk in je onderbeen lijkt. Die deuk is de scheur die in je spier is ontstaan, dit is alleen bij een grote scheur goed waarneembaar.

    Behandeling van een zweepslag in de kuit

    Tijdens de eerste twee weken nadat je de blessure hebt opgelopen is het belangrijk rustig te bewegen en geen explosieve bewegingen te maken. De eerste paar dagen is het verstandig niet op het geblesseerde been te steunen.

    Als het je overkomt, leg dan meteen je been omhoog. Koel de pijnlijke plek 10 minuten lang en herhaal dit na ongeveer 3 tot 4 uur. Let op dat je geen warmte-inbrengende middelen gebruikt zoals tijgerbalsem. Dit werkt averechts.

    De spier is kwetsbaar tijdens deze blessure en kan verder inscheuren wanneer je niet oppast. Regelmatig koelen van de kuit helpt de spier te herstellen en een kuitbrace of -bandage zorgt voor stevigheid en stabiliteit.

    Verrekking van de kuitspier

    Je kuit bestaat uit 9 spieren. Wanneer één of meerdere van deze spieren te ver oprekken, spreek je van een verrekking. De spier is nog net niet gescheurd. Als dit gebeurt, stop dan direct met je fysieke inspanning om te voorkomen dat er een scheuring optreedt.

    De behandeling is identiek aan die van een scheuring, alleen zal het herstel sneller gaan omdat het slechts een verrekking is.

    Kramp in je kuit

    Kuitkramp is geen echte blessure, maar daarom niet minder vervelend. Een slechte warming up kan al zorgen voor flinke kramp in je kuiten. Kramp komt voort uit een samentrekking van de spieren en komt vooral voor na lange inspanning.

    Heb je de hele dag gelopen en krijg je ’s nachts last van kramp? Dan is de kans klein dat je er doorheen slaapt. De pijn is hevig en de volgende dag is je kuit stijf en daardoor loop je moeilijker.

    Werkt een brace bij kuitkramp?

    Om de bloedcirculatie goed op gang te houden, is een brace een goed hulpmiddel. Doordat de brace met zijn drie lagen uitstekende warmteopslag biedt, blijven de spieren warm en blijft de zuurstof- en bloedcirculatie op gang. De kans op kramp is aanzienlijk kleiner.

    Voordelen van een kuitbrace: maak de spieren en gewrichten in je kuit blij

    Aan een kuitbrace zitten veel voordelen:

    • Optimale ondersteuning en compressie van het getroffen gebied;
    • Stimuleert de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening van de spieren;
    • Sneller en beter herstel van de getroffen spieren;
    • Goede bescherming tegen spierblessures in de kuit;
    • Geschikt voor preventief & revalidatie gebruik.

    Voorkomen is beter dan genezen

    Let goed op signalen die duiden op een blessuregevoeligere kuit. Bij last van stijfheid in je kuit, ga dan niet voluit sporten of fysieke inspanning doen. Een fysiotherapeut ziet snel of er meer aan de hand is en zo voorkom je blessures.

    Verder zijn deze tips belangrijk om geen blessures op te lopen:

    • Draag compressiekousen, deze verminderen de ‘klappen’ die je onderbenen krijgen en verlagen de kans op spierpijn;
    • Rek en strek regelmatig zodat je spieren soepel blijven;
    • Voor hardlopers, vervang je hardloopschoenen of sport inlegzolen regelmatig. De zool verliest na verloop van tijd zijn demping en hierdoor word je kwetsbaarder voor blessures;
    • Wanneer je een schoen draagt met een verhoging van de hak, bijvoorbeeld door middel van een zooltje, rekt je kuitspier minder uit tijdens het lopen.

    Heb je nog vragen?

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Please type your message.