Kalknagels

Ongeveer twee derde van alle Nederlanders heeft in zijn of haar leven wel eens te maken met kalknagels. Kalknagels hebben eigenlijk helemaal niets met kalk te maken. Kalknagels noemen we met een ander woord ook wel eens schimmelnagels en dat is eigenlijk een betere benaming.

Een kalknagel ontstaat wanneer een nagel geïnfecteerd raakt met een schimmelinfectie. Door de schimmelinfectie gaan de nagels er kalkachtig uit zien. De nagel wordt dikker, doffer en vergeelt. Naast deze ongewenste uitstraling kunnen kalknagels erg pijnlijk zijn. Iedereen heeft het liefst mooie, gezonde voeten dus genoeg redenen om wat aan deze schimmelinfectie te doen!

Inhoud

    Omschrijving klacht

    Kalknagels

    De aandoening kalknagels noemen we met een moeilijk woord Onychomycosis en is een schimmelinfectie die de vingernagels of teennagels aantast. Iedereen heeft onschuldige schimmels op de huid. Deze schimmels gedijen het beste op vochtige, warme plekken en voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Je hebt een infectie wanneer deze schimmels de huid of nagel binnendringen. Schimmelinfecties ontwikkelen zich in de loop van tijd, dus elk verschil in de manier waarop je nagel eruit ziet of aanvoelt, kan in het begin erg lastig zijn om op te merken.

    Kalknagels zijn besmettelijk

    Op plaatsen waar veel mensen op blote voeten lopen, is de kans op besmetting groot. Loop daarom altijd op slippers in ruimtes als zwembaden, sauna’s en (sport)douches. Doordat er besmette huidschilfers achterblijven op de natte vloer, kunnen andermans voeten gemakkelijk besmet raken.

    Symptomen & klachten

    Kenmerken van kalknagels

    Een schimmelinfectie van de nagel kan een deel van de nagel, de hele nagel of meerdere nagels aantasten. Zichtbare kenmerken van een schimmelinfectie aan een nagel zijn:

    • witte of gele strepen op de nagel;
    • een afbrokkelende hoek of punt van de nagel;
    • schilferende witte gebieden op het oppervlak van de nagel;
    • het verschijnen van gele vlekken aan de onderkant van de nagel;
    • afvallen van de nagel;
    • een vervormde nagel die van het nagelbed losraakt;
    • een geur afkomstig van de geïnfecteerde nagel;
    • een brosse of verdikte nagel.

    Oorzaken

    Oorzaken van kalknagels

    Schimmelnagelinfecties kunnen ontstaan door de begroeiing van schimmels in, onder of op de nagel. De schimmels voelen zich helemaal thuis op warme en vochtige plekken, dat maakt onze voeten een perfect doelwit. De warme en vochtige omgeving kan ervoor zorgen dat ze van nature overbevolkt raken. Dezelfde schimmels die jeuk, voetschimmel en ringworm veroorzaken, kunnen nagelinfecties veroorzaken.

    Schimmels die al in of op je lichaam aanwezig zijn, kunnen schimmelnagelinfecties veroorzaken. Als je in contact bent gekomen met iemand anders die een schimmelinfectie heeft, kan deze zich naar jouw lichaam hebben verspreid.

    Als je een manicure of een pedicure krijgt in een nagelsalon, vraag dan hoe zij het gereedschap desinfecteren en hoe vaak ze dat doen. Hulpmiddelen, zoals nagelvijlen en nagelknippers, kunnen schimmelinfecties van persoon tot persoon verspreiden als ze niet goed worden schoongemaakt.

    Risicofactoren

    Risicofactoren voor kalknagels

    Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waarom uw teennagels een schimmelinfectie oplopen. Hoewel veel van de oorzaken van een schimmelinfectie aan de teennagel te voorkomen zijn, verhogen sommige risicofactoren de kans om het op te lopen. Je hebt meer kans op een schimmelinfectie:

    • Als je een verzwakt immuunsysteem hebt;
    • Als je een nagelblessure hebt;
    • Als je te kleine schoenen draagt;
    • Als je diabetespatiënt bent;
    • Als je ouder bent dan 65 jaar;
    • Als je kunstnagels draagt;
    • Als je een huidblessure rond de nagel hebt;
    • Als je vaak zwemt in een openbaar zwembad;
    • Als je je huid niet goed afdroogt na het douchen of zwemmen;
    • Als je veelvuldig gesloten schoenen draagt;
    • Als je last hebt van zweetvoeten.

    Schimmelnagelinfecties komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Kinderen hebben zelden last van kalknagels, waar deze aandoening bij ouderen veel vaker voorkomt. Helaas vermindert de kwaliteit van je nagels door ouderdom. Heeft iemand in je gezin last van kalknagels? Dan is de kans vergroot dat ook jij een schimmelinfectie oploopt. Ouderen lopen het grootste risico om schimmelinfecties van de nagels te krijgen, omdat ze een slechtere bloedsomloop hebben en hun nagels langzamer groeien en dikker worden naarmate ze ouder worden.

    Behandeling

    Behandel kalknagels snel

    We willen benadrukken dat het belangrijk is om een kalknagel snel te behandelen. De schimmelinfectie zal zich steeds verder uitbreiden en hoe eerder je een behandeling begint, des te beter het effect zal zijn. Wanneer je lang wacht met het behandelen van een kalknagel wordt niet alleen de nagel slechter en pijnlijker, maar vergroot je ook de kans om andere mensen te besmetten.

    Klaar om je kalknagels aan te pakken? FOOTLOGIX® Nail Tincture is een bewezen spray voor het voorkomen en verhelpen van schimmelinfecties aan de nagels. De spray bevat een schimmelwerende stof die verkleuring bestrijdt en schimmels elimineert. De avocado-olie en panthenol herstellen de teennagels en zorgen voor een gezonde glans. De spray is eenvoudig te gebruiken en heeft een hygiënische applicator.

    Direct naar:   kalknagels behandelen

    Footlogix kalknagel behandeling

    Footlogix – Nail Tincture

    Footlogix Nail Tincture bevat een schimmelwerende stof en bestrijdt verkleuring en verkalking van teennagels. Ook geschikt om een schilferige huid en schimmelinfecties tussen de tenen tegen te gaan.