Inhoud

  Wat zijn kalknagels?

  Kalknagels zijn een veelvoorkomende aandoening die de nagels aantast. Ze staan ook bekend als schimmelnagels, maar de medische term voor kalknagels is onychomycose. Een kalknagel ontstaat wanneer een nagel geïnfecteerd raakt met een schimmelinfectie (voornamelijk dermatofyten). Kalknagels komen het meeste voor bij teennagels, maar kunnen ook voorkomen bij vingernagels.

  Deze infectie begint meestal bij de nagelranden en verspreidt zich vervolgens naar de rest van de nagel. Hierdoor wordt de nagel dikker, brokkelig en verkleurt deze vaak geel of bruin. Hoewel het geen ernstig medisch probleem is, kan het wel voor ongemak zorgen en zelfs leiden tot gebarsten of verdikte nagels.

  Iedereen heeft onschuldige schimmels op de huid. Deze schimmels gedijen het beste op vochtige, warme plekken en voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Je hebt een infectie wanneer deze schimmels de huid of nagel binnendringen. Schimmelinfecties ontwikkelen zich geleidelijk, dus het kan in het begin lastig zijn om veranderingen in de uiterlijke verschijning of gevoel van de nagel op te merken.

  Kenmerken van kalknagels

  Een schimmelinfectie van de nagel kan een deel van de nagel, de hele nagel of meerdere nagels aantasten. De meest voorkomende kenmerken van kalknagels zijn verdikte, brokkelige en verkleurde nagels. Vaak begint het bij één nagel en kan het zich verspreiden naar andere nagels. De kleur van de nagel kan variëren van geel tot bruin en soms zelfs groen of zwart. Naast de visuele veranderingen kunnen kalknagels ook een onaangename geur met zich meebrengen. In sommige gevallen kan de nagel zelfs loslaten van het nagelbed. Zichtbare kenmerken van een schimmelinfectie aan een nagel zijn:

  • Witte of gele strepen op de nagel
  • Een broze of verdikte nagel
  • Schilferende witte gebieden op het oppervlak van de nagel
  • Een afbrokkelende hoek of punt van de nagel
  • Het verschijnen van gele vlekken aan de onderkant van de nagel
  • Een nagel die vervormd is en loskomt van het nagelbed
  • Nagelverlies
  • Een onaangename geur afkomstig van de geïnfecteerde nagel
  Kalknagels kenmerken

  Oorzaken van kalknagels

  Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie, meestal dermatofyten, die zich nestelen op of onder de nagel. Deze schimmels voelen zich helemaal thuis op warme en vochtige plekken, dat maakt onze voeten een perfect doelwit. De warme en vochtige omgeving creëert een ideale voedingsbodem voor de schimmels, die zich daardoor van nature kunnen vermenigvuldigen. Dezelfde schimmels die jeuk, voetschimmel en ringworm veroorzaken, kunnen ook nagelinfecties veroorzaken.

  Schimmels kunnen de huid of nagels binnendringen via kleine scheurtjes of wondjes en zich daar verder ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het dragen van onhygiënische schoenen, regelmatige blootstelling aan vocht of een verzwakt immuunsysteem. Schimmels die al in of op je lichaam aanwezig zijn, kunnen schimmelnagelinfecties veroorzaken.

  Als je in contact bent gekomen met iemand anders die een schimmelinfectie heeft, kan deze zich naar jouw lichaam hebben verspreid. Hulpmiddelen, zoals nagelvijlen en nagelknippers, kunnen schimmelinfecties van persoon tot persoon verspreiden als ze niet goed worden schoongemaakt. Ook het gebruik van openbare douches of zwembaden kan de kans op een schimmelinfectie verhogen.

  Risicofactoren voor kalknagels

  Er zijn verschillende redenen waarom je teennagels een schimmelinfectie kunnen krijgen. Hoewel veel oorzaken van een schimmelinfectie te voorkomen zijn, zijn er enkele risicofactoren die de kans vergroten. Je hebt meer kans op een schimmelinfectie:

  • Als je een verzwakt immuunsysteem hebt
  • Als je een nagelblessure hebt
  • Als je te kleine schoenen draagt
  • Als je diabetespatiënt bent
  • Als je ouder bent dan 65 jaar
  • Als je kunstnagels draagt
  • Als je een huidblessure rond de nagel hebt
  • Als je vaak zwemt in een openbaar zwembad
  • Als je de huid niet goed afdroogt na het douchen of zwemmen
  • Als je veelvuldig gesloten schoenen draagt
  • Als je last hebt van zweetvoeten.

  Schimmelnagelinfecties komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Kinderen hebben zelden last van kalknagels, waar deze aandoening bij ouderen veel vaker voorkomt. Helaas verslechtert de kwaliteit van je nagels naarmate je ouder wordt. Ouderen hebben het grootste risico op nagelschimmelinfecties omdat ze een slechtere bloedsomloop hebben en hun nagels langzamer groeien en dikker worden naarmate ze ouder worden.

  Kalknagels zijn besmettelijk

  Als iemand in jouw gezin last heeft van kalknagels, dan is de kans groter dat jij ook een schimmelinfectie oploopt. Schimmelinfecties kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden binnen een huishouden, vooral als er veelvuldig contact is met besmette oppervlakken of gedeelde persoonlijke verzorgingsproducten. Op plaatsen waar veel mensen op blote voeten lopen, kun je gemakkelijk deze schimmels oplopen. Het is daarom altijd aan te raden om slippers te dragen in ruimtes zoals zwembaden, sauna's en (sport)douches. Omdat er besmette huidschilfers achterblijven op de natte vloer, kunnen de voeten van anderen gemakkelijk besmet raken.

  Hetzelfde geldt voor het delen van persoonlijke verzorgingsproducten, zoals nagelvijlen en nagelschaartjes. Zelfs handdoeken, sokken of schoenen kunnen schimmelinfecties verspreiden als ze in contact komen met geïnfecteerde voeten. Het is daarom belangrijk om de hygiëne in acht te nemen en eventuele symptomen of veranderingen aan je nagels goed in de gaten te houden. Zo kun je tijdig actie ondernemen en verdere verspreiding voorkomen.

  Wat te doen tegen kalknagels?

  Het is belangrijk om kalknagels zo snel mogelijk te behandelen. Hierdoor wordt verdere verspreiding en infectie voorkomen. Hoe langer je wacht met het behandelen van kalknagels, hoe moeilijker het wordt om de infectie te bestrijden. Het is belangrijk om te onthouden dat een schimmelinfectie niet vanzelf overgaat.

  Door het uitstellen van de behandeling van een kalknagel wordt niet alleen de nagel slechter en pijnlijker, maar vergroot je ook de kans om anderen te besmetten. Het is daarom belangrijk om bij de eerste tekenen van een schimmelnagelinfectie actie te ondernemen. Blijf alert op veranderingen aan je nagels en neem indien nodig contact op met een specialist voor een gepaste behandeling.

  Klaar om je kalknagels aan te pakken?

  FOOTLOGIX® Nail Tincture is hét hulpmiddel voor het voorkomen en verhelpen van schimmelinfecties aan de nagels. De spray bevat een schimmelwerende stof die verkleuring bestrijdt en schimmels elimineert. De avocado-olie en panthenol herstellen de teennagels en zorgen voor een gezonde glans. De spray is eenvoudig te gebruiken en heeft een hygiënische applicator.

  Direct naar:   kalknagels behandelen

  Footlogix Nail Tincture Spray - Skystep

  Footlogix – Nail Tincture

  Footlogix Nail Tincture bevat een schimmelwerende stof en bestrijdt verkleuring en verkalking van teennagels. Ook geschikt om een schilferige huid en schimmelinfecties tussen de tenen tegen te gaan.

  Tips om kalknagels te voorkomen

  We weten nu dat de behandeling van kalknagels een lang proces kan zijn. Daarom kun je ze ook beter voorkomen dan genezen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan aangezien we in ons dagelijks leven voortdurend met schimmels in aanraking komen die infecties kunnen veroorzaken.

  Hoewel kalknagels soms moeilijk te voorkomen zijn, kun je wel een aantal maatregelen nemen om de kans op een schimmelinfectie te verkleinen. Enkele tips zijn:

  FAQ - Veelgestelde vragen over kalknagels

  Kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, zijn een veelvoorkomende aandoening waarbij de nagel geïnfecteerd raakt met een schimmel. Dit kan leiden tot verdikte, verkleurde en brokkelige nagels.