Inhoud

  Wanneer zijn schoenen te klein?

  Goed zittende schoenen zijn altijd net ietsje groter dan je voeten. Het is daarbij belangrijk dat je voeten niet knellen in je schoenen en ze op bepaalde plekken voldoende bewegingsruimte hebben. Met name bij de tenen en de bal van de voet moet voldoende ruimte zijn. Wanneer dat niet het geval is, zijn je schoenen te klein.

  Schoenen zijn te klein bij de tenen

  Om comfortabel en verantwoord te kunnen lopen is het belangrijk om schoenen te dragen met de juiste schoenmaat. Daarbij is het belangrijk dat je tenen voldoende bewegingsvrijheid hebben. Schoenen zijn te klein op het moment dat je tenen de neus van de schoenen raken of wanneer je je tenen niet lekker kunt bewegen.

  Schoenen zijn te smal en knellen

  Elk merk schoenen gebruikt andere leesten waardoor ze vaak ook een andere pasvorm hebben. Zo kan het dus voorkomen dat je schoenen besteld in je eigen schoenmaat, maar ze toch een smallere pasvorm hebben dan je gewend bent. De schoenen gaan knellen en zitten daardoor niet lekker. Deze knelpunten bevinden zich vaak rond de voorvoet, hiel en op de wreef.

  Risico’s van het dragen van te kleine schoenen

  Het veelvuldig dragen van te kleine schoenen zonder daar iets aan te doen is niet zo verstandig. Te kleine schoenen kunnen namelijk leiden tot verschillende vervelende voetklachten, afwijkingen en misvormingen aan de voet. Hierbij kun je onder andere denken aan klachten zoals blaren, een hallux valgus, een ruiterteen, hamertenen, ingegroeide teennagels, likdoorns, overtollig eelt, een doorgezakte voorvoet en hielspoor. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten en daarom leggen we je graag uit hoe je dat kunt voorkomen.

  Nieuwe schoenen goed inlopen

  Op het moment dat je je nieuwe schoenen gaat dragen, is het verstandig om deze goed in te lopen. Naar verloop van tijd gaan de schoenen wat meer naar je voet staan en worden ze wat breder. Hier vind je handige tips die je kunt gebruiken bij het inlopen van je nieuwe schoenen.

  4 tips bij het inlopen van nieuwe schoenen

  Te kleine schoenen groter maken door ze op te rekken

  Soms is alleen het goed inlopen van je nieuwe schoenen niet voldoende en blijken ze toch wat aan de krappe kant te zijn. Te kleine schoenen groter maken is geen ingewikkeld karwei. Aan de lengte van een paar schoenen kun je niet heel veel veranderen. Je kunt de schoenen wel wat wijder en breder maken waardoor je voet meer ruimte krijgt. Niemand wil pijnlijke voeten en zeker niet door de te kleine of knellende schoenen die je draagt. Wat je reden ook is om te kleine schoenen wijder en/of breder te maken, je kunt het eenvoudig zelf doen met onderstaande tips en oplossingen.

  Schoenen oprekken kun je zelf doen

  Schoenen oprekken is een effectieve manier om knellende schoenen breder te maken. Je kunt schoen niet meer dan een kwart of een halve maat oprekken. Maar vaak is dat precies genoeg zodat je schoenen een stuk comfortabeler passen. Er zijn meerdere manieren om schoenen op te rekken. Wij hebben de beste methodes voor je uitgekozen waarbij de kans op het beschadigen van het materiaal van je schoenen nihil is. Onderstaande tips zijn in onze ervaring de meest gemakkelijke en effectieve oplossingen:

  Leren schoenen oprekken

  Marla Walk A Way Spray is speciaal ontwikkeld om het leer van knellende en te kleine schoenen zacht en soepel te maken. Deze spray maakt het leer iets weker waardoor het gemakkelijker kan uitrekken tijdens het lopen. Daardoor versnel je het proces van je schoenen inlopen en zullen de pijnlijke drukpunten snel verdwijnen. Trek je schoenen direct na het gebruik van de spray aan en loop voor ongeveer 5 minuten. Je zult merken dat je schoenen ruimer gaan zitten.

  Schoenen op laten rekken bij de schoenmaker

  Een andere goede manier om je schoenen op te laten rekken is door de schoenmaker. De meeste schoenmakers hebben een speciaal apparaat wat een oprekmachine heet. Je schoenen worden dan 24 tot 48 uur op deze machine geplaatst en langzaam tot kwart of halve maat vergroot. Het voordeel van zo’n apparaat is dat schoenen ongeacht van welk materiaal ze gemaakt zijn, vergroot kunnen worden. De kosten om dit bij de schoenmaker te laten doen liggen gemiddeld tussen de €10 en €20.

  Zelf schoenen oprekken met een uitdraaileest of schoenoprekker

  Soms loop je door bepaalde voetklachten die je hebt vaker aan tegen knellende schoenen of pijnlijke drukpunten. In zo’n situatie kan het handig zijn om thuis te beschikken over een handige schoenoprekker. Een schoenoprekker simuleert de werking van een oprekmachine maar kun je gewoon thuis gebruiken. Ideaal om schoenen in de zowel de lengte als breedte op te rekken. Ook bij bijvoorbeeld kunststof schoenen.

  Schoenoprekker - hout- met opzetstukjes

  Schoenoprekker

  Met deze handige schoenoprekker voorkom je pijnlijke drukpunten en kun je te kleine schoenen groter maken. Rek je schoenen eenvoudig op in zowel de lengte als de breedte.

  Bestel nu Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  Marla Walk Away Spray

  Marla Walk Away Spray

  De spray verlicht drukpunten bij lederen schoenen. Schoenen direct na het gebruik van Marla Walk Away Spray aantrekken en ca. 5 minuten lopen.

  FAQ / Veel gestelde vragen

  Schoenen oprekken om ze wat breder, wijder en groter te maken kun je zelf doen met een speciale spray of schoen-oprekker. Je kunt het ook laten doen door een schoenmaker. Zij hebben meestal een speciale oprek-machine.