Pijnlijke voeten, meest voorkomende klachten

Ongeveer 20% van alle mensen krijgt jaarlijks te maken met voetklachten. Onder volwassenen is dit zelfs 40%. De kans is groot dat jij iemand in je omgeving kent die last heeft van pijnlijke voeten en misschien heb jij dit zelf wel.

Je voeten zijn eigenlijk de fundering van je lichaam, het is dan ook belangrijk om ze goed te verzorgen en bij klachten op de juiste manier te handelen. Een afwijking aan je voet kan namelijk leiden tot allerlei vervelende lichaamsklachten. Hoe belangrijk het is om gezonde voeten te hebben, besef je vaak pas wanneer het klachten gaat opleveren.

Hier vind je een overzicht met behandeltips voor pijnlijke voeten veroorzaakt door de meest voorkomende voetklachten, voetaandoeningen en standsafwijkingen.

Pijnlijke voeten

Het belang van gezonde en mooie voeten door goede voetverzorging

Voetverzorging is een onderdeel van lichaamsverzorging die door veel mensen vaak wordt vergeten. En dat terwijl we toch veel van onze voeten vragen. Dagelijks dragen onze voeten zorg voor de vele stappen die we zetten. Zo loop je bijvoorbeeld in een heel mensenleven ongeveer tweeënhalf keer de wereld rond. Het lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar elke dag weer hebben onze voeten het zwaar te verduren. Goede voetverzorging is belangrijk voor mooie en gezonde voeten. Een beetje extra aandacht voor onze voeten is geen overbodige luxe, je krijgt er tenslotte veel voor terug.

Pijnlijke voeten – behandeltips en adviezen

Om het allemaal zo overzichtelijk mogelijk te houden, maken we onderscheid in verschillende zijdes van de voet. In elke zijde van de voet behandelen we de meest voorkomende voetklachten en geven wij advies en behandeltips. We maken onderscheid in de volgende zijdes:

Pijn in de voorzijde van de voet - voorvoetklachten / metatarsalgie

Hier vind je een overzicht met uitleg en behandeltips over pijnklachten die zich bevinden in de voorzijde van de voet.  

Spreidvoet of doorgezakte voorvoet

Een spreidvoet is een afwijking aan de voet. De medische term voor een spreidvoet is pes planotransversus. Een spreidvoet noemen we ook wel een doorgezakte voorvoet. Je ondervindt voornamelijk klachten in de voorzijde van de voet. Hier vind je meer informatie en behandeltips over een doorgezakte voorvoet of een spreidvoet.

Teenklachten

Onze tenen zijn enorm belangrijk tijdens het lopen, zij zorgen namelijk voor ondersteuning en een goede afwikkeling van de voet. Er zijn veel verschillende soorten teenklachten en ze kunnen allerlei oorzaken hebben. Wij hebben de meest voorkomende teenklachten op een rijtje gezet:

Pijn in de onderzijde van de voet

Hier vind je een overzicht met uitleg en behandeltips over pijnklachten die zich bevinden in de onderzijde van de voet.

Pijnlijke hiel – hielspoor, peesplaatontsteking of het fatpad syndroom

Hielspoor, peesplaatontsteking en het fatpad syndroom zijn de 3 meest voorkomende hielklachten. Het hielbeen heeft een belangrijke functie bij het staan en dragen van ons lichaamsgewicht. Bovendien heeft het hielbeen een belangrijke functie bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Een pijnlijke hiel kan zeer vervelend zijn.

Platvoet / doorgezakte voet

Bij platvoeten is de voetboog doorgezakt. Tijdens het lopen knikken de voet en enkel naar binnen, waardoor de holte van de voet bijna volledig doorzakt. Door deze stand kan de trekkracht vergroten, waardoor fricties op de spieren, pezen en gewrichten kunnen ontstaan. Mensen die kampen met deze problemen hebben dan ook vaak voetklachten. Een doorgezakte voet wordt ook wel platvoet genoemd. De medische term luidt pes planus.

Holvoet

Een holvoet herken je vaak aan een extreem hoge wreef, een scheve stand van het hielbeen en krommende tenen, ook wel hamertenen genoemd. De medische term voor een holvoet is pes cavus. Veelvoorkomende klachten bij holvoeten zijn; je zwikt vaak door je enkels, je hebt het idee dat je instabiel staat, je hebt regelmatig last van likdoorns, eelt en teenklachten.

Pijn in de achterzijde van de voet

Hier vind je een overzicht met uitleg en behandeltips over pijnklachten die zich bevinden in de achterzijde van de voet.

Enkelklachten

Het enkelgewricht is een ingewikkeld, kwetsbaar onderdeel van ons lichaam. Het enkelgewricht zorgt voor de verbinding tussen onze voeten met het scheenbeen en de kuit. Banden en pezen houden alles op zijn plek en zorgen voor bewegelijkheid en stabiliteit. Een veelvoorkomende blessure is een verzwikte of verstuikte enkel. Bij intensieve zaalsporten of contactsporten (zoals voetbal) is de kans op een gescheurde enkelband erg groot. Bij een verstuikte enkel zijn de enkelbandjes ingescheurd. Lopen gaat een paar dagen lastig. Bij een verzwikte enkel verdraai je je enkel. Je klapt als het ware om. Je enkel zwelt op, wordt dik, blauw en pijnlijk. Als je je enkels vaker verzwikt is het raadzaam om tijdens sporten een enkelbrace te dragen en goede sport inlegzolen met een kuipvorm voor extra stabiliteit.

Achillespeesklachten

Achillespees pijn is een veel voorkomende voetklacht. Voornamelijk sporters hebben hier geregeld last van. Een blessure aan de achillespees is vaak een overbelasting blessure. Een ontsteking aan de achillespees komt langzaam opzetten. In het begin heb je voornamelijk last tijdens actieve inspanning (wandelen of sporten), later ook tijdens rust na inspanningen. Pijn voel je voornamelijk in je voet, kuit en onderbeen. Meestal ontstaat deze blessure als gevolg van te veel rek op de achillespees. Overrekking ontstaat als de kuitspier te kort is, de voet te veel naar binnen (pronatie) of te veel naar buiten (supinatie) uitzakt tijdens het belasten.

Pijn in de gehele voet

Hier vind je een overzicht met uitleg en behandeltips over pijnklachten die zich (kunnen) bevinden over de gehele voet.

Diabetische voet

Voeten zijn heel kwetsbaar bij diabetici. Diabetespatiënten hebben vaak last van een verslechterde bloedsomloop en een verminderd gevoel in handen en voeten. Als je bloedsuiker regelmatig te hoog is, kunnen zenuwen in je voeten beschadigd raken. Met een medische term noemen we dat neuropathie. Neuropathie kan leiden tot verschillende voetproblemen. Zo kan het gevoel in je voeten verminderen, waardoor je wondjes minder snel opmerkt met ontstekingen als gevolg. Goede voetverzorging is dus enorm belangrijk.

Eelt voeten

Eelt is een verdikking van de opperhuid en ontstaat op plaatsen waar de huid wordt blootgesteld aan druk en/of wrijving. Eelt wordt ruwer en harder door wrijving van de opperhuid over een oppervlak. Eelt kun je zien als een soort beschermlaag. Eelt beschermt de opperhuid zodat deze niet beschadigt. Het is niet bij iedereen bekend dat eelt voeten voetproblemen kunnen veroorzaken, maar te veel eelt onder de hiel of bal van de voet kan zeer vervelend zijn. Te veel eelt kan pijnlijk en branderig aanvoelen en leiden tot verschillende voetklachten.

Blaren

Iedereen is wel bekend met blaren. De medische term voor blaren noemen we “bullae”. Een blaar ontstaat door wrijving tussen de opperhuid en lederhuid en is een beschadiging van de huid. Vochtophoping is het gevolg en er ontstaat een blaas op de huid. Wanneer de wrijving in sok, schoen of tussen tenen heftiger is dan dat de huid gewend is ontstaan er een blaar. Een blaar kan erg pijnlijk zijn. Op zoek naar blarenpleisters? Beschikbaar voor je hiel en tenen.

Voeteczeem

Voeteczeem is een allergische reactie. Contactallergie veroorzaakt de klachten. Bij een allergie komt het afweersysteem in opstand tegen stoffen waar we eigenlijk ongevoelig voor horen te zijn. De oorzaken van voeteczeem kunnen heel verschillend zijn. Een allergieonderzoek biedt uitkomst. Voeteczeem komt heel vaak voor. Je hebt jeuk aan je voeten, je voeten zijn rood en bedekt met blaasjes, korstjes en ontstekingen. De blaasjes en wondjes drogen op, hierdoor wordt de huid schilferig, droog en stug. Om te voorkomen dat de huid dikker wordt en er kloven ontstaan raden wij aan om je voeten goed te verzorgen. Voeteczeem behandel je gemakkelijk met Saicara Peeling.

Voetschimmel

Wanneer je huid week of beschadigd is, ben je meer vatbaar voor voetschimmel. Onze voeten zijn bedekt met zweetkliertjes. Vochtige en warme schoenen vormen een ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels. Een bekende vorm van voetschimmel is bijvoorbeeld de kalknagel. Voetschimmel is besmettelijk. De schimmels tasten de hoornlaag van je huid aan waardoor je huid los gaat laten. Er ontstaan schilferende plekjes en kloven tussen je tenen en er komen blaasjes waar vocht uitkomt. Voetschimmel jeukt en ruikt onaangenaam. Het is gelukkig wel goed te behandelen. Met de juiste voetverzorging voorkom je problemen. Bacterieremmende zilver inlegzolen en voeten crèmes bieden de oplossing.

Likdoorns

Een likdoorn is een naar binnen groeiende eeltpit. Met een medische term noemen we likdoorns “clavus”. Likdoorns komen voor je op je voetzool of je tenen en kunnen behoorlijk veel pijn doen. Ze ontstaan meestal door knellende schoenen of overmatige drukplekken op de voet. Drukplekken op de voet ontstaan door een verkeerde stand van de voeten. Er zijn twee verschillende soorten likdoorns: harde en zachte. Harde likdoorns komen het meeste voor op je tenen. De zachte likdoorn is een open wondje met zachte kern en vind je meestal tussen de vierde en vijfde teen.

Lees meer over likdoorns verwijderen en ontdek onze likdoornpleisters die likdoorns effectief en gemakkelijk verwijderen.

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

2 reacties

  1. A. Kalwetta op 3 augustus 2018 om 10:37

    Ik kan geen slippers meer dragen of op blote voeten lopen na een tijdje krijg ik erge pijn aan mijn tenen. In dichte schoenen heb ik geen problemen of als mijn tenen maar bij elkaar blijven. Wat zou dit zijn?

    • Skystep op 3 augustus 2018 om 10:51

      Beste A. Kalwetta,

      Zou u ons een e-mail willen sturen met wat aanvullende informatie zodat wij een gerichter advies kunnen geven?
      U kunt ons mailen op info@skystep.nl

      Met vriendelijke groet,

      Mark
      Klantenservice Skystep

Laat een reactie achter