Koude voeten
Ontdek de oorzaak, 6 tips & de beste oplossing

Iedereen heeft weleens last van koude voeten, zeker wanneer het buiten kouder wordt. Jouw koude voeten zijn geen pretje, maar wat kun je er tegen doen? Fijne, warme pantoffels en goede schoenen zijn al een begin, maar geloof ons, er is (gelukkig) meer.

Om te bepalen wat je het beste kunt doen tegen koude voeten is het belangrijk dat je de oorzaak achterhaalt.

Lees verder en ontdek alles over koude voeten, of doe de keuzehulp en vind direct jouw oplossing.

Koude voeten
  Oorzaken-koude-voeten-Skystep

  Veelvoorkomende oorzaken van (altijd) koude voeten

  Als het buiten kouder is geworden dan is het logisch dat jij last hebt gekregen van koude voeten. Naast de koud buiten, kunnen jouw koude voeten door meer oorzaken komen:

  Doorbloeding

  De doorbloeding van je lichaam wordt beïnvloed door warmte en kou. De doorbloeding wordt trager en minder adequaat door kou. Door koude temperaturen trekken de bloedvaten in de huid op een natuurlijke wijze samen, zo ontsnapt er zo min mogelijk warmte.

  Bij sommige mensen is deze samentrekking zo sterk, dat het de doorbloeding van de voet sterk vermindert. Dit zorgt uiteindelijk voor koude voeten.

  Diabetes - Diabetische voet

  Diabetespatiënten kunnen na verloop van tijd geregeld afwijkingen in de slagaders van het been vertonen. Deze afwijkingen verminderen de doorbloeding van de voeten. Door het verminderen van de doorbloeding, kun je last krijgen van koude voeten.

  Daarnaast zijn er veel oudere diabetespatiënten die te weinig bewegen. Te weinig bewegen kan leiden tot een slechte bloedcirculatie en ook dit resulteert veelal in koude voeten.

  Reuma

  Er zijn ongeveer 2,3 miljoen mensen in Nederland die te maken hebben met een vorm van reumatische klachten. Veel mensen met reuma hebben last van hun voeten.

  Algemeen bekend is het dat mensen met reuma weinig tot geen klachten ervaren bij verblijf in een warm land. Probeer je voeten lekker warm te houden om je reumaklachten te verlichten.

  Heb je last van reuma? Sla dan onze tip over wisselbaden over. Je kunt met reuma namelijk beter grote temperatuurswisselingen vermijden. Ga voor een heerlijk warm voetbad om jouw voeten te verwarmen.

  Hart- en vaatziekte

  Er zijn verschillende hart- en vaatziekten die kunnen zorgen voor een belemmering van de doorbloeding van je voeten. Hierdoor zul je last hebben van koude voeten. Een hoge bloeddruk, een slechte conditie van de bloedvaten en aderverkalking kunnen hier oorzaken van zijn.

  Syndroom van Raynaud

  Het Syndroom van Raynaud is een vrij bekende aandoening. Bij deze aandoening trekken de bloedvaten tijdelijk samen bij kou in de handen en voeten. Ongeveer 15% van de vrouwen heeft te maken met deze vaataandoening, bij de mannen slechts 1%.

  De huid wordt wit of paarsblauw van kleur en vingers of tenen voelen soms pijnlijk aan. Na een aanval kleuren de handen of voeten tijdelijk knalrood doordat de bloedvaten weer ontspannen.

  Hormonen

  Hormonen spelen een zeer belangrijke rol bij de bloedcirculatie, vandaar dat vrouwen vaker last hebben van koude voeten.

  De hormoonspiegel kan door allerlei oorzaken veranderen denk aan puberteit, menstruatie, voorbehoedsmiddelen, zwangerschap, stress, de overgang of menopauze. Zo is de lichaamstemperatuur bij vrouwen tijdens de menstruatie gemiddeld één graden lager.

  Ook de vetverdeling speelt een belangrijke rol bij het wel of niet hebben van koude voeten. Vrouwen hebben gemiddeld gezien van nature minder spiermassa en meer vet dan mannen. Mannen hebben het dus vaker minder koud omdat spiermassa warmte produceert.

  Zwanger

  Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van (extreem) koude voeten. Tijdens de zwangerschap verandert er uiteraard veel in het vrouwelijk lichaam op het gebied van hormonen, voedingsstoffen, bloedcirculatie, vermoeidheid en lichamelijke inspanningen.

  Het hormoon oestrogeen heeft invloed op de thermostaat in de hersenen. Rond de 9e week maakt de placenta meer oestrogeen aan. De hormoonfabriek draait op volle toeren en verandert het bloedvolume. Dit extra bloed zorgt voor een aanvoer van zuurstof en voedingstoffen naar de baby toe.

  Door de groter wordende buik neemt de druk toe op je organen, zenuwen en bloedvaten. Dit vermindert de doorbloeding van en naar je voeten. Door de verslechterde doorbloeding ondervind je deze klacht.

  Levensstijl

  Het klinkt misschien raar, maar je manier van leven is wel degelijk belangrijk bij het bestrijden van koude voeten. Zo kan te weinig bewegen leiden tot een slechte bloedcirculatie. En die slechte bloedcirculatie kan er weer voor zorgen dat je last krijgt van koude voeten.

  Zweetvoeten

  Het klinkt wellicht wat merkwaardig, koude voeten door zweetvoeten, maar zeker niet onwaar! Je zult vast denken dat wanneer je zweetvoeten hebt, je juist warme voeten hebt. In theorie is dit ook zo.

  Zweetvoeten worden vaak veroorzaakt door slecht ventilerende schoenen en sokken, slecht vocht opnemend materiaal van schoenen en binnenwerk en een slechte pasvorm van de schoenen. Bezwete voeten zijn vochtige voeten en vochtige voeten trekken kou aan.  Wanneer de temperatuur daalt, zul je snel merken dat je koude voeten krijgt.

  Meer weten over zweetvoeten?

  Verkeerde schoenen of sokken

  Een goede doorbloeding is erg belangrijk om je voeten op een fijne temperatuur te houden. Heb jij knellende schoenen of sokken? Dan zal de doorbloeding verslechteren en zul je sneller last van koude voeten hebben.

  Ook de kwaliteit van je schoenen kan ervoor zorgen dat je sneller last hebt van koude voeten. Heb je bijvoorbeeld een dunne zool of zijn je schoenen van een dunne stof? Dan zul je eerder warmte verliezen.

  Roken

  Rokers hebben vaker last van koude voeten als niet-rokers. Roken kan de bloedsomloop in je lichaam verminderen en dus koude voeten veroorzaken.

  Tijdens het sporten

  Mensen ervaren vaak ook vervelende, koude voeten en tenen tijdens het sporten. Denk hierbij voornamelijk aan hardlopers, wielrenners, ruitersporters, schaatsers en wintersporters. De oorzaken bij deze categorie zijn vrij simpel. Koude voeten bij sporters gaan vaak gepaard met slecht passend schoeisel en/of een lange blootstelling aan (extreem) koude temperaturen.

  6-tips-tegen-koude-voeten-Skystep

  Wat te doen tegen koude voeten? 6 tips

  In de meeste gevallen is het noodzakelijk de bloedcirculatie te stimuleren en op gang te helpen. Uiteraard zijn er ook verschillende praktische en effectieve manieren om koude voeten te verhelpen en te voorkomen. Deze oplossingen leggen wij graag aan je uit.

  Neem een warm – koud voetenbad

  Je bloedcirculatie komt goed op gang wanneer je het lichaamsdeel, in dit geval dus je voeten, een wisselbad geeft. Bij een wisselbad ga je eerst met je voeten in warm water, daarna in koud water. Herhaal dit een aantal keer.

  Je zult snel merken dat je bloedcirculatie weer op gang komt.

  Sluit af met een warm bad, droog je voeten goed af en trek direct sokken of pantoffels aan. Zo zorg je ervoor dat je voeten direct lekker warm blijven.

  Let op, heb je last van reuma? Dan zijn deze temperatuurwisselingen niet aan te raden.

  Masseer je voeten voor een betere doorbloeding

  Misschien denk je er niet zo snel aan, maar je kunt met een voetmassage je bloedcirculatie stimuleren waardoor je minder last hebt van koude voeten. Of je dit zelf doet, of aan een vriend/vriendin vraagt, dat maakt in principe niet uit.

  De beste manier op je voeten te masseren?

  • Begin bij de tenen en werk naar de hiel toe. Het masseren van lichaamsdelen doe je namelijk altijd richting je hart. Bij je voeten betekent dit dus beginnen bij je tenen;
  • Maak cirkelvormige bewegingen, hiermee stimuleer je de doorbloeding het beste;
  • Gebruik een goede massageolie of -crème om de bewegingen prettig en vloeiend te maken.

  'Verwarm' je schoenen met slimme zooltjes

  Stel je voeten niet bloot aan kou van buitenaf.

  Draag ieder dag lamsvacht inlegzolen gemaakt van echte lamsvacht. Lamsvacht neemt direct je lichaamstemperatuur aan, wat zorgt voor lekker warme voeten in de winter. Echte lamsvacht werkt isolerend, ademend en vocht absorberend.

  Zorg voor voldoende beweging

  Met meer lichaamsbeweging vergroot je de kans op warme voeten. Je helpt hiermee de bloedcirculatie op gang. Zeker wanneer je zittend werk doet is het belangrijk geregeld je benen te strekken en waar mogelijk, een eindje te wandelen.

  Draag goede schoenen en sokken

  Gebruik uitsluitend schoenen van goede kwaliteit, bij voorkeur van leer en gebruik dikke wollen sokken. Wollen sokken stimuleren zelfs de bloedcirculatie!

  Ontdek waar jij op moet letten wanneer je nieuwe schoenen koopt.

  Vermijd het lopen op dunne sokken of blote voeten. Kies voor lekker warme pantoffels, warme huissokken of maak gebruik een (fleece)dekentje.

  Wat je beter niet kunt doen

  Er zijn ook dingen die je beter niet kunt doen wanneer je last hebt van koude voeten. Door deze te vermijden, zul je minder snel last hebben van koude voeten:

  • Vermijdt het zitten met je benen over elkaar, hier verslechter je je doorbloeding mee;
  • Roken, dit kan namelijk de bloedsomloop in je lichaam verminderen.
  Keuzehulp-koude-voeten-Skystep

  Benieuwd wat jij het beste kunt doen?

  Kies welke optie voor jou van toepassing is en wij laten je zien hoe je van je koude voeten af kunt komen. Geef, om jou het beste te helpen, hieronder aan wanneer jij last van je voeten hebt.

  Pakket - Altijd koude voeten

  Stap 1 - Stimuleer je bloedcirculatie

  Deze mousse geeft bewezen verlichting bij chronisch koude voeten. De mousse stimuleert je bloedsomloop door de kleinste vaten in je lichaam. Breng een kleine hoeveelheid aan op je schone, droge voeten. Doe dit in de ochtend en avond voor het beste resultaat.

  Stap 2 - Gebruik een inlegzool

  Je hebt aangegeven altijd koude voeten te hebben, dus ook buiten. Gebruik deze lamsvacht inlegzolen in je schoenen en je bent zelfs klaar voor de strengste winters. Je kunt de inlegzolen gebruiken in vrijwel alle schoenen.

  Loop je veel? Ga dan voor extra comfort met de lamsvacht steunzolen.

  Stap 3 - Gebruik huissokken of sloffen

  Je bent aangekomen bij de laatste stap. Je hebt je bloedcirculatie gestimuleerd, inlegzolen voor in je schoenen gekozen, nu alleen binnenshuis nog afscheid nemen van je koude voeten.
  Alle producten
  • Alle producten
  • Man
  • Vrouw
  • Shepherd Pantoffels Hugo Antique Asphalt – heren

   69,95

   Heerlijk warme pantoffels van top kwaliteit gevoerd met 100% echte schapenvacht. De dikke rubberen zool maakt de pantoffels uitstekend geschikt voor in en rondom huis!

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Nubuck blauw

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Nubuck zwart

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Annie Leopard – dames

   74,95

   Met de Shepherd Pantoffels Annie Leopard kom jij zonder problemen de koude wintermaanden door. Deze met schapenvacht gevoerde pantoffels zorgen voor warme en behaaglijke voeten.

   Wissen
  • Skystep lage wollen sloffen – 3 kleuren

   19,95

   Heerlijk warme wollen sloffen van het merk Skystep zijn een verademing voor vermoeide en koude voeten. De lage wollen sloffen voelen super zacht en comfortabel aan, waardoor ze ontspanning garanderen.

   Wissen
  • Skystep hoge wollen sloffen – 2 kleuren

   24,95

   Heerlijk warme wollen sloffen van het merk Skystep zijn een verademing voor vermoeide en koude voeten. De hoge wollen sloffen voelen super zacht en comfortabel aan, waardoor ze ontspanning garanderen.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Jessica

   69,95

   De Shepherd Pantoffels Jessica zijn gevoerd met echte schapenvacht, waardoor ze heerlijk warm zijn. Deze instap-slippers zijn gemakkelijk aan en uit te trekken.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Steffo Moro – heren

   89,95

   Heerlijk met schapenvacht gevoerde Shepherd pantoffels. Schapenvacht in combinatie met de fijne pasvorm maken deze mocassin pantoffels enorm comfortabel!

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Annie Silver – dames

   74,95

   Met de Shepherd Pantoffels Annie Silver kom jij zonder problemen de koude wintermaanden door. Deze met schapenvacht gevoerde pantoffels zorgen voor warme en behaaglijke voeten.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Annie Gold – dames

   74,95

   Met de Shepherd Pantoffels Annie Gold kom jij zonder problemen de koude wintermaanden door. Deze met schapenvacht gevoerde pantoffels zorgen voor warme en behaaglijke voeten.

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Donkerbruin

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Hugo Oiled Antique – heren

   69,95

   Heerlijk warme pantoffels van top kwaliteit gevoerd met 100% echte schapenvacht. De dikke rubberen zool maakt de pantoffels uitstekend geschikt voor in en rondom huis!

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Annie Cognac – dames

   74,95

   Met de Shepherd Pantoffels Annie Cognac kom jij zonder problemen de koude wintermaanden door. Deze met schapenvacht gevoerde pantoffels zorgen voor warme en behaaglijke voeten.

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Donkerblauw

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Nubuck bruin

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen

  Pakket - Buiten koude voeten

  Stap 1 - Stimuleer je bloedcirculatie

  Deze mousse geeft bewezen verlichting bij chronisch koude voeten. De mousse stimuleert je bloedsomloop door de kleinste vaten in je lichaam. Breng een kleine hoeveelheid aan op je schone, droge voeten. Doe dit in de ochtend en avond voor het beste resultaat.

  Stap 2 - Voorkom zweetvoeten

  Zweetvoeten zijn vaak de oorzaak van jouw koude voeten. Pedicare zalf tegen zweetvoeten is een bewezen middel om van zweetvoeten af te komen. De zalf maakt je voeten binnen 3 à 4 dagen geurloos en je hebt minder last van transpiratie.

  Stap 3 - Kies een inlegzool

  Je bent nu bij de derde, en gelijk ook de laatste, stap.

  Je hebt aangegeven buiten koude voeten te hebben. Gebruik deze lamsvacht inlegzolen in je schoenen en je bent zelfs klaar voor de strengste winters. Je kunt de inlegzolen gebruiken in vrijwel alle schoenen.

  Loop je veel? Ga dan voor extra comfort met de lamsvacht steunzolen.

  Pakket - Binnen koude voeten

  Stap 1 - Stimuleer je bloedcirculatie

  Deze mousse geeft bewezen verlichting bij chronisch koude voeten. De mousse stimuleert je bloedsomloop door de kleinste vaten in je lichaam. Breng een kleine hoeveelheid aan op je schone, droge voeten. Doe dit in de ochtend en avond voor het beste resultaat.

  Stap 2 - Kies je pantoffel of sloffen

  Je bent aangekomen bij de tweede, en gelijk laatste, stap. Je hebt je bloedcirculatie gestimuleerd, nu alleen nog je voeten warm houden. Kies hiervoor heerlijk warme, wollen sloffen of pantoffels.

  Wol zorgt voor een goede regulatie van de warmte en vochtafvoer. Daarnaast kunnen synthetische pantoffels op ten duur gaan stinken. Hier zul je bij een variant van wol geen last van hebben.

  Alle producten
  • Alle producten
  • Man
  • Vrouw
  • Shepherd Pantoffels Hugo Antique Asphalt – heren

   69,95

   Heerlijk warme pantoffels van top kwaliteit gevoerd met 100% echte schapenvacht. De dikke rubberen zool maakt de pantoffels uitstekend geschikt voor in en rondom huis!

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Nubuck blauw

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Nubuck zwart

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Annie Leopard – dames

   74,95

   Met de Shepherd Pantoffels Annie Leopard kom jij zonder problemen de koude wintermaanden door. Deze met schapenvacht gevoerde pantoffels zorgen voor warme en behaaglijke voeten.

   Wissen
  • Skystep lage wollen sloffen – 3 kleuren

   19,95

   Heerlijk warme wollen sloffen van het merk Skystep zijn een verademing voor vermoeide en koude voeten. De lage wollen sloffen voelen super zacht en comfortabel aan, waardoor ze ontspanning garanderen.

   Wissen
  • Skystep hoge wollen sloffen – 2 kleuren

   24,95

   Heerlijk warme wollen sloffen van het merk Skystep zijn een verademing voor vermoeide en koude voeten. De hoge wollen sloffen voelen super zacht en comfortabel aan, waardoor ze ontspanning garanderen.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Jessica

   69,95

   De Shepherd Pantoffels Jessica zijn gevoerd met echte schapenvacht, waardoor ze heerlijk warm zijn. Deze instap-slippers zijn gemakkelijk aan en uit te trekken.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Steffo Moro – heren

   89,95

   Heerlijk met schapenvacht gevoerde Shepherd pantoffels. Schapenvacht in combinatie met de fijne pasvorm maken deze mocassin pantoffels enorm comfortabel!

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Annie Silver – dames

   74,95

   Met de Shepherd Pantoffels Annie Silver kom jij zonder problemen de koude wintermaanden door. Deze met schapenvacht gevoerde pantoffels zorgen voor warme en behaaglijke voeten.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Annie Gold – dames

   74,95

   Met de Shepherd Pantoffels Annie Gold kom jij zonder problemen de koude wintermaanden door. Deze met schapenvacht gevoerde pantoffels zorgen voor warme en behaaglijke voeten.

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Donkerbruin

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Hugo Oiled Antique – heren

   69,95

   Heerlijk warme pantoffels van top kwaliteit gevoerd met 100% echte schapenvacht. De dikke rubberen zool maakt de pantoffels uitstekend geschikt voor in en rondom huis!

   Wissen
  • Shepherd Pantoffels Annie Cognac – dames

   74,95

   Met de Shepherd Pantoffels Annie Cognac kom jij zonder problemen de koude wintermaanden door. Deze met schapenvacht gevoerde pantoffels zorgen voor warme en behaaglijke voeten.

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Donkerblauw

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen
  • Rembrandt Slippers – Nubuck bruin

   94,95

   De Rembrandt Slippers bieden een unieke ondersteuning voor elk type voet door het speciale orthopedische voetbed. Super comfortabel en hartstikke verantwoord voor je voeten.

   Let op: deze slippers vallen vrij krap. Daarom adviseren wij de Rembrandt slippers altijd 1 maat groter te bestellen dan je eigen schoenmaat.

   Wissen

  Pakket - Koude voeten in bed

  Stap 1 - Stimuleer je bloedcirculatie

  Deze mousse geeft bewezen verlichting bij chronisch koude voeten. De mousse stimuleert je bloedsomloop door de kleinste vaten in je lichaam. Breng een kleine hoeveelheid aan op je schone, droge voeten. Doe dit in de ochtend en avond voor het beste resultaat.

  Stap 2 - Slaap met warme, wollen sokken

  Je bent aangekomen bij de tweede, en gelijk laatste, stap. Je hebt je bloedcirculatie gestimuleerd, nu alleen nog je voeten warm houden. Kies hiervoor heerlijk warme, wollen sokken die je in bed kunt dragen.

  Wol zorgt voor een goede regulatie van de warmte en vochtafvoer.