Inhoud

  Wat zijn koude voeten?

  Koude voeten treden op wanneer je voeten een lagere temperatuur hebben dan de rest van je lichaam. Zo kunnen bijvoorbeeld je handen warm aanvoelen, terwijl je voeten voelen alsof ze bevroren zijn. Koude voeten zijn een normaal en relatief ongevaarlijk verschijnsel, vooral bij koudere temperaturen. Maar let op; koude voeten kunnen ook een teken zijn van een slechte bloedsomloop. Het dragen van warme sokken en goede schoenen helpt bij het behandelen van koude voeten, evenals het diagnosticeren en behandelen van een eventuele onderliggende oorzaak van jouw koude voeten.

  Koude voeten zijn geen pretje, maar gelukkig kun je er gemakkelijk zelf iets aan doen. Fijne, warme pantoffels en goede schoenen zijn al een begin, maar geloof ons, er is (gelukkig) meer. Om te bepalen wat je het beste kunt doen tegen koude voeten is het belangrijk dat je de oorzaak achterhaalt. Lees verder en ontdek alles over het fenomeen koude voeten.

  Risicofactoren – verhoogde kans op koude voeten

  Zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen op een bepaald moment last hebben van (extreem) koude voeten, maar vooral vrouwen hebben hier vaker last van. Dat heeft voornamelijk te maken met de hormoonhuishouding. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waarom jij heel vaak last hebt van koude voeten. Hoewel veel van de oorzaken van koude voeten te voorkomen zijn, verhogen sommige risicofactoren de kans op het ontwikkelen ervan. Je hebt meer kans op kouden voeten bij:

  • Auto-immuunziekten
  • Problemen met de bloedcirculatie
  • Aandoeningen die de hormonen beïnvloeden
  • Aandoeningen die het zenuwstelsel aantasten

  Zijn koude voeten gevaarlijk?

  Het hebben van koude voeten is vaak tijdelijk, komt vaak voor en is relatief ongevaarlijk. Het hebben van koude voeten hoeft niet perse te duiden op een slechte gezondheid, maar dat kan wel. Als je vaak last hebt van koude voeten, zonder dat het bijvoorbeeld buiten koud is, kan het te maken met een verslechterde doorbloeding of andere aandoening. Extreem koude voeten kunnen erg ongemakkelijk zijn. Terwijl de rest van je lichaam warm is, zijn je voeten dat niet. Totdat je voeten dezelfde temperatuur als de rest van je lichaam hebben, kun je lichte pijn in je voeten ervaren. Probeer altijd na te gaan of het niet wordt veroorzaakt door onderliggend probleem. Bij twijfel kun je altijd een huisarts raadplegen.

  Symptomen bij koude voeten

  Als je last hebt van koude voeten, kun je symptomen ervaren die af en toe optreden of constant aanwezig zijn, met name wanneer de omgevingstemperatuur daalt. Symptomen die je kunt ervaren zijn:

  • Je voeten voelen kouder aan dan de rest van je lichaam
  • Er wordt een licht kloppende pijn in voeten en tenen ervaren
  • Eenmaal blootgesteld aan koude temperaturen hebben je voeten meer tijd nodig om op te warmen
  • Je voeten verkleuren en wijken af van de rest van je lichaam (bleek, rood, blauw of paars)

  Waarom is mijn lichaam warm, maar zijn mijn voeten koud?

  Op het moment dat je lichaam wordt blootgesteld aan koude temperaturen, merk je dat eerst je handen en je voeten koud worden. Dit terwijl je borst en romp nog steeds warm aanvoelen. Dit heeft te maken met de doorbloeding in je lijf. Onze handen en voeten zijn het verst verwijderd van het hart. Daardoor duurt het langer voordat ons bloed door deze ledematen wordt gepompt en hebben onze handen en voeten langer nodig om op te warmen.

  Oorzaken van koude voeten

  De oorzaken van het hebben van koude voeten kunnen heel divers zijn. Zo is de ene oorzaak eenvoudig aan te wijzen en de andere wat lastiger. Een koude temperatuur is de meest voor de hand liggende oorzaak van koude voeten, maar zeker niet altijd de boosdoener. Veelvoorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld een slechte doorbloeding, een symptoom van een onderliggende aandoening of de bijwerking(en) van een medicijn.

  Meest voorkomende oorzaken:

  Koude voeten opwarmen

  Koude voeten opwarmen kun je op verschillende manier doen. Om koude voeten effectief te behandelen is het belangrijk om de onderliggende (medische) aandoening te achterhalen die koude voeten veroorzaken. Zoals we hierboven hebben kunnen lezen is bloedsomloop van ons lichaam vaak de veroorzaker van koude voeten. Om onze koude voeten weer op te warmen kun je verschillende dingen toepassen, gericht op het stimuleren van de bloedcirculatie:

  Voorkom koude voeten

  Het opwarmen van je lichaam kost je meer energie dan het op temperatuur houden. Ben je van plan om de kou in te gaan, of ontkom je er dankzij verschillende verplichtingen simpelweg niet aan? Kleed je dan warm en volledig aan voor je naar buiten gaat en grijp bijvoorbeeld niet pas naar je handschoenen op het moment dat je handen het koud krijgen. Trek je dikke sokken, schoenen en/of snowboots al een tijdje aan voordat je buiten de kou in gaat, hiermee zijn ze goed voorverwarmd waardoor je voeten minder snel afkoelen. Al is je winterse kleding nog zo dik, ze zijn vooral geschikt om je warm te houden en niet om je op te warmen. Ben dan ook zo zuinig mogelijk op de warmte die je mee naar buiten neemt.

  Tips bij koude voeten

  Wat te doen tegen koude voeten?

  Koude voeten kunnen erg vervelend (en soms zelfs pijnlijk) zijn. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige, maar effectieve oplossingen om de strijd aan te gaan tegen koude voeten. Zoals we al eerder aangaven is voorkomen beter dan genezen. Koude voeten kun je op verschillende manieren behandelen. Zo kun je koude voeten ervaren in huis, terwijl je buiten bent maar ook in bed tijdens het slapen.

  Koude voeten in huis

  Iets dat we vast allemaal wel zullen herkennen is het hebben van koude voeten in huis. Op dat moment lijkt er niets in de wereld nog vervelender te zijn (ook al weten we wel beter). Feit is, het blijft vervelend, maar gelukkig zijn de oplossingen niet ingewikkeld:

  • Vermijdt het zitten met je voeten/benen over elkaar
  • Loop niet op dunne sokken of blote voeten
  • Masseer je voeten om de bloedcirculatie te stimuleren
  • Trek lekker warme schapenvacht pantoffelswollen sloffen of comfortabele huissokken aan

  Koude voeten buiten

  Op het moment dat de buitentemperatuur laag ligt, kun je snel last krijgen van koude voeten. Verschillende factoren hebben daarop invloed. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je warm aan te kleden. Draag bij voorkeur leren schoenen en wollen sokken. Ook kun je gebruik maken van speciale winter inlegzolen gemaakt van lamsvacht, wol of fleece. Met onderstaande tips win jij de strijd tegen koude voeten buiten:

  Koude voeten in bed

  Veel mensen hebben last van koude voeten in bed. Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er verschillende oorzaken voor koude voeten én verschillende tips om van je koude voeten af te komen. Heb jij deze tips allemaal geprobeerd en nog steeds last van koude voeten in bed? Dan kun je een paar oplossingen uitproberen:

  • Dompel je voeten in warm en koud water, daarmee bevorder je de bloedcirculatie
  • Leg een lauwwarme kruik in bed bij je voeten
  • Leg je voeten tijdens het slapen omhoog om de bloedcirculatie te stimuleren
  • Breng Footlogix Cold Feet Formula aan, een voetencrème speciaal voor het tegengaan van koude voeten waarbij ook de bloedsomloop wordt gestimuleerd
  • Nog steeds last van koude voeten in bed? Trek een paar warme wollen sokken aan
  • Probeer het liggen met je benen over elkaar te vermijden

   

  Let op! Verwarm je voeten niet met heet water. Door de (extreme) kou in je voeten hebben de zenuwen langer nodig om je te vertellen wanneer ze te veel warmte tegenkomen. Op die manier heb je een verhoogde kans op brandwonden door te heet water. Kies voor een veilige manier om koude voeten tegen te gaan zoals hierboven omschreven.

  Veelgestelde vragen

  De oorzaken van koude voeten kunnen heel divers zijn. De meest logische oorzaak is een koude temperatuur. Andere oorzaken kunnen problemen met de doorbloeding zijn, maar ook diabetes, reuma, hart- en vaatziekte, het syndroom van Reynaud, hormonen, zwangerschap, levensstijl, zweetvoeten of het dragen verkeerde schoenen of sokken kunnen koude voeten veroorzaken.

  De juiste oplossingen voor koude voeten

  Hieronder vind je alle oplossingen die je helpen bij koude voeten. Kies voor fijne pantoffels, sloffen of huissokken voor binnen en ga voor warme inlegzolen en wollen sokken om ook buiten geen last meer te hebben van koude voeten.

  Nieuwsbrief

  Geen voordeel meer missen? Ontvang (win)acties, aanbevelingen en voordeel direct in je mail en ben als eerste op de hoogte.

  Please enter your name.
  Please enter a valid email address.
  Something went wrong. Please check your entries and try again.