Heb je last van koude voeten?

Iedereen heeft weleens last van koude voeten, zeker wanneer het buiten kouder wordt. Jouw koude voeten zijn geen pretje, maar wat kun je er tegen doen? Fijne, warme pantoffels en goede schoenen zijn al een begin, maar geloof ons, er is (gelukkig) meer.

Om te bepalen wat je het beste kunt doen tegen koude voeten is het belangrijk dat je de oorzaak achterhaalt.

Lees verder en ontdek alles over koude voeten.

Inhoud

  Oorzaken

  Veelvoorkomende oorzaken van (altijd) koude voeten

  Als het buiten kouder is geworden dan is het logisch dat jij last hebt gekregen van koude voeten. Naast de koud buiten, kunnen jouw koude voeten door meer oorzaken komen:

  Doorbloeding

  De doorbloeding van je lichaam wordt beïnvloed door warmte en kou. De doorbloeding wordt trager en minder adequaat door kou. Door koude temperaturen trekken de bloedvaten in de huid op een natuurlijke wijze samen, zo ontsnapt er zo min mogelijk warmte.

  Bij sommige mensen is deze samentrekking zo sterk, dat het de doorbloeding van de voet sterk vermindert. Dit zorgt uiteindelijk voor koude voeten.

  Diabetes - Diabetische voet

  Diabetespatiënten kunnen na verloop van tijd geregeld afwijkingen in de slagaders van het been vertonen. Deze afwijkingen verminderen de doorbloeding van de voeten. Door het verminderen van de doorbloeding, kun je last krijgen van koude voeten.

  Daarnaast zijn er veel oudere diabetespatiënten die te weinig bewegen. Te weinig bewegen kan leiden tot een slechte bloedcirculatie en ook dit resulteert veelal in koude voeten.

  Reuma

  Er zijn ongeveer 2,3 miljoen mensen in Nederland die te maken hebben met een vorm van reumatische klachten. Veel mensen met reuma hebben last van hun voeten.

  Algemeen bekend is het dat mensen met reuma weinig tot geen klachten ervaren bij verblijf in een warm land. Probeer je voeten lekker warm te houden om je reumaklachten te verlichten.

  Heb je last van reuma? Sla dan onze tip over wisselbaden over. Je kunt met reuma namelijk beter grote temperatuurswisselingen vermijden. Ga voor een heerlijk warm voetbad om jouw voeten te verwarmen.

  Hart- en vaatziekte

  Er zijn verschillende hart- en vaatziekten die kunnen zorgen voor een belemmering van de doorbloeding van je voeten. Hierdoor zal je last hebben van koude voeten. Een hoge bloeddruk, een slechte conditie van de bloedvaten en aderverkalking kunnen hier oorzaken van zijn.

  Syndroom van Raynaud

  Het Syndroom van Raynaud is een vrij bekende aandoening. Bij deze aandoening trekken de bloedvaten tijdelijk samen bij kou in de handen en voeten. Ongeveer 15% van de vrouwen heeft te maken met deze vaataandoening, bij de mannen slechts 1%.

  De huid wordt wit of paarsblauw van kleur en vingers of tenen voelen soms pijnlijk aan. Na een aanval kleuren de handen of voeten tijdelijk knalrood doordat de bloedvaten weer ontspannen.

  Hormonen

  Hormonen spelen een zeer belangrijke rol bij de bloedcirculatie, vandaar dat vrouwen vaker last hebben van koude voeten.

  De hormoonspiegel kan door allerlei oorzaken veranderen denk aan puberteit, menstruatie, voorbehoedsmiddelen, zwangerschap, stress, de overgang of menopauze. Zo is de lichaamstemperatuur bij vrouwen tijdens de menstruatie gemiddeld één graden lager.

  Ook de vetverdeling speelt een belangrijke rol bij het wel of niet hebben van koude voeten. Vrouwen hebben gemiddeld gezien van nature minder spiermassa en meer vet dan mannen. Mannen hebben het dus vaker minder koud omdat spiermassa warmte produceert.

  Zwanger

  Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van (extreem) koude voeten. Tijdens de zwangerschap verandert er uiteraard veel in het vrouwelijk lichaam op het gebied van hormonen, voedingsstoffen, bloedcirculatie, vermoeidheid en lichamelijke inspanningen.

  Het hormoon oestrogeen heeft invloed op de thermostaat in de hersenen. Rond de 9e week maakt de placenta meer oestrogeen aan. De hormoonfabriek draait op volle toeren en verandert het bloedvolume. Dit extra bloed zorgt voor een aanvoer van zuurstof en voedingstoffen naar de baby toe.

  Door de groter wordende buik neemt de druk toe op je organen, zenuwen en bloedvaten. Dit vermindert de doorbloeding van en naar je voeten. Door de verslechterde doorbloeding ondervind je deze klacht.

  Levensstijl

  Het klinkt misschien raar, maar je manier van leven is wel degelijk belangrijk bij het bestrijden van koude voeten. Zo kan te weinig bewegen leiden tot een slechte bloedcirculatie. En die slechte bloedcirculatie kan er weer voor zorgen dat je last krijgt van koude voeten.

  Zweetvoeten

  Het klinkt wellicht wat merkwaardig, koude voeten door zweetvoeten, maar zeker niet onwaar! Je zult vast denken dat wanneer je zweetvoeten hebt, je juist warme voeten hebt. In theorie is dit ook zo.

  Zweetvoeten worden vaak veroorzaakt door slecht ventilerende schoenen en sokken, slecht vocht opnemend materiaal van schoenen en binnenwerk en een slechte pasvorm van de schoenen. Bezwete voeten zijn vochtige voeten en vochtige voeten trekken kou aan. Wanneer de temperatuur daalt, zul je snel merken dat je koude voeten krijgt.

  Verkeerde schoenen of sokken

  Een goede doorbloeding is erg belangrijk om je voeten op een fijne temperatuur te houden. Heb jij knellende schoenen of sokken? Dan zal de doorbloeding verslechteren en zul je sneller last van koude voeten hebben.

  Ook de kwaliteit van je schoenen kan ervoor zorgen dat je sneller last hebt van koude voeten. Heb je bijvoorbeeld een dunne zool of zijn je schoenen van een dunne stof? Dan zul je eerder warmte verliezen.

  Roken

  Rokers hebben vaker last van koude voeten als niet-rokers. Roken kan de bloedsomloop in je lichaam verminderen en dus koude voeten veroorzaken.

  Tijdens het sporten

  Mensen ervaren vaak ook vervelende, koude voeten en tenen tijdens het sporten. Denk hierbij voornamelijk aan hardlopers, wielrenners, ruitersporters, schaatsers en wintersporters. De oorzaken bij deze categorie zijn vrij simpel. Koude voeten bij sporters gaan vaak gepaard met slecht passend schoeisel en/of een lange blootstelling aan (extreem) koude temperaturen.

  Voorkomen

  Je koude voeten opwarmen

  Op zoek naar een manier om je voeten weer snel warm te krijgen? Ga dan op je gemak zitten met je voet in de lucht en ‘schrijf’ de letters van het alfabet in de lucht met je grote teen. Doe dit terwijl je alleen je enkel en voet beweegt. Voer deze oefening zowel met je linker- als rechtervoet uit en we beloven je dat ze binnen no time weer op temperatuur zijn.

  Voorkomen is beter dan genezen

  Het opwarmen van je lichaam kost je meer energie dan het op temperatuur houden. Ben je van plan om de kou in te gaan, of ontkom je er dankzij verschillende verplichtingen simpelweg niet aan? Kleed je dan warm en volledig aan voor je naar buiten gaat en grijp bijvoorbeeld niet pas naar je handschoenen op het moment dat je handen het koud krijgen. Trek je dikke sokken en snow-boots al een tijdje aan voordat je buiten de kou in gaat, hiermee zijn ze goed voorverwarmd waardoor je voeten minder snel afkoelen.

  Al is je winterse kleding nog zo dik, ze zijn vooral geschikt om je warm te houden en niet om je op te warmen. Ben dan ook zo zuinig mogelijk op de warmte die je mee naar buiten neemt.

  Tips

  4 tips rondom koude voeten

  Kies het juiste materiaal - Fleece en wol vormen in dit geval een duo waar je van op aan kan. Deze materialen stoten vocht af en laten het eerder verdampen waardoor je gemakkelijker op temperatuur blijft en minder snel koude voeten ervaart. Wol heeft bovendien van nature een antibacteriële werking.

  Warme drank die effect heeft tot in je voeten - De kou laat zich vaak het eerste voelen aan de uiteindes van ons lichaam, bij onze handen en voeten. Dit is echter uit te stellen door de kern zo warm mogelijk te houden. Doe dit bijvoorbeeld door genoeg warme drank te drinken. Ze geven niet alleen je lichaamstemperatuur een boost, maar weten deze ook geleidelijk over je lichaam te verdelen.

  Blijf altijd in beweging - Het beste medicijn tegen de kou en snel afkoelende voeten? In beweging blijven.

  Dikker staat niet gelijk aan beter - Als het op je sokken aankomt staat dikker niet altijd gelijk aan beter. Zijn ze bijvoorbeeld te dik voor de schoenen die je erbij draagt? Dan kan dit ervoor zorgen dat ze de bloedsomloop deels blokkeren, met koude voeten tot gevolg. Let er bij het kopen van je sokken op dat je in staat blijft om met je tenen te wiebelen. Ook als deze in schoen en sok verpakt zit.

  Behandeling

  De juiste behandeling bij koude voeten

  Heb jij altijd last van koude voeten en wil je daar voorgoed verandering in brengen? Stel dan jouw complete pakket samen.

  Gebruik de Footlogix Cold Feet Formula, een koude voeten mousse, om de bloedsomloop van je voeten te stimuleren en de winter inlegzool in je schoenen om zelfs buiten nog warme voeten te hebben. Kies daarna pantoffels of slippers die bij jou past en neem voorgoed afscheid van je koude voeten.

  Direct naar:   winter inlegzolen of gebruik voor extra ondersteuning de Lamsvacht Winter Steunzool

  FAQ / Veel gestelde vragen

  Wat veroorzaakt koude voeten?

  De oorzaken van koude voeten kunnen heel divers zijn. De meest logische oorzaak is een koude temperatuur. Andere oorzaken kunnen problemen met de doorbloeding zijn, maar ook diabetes, reuma, hart- en vaatziekte, het syndroom van Reynaud, hormonen, zwangerschap, levensstijl, zweetvoeten of het dragen verkeerde schoenen of sokken kunnen koude voeten veroorzaken.

  Zijn koude voeten gezond?

  Het hebben van koude voeten hoeft niet perse te duiden op een slechte gezondheid, maar dat kan wel. Als je vaak last hebt van koude voeten, zonder dat het bijvoorbeeld buiten koud is, kan het te maken met een verslechterde doorbloeding. 

  Hoe kan ik koude voeten voorkomen?

  We hebben allemaal wel eens last van koude voeten. Gelukkig kun je een paar tips gebruiken om koude voeten te voorkomen: 

  • Blijf in beweging
  • Masseer je voeten
  • Vermijdt het zitten met je benen over elkaar
  • Draag wollen sokken
  • Maak gebruik van inlegzolen van wol of lamsvacht
  • Voorkom de ontwikkeling van zweetvoeten
  Hoe krijg je koude voeten warm?

  Als je vaak last hebt van koude voeten is het soms lastig om ze weer op een aangename temperatuur te krijgen. Gelukkig zijn er paar handige tips om je koude voeten weer op te warmen. Belangrijk is om de doorbloeding in je voeten en benen te stimuleren. Dat kun je doen met deze tips: 

  • Masseer je voeten om de bloedcirculatie te stimuleren
  • Wisselbaden met warm en koud water
  • Blijf in beweging
  • Maak gebruik van wollen sokken
  • Draag pantoffels van echte schapenwol
  • Plaats een paar inlegzolen in je schoenen van wol of schapenvacht
  Wat te doen tegen koude voeten?

  Koude voeten kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen om koude voeten tegen te gaan. Het is belangrijk om je warm aan te kleden. Draag bij voorkeur leren schoenen en wollen sokken. Ook kun je gebruik maken van speciale inlegzolen gemaakt van lamsvacht of wol. Lamsvacht werk isolerend en neemt direct je lichaamstemperatuur aan.

  Welke schoenen bij koude voeten?

  De keuze voor welke schoenen je draag, kan van invloed zijn op de ontwikkeling van koude voeten. Probeer in ieder geval het dragen van schoenen met hoge hakken te vermijden. Hoge hakken beperken namelijk de doorbloeding naar en van je voeten. Kies voor schoenen met een stevige hiel, maar met flexibele zolen. Bij voorkeur van echt leer. Daarnaast kun je je schoenen klaar maken voor winterse temperaturen door een paar wollen inlegzolen in je schoenen te plaatsen.