Pijnlijke hiel

Oorzaken, symptomen en de behandeling

Wanneer je last hebt van een pijnlijke hiel kan je dat enorm belemmeren in dagelijkse bezigheden. Een pijnlijke hiel noemen we met een moeilijk woord calcaneodynie. De drie meest voorkomende klachten aan het hielbeen (calcaneus) worden veroorzaakt door hielspoor, een ontstoken peesplaat en het fatpad syndroom. Deze aandoeningen veroorzaken pijnklachten aan de onderzijde van de voet. Het hielbeen is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan, dragen van het lichaamsgewicht en bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. De twee plaatsen waar pijnklachten op het hielbeen het meest voorkomen, bevinden zich op de achterzijde (achillespees) en de onderzijde. Klachten op de onderzijde kunnen meerdere oorzaken hebben.

Een pijnlijke hiel kun je op verschillende manieren voorkomen. Meestal is het een combinatie van factoren:

 • Overbelasting, door bijvoorbeeld sporten;
 • Verkeerd looppatroon of verkeerde stand van de voeten;
 • Ouderdom, overgewicht of snelle gewichtstoename (bijvoorbeeld zwangerschap);
 • Het gebruik van schoenen met onvoldoende steun.

Je hiel is een blessuregevoelige plek. Hielspoor, instabiele enkels en achillespeesklachten pak je aan met de hielspoor inlegzolen waarmee je de gewenste steun en demping toepast met behulp van de speciale Shock Absorber.

Pijnlijke hielen kunnen je ’s nachts wakker houden. Gebruik je een correctiekous terwijl je slaapt of langere tijd rust, dan oefen je lichte rek uit op de peesplaat en achillespees zodat er geen verkleving of verkorting optreedt.

Hielspoor is een uiterst pijnlijke aandoening. Gelukkig is er iets tegen te doen. De hielspoor gel hielcups verminderen of verhogen de druk op je hielbeen precies zoals je het nodig hebt. Ze blijven perfect op hun plek zitten in je schoenen vanwege de antisliptechnologie.

Zit de geschikte oplossing er voor jou niet bij? Bekijk dan al onze oplossingen bij pijnlijke hielen.

Een pijnlijke hiel door hielspoor (Calcaneusspoor)

Hielspoor is een verkalking (uitstekend stukje bot) aan de onderkant van het hielbeen (calcaneus). De medische term voor hielspoor is calcaneusspoor. Afgeleid van het latijnse woord calcaneus wat hielbeen betekent. Hielspoor bevindt zich onder de hiel, bij de aanhechting van het peesblad dat naar de voorvoet loopt. Hielspoor bevindt zich op de plek waar de peesplaat aanhecht op het hielbeen. In Nederland heeft ongeveer 75% van de volwassenen een uitsteeksel aan het hielbeen. Meestal geeft dit geen klachten, maar tussen de 300.000 en 400.000 mensen hebben er wel last van.

Oorzaken van hielspoor

In de meeste gevallen wordt het botuitsteeksel (de verkalking) veroorzaakt door een overbelasting. Aan je hielbeen zit een peesplaat (fascia plantaris), deze peesplaat loopt onder je hele voetzool door tot de voorvoet. De peesplaat zorgt bij elke stap voor een goede afwikkeling van de voet. Door overbelasting of een verkeerde stand van de voeten kan er veel spanning komen te staan op deze peesplaat. Door de overbelasting kunnen er scheurtjes (ontstekingsverschijnselen) ontstaan in de pees ter hoogte van het hielbeen. Je lichaam zal dit proberen te herstellen. Tijdens de genezing van de scheurtjes kan je lichaam bot aanmaken om de verbinding tussen het hielbeen en de peesplaat te verstevigen. Het botuitsteeksel is op een röntgenfoto waar te nemen. Dit resulteert uiteindelijk in hielspoor.

Hielspoorsymptomen

Pijn aan de onderkant van de hiel is het enige symptoom van hielspoor. Hielspoor geeft de meeste pijn na periodes van rust (bij het opstaan of na een periode van zitten). Tijdens het rusten worden pezen en spieren nauwelijks gebruikt. Hierdoor zullen ze enigszins verkorten en verstijven. Na de rustperiode komt er plotseling veel druk te staan op de strakke peesplaat onder de voet. Dit geeft een stekende pijn onder de hiel. Na een paar stappen is de pijn vaak grotendeels verdwenen. De plaats van de pijn kun je heel nauwkeurig aanwijzen.

Meestal bevindt de pijn zich midden onder de hiel, maar soms ook aan de zijkant. Later op de dag kunnen de pijnklachten heviger worden. Je moet dan langer doorlopen voordat de pijn wegzakt. De stekende pijn komt vaak terug wanneer je weer rust neemt. Je voet kan dan ook wat stijf worden. De pijnlijke hiel kan de ene dag erger zijn dan de andere.

 • De plaats van de pijn kun je nauwkeurig aanduiden
 • Felle stekende pijn onder de hiel
 • Pijnlijk bij aanraking
 • Erg pijnlijk na rustperiodes
 • Pijn vermindert met rust

Hielspoorbehandeling

Een dokter kan, aan de hand van je klachten, meestal gemakkelijk vaststellen dat het gaat om hielspoor. Bij twijfel kan de dokter er voor kiezen een röntgenfoto te laten maken. Daarop is hielspoor duidelijk te herkennen. Tevens kun je hiermee een eventuele breuk van het hielbeen uitsluiten. In het beginstadium van hielspoor kun je zelf al veel doen. Gun de overbelasting rust! Stop tijdelijk met sporten en probeer lange periodes van staan te vermijden. IJs op de pijnlijke plek werkt ontstekingsremmend. Probeer goede schoenen te dragen tijdens deze voetklacht, zoals schoenen met goede demping.

Er zijn ontelbaar veel methodes om van hielspoor af te komen. De ene manier is effectiever dan de andere. Accupunctuur, shockwavetherapie, steunzolen die de voetstand corrigeren, nachtspalken en strekoefeningen. In het ergste geval wordt er overgegaan tot een operatie.

De beste ervaring is doorgaans met een hielspoornachtspalk in combinatie met corrigerende steunzolen.

De nachtspalk zorgt er voor dat de voet en/of enkel volledig geïmmobiliseerd wordt. Dankzij de nachtspalk worden de peesplaat en de achillespees over de gehele enkel zachtjes uitgerekt. Zo voorkom je een verkorting en verkleving van peesweefsel. Doordat de pees opgerekt blijft, ontstaat er niet opeens te veel spanning op de peesplaat na een rustperiode.

De corrigerende steunzolen (hielspoorinlegzolen). De hielspoorinlegzolen zijn specifiek ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar steun en demping bij klachten als hielspoor, instabiele enkels, platvoeten en achillespeesklachten. De inlegzolen bevatten een shok absorber. Dit hielcomponent verlicht direct de pijn onder de hiel en helpt verdere ontstekingen te voorkomen. De steun corrigeert de stand van het hielbeen, ondersteunt de voetboog en zorgt voor stabiliteit. Daardoor zijn deze inlegzolen ook zeer geschikt voor mensen met voeten die naar binnen kantelen.

Een pijnlijke hiel door peesplaatontsteking (fasciitis plantaris)

Een ontstoken peesplaat wordt ook wel peesplaatontsteking, of met een medische term fasciitis plantaris, genoemd. Als je een peesplaatontsteking hebt, is de peesplaat ontstoken die onder je voet loopt van je hiel tot je tenen. Deze peesplaat noemen ze de fascia plantaris. De ontsteking zit bij de aanhechting van het hielbeen, hierdoor heb je voornamelijk last van een pijnlijke hiel.

Vaak denken mensen dat peesplaatontsteking hetzelfde is als hielspoor. Dat is niet het geval. De pijnklachten zijn vaak hetzelfde, maar bij hielspoor wordt de ontsteking veroorzaakt door een verkalking (uitstekend stukje bot). Bij peesplaatontsteking niet.

Oorzaken van peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking is een blessure die wordt veroorzaakt door overbelasting. Als je je voet heel veel belast, heeft je peesblad (fascia plantaris) veel te verduren. Door de overbelasting kunnen er scheurtjes ontstaan in het peesblad. Die scheurtjes kunnen gaan irriteren en een ontsteking veroorzaken. Je lichaam gaat proberen deze scheurtjes te herstellen. Tijdens de genezing van de scheurtjes kan je lichaam bot aanmaken om de verbinding tussen het hielbeen en de peesplaat te verstevigen, waardoor je hielspoor kunt krijgen. Het is van groot belang om er op tijd bij te zijn. Peesplaatontsteking geneest beter en sneller dan hielspoor.

Peesplaatontsteking is een overbelastingsblessure en wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde stand van de voet. Peesplaatontsteking komt vaak voor bij mensen met een doorgezakte voet, ook wel platvoet genoemd. Door het naar binnen zakken van de voet (overpronatie) wordt het peesblad bij elke stap op rek gebracht waardoor ontstekingsverschijnselen optreden bij de aanhechting op de hiel. Door stijve achillespezen, stijve kuitspieren en overgewicht wordt de peesplaat ook extra belast.

Symptomen bij peesplaatontsteking

De symptomen bij peesplaatontsteking zijn vergelijkbaar met de symptomen bij hielspoor. Pijn ervaar je onder de hiel. De pijn is meestal in de ochtend het hevigst na een periode van zitten of (nacht)rust. Tijdens een periode van rust worden pezen en spieren nauwelijks belast of gebruikt. Hierdoor zullen ze enigszins verkorten en verstijven. Wanneer je weer gaat bewegen, komt er plotseling veel druk te staan op de strakke peesplaat onder de voet. Dit heeft pijnklachten onder hiel als gevolg. De plaats van de pijn kun je heel nauwkeurig aanwijzen.

 • De plaats van de pijn kun je nauwkeurig aanduiden
 • Felle stekende pijn onder de hiel
 • Pijnlijk bij aanraking
 • Erg pijnlijk na rustperiodes
 • Pijn vermindert met rust

Behandeling bij peesplaatontsteking

Wanneer je met deze voetklacht bij de dokter komt, kan hij waarschijnlijk aan de hand van je verhaal en je voetklacht de diagnose 'peesplaatontsteking' stellen. Hierbij zal hij kijken naar drukpijn onder de hiel.

Gelukkig zijn er manieren om van peesplaatontsteking te genezen. Wij adviseren een combinatie van behandelingen. Wanneer je nog niet zo lang met deze voetklacht rondloopt, kun je zelf al veel doen. Gun de overbelasting rust. Stop tijdelijk met sporten en probeer lange periodes van staan te vermijden. IJs op de pijnlijke plek werkt ontstekingsremmend. Probeer goede schoenen te dragen wanneer je last hebt van deze voetklacht, gebruik schoenen met goede demping.

De beste genezing van peesplaatontsteking ervaren wij door de volgende drie behandelingen te combineren:

 • Gun de peesplaat rust. Stop tijdelijk met sporten, vermijd het lopen van lange afstanden en vermijd lange periodes van staan.
 • Gebruik tijdens het slapen en rusten de hielspoornachtspalk. Dit rekt de peesplaat en achillespees zachtjes uit en voorkomt daardoor een verkorting en verkleving van peesweefsel.
 • Gebruik bovenstaande behandelingen in combinatie met corrigerende, dempende steunzolen. De hielspoorinlegzolen ondersteunen de (doorgezakte) voetboog, corrigeren de stand van het hielbeen en verlichten de pijn onder de hiel.

De nachtspalk zorgt er voor dat de voet en/of enkel volledig geïmmobiliseerd wordt. Dankzij de nachtspalk worden de peesplaat en de achillespees over de gehele enkel zachtjes uitgerekt. Zo voorkom je een verkorting en verkleving van peesweefsel. Doordat de pees opgerekt blijft, ontstaat er niet opeens te veel spanning op de peesplaat na een rustperiode.

De corrigerende, dempende steunzolen (hielspoor inlegzolen). De hielspoor inlegzolen zijn specifiek ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar steun en demping bij klachten als hielspoor, instabiele enkels, platvoeten en achillespeesklachten. De inlegzolen bevatten een shock absorber. Dit hielcomponent verlicht direct de pijn onder de hiel en helpt verdere ontstekingen te voorkomen. De steun corrigeert de stand van het hielbeen, ondersteunt de voetboog en zorgt voor stabiliteit. Daardoor zijn deze inlegzolen ook zeer geschikt voor mensen met voeten die naar binnen kantelen.

Een pijnlijke hiel door het fatpad syndroom

Een pijnlijke hiel hoeft lang niet altijd te betekenen dat je last hebt van hielspoor. Het fatpad syndroom is hier een goed voorbeeld van. Bij schokdemping onder de voeten denken veel mensen gelijk aan bepaalde schoenmerken. Maar wist je dat je voeten zelf al enkele schokabsorberende onderdelen bevatten?

Onder de hiel bevindt zich het hielkussen. Het hielkussen bestaat uit kleine deeltjes vetweefsel. Dit vetweefsel wordt van elkaar gescheiden door flinterdunne tussenschotjes. Op deze wijze vormen zij als het ware drukkamers. Deze drukkamers verdelen de druk op het hielbeen tijdens lopen of staan. Het hielkussen is gemakkelijk voelbaar onder de hiel. Wanneer dit vetkamersysteem schade heeft opgelopen, kan dat leiden tot een pijnlijke hiel.

Oorzaak van het fatpad syndroom

Wanneer er klachten ontstaan onder de hiel na een beschadigd of lekgeraakt vetkamersysteem, noemen we dat het fatpad syndroom. Het hielbeen zakt dan door de drukkamers heen en komt dichter bij de grond te liggen, vlak onder het huidoppervlak. Normaliter is het onmogelijk om met je vinger de contouren van het hielbeen (calcaneus) te voelen. Als dat wel het geval is, dan is de kans aannemelijk groot dat de vetkamers onder de hiel beschadigd zijn. Het hielkussen verliest daardoor zijn functie als schokdemper.

Het hielkussen kan dus beschadigen en pijnlijke klachten aan de hiel veroorzaken. De pijnlijke hiel wordt simpelweg veroorzaakt door te weinig demping. Telkens als de hiel de grond raakt vangt het hielkussen een gedeelte van de druk op. Soms is de klap te hard en de druk te groot waardoor het vetkussen beschadigingen oploopt. Naar mate je ouder wordt, wordt het hielkussen dunner. Door het gebrek aan demping, kan het hielbeen overbelast of geïrriteerd raken. De overbelasting of irritatie geeft een pijnlijke hiel.

Symptomen bij het fatpad syndroom

Bij het fatpad sydroom voel je een doffe drukpijn voornamelijk bij het neerkomen en tijdens het lopen op schoenen met weinig tot geen demping. Wanneer je zachtjes in het hielkussen knijpt, voel je direct pijn.

 • Doffe pijn onder de hiel
 • Pijnlijk wanneer je in het hielkussen knijpt
 • Pijnklachten voornamelijk tijdens het landen van de voet

Behandeling van het fatpad sydroom

In principe kan een beschadigde vetkamer zich niet meer herstellen tot wat het ooit was. Eens kapot, altijd kapot. Gelukkig zijn er wel oplossingen om de broodnodige schokabsorptie te herstellen. Niet elk type schoen beschikt over een even goede demping. Sportschoenen (hardloopschoenen, Nike air etc.) hebben vaak een goede schokdemping en kunnen verlichting bieden.

 • Draag (sport)schoenen met goede schokabsorptie. Denk bijvoorbeeld aan Nike Air sneakers of hardloopschoenen.
 • Plaats zachte “talonette” hielkussentjes of gel hiel cups in de hak van de schoenen.

De talonette hielkussens en gel hiel cups geven een welkome verlichting bij het fatpad sydroom. De hielkussens nemen de functie over van de beschadigde vetkamers. Zij vangen de druk op en werken als nieuwe schokdempers voor jouw hielen.

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken en symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle steun- en inlegzolen of check je symptomen binnen de symptomenbank.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.