Last van een doorgezakte voorvoet?

Ontdek de oorzaken, klachten en behandeling

Heb jij last van pijn in je voorvoet of juist van overmatige eeltvorming en likdoorns onder je voorvoet? Dan is de kans groot dat jij last hebt van doorgezakte voorvoeten. Gelukkig zijn deze klachten gemakkelijk te verminderen of zelfs te verhelpen.

Bekijk op deze pagina hoe je een doorgezakte voorvoet kunt herkennen, lees na of de klachten herkenbaar zijn en bekijk de tips en behandelingen die we voor jou hebben verzameld om je pijnklachten te verminderen.

Bij voorvoetproblemen krijg je sneller last van vermoeide en branderige voeten. De Dynamic Podo ontspant en ontlast de (voor)voet doordat hij druk verlagend werkt, écht een uitkomst.

Last van platvoeten of doorgezakte (voor)voeten? Dan is de kans groot dat je rug- en knieklachten hebt of ontwikkelt. Deze steunzool biedt de oplossing in de vorm van comfort en zijn belasting corrigerende vormgeving. Voor de bredere voet.

Platvoeten en doorgezakte voeten veroorzaken in veel gevallen lichamelijke klachten. Pak je klachten aan met een steunzool die werkt, zelfs in smalle (dames)schoenen.

Zit de geschikte oplossing er voor jou niet bij? Bekijk dan al onze oplossingen bij doorgezakte voorvoeten.

Wat is een doorgezakte voorvoet/spreidvoet?

Bij een doorgezakte voorvoet (in het Latijn 'pes plano transversus') voel je de pijn in het midden van de voet in de middenvoetsbeentjes, wat kan doorstralen naar je tenen. Dit kan komen door een zogeheten holvoet vorm. Schade aan de voet kan worden veroorzaakt door diabetes. Daarnaast speelt ook overgewicht vaak een grote rol. Deze klachten ontstaan namelijk vooral bij langdurige belasting.

Het veelvuldig dragen van hoge hakken of te krappe schoenen kan zorgen voor eelt onder de bal van de voet. Meer eelt betekent meer druk en pijnklachten. Klachten aan de voorvoet kunnen dus ontstaan door een combinatie van meerdere factoren.

Hoe herken je een doorgezakte voorvoet?

Het bekendste verschijnsel is een zeurende pijn onder de bal van de voet, die ontstaat door overdruk. Pijn komt het meest voor in een of meerdere middenvoetsbeentjes of in de gehele voorvoet.

Ouderdom kan er voor zorgen dat de voet doorzakt, waardoor er meer druk komt te staan op je voorvoet. Ook kan ouderdom ervoor zorgen dat de vetlaag onder de middenvoetsbeentjes verdwijnt. De voet zakt door, wat zorgt voor veel extra druk op de voorvoet en hierdoor zakken de middenvoetsbeentjes verder door. De natuurlijke vering is verdwenen en je krijgt pijn in je voorvoet bij het wandelen en bij langdurig staan.

Oorzaken van een doorgezakte voorvoet

Een doorgezakte voorvoetboog en verzwakte middenvoetsbeentjes zorgen ervoor dat je voorvoet doorzakt. Oorzaken voor deze problemen zijn divers. De belangrijkste zijn erfelijkheid, leeftijd, overgewicht, reuma, een staand beroep en het dragen van schoenen met hoge hakken.

Het hebben van doorgezakte voorvoeten is een veelvoorkomend voetprobleem en komt met name voor bij vrouwen.

Doorgezakte voorvoeten tijdens een zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan een vrouw last krijgen van pijn in de voorvoet. Dit komt voornamelijk door de sterke gewichtstoename. Over het algemeen verdwijnen deze klachten weer na de bevalling, maar het is ook mogelijk dat de voorvoet doorgezakt blijft.

Symptomen & kenmerken

Wij zetten een aantal symptomen voor je op een rijtje. Herken jij je in deze kenmerken? Bekijk dan de passende oplossingen voor dit voetprobleem.

 • De voorvoetboog is doorgezakt. Hierbij is de kans aanwezig dat je tenen gespreid staan.
 • Je hebt verzwakte middenvoetsbeentjes, de kopjes drukken dan naar onderen door.
 • Je voeten knellen in je schoenen.
 • Bij het langdurig dragen van te smalle schoenen is de kans groot dat de grote teen in een hoekstand wordt gedrukt. Deze scheefstand heet ook wel hallux valgus.

Klachten bij een doorgezakte voorvoet

Veelvoorkomende klachten bij spreidvoeten
 • Pijn aan de onderkant van je voorvoet;
 • Pijn aan de bovenkant van je voorvoet;
 • Een branderig gevoel op de eerder genoemde plaatsen;
 • Likdoorns en eeltvorming onder de bal van je voet;
 • Het ontstaan van blaren door wrijving op plaatsen waar de druk extra hoog is;
 • Diabetespatiënten kunnen uiteindelijk last krijgen van chronische wonden aan de voorvoet;
 • Het ontstaan van hallux valgus, een standsafwijking aan de grote teen.
Likdoorns

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Een likdoorn komt meestal voor op plaatsen waar veel druk en wrijving plaatsvindt, zoals de hiel, de voorvoet en op of tussen de tenen. Door de wrijving en druk ontstaat er meer eelt. Door het dragen van schoenen wordt de eeltplek in de huid gedrukt en daardoor kan lopen erg pijnlijk zijn. Slecht passend schoeisel, overgewicht of een standsafwijking in de tenen zijn meestal de boosdoeners. Een likdoorn kan geen kwaad, maar kan erg vervelend zijn. Likdoorns laat je verwijderen bij een pedicure.

Likdoorns voorkomen? Bekijk hier onze eelt reducerende voeten crème…

Eeltvorming

Eelt is een verdikking van de opperhuid en ontstaat op plaatsen waar de huid wordt blootgesteld aan druk en/of wrijving. Door de wrijving van de opperhuid over een oppervlak zal de eelt ruw en hard worden. Zie het als soort beschermlaagje van je voeten.

Het is niet bij iedereen bekend dat eeltvorming problemen kan veroorzaken, maar te veel eelt onder de hiel of bal van de voet kan zeer vervelend zijn. Zo kan de eelt bijvoorbeeld ook pijnlijk en branderig aanvoelen. Overmatige eeltvorming zien we vooral door te kleine of te grote schoenen, maar ook bij een verkeerde stand van de voet.

Lees meer over eelt en het voorkomen ervan…

Blaren

Blaren ontstaan door wrijving tussen de opperhuid en lederhuid. Je kunt het zien als een beschadiging van de huid waar een vochtophoping, de blaar, het gevolg van is. In sommige gevallen is een blaar zo pijnlijk, dat het niet meer prettig is om te lopen of te sporten.

Lees meer over het behandelen en voorkomen van blaren…

Behandeling voor doorgezakte voorvoeten

In principe is een behandeling van een doorgezakte voorvoet niet noodzakelijk. Bij pijnklachten of het last hebben van likdoorns, blaren en eelt, raden we je wel aan om een oplossing te zoeken voor dit voetprobleem. Met een behandeling zijn deze klachten namelijk eenvoudig te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.

Het belangrijkste is om de druk op de middenvoetsbeentjes te verlagen. Dit kan door het gebruiken van goede steunzolen. Let wel goed op dat je tenen nog vrij kunnen bewegen wanneer je de inlegzooltjes in je schoenen hebt geplaatst.

Tips

Door de onderstaande tips te volgen, verklein je niet alleen de kans op een doorgezakte voorvoet, je zult ook de klachten verminderen wanneer je al last hebt van dit voetprobleem.

 • Draag zo min mogelijk hoge hakken;
 • Draag geen (te) smalle schoenen;
 • Kies schoenen met een brede voorkant om je eventueel doorgezakte voorvoet de ruimte te geven;
 • Probeer overgewicht te voorkomen of verminderen;
 • Kies voor steunzolen in je schoenen die je voet op de juiste manier ondersteunen.

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken en symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle steun- en inlegzolen of check je symptomen binnen de symptomenbank.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.