Inhoud

    Wat is een doorgezakte voorvoet/spreidvoet?

    Bij een doorgezakte voorvoet (in het Latijn 'pes plano transversus') voel je de pijn in het midden van de voet in de middenvoetsbeentjes, wat kan doorstralen naar je tenen. Dit kan komen door een zogeheten holvoet vorm. Schade aan de voet kan worden veroorzaakt door diabetes. Daarnaast speelt ook overgewicht vaak een grote rol. Deze klachten ontstaan namelijk vooral bij langdurige belasting.

    Het veelvuldig dragen van hoge hakken of te krappe schoenen kan zorgen voor eelt onder de bal van de voet. Meer eelt betekent meer druk en pijnklachten. Klachten aan de voorvoet kunnen dus ontstaan door een combinatie van meerdere factoren.

    Hoe herken je een doorgezakte voorvoet?

    Het bekendste verschijnsel is een zeurende pijn onder de bal van de voet, die ontstaat door overdruk. Pijn komt het meest voor in een of meerdere middenvoetsbeentjes of in de gehele voorvoet.

    Ouderdom kan er voor zorgen dat de voet doorzakt, waardoor er meer druk komt te staan op je voorvoet. Ook kan ouderdom ervoor zorgen dat de vetlaag onder de middenvoetsbeentjes verdwijnt. De voet zakt door, wat zorgt voor veel extra druk op de voorvoet en hierdoor zakken de middenvoetsbeentjes verder door. De natuurlijke vering is verdwenen en je krijgt pijn in je voorvoet bij het wandelen en bij langdurig staan.

    Symptomen & klachten

    Wij zetten een aantal symptomen voor je op een rijtje. Herken jij je in deze kenmerken? Bekijk dan de passende oplossingen voor dit voetprobleem.

    • De voorvoetboog is doorgezakt. Hierbij is de kans aanwezig dat je tenen gespreid staan;
    • Je hebt verzwakte middenvoetsbeentjes, de kopjes drukken dan naar onderen door;
    • Je voeten knellen in je schoenen;
    • Bij het langdurig dragen van te smalle schoenen is de kans groot dat de grote teen in een hoekstand wordt gedrukt. Deze scheefstand heet ook wel hallux valgus;
    • Pijn aan de onderkant van je voorvoet;
    • Pijn aan de bovenkant van je voorvoet;
    • Een branderig gevoel op de eerder genoemde plaatsen;
    • Likdoorns en eeltvorming onder de bal van je voet;
    • Het ontstaan van blaren door wrijving op plaatsen waar de druk extra hoog is;
    • Diabetespatiënten kunnen uiteindelijk last krijgen van chronische wonden aan de voorvoet.

    Oorzaken van een doorgezakte voorvoet

    Een doorgezakte voorvoetboog en verzwakte middenvoetsbeentjes zorgen ervoor dat je voorvoet doorzakt. Oorzaken voor deze problemen zijn divers. De belangrijkste zijn erfelijkheid, leeftijd, overgewicht, reuma, een staand beroep en het dragen van schoenen met hoge hakken.

    Tijdens de zwangerschap kan een vrouw last krijgen van pijn in de voorvoet. Dit komt voornamelijk door de sterke gewichtstoename. Over het algemeen verdwijnen deze klachten weer na de bevalling, maar het is ook mogelijk dat de voorvoet doorgezakt blijft.

    Het hebben van doorgezakte voorvoeten is een veelvoorkomend voetprobleem en komt met name voor bij vrouwen.

    Behandeling voor doorgezakte voorvoeten

    In principe is een behandeling van een doorgezakte voorvoet niet noodzakelijk. Bij pijnklachten of het last hebben van likdoorns, blaren en eelt, raden we je wel aan om een oplossing te zoeken voor dit voetprobleem. Met een behandeling zijn deze klachten namelijk eenvoudig te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.

    Het belangrijkste is om de druk op de middenvoetsbeentjes te verlagen. Dit kan door het gebruiken van goede steunzolen. Let wel goed op dat je tenen nog vrij kunnen bewegen wanneer je de inlegzooltjes in je schoenen hebt geplaatst.