Inhoud

  Wat is Osgood Schlatter?

  Bij Osgood Schlatter is de tuberositas tibiae ontstoken. Dit is de knobbel die vlak onder je knie, bovenaan je scheenbeen, zit. Deze ontsteking zorgt voor irritatie en/of pijn, vooral tijdens bewegen en sporten.

  Over het algemeen hebben vooral jongens tussen de 8 en 16 jaar last van deze aandoening. Bij meisjes komt het een stuk minder voor en bij volwassenen vrijwel nooit.

  Waar komt de naam eigenlijk vandaan? Dokter Osgood en Schlatter hebben dit verschijnsel als eerste beschreven, vandaar de naam Osgood Schlatter.

  Symptomen van Osgood Schlatter

  Of je last hebt van Osgood Schlatter ontdek je door te checken of je last hebt van onderstaande symptomen. Je hoeft hierbij geen last te hebben van alle symptomen. Heb je last van 1 of 2 klachten, dan is het verstandig om de rest van de pagina te lezen.

  • Pijn tijdens of na het sporten. De pijnplek zit net onder de knie aan de voorkant van het been;
  • Een zwelling net onder de knie, aan de voorkant van het been. Als je op de zwelling drukt, doet het pijn;
  • Een zwelling onder de knie die warm aanvoelt;
  • Traplopen, springen en rennen zijn extra pijnlijk;
  • De spieren in het bovenbeen zijn extra gespannen;
  • Het strekken van de knie kan pijnlijk zijn.

  De oorzaak van Osgood Schlatter

  Osgood Schlatter komt vooral voor bij jongeren. De oorzaken liggen bij een groeispurt en overbelasting. Verandering in pezen en spieren tijdens het groeien kunnen klachten veroorzaken.

  Veelvuldig rennen en springen kunnen voor overbelasting zorgen, wat weer een aanleiding is voor Osgood Schlatter. De aanhechting tussen de bovenbeenspier en het scheenbeen raakt hier geïrriteerd door en is gaan ontsteken.

  Behandeling; rust en ondersteuning

  Binnen enkele weken tot maanden kan Osgood Schlatter vanzelf genezen. Het is verstandig om de eerste weken (4 tot 8) rust te nemen of je (sport)activiteiten aan te passen. Rennen en springen kunnen het beste vermeden worden. Zwemmen of fietsen zou je als alternatieve sport kunnen proberen. Let er wel op dat je geen last krijgt van je knie.

  Zijn je klachten (bijna) over? Dan kun je het sporten weer op gaan bouwen. Houd rekening met onderstaande punten bij je opbouw:

  • Doe een goede warming-up voor je gaat sporten;
  • Forceer jezelf niet. Doet het pijn? Stop dan direct;
  • Wanneer verkoeling fijn voelt, leg dan een cold pack op de pijnlijke plek;
  • Gebruik een kniebrace voor ondersteuning, het verminderen van pijnklachten en de zwelling. De Zamst JK-2 kniebrace is speciaal geschikt als je last hebt van Osgood Schlatter.

  Over het algemeen is er geen operatie nodig. Bij enkele gevallen blijft er een beweeglijke botkern aanwezig. Veroorzaakt deze botkern pijn? Dan is het verstandig om deze operatief te laten verwijderen.