• Zamst Schouderbrace

    99,95
Inhoud

    Meer informatie

    Wat doet een schouderbrace precies?

    De meest logische functionaliteit van een schouderbrace is dat deze ondersteuning biedt. Door de druk die wordt uitgeoefend op de schouder worden de onderdelen van de schouder goed op hun plek gehouden. Hierdoor is minder kans op verschuivingen in de schouder of teveel ruimte waardoor blessures kunnen verergeren of ontstaan.

    Spieren houden van warmte. Hoe warmer je spieren, hoe beter en soepeler ze bewegen. Een brace zorgt ook voor warmte. Ook wanneer je blessure al is genezen, is een schouderbrace een perfecte manier om herhaling te voorkomen.

    Welke schouderblessures kan ik behandelen of voorkomen met een schouderbrace?

    Je schouder bestaat uit diverse onderdelen, te weten drie gewrichten: het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderdak, het gewricht tussen de ribbenkast en het schouderblad en het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad. Een blessuregevoelig deel van je lichaam dus. Hieronder een verzameling oorzaken die je klachten veroorzaken en hoe je deze behandelt.

    Slijmbeursontsteking in je schouder

    Zoals andere gewrichten in je lichaam heeft je schouder een slijmbeurs. Je kunt dit voor je zien als een zakje waar een geleiachtige vloeistof in zit. De functie hiervan is die van ‘airbag’, het zorgt ervoor dat het gewricht geen last heeft van wrijving. Het is begrijpelijk dat bij een ontsteking een probleem ontstaat, omdat je niet meer soepel kunt bewegen.

    Oorzaak

    De oorzaak is in veel gevallen het te vaak uitvoeren van een bepaalde beweging. Een voorbeeld hiervan is een pitcher die in de honkbalsport de bal naar de slagman gooit. Maakt deze persoon dag in, dag uit dezelfde beweging, dan kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking door overbelasting.

    Bij sporten is een goede warming up belangrijk. Zonder warming up zou de pitcher vele malen kwetsbaarder zijn voor een slijmbeursontsteking dan wanneer alle spieren rondom het gewricht goed zijn warmgedraaid.

    Andere oorzaken zijn een eerdere blessure die niet goed is hersteld, afwijkingen in het bot of een disbalans in het bot.

    Soorten slijmbeursontstekingen

    Weet je niet zeker of je klachten voortkomen uit een slijmbeursontsteking? Er zijn op dit gebied twee verschillende soorten ontstekingen: bacteriële ontstekingen en en overbelastingsontstekingen. De bacteriële versie uit zich door veel pijn, roodheid, een zwelling en het gebied kan warmer aanvoelen, een beetje zoals wanneer je koorts hebt.

    Een ontsteking die voortkomt uit overbelasting kan uitstralen naar omliggende delen van je lichaam zoals de nek, elleboog, pols en/ of hand. Hoe hoger je je arm tilt, hoe erger de pijn wordt.

    Behandeling van een slijmbeursontsteking in de schouder

    Omdat er verschillende oorzaken zijn, zijn er ook verschillende behandelingen. De bacteriële versie vraagt om behandeling van een dokter. Bij overbelasting is het belangrijk om de druk op de schouder te verminderen. Niet tillen en andere bewegingen die teveel kracht kosten. Belangrijk is om de oorzaak te achterhalen van de overbelasting, deze beweging moet zoveel mogelijk worden vermeden. Een fysiotherapeut kan bekijken welke oefeningen je kunt doen om de blessure op te lossen. Om de druk te verlagen op de gewrichten, is een schouderbrace een goede optie. Hiermee creëer je stevigheid en verlaagt de mobiliteit waardoor je klachten afnemen.

    Schouderluxatie (schouder uit de kom)

    Dit is een dure term voor de aloude ‘schouder uit de kom’. Hierbij scheurt het bindweefsel rond het schoudergewricht waardoor het bovenarmbot uit de kom schiet. Dit kan zowel via de voor- als achterzijde. Het is een veelvoorkomende blessure bij contactsporten of sporten waarbij je meer kans hebt om te vallen.

    Oorzaak luxatie van de schouder

    De oorzaak is in de meeste situaties een val, vaak met uitgestrekte arm. Het kan ook veroorzaakt worden door kracht die op het schoudergewricht wordt uitgeoefend terwijl de arm zijwaarts naar boven wordt geheven.

    Symptomen van schouderluxatie

    Wanneer dit je overkomt, weet je dat het foute boel is. De pijn is hevig en je kunt je schouder niet meer bewegen, soms is de ontwrichting ook te zien aan het bot dat uitsteekt. Als het eenmaal is gebeurd en ‘gerepareerd’, is er de mogelijkheid dat de spieren en pezen wat minder stevigheid bieden en dat een luxatie vaker en makkelijker gebeurt.

    Behandeling van een schouderluxatie

    Het terugzetten van de arm in de kom moet door een professionele zorgverlener gebeuren. Als dit gedaan is, is rust nodig om het geheel te laten genezen en aansterken. Omdat het een vaker voorkomend probleem kan zijn na de eerste luxatie, is het aan te raden een schouderbrace te dragen bij het sporten of bij andere fysieke inspanningen. De brace houdt alles op zijn plek en door de stevigheid heb je minder kans dat je arm weer uit de kom schiet.

    Frozen shoulder

    Je schouder heeft beperkte bewegingsvrijheid als dit fenomeen optreedt. Het kapsel van de schouder is ontstoken en de plooien van het kapsel verkleven. Hoe meer verklevingen er ontstaan, hoe beperkter de bewegingsvrijheid van je schouder is.

    Soorten frozen shoulder en de oorzaak ervan

    Een primaire frozen shoulder heeft geen duidelijke oorzaak. Het ontstaat op een langzame manier, waarbij de pijn spontaan komt opzetten en steeds erger wordt. Wanneer er een aantoonbare oorzaak is, spreken we dus van een secundaire frozen shoulder. Oorzaken kunnen artritis, diabetes, schoudertrauma of schildklierproblematiek zijn.

    Symptomen van frozen shoulder

    De beweeglijkheid neemt af en dit gebeurt in drie fases. Eerst vermindert de beweeglijkheid en neemt de pijn toe, in de volgende fase gebeurt het omgekeerde en in fase 3 ‘ontdooit’ de schouder en krijg je de gebruikelijke beweeglijkheid terug. De pijn verdwijnt dan.

    Behandeling van een frozen shoulder

    Fysiotherapie en speciale oefeningen houden je schouder mobiel wanneer deze ‘bevroren’ is. Onderschat een frozen shoulder niet, want het herstel kan zomaar tussen de één en drie jaar tijd in beslag nemen. In deze periode is extra stevigheid geen overbodige luxe en dus komt een schouderbrace hier prima van pas.

    Voordelen van een schouderbrace: maak de spieren en gewrichten in je schouder blij

    Aan een schouderbrace zitten veel voordelen:

    • Optimale ondersteuning en compressie in de schouder;
    • Stabiliseert optimaal en beperkt ongewenste bewegingen;
    • Geschikt voor preventief & revalidatie gebruik;
    • Er wordt niet ingeleverd op de bewegingsvrijheid;
    • Geschikt voor alle sporten.

    Heb je nog vragen?

    Please enter your name.
    Please enter a valid email address.
    Please type your message.