Inhoud

  Wat gebeurd er wanneer je last hebt van supinatie?

  Pronatie is onderdeel van de lichaamsbeweging van de mens. Het gaat hierbij om de wijze waarop het lichaam schokken absorbeert tijdens lopen of hardlopen. Je komt met je voet op de grond en rolt naar voren om de schokken te absorberen.

  Pronatie is voor ieder persoon anders. De een heeft een ‘normale’ afwikkeling, de ander kantelt naar binnen en weer een ander naar buiten. Het naar buiten kantelen van de voet tijdens deze afwikkeling heet supinatie.

  Bij supinatie worden de schokken niet optimaal geabsorbeerd. Er staat hierdoor veel kracht op banden, pezen en spieren. De kans op blessures, door overbelasting, neemt hierdoor flink toe.

  Symptomen bij supinatie

  Supinatie is geen voetklacht die je gemakkelijk bij jezelf of iemand anders kunt zien. De meeste mensen hebben pas door dat ze last hebben van supinatie wanneer ze daadwerkelijk pijnklachten krijgen of wanneer de schoenen aan de buitenkant extra slijtage vertonen.

  Veelvoorkomende pijnklachten die je kunt ervaren:

  • Last van je enkel;
  • Knieklachten;
  • Een pijnlijke heup;
  • Rugklachten;
  • Last van je schouders en nek.

  Je voeten zijn als het ware de basis van je lichaam. Als hier iets niet goed mee gaat, kan dit doorwerken op verschillende plaatsen. Dit zie je terug bij een klacht als supinatie.

  De oorzaak van supinatie

  Last van supinatie krijg je o.a. door het hebben van een verkeerde, afwijkende voetstand. Je looppatroon past zich aan door de stand van je voeten en kan voor supinatie zorgen. Een van die verkeerde standen is de holvoet.

  Wanneer de spieren in je voeten of enkels verzwakt zijn, heb je een grotere kans om supinatie op te lopen. Hoe je aan deze verzwakte spieren komt? Het kan zijn dat je schoenen veelal te strak zitten, dat je een verkeerde lichaamshouding hebt of dat je eerder een blessure of letsel aan je spieren of pezen gehad. Door het letsel zijn deze beschadigd en dus slapper.

  Wat kun je doen om je klachten te verminderen?

  Heb je last van je voeten, enkels, benen, knieën of rug en merk je dat jouw schoenen sneller slijten aan de buitenkant? Dan kun je jouw voeten het beste ondersteunen met steunzolen. Door middel van goede steunzolen, zul je merken dat je klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

  Tijdens het sporten bieden de Sportzool sport support inlegzolen en de Zamst Filmista Enkelbrace ondersteuning aan je enkels.

  Er zijn ook oefeningen die ondersteunen bij supinatie, maar deze werken helaas niet voldoende. Gelukkig heb je jouw voetklacht met een steunzool snel en effectief opgelost.

  Direct naar:   holvoet support steunzool (speciaal geschikt bij supinatie)