Afwikkeling van de voet

Afwikkeling van de voet

Tijdens het lopen landen onze voeten op de grond en wikkelen onze voeten af. De beweging die de voet maakt na de landing noemen we de afwikkeling van de voet. Een goede afwikkeling van de voet is belangrijk voor een gezond looppatroon en een goede wandeltechniek. De afwikkeling van de voet is de fase waarin uw voet de grond raakt (meestal met de hiel), over de grond rolt voordat hij omhoog gaat om uw lichaam naar voren te duwen (met behulp van het voorste deel van uw voet).

Navigeer direct naar een van onderstaande onderdelen of scroll verder voor het complete bericht.

Hoe moeten je voeten afwikkelen?

De gebruikelijke en ‘normale’ voetafwikkeling kun je onderverdelen in 5 fases:

  • De hiel van de voet landt eerst op de grond
  • De middenvoet en voorvoet zakken naar beneden zodat de voet op de plat op de grond staat
  • De hiel/achtervoet komt omhoog
  • Nu komt de middenvoet van de grond af
  • Tot slot zet af met je voorvoet en je tenen

Om een ​​ideale afwikkeling van de voet te krijgen, moet je bij het landen van de voet de grond raken met het buitenste deel van je hiel. Vervolgens je voet iets naar binnen bewegen (een lichte pronatie beweging) om hem plat te leggen. Van daaruit moet de voortbeweging van ons lichaam worden geactiveerd door het voorste deel van je voeten (de bal van de voet en onze tenen) voor een optimale afwikkeling van de voet.

Oorzaken van een verkeerde afwikkeling van de voet

Stijve platvoeten, een holvoet, een hallux rigidus, hallux limitus, een klapvoet en/of enkelproblemen zijn een aantal oorzaken die ertoe kunnen leiden dat je voeten de afwikkelbeweging niet goed kunnen maken. Deze oorzaken kunnen ertoe lijden dat het buigen van de voet pijnlijk is, waardoor je anders (geforceerder) gaat lopen en de voeten anders af gaat wikkelen.

Looppatroon afwikkeling voet

Risico’s bij een verkeerde afwikkeling van de voet

Een perfect looppatroon is echter vrij zeldzaam. Een voet kent van nature pronatie (naar binnen bewegen) en/of supinatie (naar buiten bewegen) fasen tijdens het lopen. Een lichte neiging tot het een of het ander is heel gewoon en vaak ongevaarlijk. Daarentegen komt het ook bij veel mensen voor dat een voet op de verkeerde manier afwikkelt. Dan spreken we van overpronatie of (over)supinatie. Bij overpronatie zakt de voetboog en de middenvoet te ver naar binnen door tijdens het lopen. Bij (over)supinatie loop je teveel op de buitenzijde van je enkel en middenvoet. De binnenkant van je voet, de voetboog, wordt omhoog getrokken. Wanneer je voet tijdens het afwikkelen te veel naar binnen of naar buiten beweegt, kan het vervormingen en pijn in je voeten en het hele lichaam veroorzaken.

Tip: zo kom jij erachter hoe jouw voeten afwikkelen

Wil jij weten of jouw voeten op een goede wijze afwikkelen of juist niet? Er is gelukkig een handigheidje om daar eenvoudig achter te komen. De manier waarop je voeten afwikkelen kun je namelijk vaak zien aan het slijtagepatroon van de buitenzool van je oude of versleten schoenen. Hier vind je alles over deze verschillende slijtagepatronen en hoe je ze makkelijk kunt herkennen.

De afwikkeling van je voet verbeteren

Wanneer je voeten tijdens het lopen te veel overproneren of supineren, is het raadzaam om je stand van je voeten te corrigeren en van meer ondersteuning te voorzien. Dit kun je het beste doen met goede steunzolen. Overpronatie komt in de meeste gevallen voor in combinatie met een afwijkende voetstand, namelijk platvoeten. Supinatie zie je daarentegen vaker bij een holvoet, het gemakkelijkst te herkennen aan een (extreem) hoge wreef. Op het moment dat je voeten tijdens het afwikkelen te veel naar binnen zakken kun je het beste kiezen voor platvoet steunzolen of overpronatie steunzolen. Kantelt je voet te veel naar buiten tijdens het afwikkelen kunnen we holvoet steunzolen sterk aanraden.

Heb je last van verminderde beweeglijkheid in het grote teen gewricht (Hallux Limitus), van een verstijfde grote teen (Hallux Rigidus) of pijnlijke gewrichten in je voet? Dan kun je het beste kiezen voor de inlegzool met afwikkelbalk. De afwikkelbalk in deze inlegzolen neemt namelijk ‘rollende beweging’ van je voet over. Deze inlegzolen worden dan ook aanbevolen wanneer je voet de afwikkelbeweging niet goed meer kan maken.

Met name tijdens het sporten geeft een slechte afwikkeling in de voet minder demping tijdens de landing van de voet. Hierdoor krijgen onze knieën, heupen en rug het zwaarder te verduren. Als je de afwikkeling van de voet tijdens het sporten wil verbeteren kun je het beste kiezen voor sport inlegzolen.

Steunzool Doorgezakte Voet Support - front

Steunzool Doorgezakte Voet Support (0149)

Holvoet Support Steunzool

Holvoet Support Steunzool (0145)

Platvoet Support Steunzool

Platvoet Support Steunzool (0150)

Inlegzool met afwikkelbalk

Inlegzool met afwikkelbalk

Veelgestelde vragen

Voor een gezond looppatroon en een goede wandeltechniek is het afwikkelen van de voet heel belangrijk. Tijdens het lopen zetten we onze voeten neer op de grond en rolt je voet als het ware over de grond. Deze ‘rollende beweging’ die de voet maakt na de landing noemen de afwikkeling van de voet.

Psst: Heb je een fout gezien? Stuur ons een mailtje, wij zijn je erg dankbaar!

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

2 reacties

  1. Geer duursma op 26 februari 2024 om 14:03

    Helpt een afwikkelbalkzooltje bij Hallux valgus?

    • Skystep op 26 februari 2024 om 16:11

      Beste Geer Duursma,

      Ja, zooltjes met een afwikkelbalk kunnen klachten van een hallux valgus verlichten. Het zorgt voor minder druk op het grote teen gewricht en vergemakkelijkt de afwikkeling van de voet.

      Met vriendelijke groet,

      Klantenservice Skystep

Laat een reactie achter