Nooit meer last van zweetvoeten

Het is simpeler dan je denkt

Misschien heb jij ondertussen al diverse artikelen gelezen over het veel voorkomende probleem, zweetvoeten en vraag jij je af hoe jij simpel van je zweetvoeten af kan komen. Lees onze informatie rustig door, bekijk de (vaak verschillende) oorzaken van zweetvoeten, lees de tips en trucs om stinkvoeten te voorkomen en bekijk welke oplossing het beste bij jou past.

Ben jij klaar om dit voetprobleem voor eens en altijd aan te pakken?

Je wilt graag van je zweetvoeten af. Dat kan met de nummer 1 oplossing: deze inlegzolen zijn schimmel- en bacterieremmend, bevatten geurvreters en zijn buitengewoon absorberend. Gebruik ze voor optimaal resultaat tegen zweetvoeten.

Zweetvoeten veroorzaken meer dan alleen nare luchtjes. Wist je dat je ook last kunt hebben van koude voeten hierdoor? Gebruik Sweaty Feet Formula die de huid hydrateert en voor gezonde en schone voeten zorgt.

Weg met nare geurtjes, hallo frisse voeten. Footlogix Shoe Deodorant Spray met theeboomolie en een verfrissend parfum doodt bacteriën en schimmels die onaangename geuren veroorzaken.

Zit de geschikte oplossing er voor jou niet bij? Bekijk dan al onze oplossingen bij zweetvoeten.

Zweetvoeten, hoe krijg je ze?

Per dag kan het lichaam van een volwassene wel een halve liter vocht produceren. De uiting van dit vocht kan plaatsvinden over het gehele lichaam, bij de ander meer plaatselijk. Wanneer het vocht zich voornamelijk bij je voeten uit je lichaam verplaatst, noemen we dat Hyperhidrosis plantaris, ofwel zweetvoeten. Op zich is het logisch dat de zweetproductie vaak onze voeten verkiest boven andere lichaamsdelen. Onze voeten (en handen) zijn namelijk ruim voorzien van zweetklieren. Wel 500 op elke vierkante centimeter van de huid!

In het centrum van ons zenuwstelsel wordt de zweetproductie van de voeten geregeld. Dit gedeelte, ook wel het autonome zenuwstelsel genoemd, stuurt een groot aantal onbewust plaatsvindende functies aan. Het autonome zenuwstelsel zorgt voor vaatverwijding om het lichaam bij hoge temperaturen af te koelen.

Stinkvoeten

Wist je dat zweet dat uit het lichaam komt van zichzelf niet stinkt? Het zijn de bacteriën die zich op de huid bevinden die dit omzetten in de door iedereen bekende, vervelende geur.

Zweetvoeten en stinkvoeten, in de volksmond bedoelen we hier vaak hetzelfde mee. Er is wel degelijk een verschil tussen deze benamingen. Hierboven heb je kunnen lezen hoe zweetvoeten ontstaan. Het verwijden van de duizenden vaten in de voeten zorgen ervoor dat een groot deel van de zweetproductie hier het lichaam verlaat. In principe ontstaat er pas een penetrante, stinkende geur wanneer het vocht in aanraking komt met de bacteriën en schimmels op en rond de voet. Deze bacteriën noemen we de Brevibacteria bacterie. Een bacterie die zich helemaal thuis voelt op warme en vochtige plekken.

Voeten hebben dikke hoornlagen. Dit zijn de bovenste lagen huid op de voeten, die bestaan uit huidcellen die afschilferen. De Brevibacteria bacterie voedt zich met deze dode huidschilfers, waardoor voeten de ideale plek zijn voor deze bacterie.

Stinkvoeten kunnen erg vervelend zijn en kunnen je onzeker maken. Want wat is er vervelender dan je schoenen uittrekken in gezelschap, terwijl je weet dat je voeten een nare geur verspreiden?
Tijdens de warmere dagen zullen je klachten alleen maar erger worden, aangezien de voeten alleen nog maar meer zweet afvoeren.

Vergeet niet! Wij hebben diverse oplossingen, waarvan er altijd eentje bij jou past. Laten we eerst eens gaan kijken naar de oorzaken van zweetvoeten. Wanneer je namelijk de oorzaak weet, is het gemakkelijker om het probleem te verhelpen.

Oorzaken zweetvoeten

Verschillende oorzaken van stinkende schoenen door zweetvoeten

Eigenlijk heeft iedereen wel zwetende voeten. Je hebt hierboven kunnen lezen dat iedereen zweet en dat we door de vele kliertjes in onze voeten (en handen) op deze plekken over het algemeen het meeste zweet kwijtraken. Nu zweet de een meer en sneller dan de ander, maar het krijgen van stinkvoeten gaat voornamelijk gepaard met andere redenen, namelijk:

  • Verkeerde schoenen en sokken (materiaal, pasvorm en ventilatie)
  • Gebrekkige hygiëne
  • Overtollig eelt
  • Slechte conditie
  • Overgewicht
  • Flinke lichamelijke inspanning
  • Een overactieve schildklier
  • Lage bloedsuikerspiegel
  • Overmatig gebruik van alcohol
  • Stress en spanning
Stinkende schoenen door verkeerde schoenen en sokken

Nummer 1 in het veroorzaken van zweetvoeten en stinkende schoenen, het gebruiken van verkeerder schoenen en sokken. Om stinkende schoenen te voorkomen, kun je het beste kiezen voor kwaliteitsschoenen die je goed passen. Bij slecht passende schoenen gaan je voeten namelijk op en neer schuiven in de schoen. Hierdoor moeten je voeten meer werk verrichten om goed te lopen, dit leidt tot zweetvoeten.

Het beste is om schoenen en sokken te kopen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt zoals leder en katoen. Deze materialen nemen vocht op en zijn ademend. Vergeet hierbij niet te kijken naar het binnenwerk van de schoen. Het is van belang dat deze ook bestaat uit ademend, natuurlijk materiaal en het liefst natuurlijk uit (echt) leer.

Wil jij weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe schoenen? Bekijk dan onze uitleg en tips bij het kiezen van de juiste schoen.

Wist je dat schoenen minimaal een dag nodig hebben om ‘te drogen’? Draag met deze reden niet iedere dag dezelfde schoenen en gebruik goede, onbewerkte schoenspanners om het droogproces te bevorderen. Naast het openzetten en dus luchten van je schoenen nemen deze schoenspanners ook vocht op.

Door het zweten van je voeten zitten niet alleen je schoenen, maar ook je sokken vol met bacteriën. Het is raadzaam om elke dag een schoon paar sokken te dragen. Ook voor je sokken kan je het beste gebruik maken van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld katoen.

Verbeter de hygiëne van je voeten om stinkvoeten te voorkomen

Wanneer je last hebt van zweet-/stinkvoeten is het aan te raden om je voeten tweemaal per dag grondig te wassen met lauw/warm water en een beetje antibacteriële zeep. Droog je voeten goed af en trek na deze wasbeurt schone sokken aan.

Voelen je voeten wat droog aan? Smeer ze dan in met lotion en laat ze goed drogen voor je je sokken en schoenen weer aantrekt.

Te veel eelt kan zweetvoeten veroorzaken

Eelt is niets meer dan een bescherming voor je huid en is op zichzelf geen probleem voor je gezondheid. Wel kan eelt, naast dat het niet prettig voelt, diverse klachten veroorzaken. Zo kan eelt onder andere zorgen voor stinkvoeten, aangezien het een ideale voedingsbron is voor bacteriën en schimmels. De bacteriën en schimmels zijn namelijk op zoek naar vocht en warmte. Bij zweetvoeten neemt eelt veel vocht op, dit zorgt ervoor dat de bacteriën maar door kunnen groeien.

Overtollig eelt is redelijk eenvoudig te verwijderen met een eeltrasp of eeltvijl. Wil je dit liever niet zelf doen? Een pedicure kan je prima helpen met het verwijderen van te veel eelt.

Er zijn nog een aantal ‘merkwaardige’ oorzaken voor zweetvoeten die we graag met je delen. Vergeet niet dat deze zweetvoeten in combinatie met de bacteriën en schimmels zorgen voor die stinkende voeten en schoenen. Door beide oorzaken aan te pakken zul jij minder tot geen last meer hebben van zweet- en stinkvoeten.

Zweetvoeten door een slechte conditie

Door een slechtere conditie zal je lichaam eerder vermoeid raken en extra inspanning moeten leveren. Je zult hierdoor extra gaan zweten wat tot uiting komt in de zweetklieren van je lichaam en je voeten.

Zweetvoeten door overmatig alcoholgebruik

Alcohol drinken zorgt ervoor dat je meer gaat zweten. Je bloedvaatjes onder de huid gaan namelijk verwijden door het gebruik van alcohol. Je huid wordt warmer en je zult gaan zweten om de temperatuur naar beneden te krijgen.

Zweetvoeten door stress en spanning

Stress en spanning kunnen bijdragen aan een stimulatie van de zweetklieren. Neem als voorbeeld een spannende film of voetbalwedstrijd op televisie. Je zit aan de buis gekluisterd en het blijft maar spannender worden. Je wacht op de climax of het laatste fluitsignaal.

Let eens op je handen, het kan goed zijn dat ze klam en bezweet aanvoelen door deze spanning. In je handen zitten net zoveel zweetklieren als in je voeten, die zullen ondertussen ook bezweet zijn van die spannende film of wedstrijd.

Andere oorzaken voor zweetvoeten

Een onderliggend probleem kan de oorzaak zijn van overmatige transpiratie. Denk hierbij aan overgewicht, menopauze, diabetes of een overactieve werking van de schildklier. Dit zijn voornamelijk oorzaken die met je gezondheid te maken hebben. Wat doen zweetvoeten eigenlijk voor je gezondheid?

Zijn zweetvoeten schadelijk voor je gezondheid?

In principe zijn zweetvoeten niet gevaarlijk voor je gezondheid. Het is een veelvoorkomend probleem, waar de meeste mensen liever niet over praten, maar daarnaast niet schadelijk voor je gezondheid.

Wel is het belangrijk om maatregelen te nemen, aangezien je zweetvoeten wel kunnen leiden tot andere voetklachten. Denk hierbij aan voetschimmel, blaren, voetwratten en kalknagels. Deze problemen kunnen stinkvoeten op hun beurt weer verergeren. Neem je voetprobleem dan ook altijd serieus en neem maatregelen om erger te voorkomen.

Wat te doen tegen zweetvoeten?

Er zijn ontzettend veel verschillende oplossingen bekend voor het behandelen van je zweetvoeten. Mensen hebben hier diverse ervaringen mee, zowel positief als negatief. Zo lees je tips over het nemen van een voetbad in azijnwater of thee, men gebruikt geur vretende inlegzolen of zalf tegen zweetvoeten. Daarnaast kun je je voeten iedere dag insmeren met kamferspiritus en volgens een aantal mensen zou urine helpen tegen je stinkvoeten. Maar eerlijk, wil jij die laatste überhaupt uitproberen?

Het lijkt alsof alle verschillende oplossingen voor een deel zijn werk doen, maar het probleem niet in zijn totaliteit aanpakt. Je dood een flink gedeelte van de bacteriën door een voetbad te nemen in azijnwater en het insmeren van je voeten met kamferspiritus zal helpen tegen de geur van je stinkvoeten. Dit pakt alleen niet het probleem in zijn geheel op. Hoe je dit wel doet? Lees vooral even door als je nieuwsgierig bent.

De totaaloplossing tegen zweetvoeten en stinkvoeten

Zoals je al meerdere keren hebt gelezen in deze uitleg over zweetvoeten en stinkvoeten, is dat zweetvoeten gaan stinken door bacteriën en schimmels. Om je probleem in zijn geheel aan te pakken heb je dus een totaaloplossing nodig die het vocht zal absorberen en tegelijkertijd schimmel- en bacterieremmend werkt.

Wij bieden een totaaloplossing aan in de combinatie van een Emsecco inlegzool en zweetvoeten poeder. De inlegzolen zijn gemaakt van emseccovezel. Deze zolen zijn hierdoor schimmel- en bacterie werend, hebben een geur vretende eigenschap en absorberen het vocht. Deze eigenschappen van de inlegzolen zorgen er in combinatie met zweetvoeten poeder voor dat je het probleem echt aanpakt.

Het zweetvoeten poeder bestaat voornamelijk uit boorzuurschilfers die helemaal doordringen tot in de zweetklieren. Naast het verwijderen van nare geurtjes werkt dit product ook bacterie en schimmeldodend.

Hoe je het zweetvoeten poeder gebruikt: strooi een week lang iedere avond een theelepeltje zweetvoeten poeder in je schoenen. Trek de schoenen ’s morgens aan met het poeder er nog in en loop er de gehele dag op. Het poeder begint onmiddellijk met het doden van bacteriën en schimmels en gaat hier de gehele dag mee verder. Dit is het grote verschil in vergelijking met andere methodes.

Wil jij direct van nare geurtjes verlost zijn? Gebruik dan Footlogix Foot Deodorant Spray. Deze voet deodorant kan prima gebruikt worden in combinatie met bovenstaande methode. Naast het verwijderen van de geur, geeft deze voet deodorant ook een langdurig koel en verfrissend gevoel. Vermoeide voeten en benen ontspannen na het aanbrengen van deze deodorant.

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken & symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle steun- en inlegzolen of controleer je symptomen binnen de symptomenbank.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.