Over zweetvoeten
En wat je eraan kunt doen
Misschien heb jij ondertussen al diverse artikelen gelezen over het veel voorkomende probleem, zweetvoeten en vraag jij je af hoe jij simpel van je zweetvoeten af kan komen. Lees onze informatie rustig door, bekijk de (vaak verschillende) oorzaken van zweetvoeten, lees de tips en trucs om stinkvoeten te voorkomen en bekijk welke oplossing het beste bij jou past.
Ben jij klaar om dit voetprobleem voor eens en altijd aan te pakken?
Zweetvoeten, hoe krijg je ze?
Per dag kan het lichaam van een volwassene wel een halve liter vocht produceren. De uiting van dit vocht kan plaatsvinden over het gehele lichaam, bij de ander meer plaatselijk. Wanneer het vocht zich voornamelijk bij je voeten uit je lichaam verplaatst, noemen we dat Hyperhidrosis plantaris, ofwel zweetvoeten.
Op zich is het logisch dat de zweetproductie vaak onze voeten verkiest boven andere lichaamsdelen. Onze voeten (en handen) zijn namelijk ruim voorzien van zweetklieren. Wel 500 op elke vierkante centimeter van de huid!
In het centrum van ons zenuwstelsel wordt de zweetproductie van de voeten geregeld. Dit gedeelte, ook wel het autonome zenuwstelsel genoemd, stuurt een groot aantal onbewust plaatsvindende functies aan. Het autonome zenuwstelsel zorgt voor vaatverwijding om het lichaam bij hoge temperaturen af te koelen.
Stinkvoeten anders dan zweetvoeten?
Wist je dat zweet dat uit het lichaam komt van zichzelf niet stinkt? Het zijn de bacteriën die zich op de huid bevinden die dit omzetten in de door iedereen bekende, vervelende geur.
In principe ontstaat er pas een penetrante, stinkende geur wanneer het vocht in aanraking komt met de bacteriën en schimmels op en rond de voet. Deze bacteriën noemen we de Brevibacteria bacterie. Een bacterie die zich helemaal thuis voelt op warme en vochtige plekken.
Voeten hebben dikke hoornlagen. Dit zijn de bovenste lagen huid op de voeten, die bestaan uit huidcellen die afschilferen. De Brevibacteria bacterie voedt zich met deze dode huidschilfers, waardoor voeten de ideale plek zijn voor deze bacterie.
De oorzaken van zweetvoeten
Eigenlijk heeft iedereen wel zwetende voeten. Je hebt hierboven kunnen lezen dat iedereen zweet en dat we door de vele kliertjes in onze voeten (en handen) op deze plekken over het algemeen het meeste zweet kwijtraken. Nu zweet de een meer en sneller dan de ander, maar het krijgen van stinkvoeten gaat voornamelijk gepaard met andere redenen, namelijk:
Stinkende schoenen door verkeerde schoenen en sokken
Nummer 1 in het veroorzaken van zweetvoeten en stinkende schoenen, het gebruiken van verkeerder schoenen en sokken. Om stinkende schoenen te voorkomen, kun je het beste kiezen voor kwaliteitsschoenen die je goed passen. Bij slecht passende schoenen gaan je voeten namelijk op en neer schuiven in de schoen. Hierdoor moeten je voeten meer werk verrichten om goed te lopen, dit leidt tot zweetvoeten.
Het beste is om schoenen en sokken te kopen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt zoals leder en katoen. Deze materialen nemen vocht op en zijn ademend. Vergeet hierbij niet te kijken naar het binnenwerk van de schoen. Het is van belang dat deze ook bestaat uit ademend, natuurlijk materiaal en het liefst natuurlijk uit (echt) leer.
Te veel eelt kan zweetvoeten veroorzaken
Eelt is niets meer dan een bescherming voor je huid en is op zichzelf geen probleem voor je gezondheid. Wel kan eelt, naast dat het niet prettig voelt, diverse klachten veroorzaken. Zo kan eelt onder andere zorgen voor stinkvoeten, aangezien het een ideale voedingsbron is voor bacteriën en schimmels. De bacteriën en schimmels zijn namelijk op zoek naar vocht en warmte. Bij zweetvoeten neemt eelt veel vocht op, dit zorgt ervoor dat de bacteriën maar door kunnen groeien.
Overmatig alcoholgebruik
Alcohol drinken zorgt ervoor dat je meer gaat zweten. Je bloedvaatjes onder de huid gaan namelijk verwijden door het gebruik van alcohol. Je huid wordt warmer en je zult gaan zweten om de temperatuur naar beneden te krijgen.
Stress en spanning
Stress en spanning kunnen bijdragen aan een stimulatie van de zweetklieren. Neem als voorbeeld een spannende film of voetbalwedstrijd op televisie. Je zit aan de buis gekluisterd en het blijft maar spannender worden. Je wacht op de climax of het laatste fluitsignaal.
Let eens op je handen, het kan goed zijn dat ze klam en bezweet aanvoelen door deze spanning. In je handen zitten net zoveel zweetklieren als in je voeten, die zullen ondertussen ook bezweet zijn van die spannende film of wedstrijd.
Andere oorzaken voor zweetvoeten
Een onderliggend probleem kan de oorzaak zijn van overmatige transpiratie. Denk hierbij aan overgewicht, menopauze, diabetes of een overactieve werking van de schildklier. Dit zijn voornamelijk oorzaken die met je gezondheid te maken hebben. Wat doen zweetvoeten eigenlijk voor je gezondheid?
Wat te doen tegen zweetvoeten?
Er zijn ontzettend veel verschillende oplossingen bekend voor het behandelen van je zweetvoeten. Mensen hebben hier diverse ervaringen mee, zowel positief als negatief. Zo lees je tips over het nemen van een voetbad in azijnwater of thee, men gebruikt geur vretende inlegzolen of zalf tegen zweetvoeten. Daarnaast kun je je voeten iedere dag insmeren met kamferspiritus en volgens een aantal mensen zou urine helpen tegen je stinkvoeten. Maar eerlijk, wil jij die laatste überhaupt uitproberen?
Het lijkt alsof alle verschillende oplossingen voor een deel zijn werk doen, maar het probleem niet in zijn totaliteit aanpakt. Je dood een flink gedeelte van de bacteriën door een voetbad te nemen in azijnwater en het insmeren van je voeten met kamferspiritus zal helpen tegen de geur van je stinkvoeten. Dit pakt alleen niet het probleem in zijn geheel op. Hoe je dit wel doet? Lees vooral even door als je nieuwsgierig bent.
De totaaloplossing tegen zweetvoeten en stinkvoeten
Zoals je al meerdere keren hebt gelezen in deze uitleg over zweetvoeten en stinkvoeten, is dat zweetvoeten gaan stinken door bacteriën en schimmels. Om je probleem in zijn geheel aan te pakken heb je dus een totaaloplossing nodig die het vocht zal absorberen en tegelijkertijd schimmel- en bacterieremmend werkt.
Wij bieden een totaaloplossing tegen zweetvoeten aan in de combinatie van een Emsecco inlegzool en Vadret boorzuurschilfers, een soort zweetvoeten poeder. De inlegzolen zijn gemaakt van emseccovezel. Deze zolen zijn hierdoor schimmel- en bacterie werend, hebben een geur vretende eigenschap en absorberen het vocht. Deze eigenschappen van de inlegzolen zorgen er in combinatie met zweetvoeten poeder voor dat je het probleem echt aanpakt.
Het zweetvoeten poeder bestaat voornamelijk uit boorzuurschilfers die helemaal doordringen tot in de zweetklieren. Naast het verwijderen van nare geurtjes werkt dit product ook bacterie en schimmeldodend.
Hoe je het zweetvoeten poeder gebruikt: strooi een week lang iedere avond een theelepeltje zweetvoeten poeder in je schoenen. Trek de schoenen ’s morgens aan met het poeder er nog in en loop er de gehele dag op. Het poeder begint onmiddellijk met het doden van bacteriën en schimmels en gaat hier de gehele dag mee verder. Dit is het grote verschil in vergelijking met andere methodes.
Oplossing tegen Zweetvoeten
Voor het aanpakken van zweetvoeten is deze totaaloplossing essentieel. Deze 2 producten zijn samen de meest efficiënte en doeltreffende oplossing tegen zweetvoeten. In een handomdraai heb je binnen slechts 5 tot 8 dagen geurloze en droge voeten.
Wil jij direct van nare geurtjes verlost zijn? Gebruik dan Footlogix Sweaty Feet Formula of Footlogix Foot Deodorant Spray. Deze mousse en deodorant kunnen prima gebruikt worden in combinatie met bovenstaande methode. Naast het verwijderen van de geur, geven deze oplossingen een langdurig koel en verfrissend gevoel.