Inhoud

  Wat is overproneren?

  Als je overproneert wikkel je de voet tijdens het lopen zo af dat de meeste druk naar binnen valt. Bij iedere stap land je eerst op de buitenkant van de hiel en vervolgens rol je af richting de binnenkant van je voetboog. Als je overproneert, eindig je de stap met de zwaarste druk rond het gebied van je grote teen.

  Overpronatie kun je herkennen door de onderkant van je schoenen te bekijken. Zie je een grotere slijtage vanaf de bal van je voet en bij je grote teen dan kan dat een teken van overpronatie zijn.

  Symptomen bij overpronatie

  Overpronatie blijft niet zonder gevolgen. Veel voorkomende klachten zijn:

  • ‘Zwakke’ enkels, met als resultaat verstuikingen;
  • Stekende pijn onder de hiel (hielspoor);
  • Eelt en/ of likdoorns;
  • Irritatie van de scheenbenen (shin splint);
  • Pijn in knieën, heupen of rug.

  Ook platvoeten zijn een symptoom van overpronatie.

  Juist omdat je je voeten automatisch afwikkelt tijdens het lopen, is het niet altijd direct duidelijk dat je last hebt van overpronatie. Onbehandelde klachten kunnen je loopplezier en uiteindelijk je kwaliteit van leven danig verstoren.

  Twijfel je of je last hebt van overpronatie? Controleer het aan de hand van onderstaande afbeelding. Vraag of iemand recht achter je kan zitten en de stand van je voeten kan beoordelen (de afbeelding in de eerste kolom). De afbeelding in de tweede kolom afbeelding kun je in een spiegel controleren en de laatste kolom is de watertest. Maak hiervoor je voeten nat en laat een afdruk achter op de vloer. Vergelijk deze met de afbeelding en ontdek of de stand van jouw voeten overeenkomt.

  Stand van je voeten check Skystep

  De oorzaak van overproneren

  Overpronatie kan het gevolg zijn van een aangeboren afwijkende voetstand. Zo zakken de voeten automatisch iets naar binnen bij iemand met x-benen. Maar ook een zwangerschap, overgewicht of een staand beroep kunnen de spieren in je voet verzwakken. Zeker in combinatie met schoenen die te weinig ondersteuning bieden, kan dit overpronatie veroorzaken.

  Een zwakke voetboog aan de binnenkant van je voet, geeft je enkel de ruimte om tijdens het afwikkelen te ver en te lang naar binnen te zakken. Je onderbeen volgt die beweging naar binnen. Er is een kettingreactie in gang gezet die verklaart waarom je op meerdere plekken in je lichaam klachten kunt ervaren.

  Is overpronatie te behandelen?

  Er bestaan oefeningen om de spieren in je voeten te versterken, maar het effect is meestal te klein om de overpronatie volledig te corrigeren.

  Het is belangrijk om je voeten voldoende steun te geven bij de voetboog. Steunzolen voor overpronatie geven dit effect. De ondersteuning voorkomt dat je voet doorzakt tijdens het afwikkelen. Vaak is een goede ondersteuning van je voet, direct terug te zien in je lichaamshouding. En dat is goed nieuws voor je knie-, heup- en rugklachten!

  Met steunzolen van goede kwaliteit kun je overpronatie compenseren en geef je jouw voeten de juiste ondersteuning.

  Direct naar:   Overpronatie zolen