Inhoud

    Diverse teenklachten

    Er zijn verschillende klachten die je kunt ervaren, daarbij passen diverse aanleidingen die voor jouw pijnlijke tenen en teenklachten zorgen. Veelvoorkomende klachten worden veroorzaakt door een vergroeiing van de grote teen (Hallux Valgus) of een stijve grote teen (Hallux Rigidus). Ook kun je last hebben van een ruiterteen, hamerteen, klauwteen, likdoorn of blaren.

    De juiste behandeling bij teenklachten

    Hallux Valgus

    De Hallux Valgus, het scheefgroeien van de grote teen is een veelvoorkomende voetklacht. Op het gewricht van de grote teen ontstaat vaak een knobbel en lijkt naar buiten gericht te staan. Deze knobbel kan geïrriteerd raken wanneer er te veel druk of wrijving ontstaat.

    Vaak is de oorzaak van een Hallux Valgus erfelijk bepaald of een gevolg van een doorgezakte voet. In veel gevallen wordt het ook veroorzaakt door het dragen van te kleine schoenen, voornamelijk door schoenen met hoge hakken.

    Pijn is de meest voorkomende klacht. Het komt geregeld voor dat er een huidirritatie ontstaat ten hoogte van de uitstekende knobbel en kan leiden tot een vervelende ontsteking. Een Hallux Valgus hoeft niet altijd behandeld te worden, goede schoenen en een Hallux Valgus bescherming kunnen een goede verlichting bieden.

    Hallux Rigidus

    De Hallux Rigidus is een verstijving van de grote teen waardoor de grote teen beperkt wordt in haar functie. Een Hallux Rigidus wordt veroorzaakt door slijtage aan het teengewricht. De grote teen staat recht vooruit en is lastig op en neer te bewegen. Lopen gaat moeizaam, omdat de voet niet op een natuurlijke wijze afwikkelt. Pijn treedt vaak zowel tijdens als na belasting op.

    Artrose, jicht, oude breuken of slijtage van het kraakbeen zijn vaak veroorzakers van een Hallux Rigidus. Herhaalde beschadigingen door sport kunnen een oorzaak zijn van deze voetklacht, turners en voetballers in het bijzonder lopen veel risico.

    Een speciale behandeling is overbodig wanneer je er weinig last van hebt. Goede schoenen met veel ruimte voor het gewricht en een corrigerende steunzool zullen de klachten aanzienlijk verminderen. In een ernstig geval kan er gekozen worden voor een operatie. Bij deze operatie wordt het gewricht vastgezet of wordt loszittend kraakbeen verwijderd.

    Ruiterteen

    Bij een ruiterteen groeit de teen over een andere teen heen of er juist onderdoor. Pijnlijke tenen, likdoorns en blaren zijn het gevolg. In de meeste gevallen ontstaan ruitertenen door te kleine schoenen, een Hallux Valgus of door reuma. Een digital pad teenkussen biedt de juiste oplossing.

    Hamerteen of klauwteen

    De meest voorkomende teenklachten zijn, hamertenen of klauwtenen. Ook hier is er weer sprake van een standsafwijking en kan in iedere teen voorkomen.

    Er is zeker een verschil tussen hamertenen en klauwtenen. Dat verschil is vrij gemakkelijk te herkennen. Een hamerteen kun je herkennen wanneer het eerste gewricht in een teen gebogen is en het tweede gewricht gestrekt is. Bij klauwtenen staan de eerste twee teenkootjes van een teen in een onnatuurlijke hoek ten opzichte van elkaar.

    De oorzaak van deze voetklacht kan verschillend zijn. Zo kan het liggen aan te kleine schoenen, een te grote tweede teen, reuma of artritis. Zelfs een Hallux Valgus kan hier de veroorzaker van zijn. Door deze aandoening kunnen er pijnlijke drukplekken ontstaan met overmatige eeltvorming. Goede schoenen zijn ook hier van groot belang, kies schoenen met voldoende bewegingsruimte bij de tenen. Last van een hamerteen of klauwteen is gemakkelijk te verlichten.

    Likdoorn

    Likdoorns worden vaak ook eksterogen genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Een likdoorn komt meestal voor op plaatsen waar veel druk en wrijving plaatsvindt, de hiel, de voorvoet en op of tussen de tenen. Door de wrijving en druk ontstaat er meer eelt. Door het dragen van schoenen wordt de eeltplek in de huid gedrukt en daardoor kan lopen erg pijnlijk zijn. Met een digitube teenbuis of smalle teenspreider kun je deze pijn verlichten.

    Slecht passend schoeisel, overgewicht of een standsafwijking in de tenen zijn meestal de boosdoeners. Een likdoorn kan geen kwaad, maar kan erg vervelend zijn. Wil je een likdoorn verwijderen? Dit kan eenvoudig door een aantal dagen likdoornpleisters te gebruiken.

    Ingegroeide teennagel

    Door het verkeerd knippen of wanneer je teennagel afscheurt, kunnen de nagelhoeken ingroeien. Dit kan leiden tot een vervelende ontsteking. Ingroeiende teennagels zijn erg pijnlijk. De teen voelt vaak dik, rood en warm aan.

    Een ingegroeide teennagel kun je het beste laten behandelen bij een (medisch) pedicure. Zij zullen eerst de nagelsplinters verwijderen. Daardoor zullen de pijnklachten aanzienlijk verminderen en de ontsteking krijgt de kans om te genezen. Om opnieuw ingroeien te voorkomen wordt er vaak een nagelbeugel op de nagel geplaatst.

    Direct naar:   oplossingen voor pijnlijke tenen, Hallux Valgus of Hamerteen