Heb jij last van teenklachten?

Oorzaken, klachten en symptomen

Onze tenen zijn een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Tijdens het lopen zorgen je tenen ervoor dat we in evenwicht blijven. Er zijn allerlei klachten die je kunt ervaren als je pijnlijke tenen hebt. Zo kun je last hebben van klauwtenen, hamertenen, likdoorns of één van de andere voorkomende klachten. Gelukkig is er, in de meeste gevallen, een simpele oplossing voor je pijnlijke tenen.

Een Hallux Valgus zorgt voor grote problemen. Gebruik teenspreiders om de stand-afwijking van de grote teen te corrigeren. Door de verbeterde positie van de teen worden pijnklachten verminderd en loop je vele malen comfortabeler.

Hamertenen kunnen zeer onaangename klachten veroorzaken. Wil je de pijn verlichten en de druk verlagen die er op je tenen wordt uitgeoefend, probeer dan eens de hamerteenkussens. Dit voorwerp laat de klauwende positie van de tenen afnemen en verlaagt de druk aanzienlijk.

Bij voorvoetproblemen krijg je sneller last van vermoeide en branderige voeten. De Dynamic Podo ontspant en ontlast de (voor)voet doordat hij druk verlagend werkt, écht een uitkomst.

Zit de geschikte oplossing er voor jou niet bij? Bekijk dan al onze oplossingen bij teenklachten.

Oorzaken van pijnlijke tenen

Er zijn verschillende klachten die je kunt ervaren, daarbij passen diverse aanleidingen die voor jouw pijnlijke tenen en teenklachten zorgen. Veelvoorkomende klachten worden veroorzaakt door een vergroeiing van de grote teen (Hallux Valgus) of een stijve grote teen (Hallux Rigidus). Ook kun je last hebben van een ruiterteen, hamerteen, klauwteen, likdoorn of blaren.

Hallux Valgus – een vergroeiing van de grote teen

Wat is een Hallux Valgus en wat zijn de oorzaken?

Hallux Valgus is een veelvoorkomende teenklacht. Kortgezegd is het een standafwijking van de grote teen. Dat wil zeggen dat de grote teen is scheefgegroeid. Er ontstaat een knobbel aan de buitenkant van de voet, omdat de teen naar binnen is gaan staan.

Je kunt last krijgen van een Hallux Valgus door verschillende redenen. De oorzaak is vaak erfelijk bepaald, maar deze klacht kan ook veroorzaakt worden door een doorgezakte voet of het dragen van te kleine schoenen. Daarnaast kan het dragen van hoge hakken er ook voor zorgen dat je last krijgt van een Hallux Valgus.

De symptomen van een Hallux Valgus

Veel mensen die een Hallux Valgus hebben, ervaren pijn aan de teen of in het gebied waar de knobbel is ontstaan. Er kan een huidirritatie ontstaan bij de knobbel, die kan leiden tot een vervelende ontsteking.

Hoe behandel je een Hallux Valgus?

Wanneer het mogelijk is, is het belangrijk om de scheefgroei zo snel mogelijk af te remmen. Zo zorg je ervoor dat het niet erger wordt en je voorkomt eventuele operaties. Het afremmen van de scheefgroei doe je door gebruik te maken van een passende steunzool. De steunzool zorgt ervoor dat de voet minder doorzakt, wat zorgt voor een betere verdeling van de belasting.

Door gebruik te maken van een beschermingskapje met teenspreider, wordt de scheefgroei gecorrigeerd en neemt de scheve stand af. Hiermee bescherm je de knobbel tegen huidirritatie en ontstekingen.

Hallux Rigidus – een stijve grote teen

Wat zijn de oorzaken van Hallux Rigidus en wat is het?

Heb je last van een Hallux Rigidus, kun je je grote teen moeilijk op en neer bewegen en staat deze recht vooruit. De oorzaak hiervan zijn de gewrichten tussen de botjes van de tenen die versleten raken.

In veel gevallen heeft een Hallux Rigidus een achterliggende oorzaak als artrose, jicht, oude breuken of slijtage van het kraakbeen. Hallux Rigidus kan ook het gevolg zijn van een sportblessure. Turnen en voetballen zijn sporten waar je meer risico loopt om last te krijgen van deze klacht.

De symptomen van Hallux Rigidus

Er zijn meerdere symptomen waar je last van kunt hebben als je een Hallux Rigidus hebt. Je hoeft niet alle symptomen te ervaren, het kan zijn dat je last hebt van een aantal van de symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hieronder uitgelegd.

Lopen gaat moeizaam en kan pijnlijk zijn - Het gevolg van een Hallux Rigidus is dat de teen niet goed kan afwikkelen, waardoor lopen vaak moeizaam gaat. Zoals eerder al aangegeven, kun je je grote teen niet goed op en neer bewegen en soms zelfs helemaal niet. Ook kun je tijdens het (hard)lopen pijn ervaren. Vaak merk je dat de pijn het ergst is na een langere rustperiode.

Schoenen zitten niet lekker - Het dragen van schoenen is soms lastig, je zult dan merken dat sommige schoenen niet lekker meer zitten.

Opgezwollen teen - In sommige gevallen zien we dat de grote teen wat opzwelt, dat is het gevolg van botuitsteeksels. Deze uitsteeksels hoeven niet altijd zichtbaar te zijn. Alleen in de ergste gevallen is een operatie nodig.

Behandeling van een Hallux Rigidus

Wanneer je weinig last hebt van een Hallux Rigidus, is het vaak niet noodzakelijk om het te behandelen. Heb je klachten, dan zijn er diverse mogelijkheden om je klachten te behandelen en de pijn te verlichten.

Vaak helpt het al goed om schoenen te dragen die voldoende ruimte hebben. In combinatie met een corrigerende steunzool, zul je merken dat de klachten verminderen. Je kunt er ook voor kiezen om een beschermende gel kap te gebruiken. Deze zorgt voor verlichting van de pijn.

Mocht het uiteindelijk niet lukken om de klachten te verminderen, dan kan er overwogen worden om een operatie te doen.

Ruiterteen

Wat is een ruiterteen en hoe kom je eraan?

Wanneer een teen over of onder een andere teen groeit, heb je last van een ruiterteen. Een van de oorzaken voor een ruiterteen is het hebben van een Hallux Valgus. Doordat de grote teen naar binnen staat, blijft er minder ruimte over voor de andere tenen. Naast het hebben van een Hallux Valgus, kan reuma een oorzaak zijn voor een ruiterteen.

Wat zijn de symptomen van een ruiterteen?

Een ruiterteen brengt een aantal symptomen met zich mee. Je hebt meer ruimte nodig in je schoenen, deze ruimte is er niet altijd. De ruiterteen gaat hierdoor schuren en irriteren, waardoor likdoorns kunnen ontstaan. Ook kun je last krijgen van overmatig eelt, blaren en pijnklachten tussen de tenen.

De behandeling van een ruiterteen

Als je een ruiterteen hebt door een Hallux Valgus is het aan te raden om dit probleem eerst aan te pakken. Als je geen last hebt van een Hallux Valgus zijn er nog andere opties om je klachten te verminderen. Zo kun je gebruik maken van een teenkussen, deze kan helpen om de klachten te verminderen. Een teenkussen zorgt ervoor dat de pijn en de druk afnemen.

Tapen - Je kunt met een professional bespreken of een speciale tapetechniek geschikt is voor jou. Deze techniek zorgt ervoor dat je tenen weer in de goede stand groeien. Laat dit tapen altijd over aan een professional om het juiste resultaat te bereiken.

Hamerteen en klauwteen

Wat is een hamer- of klauwteen en wat zijn de oorzaken?

Een hamer- of klauwteen is een teenklacht die we vaak zien. Er wordt gedacht dat de klachten hetzelfde zijn, maar er zijn zeker verschillen.

Het grootste verschil is de afwijking zelf. Bij een hamerteen is het eerste gewricht in een teen gebogen en het tweede gewricht gestrekt. Bij een klauwteen staan de eerste twee teenkootjes in een tegennatuurlijke hoek. Bij een klauwteen is de stand van de teen erger gebogen dan bij een hamerteen.

Een hamer- of klauwteen komt voor bij mensen die een holvoet hebben. Daarnaast zien we dat een Hallux Valgus een oorzaak kan zijn van een van deze teenklachten. Het dragen van te kleine schoenen en het hebben van een te grote tweede teen kunnen ook oorzaken zijn.

De symptomen van een hamer- of klauwteen

Omdat je teen (of tenen) in een onnatuurlijke stand staat, zul je merken dat je veel druk voelt tijdens het dragen van schoenen. Je tenen krijgen simpelweg niet de ruimte die ze nodig hebben, waardoor een eeltpit of slijmbeursontsteking kunnen ontstaan.

Door de druk en wrijving kun je last krijgen van overmatige eeltvorming. Omdat de tenen niet meer goed kunnen afwikkelen, kun je op den duur last krijgen van andere voetproblemen.

De behandeling bij klauw- of hamertenen

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om een klauw- of hamerteen te verminderen en te behandelen. Zoals bij (bijna) elke teenklacht, zijn goede schoenen van groot belang. Je tenen moeten voldoende ruimte hebben om te bewegen, hierdoor voorkom je overmatige druk op je tenen.

Ook een goed passende steunzool helpt je om de druk op je tenen te ontlasten. Naast een steunzool kun je gebruik maken van een gel teenkussen, wat verlichting biedt van de pijn en van de druk op je teen. Je kunt ook kiezen voor een andere optie, zoals voor een gelbuis.

Likdoorn

Wat is een likdoorn en wat zijn de oorzaken?

Een likdoorn, je hebt er vast wel eens van gehoord, wordt ook wel eens een eksteroog genoemd. Een likdoorn is een eeltplek die naar binnen is gegroeid. Je kunt een likdoorn op meerdere plekken krijgen, zoals op je voet, maar ook op of tussen je tenen. Een likdoorn wordt vaak langzaam gevormd wanneer er te veel druk op een bepaald punt staat.

De druk die ontstaat, kan het gevolg zijn van verkeerde schoenen, overgewicht of afwijkingen aan de stand van de botten in je voeten.

De symptomen van likdoorns

Heb je last van een likdoorn, dan zul je ervaren dat het erg pijnlijk aanvoelt rond de plek waar de likdoorn zich bevindt. Een likdoorn is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn.

Een likdoorn behandelen, hoe doe je dat?

Doordat een likdoorn vaak veel pijn geeft, kun je er het beste voor kiezen om het te behandelen. Een likdoorn kun je het beste laten verwijderen bij een pedicure. Om de druk te verminderen kun je kiezen voor een gelproduct, zoals een gelbuisje of een gel teenspreider. Met een teenspreider zorg je ervoor dat de tenen niet meer tegen elkaar aan zitten en de wrijving, pijn en druk tussen de tenen afneemt.

Blaren

Wat is een blaar en wat zijn de oorzaken?

Iedereen heeft ongetwijfeld weleens een blaar gehad. Ontzettend vervelend, maar wat is een blaar nu precies?

Een blaar is een blaasje in de huid, dat is gevuld met helder vocht. Een blaar ontstaat meestal door het dragen van (verkeerde) schoenen. Dan hebben we het voornamelijk over te grote of te kleine schoenen. Als je schoen te groot is, heeft je voet te veel ruimte om te bewegen en zul je merken dat bepaalde delen van je voet tegen je schoen aankomen. Bij te kleine schoenen merk je dat er continu druk staat op een bepaald punt op je voet of tenen.

Vocht zorgt ervoor dat er blaren kunnen ontstaan. Heb je vochtige (zweet)voeten of natte schoenen, dan vergroot je de kans op blaren. Door het vocht maak je de huid week en stroef, waardoor wrijving ontstaat.

Hoe behandel je blaren?

Wanneer je een blaar hebt opgelopen, is het verstandig om deze goed en zorgvuldig te behandelen. Je begint met het schoonmaken van de huid met alcohol of jodium. Dan maak je gebruik van een naald, om de blaar door te prikken. Let op! Zorg er altijd voor dat je naald steriel is, zo voorkom je nare ontstekingen.

Prik, in de lengterichting van de voet, twee gaatjes tegenover elkaar. Laat het vocht uit de blaar lopen en laat de huid zitten. De huid dient als een soort pleister.

Vervolgens plak je een blarenpleister over de blaar heen, zodat de pijn verzacht wordt. Een blarenpleister zorgt ook voor het versnellen van het genezingsproces en het voorkomt nieuwe blaren. De pleisters zijn ondoordringbaar voor water, vuil en bacteriën, waardoor de kans op ontstekingen aanzienlijk wordt verkleind.

Hoe voorkom je blaren?

Zorg ervoor dat je schoenen goed passen, dat ze niet te groot en niet te klein zijn. Mocht je last hebben van zweetvoeten bekijk dan eens deze oplossingen tegen zweetvoeten.

Vragen of opmerkingen?

Heb jij na het lezen van deze tips nog vragen of opmerkingen? Benader ons via het contactformulier. Wij kijken graag of wij je verder kunnen helpen.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.