Inhoud

  Een pijnlijke hiel door peesplaatontsteking (fasciitis plantaris)

  Een ontstoken peesplaat wordt ook wel peesplaatontsteking, of met een medische term fasciitis plantaris, genoemd. Als je een peesplaatontsteking hebt, is de peesplaat ontstoken die onder je voet loopt van je hiel tot je tenen. Deze peesplaat noemen ze de fascia plantaris. De ontsteking zit bij de aanhechting van het hielbeen, hierdoor heb je voornamelijk last van een pijnlijke hiel.

  Vaak denken mensen dat peesplaatontsteking hetzelfde is als hielspoor. Dat is niet het geval. De pijnklachten zijn vaak hetzelfde, maar bij hielspoor wordt de ontsteking veroorzaakt door een verkalking (uitstekend stukje bot). Bij peesplaatontsteking niet.

  Symptomen bij peesplaatontsteking

  De symptomen bij peesplaatontsteking zijn vergelijkbaar met de symptomen bij hielspoor. Pijn ervaar je onder de hiel. De pijn is meestal in de ochtend het hevigst na een periode van zitten of (nacht)rust. Tijdens een periode van rust worden pezen en spieren nauwelijks belast of gebruikt. Hierdoor zullen ze enigszins verkorten en verstijven. Wanneer je weer gaat bewegen, komt er plotseling veel druk te staan op de strakke peesplaat onder de voet. Dit heeft pijnklachten onder hiel als gevolg. De plaats van de pijn kun je heel nauwkeurig aanwijzen.

  • De plaats van de pijn kun je nauwkeurig aanduiden;
  • Felle stekende pijn onder de hiel;
  • Pijnlijk bij aanraking;
  • Erg pijnlijk na rustperiodes;
  • Pijn vermindert met rust.

  Oorzaken van peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking is een blessure die wordt veroorzaakt door overbelasting. Als je je voet heel veel belast, heeft je peesblad (fascia plantaris) veel te verduren. Door de overbelasting kunnen er scheurtjes ontstaan in het peesblad. Die scheurtjes kunnen gaan irriteren en een ontsteking veroorzaken. Je lichaam gaat proberen deze scheurtjes te herstellen. Tijdens de genezing van de scheurtjes kan je lichaam bot aanmaken om de verbinding tussen het hielbeen en de peesplaat te verstevigen, waardoor je hielspoor kunt krijgen. Het is van groot belang om er op tijd bij te zijn. Peesplaatontsteking geneest beter en sneller dan hielspoor.

  Peesplaatontsteking is een overbelastingsblessure en wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde stand van de voet. Peesplaatontsteking komt vaak voor bij mensen met een doorgezakte voet, ook wel platvoet genoemd. Door het naar binnen zakken van de voet (overpronatie) wordt het peesblad bij elke stap op rek gebracht waardoor ontstekingsverschijnselen optreden bij de aanhechting op de hiel. Door stijve achillespezen, stijve kuitspieren en overgewicht wordt de peesplaat ook extra belast.

  Behandeling bij peesplaatontsteking

  Wanneer je met deze voetklacht bij de dokter komt, kan hij waarschijnlijk aan de hand van je verhaal en je voetklacht de diagnose 'peesplaatontsteking' stellen. Hierbij zal hij kijken naar drukpijn onder de hiel.

  Gelukkig zijn er manieren om van peesplaatontsteking te genezen. Wij adviseren een combinatie van behandelingen. Wanneer je nog niet zo lang met deze voetklacht rondloopt, kun je zelf al veel doen. Gun de overbelasting rust. Stop tijdelijk met sporten en probeer lange periodes van staan te vermijden. IJs op de pijnlijke plek werkt ontstekingsremmend. Probeer goede schoenen te dragen wanneer je last hebt van deze voetklacht, gebruik schoenen met goede demping.

  De beste genezing van peesplaatontsteking ervaren wij door de volgende drie behandelingen te combineren:

  • Gun de peesplaat rust. Stop tijdelijk met sporten, vermijd het lopen van lange afstanden en vermijd lange periodes van staan.
  • Gebruik tijdens het slapen en rusten de hielspoor nachtspalk of de Basko Stetch-UP Correctiekous. Dit rekt de peesplaat en achillespees zachtjes uit en voorkomt daardoor een verkorting en verkleving van peesweefsel.
  • Gebruik bovenstaande behandelingen in combinatie met corrigerende, dempende steunzolen. De hielspoor inlegzolen ondersteunen de (doorgezakte) voetboog, corrigeren de stand van het hielbeen en verlichten de pijn onder de hiel.

  De hielspoor nachtspalk zorgt er voor dat de voet en/of enkel volledig geïmmobiliseerd wordt. Dankzij de nachtspalk worden de peesplaat en de achillespees over de gehele enkel zachtjes uitgerekt. Zo voorkom je een verkorting en verkleving van peesweefsel. Doordat de pees opgerekt blijft, ontstaat er niet opeens te veel spanning op de peesplaat na een rustperiode.

  De corrigerende, dempende steunzolen (hielspoor inlegzolen). De hielspoor inlegzolen zijn specifiek ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar steun en demping bij klachten als hielspoor, peesplaatontsteking, instabiele enkels, platvoeten en achillespeesklachten. De inlegzolen bevatten een shock absorber. Dit hielcomponent verlicht direct de pijn onder de hiel en helpt verdere ontstekingen te voorkomen. De steun corrigeert de stand van het hielbeen, ondersteunt de voetboog en zorgt voor stabiliteit. Daardoor zijn deze inlegzolen ook zeer geschikt voor mensen met voeten die naar binnen kantelen.

  Direct naar:   extra ondersteuning van de hielspoor nachtspalk of Basko Stretch-UP Correctiekeus