Inhoud

    Een pijnlijke hiel door het fatpad syndroom

    Een pijnlijke hiel hoeft lang niet altijd te betekenen dat je last hebt van hielspoor. Het fatpad syndroom is hier een goed voorbeeld van. Bij schokdemping onder de voeten denken veel mensen gelijk aan bepaalde schoenmerken. Maar wist je dat je voeten zelf al enkele schokabsorberende onderdelen bevatten?

    Onder de hiel bevindt zich het hielkussen. Het hielkussen bestaat uit kleine deeltjes vetweefsel. Dit vetweefsel wordt van elkaar gescheiden door flinterdunne tussenschotjes. Op deze wijze vormen zij als het ware drukkamers. Deze drukkamers verdelen de druk op het hielbeen tijdens lopen of staan. Het hielkussen is gemakkelijk voelbaar onder de hiel. Wanneer dit vetkamersysteem schade heeft opgelopen, kan dat leiden tot een pijnlijke hiel.

    Symptomen bij het fatpad syndroom

    Bij het fatpad sydroom voel je een doffe drukpijn voornamelijk bij het neerkomen en tijdens het lopen op schoenen met weinig tot geen demping. Wanneer je zachtjes in het hielkussen knijpt, voel je direct pijn.

    • Doffe pijn onder de hiel;
    • Pijnlijk wanneer je in het hielkussen knijpt;
    • Pijnklachten voornamelijk tijdens het landen van de voet.

    Oorzaak van het fatpad syndroom

    Wanneer er klachten ontstaan onder de hiel na een beschadigd of lekgeraakt vetkamersysteem, noemen we dat het fatpad syndroom. Het hielbeen zakt dan door de drukkamers heen en komt dichter bij de grond te liggen, vlak onder het huidoppervlak. Normaliter is het onmogelijk om met je vinger de contouren van het hielbeen (calcaneus) te voelen. Als dat wel het geval is, dan is de kans aannemelijk groot dat de vetkamers onder de hiel beschadigd zijn. Het hielkussen verliest daardoor zijn functie als schokdemper.

    Het hielkussen kan dus beschadigen en pijnlijke klachten aan de hiel veroorzaken. De pijnlijke hiel wordt simpelweg veroorzaakt door te weinig demping. Telkens als de hiel de grond raakt vangt het hielkussen een gedeelte van de druk op. Soms is de klap te hard en de druk te groot waardoor het vetkussen beschadigingen oploopt. Naar mate je ouder wordt, wordt het hielkussen dunner. Door het gebrek aan demping, kan het hielbeen overbelast of geïrriteerd raken. De overbelasting of irritatie geeft een pijnlijke hiel.

    Behandeling van het fatpad sydroom

    In principe kan een beschadigde vetkamer zich niet meer herstellen tot wat het ooit was. Eens kapot, altijd kapot. Gelukkig zijn er wel oplossingen om de broodnodige schokabsorptie te herstellen. Niet elk type schoen beschikt over een even goede demping. Sportschoenen (hardloopschoenen, Nike air etc.) hebben vaak een goede schokdemping en kunnen verlichting bieden.

    • Draag (sport)schoenen met goede schokabsorptie. Denk bijvoorbeeld aan Nike Air sneakers of hardloopschoenen.
    • Plaats zachte hielkussentjes of gel hiel cups in de hak van de schoenen.

    De Talonette Hielkussens Soft en gel inlegzolen geven een welkome verlichting bij het fatpad sydroom. De hielkussens nemen de functie over van de beschadigde vetkamers. Zij vangen de druk op en werken als nieuwe schokdempers voor jouw hielen.