Hielkloven behandelen

Kenmerken, oorzaken en behandeling

Hielkloven worden veroorzaakt door een extreem droge huid. Wanneer deze huid barst, krijg je last van kloven die geïrriteerd kunnen raken. In dit blogbericht lees je wat de kenmerken van hielkloven zijn, de oorzaken, hoe je hielkloven kunt behandelen in slechts vijf stappen en hoe je in de toekomst ervoor zorgt dat je geen last meer hebt van dit voetprobleem.

Heb je last van hielkloven, dan ken je de problemen die dit veroorzaakt. Gebruik Cracked Heel Formula om de huid te herstellen met de Dermal Infusion Technology®. Laat geen vettige laag achter dus aanbrengen, sokken aan en klaar.

Verwijder dode huid en eelt met de dubbelzijdige voetvijl. Het unieke verhoogde puntpatroon versnelt het eeltverwijderingsproces en de achterkant met holle stippen heeft een fijne korrel om een gladde afwerking op de huid te krijgen. Gebruik de vijl om kloven tegen te gaan.

Eelt, kloven, likdoorns, droge huid, het zijn vervelende voetklachten. Gebruik Footlogix Callus Softener om de huid te hydrateren en eelt te verzachten. De Dermal Infusion Technology® zorgt voor een langdurig en optimaal resultaat.

Bestel je de Footlogix Callus Softener, Footlogix voetvijl en de Footlogix Cracked Heel Formula in één bestelling? Dan ontvang je van ons 10% korting. Je betaalt geen € 65,95 maar € 59,36.

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn een veelvoorkomende voetklacht en noemen we met andere woorden ook wel gebarsten hielen. Het zijn (kleine) scheurtjes in de huid rondom je hielen. Hielkloven zijn een duidelijk teken dat je je voeten verwaarloosd hebt en dat de huid op je voeten is uitgedroogd. Een droge huid kan barsten, de huid is niet langer in staat om het vochtgehalte op peil te houden en wordt fragiel.

Op je hielen loop je een groter risico op barstjes in je huid, omdat de huid hier dikker en vereelt is. Naast de ongewenste uitstraling kunnen hielkloven behoorlijk pijnlijk zijn. Net zoals bij de meeste voetklachten worden hielkloven genegeerd totdat het ernstigere vormen aan gaat nemen en gaat leiden tot pijnklachten.

We hebben natuurlijk allemaal het liefst mooie, gezonde voeten dus genoeg redenen om wat aan deze kloven op je hielen te doen. Lees hier meer over de oorzaken en kenmerken van hielkloven en hoe je deze voetenkwaal het beste kunt behandelen.

Kenmerken van hielkloven

In de beginfase van deze voetklacht voelt de huid strak en gespannen aan wanneer er druk op komt te staan. Extreme droogheid, jeuk en gevoeligheid zijn vaak de eerste signalen die het probleem duidelijk maken. Op deze plek wordt de huid vaak harder en kan uiteindelijk bruin of geel kleuren.

In een verdere fase is de huid op de hiel zo uitgedroogd dat hij kan barsten. Het gaat om verticale barsten die vaak een witte of gelige kleur hebben en steeds verder open gaan staan. In ergere gevallen kunnen de kloven op je hielen gaan bloeden en ontsteken, wat erg pijnlijk kan zijn.

Oorzaken van hielkloven

Kloven op je hielen (gebarsten huid) is een veelvoorkomend voetprobleem en wordt veroorzaakt door een extreem droge en vereelte huid. Hielkloven zijn een duidelijk teken dat je je voeten hebt verwaarloosd. Een gezonde huid met de juiste vochtbalans is elastisch en beweegt mee met de bewegingen van de voet. De huid op je hielen bevat zeer weinig talgklieren, hierdoor wordt de huid stug, droog en ruw. Het is dus belangrijk om je huid regelmatig te hydrateren.

Ben je dagelijks veel op de been of heb je een staand beroep? Dan loop jij meer risico op het krijgen van hielkloven. Andere oorzaken kunnen zijn: overgewicht, standsafwijking van je voeten, een gebrek aan vitamines, mineralen en zink in je voeding of slecht passend schoeisel.

Tijdens winterse periodes met veel kou of droge zomers kun je sneller last hebben van hielkloven. Met deze weersomstandigheden heb je vaak te maken met een zeer lage luchtvochtigheid. De huid verliest door verdamping meer vocht en zal dus sneller uitdrogen.

De (mogelijke) oorzaken op een rijtje

 • Verwaarloosde voetverzorging – een extreme droge huid en/of veel eelt.
 • Ouderdom – elasticiteit van de huid vermindert.
 • Genetisch - van nature een drogere huid.
 • Tekortkoming – gebrek aan vitamines, mineralen en zink in je voeding.
 • Verkeerde voetstand – Een verkeerde voetstand leidt vaak tot overtollig eelt. Op bepaalde plekken op de voeten wordt meer druk uitgeoefend dan normaal. Goede steunzolen corrigeren de stand van de voet en verdelen op verantwoorde wijze de druk die ontstaat op je voeten.
 • Open schoenen en slippers – open schoenen kunnen er voor zorgen dat het vet onder je hiel naar de zijkant wordt geplaatst. Hierdoor komt er veel druk op je huid te staan en kunnen er scheurtjes ontstaan. Verzorg je voeten dus regelmatig als je vaak open schoenen of slippers draagt.
 • Slecht passend schoeisel - Te kleine of te grote schoenen veroorzaken vaak eeltklachten en hielkloven. Doordat je schoenen niet goed passen, ontstaat er wrijving en druk. Wrijving en druk spelen eeltvorming in de kaart. Ook het dragen van te kleine sokken kan de oorzaak zijn.
 • Diabetici – voor diabetespatiënten is goede voetverzorging een pré! Lees hier meer over voetverzorging voor diabetici.
 • Overgewicht - Wanneer er sprake is van overgewicht loop je ook meer risico op eeltvoeten. Door een verhoogde druk op je voeten hebben zij het simpelweg zwaarder te verduren.
 • Hormonale verandering – door bijvoorbeeld een afwijking aan je schildklier of zwangerschap.

Hielkloven behandelen in slechts 5 stappen!

Hielkloven ontstaan in de meeste gevallen door een extreem droge huid en overtollig eelt. Daarom moet de behandeling er op gericht zijn om de kloven te dichten en het verminderen van de dikke eeltranden. Is er geen medische oorzaak voor je hielkloven zoals diabetes? Dan kun je gerust zelf aan de slag!

Stap 1: Neem een voetenbad

Het verwijderen van overtollig eelt op je voeten begint met het nemen van een voetenbad. Dit doe je één of twee keer per week. Na een minuut of tien laten weken wordt het eelt zachter en kun je het makkelijker weg vijlen met een eeltvijl. Voetenbaden zijn er in veel verschillende merken met verschillende eigenschappen. Wij bevelen het voetenbad van Footlogix of Saicara aan.

Stap 2: spray je voeten in met Footlogix Callus Softener

Bij deze stap sprayen we onze voeten in met Footlogix Callus Softener. Deze spray is speciaal ontwikkeld om de huid te hydrateren en eelt te verzachten. Je gaat kloven, likdoorns en een droge huid tegen met deze spray. Footlogix Professional Callus Softener verkort de vijltijd en is eenvoudig aan te brengen. Transformeer je voeten van droog en gebarsten tot zachte mooie voeten met de professionele eelt-verzachter van Footlogix. Het bootst de eigen samenstelling van de huid na om elke huidlaag aan te vullen, te hydrateren en te herstellen. De spuitbus zorgt voor een hygiënische applicatie.

Stap 3: Eelt verminderen met de voetvijl

Nadat Footlogix Callus softener is ingetrokken, kun je beginnen met het vijlen van je voeten. Doe dit voorzichtig. Als er namelijk te veel druk en wrijving ontstaat kan dat de huid stimuleren tot extra celdeling en dus meer eelt. Een goede voetvijl bevat twee zijdes met een korrelig oppervlak, de een ruwer dan de andere. Hiermee kun je hardere en zachtere huid op een verantwoordelijke en veilige manier verwijderen.

Stap 4: Scrub je voeten

Bij deze stap gaan we onze voeten scrubben. Je kunt hiervoor overigens ook een peeling gebruiken. Een voetenscrub of peeling gebruik je om dode huidschilfers te verwijderen en eeltvorming te verminderen. De scrub bevat een exclusieve mix van essentiële oliën en puimsteen om de huid in alle zachtheid te scrubben. De peeling is een zachte crème met natuurlijke peelingstoffen. Ontdoet de huid doeltreffend, maar verantwoord van huidschilfertjes en verhoorning. De peelingcrème stimuleert de doorbloeding in de voeten.

Stap 5: Smeer je voeten in met een klovenzalf

We zijn aangekomen bij de laatste stap en gaan onze voetjes insmeren met een klovenzalf. Voor een optimaal herstel van hielkloven gebruik je Footlogix Cracked Heel Formula. Een gemakkelijk aan te brengen mousse die geen vettige laag achterlaat. Footlogix Cracked Heel Formula hydrateert en herstelt de huid. Herstelt kloven, ruwe huid en eeltvorming. Voor zijdezachte en stralende voeten!

Tips om hielkloven te voorkomen

We snappen dat je hielkloven liever wilt voorkomen dan genezen. Daarom is het toepassen van goede voetverzorging enorm belangrijk. Je voeten verdienen minimaal dezelfde aandacht als de rest van je lichaam. Verwijder regelmatig overtollig eelt met een voetvijl. Scrub je voeten regelmatig en smeer je voeten twee maal per dag in met een hydraterende voetencrème, mousse of met een speciale klovenzalf. Gebruik bij voorkeur crèmes of mousses die minimaal 10% Urea bevatten. Draag goed passend schoeisel met een goede en ondersteunende steunzolen of voetbedden. Probeer niet te veel op open schoenen of slippers te lopen.

 • Eeltvorming onder controle houden;
 • Voeten altijd goed afdrogen;
 • 2 maal per dag je voeten hydrateren;
 • Draag goed passend schoeisel.

Wat doe jij bij hielkloven?

Wij hopen dat we je met deze voetverzorgingstips goed op weg hebben geholpen, zodat je de kloven op je hielen optimaal kunt behandelen. Wij zijn erg benieuwd naar de manier waarop jij je voeten gezond houdt. Welke tips gebruik jij al of ga jij uitproberen? Of gebruik je misschien een andere manier om je voeten in topconditie te behouden?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.